na drugi dzień lub jeszcze tego samego ..

A

Anonymous

artoor napisał:
Lucca, rzecz jasna nie neguje różnych sposobów na życie, to jest kwestia osobista każdego z nas... nikt nikomu nie wmusza światopoglądów... uważam, że należy żyć tak, żeby na końcu móc powiedzieć "nie żałuję", tak, żeby być dobrym człowiekiem. Wtedy nie będzie ważne w co lub kogo wierzysz, nasze czyny się będą liczyć.

Hornet, zgadza się, czy to Francja, czy to Polska, sytuacja jest bardzo podobna... jakkolwiek w tym filmie ewidentnie widać, że dotyczy on przemocy wobec kobiet, to jednak pozwolę sobie... albo ośmielę się sądzić, że połowa z nich jest okładana nie przez rodaka, stąd moje przemyślenia takie trochę na boku.
Oczywiście Artoor,wiem jaką nację masz na myśli :eek:o ale generalnie wolę wierzyć w to w stwierdzenie :
Nie ma złych lub dobrych narodów - są tylko źli lub dobrzy ludzie.

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Rozmowa toczy się o muzułmanach czy się mylę ?? :dziwak ...bo jeśli tak to sprostuję ...muzułmanie to nie naród ( muzułmaninem może zostać każdy np rusek , polak , arab a nawet aborygen ) tylko religia ...
A cóż tu wiara ma z tym wspólnego ??
Wspólnego ma bardzo dużo .....w islamie kobieta traktowana jest jak śmieć i każdy "prawy" muzułmanin może z nią zrobić co mu się żywnie podoba zgodnie z nauczaniem które wpajane ma od dziecka
Kobieta musi być posłuszna mężczyźnie i może być zmuszona do tego biciem, jeśli inne środki okażą się niewystarczające: Żony powinny być posłuszne, zachowywać tajemnice mężów swoich, gdyż pod ich straż niebo je oddało; mężowie doznający ich nieposłuszeństwa, mogą je karać, zostawić w osobnych lożach, a nawet bić je; uległość niewiast powinna dla nich być ochroną od złego z niemi obchodzenia się. (4:34).
Kobieta jest istotą pustą i bezmyślną: Czyż powiedzą, że Przedwieczny jest ojcem tak wymyślnego stworzenia jako jest córka, której młodość przebiega na ubieraniu się i przyozdabianiu i która zawsze spiera się bezzasadnie? (43:17)
Kobieta nie jest zdolna do samodzielnego życia bez pomocy mężczyzny: Mężczyźni mają pierwszeństwo nad kobietami, ponieważ Bóg dał im wyższość nad niemi i wyposaża je przez mężczyzn. (4:38)

A

Anonymous

remool napisał:
Rozmowa toczy się o muzułmanach czy się mylę ?? :dziwak ...bo jeśli tak to sprostuję ...muzułmanie to nie naród ( muzułmaninem może zostać każdy np rusek , polak , arab a nawet aborygen ) tylko religia ...
A cóż tu wiara ma z tym wspólnego ??
Wspólnego ma bardzo dużo .....w islamie kobieta traktowana jest jak śmieć i każdy "prawy" muzułmanin może z nią zrobić co mu się żywnie podoba zgodnie z nauczaniem które wpajane ma od dziecka
Kobieta musi być posłuszna mężczyźnie i może być zmuszona do tego biciem, jeśli inne środki okażą się niewystarczające: Żony powinny być posłuszne, zachowywać tajemnice mężów swoich, gdyż pod ich straż niebo je oddało; mężowie doznający ich nieposłuszeństwa, mogą je karać, zostawić w osobnych lożach, a nawet bić je; uległość niewiast powinna dla nich być ochroną od złego z niemi obchodzenia się. (4:34).
Kobieta jest istotą pustą i bezmyślną: Czyż powiedzą, że Przedwieczny jest ojcem tak wymyślnego stworzenia jako jest córka, której młodość przebiega na ubieraniu się i przyozdabianiu i która zawsze spiera się bezzasadnie? (43:17)
Kobieta nie jest zdolna do samodzielnego życia bez pomocy mężczyzny: Mężczyźni mają pierwszeństwo nad kobietami, ponieważ Bóg dał im wyższość nad niemi i wyposaża je przez mężczyzn. (4:38)
Niestety Legionisto obaj jesteśmy bardzo wrogo nastawieni to dwóch różnych nacji i za Boga się wzajemnie nie przekonamy,dlatego z Tobą nie polemizuję w tym temacie...chociaż oczywiście mógłbym ponownie przytoczyć cytaty z Talmudu (są gdzieś na tym forum w innym wątku)...ale po co ??
Nie każdy Arab traktuję kobietę według "wpajania" które zacytowałeś i analogicznie nie dla każdego Żyda : Goj jest rzeczą nie wartą splunięcia.

Lucca

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1279
Miasto
Kraków
uważam, że należy żyć tak, żeby na końcu móc powiedzieć "nie żałuję", tak, żeby być dobrym człowiekiem. Wtedy nie będzie ważne w co lub kogo wierzysz, nasze czyny się będą liczyć.
Co by się nie powiedziało na ten temat,będzie truizmem.
Patologia jest wszędzie niezależnie od kręgów kulturowych czy światopoglądowych .Gorzej kiedy przeważają schematy których działania nie uświadamiamy sobie,a co za tym idzie ,nie możemy się z nich wyzwolić.
Przemoc wyzwala przemoc i koło się zamyka. Moim skromnym zdaniem przesłanie happeningu winno trafiać zarówno do ofiar jak i do sprawców przemocy,aby przerwać ten toksyczny krąg.

Z przemocą różnego kalibru mamy do czynienia od zarania dziejów. Przemoc,siła,podporządkowanie na pewnym etapie rozwoju były czynnikiem zapewniającym ewolucje gatunków. Niestety niektóre jednostki zatrzymały się na tym etapie rozwoju.
Naganne jest również nie reagowanie na przemoc !!
Nie wiem czy wszyscy sobie uświadamiamy,że przemocą może nie aż tak drastyczną,jest również
zaniedbywanie i niezaspakajanie podstawowych potrzeb członka rodziny ,które prowadzi do jego cierpienia .

Wywołując cierpienie obojętnie kogo ,ludzi czy zwierząt zatracamy swoje człowieczeństwo.

Ja oraz moje najbliższe otoczenie kieruje się zasadą : żyj tak aby nikomu nie wyrządzać krzywdy .

Nie chcę się więcej wypowiadać w tym wątku,bo wszystko co się powie ,to i tak będzie za mało wobec wagi problemu .

R189TmqwwH0

…...”własna niemoc jest tak niebezpieczna jak obca przemoc”
Stanisław Lec

Pozdrawiam .

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Ja oraz moje najbliższe otoczenie kieruje się zasadą : żyj tak aby nikomu nie wyrządzać krzywdy
z całym szacunkiem ...ale nie da się tak żyć aby nigdy nikogo nie skrzywdzić ..no chyba że żyję na innym świecie

A

Anonymous

remool, masz rację, ale jak na mój rozum, to nie chodzi o to, aby nigdy nikomu nie wyrządzić żadnej krzywdy, bo jak piszesz, tak się nie da, chodzi raczej o to, aby starać się wyrządzać jak najmniej krzywd, aby robić wszystko, aby nie krzywdzić. Przynajmniej ja tak właśnie to rozumiem.

A

Anonymous

remool napisał:
z całym szacunkiem ...ale nie da się tak żyć aby nigdy nikogo nie skrzywdzić ..no chyba że żyję na innym świecie
To zależy jaką konotację ma dla Ciebie słowo : krzywda :scratch
Lucca napisał:
Przemoc wyzwala przemoc i koło się zamyka.
Nie wiem czy wszyscy sobie uświadamiamy,że przemocą może nie aż tak drastyczną,jest również
zaniedbywanie i niezaspakajanie podstawowych potrzeb członka rodziny ,które prowadzi do jego cierpienia .
Absolutnie nie mogę się zgodzić Lucca z tymi dwoma stwierdzeniami...
Co do przemocy w skali makro,pierwsze lepsze przykłady z brzegu : słyszałaś o Ruchu Gandhiego albo z naszego podwórka o akcjach Nieposłuszeństwa obywatelskiego ?? Obie idee zakładały (i z powodzeniem wdrażały w życie) odpowiadanie na przemoc tylko i wyłącznie w sposób pokojowy...
A co do "potrzeb członków rodziny" to wcześniej sama ładnie o tym napisałaś : toksyczny krąg.Nie ma ludzi nieomylnych i jeżeli rodzina bardzo cierpi z powodu "zaniedbywania i niezaspakajania" to można skorzystać chociażby z takiej formy jak : rozwód czy rozstanie.Nigdy nie jest za późno,żeby wszystko zacząć od nowa :ok

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Ola napisał(a)
remool, masz rację, ale jak na mój rozum, to nie chodzi o to, aby nigdy nikomu nie wyrządzić żadnej krzywdy, bo jak piszesz, tak się nie da, chodzi raczej o to, aby starać się wyrządzać jak najmniej krzywd, aby robić wszystko, aby nie krzywdzić. Przynajmniej ja tak właśnie to rozumiem.
Nie sądziłaś chyba Olu, że interpretuję to dosłownie ?? :( ...na mój rozum tez powinno w tym chodzić aby się starać ..... :yes master ......a napisałem tak, tylko dlatego że to wyznanie
ja oraz moje najbliższe otoczenie kieruje się zasadą : żyj tak aby nikomu nie wyrządzać krzywdy
zabrzmiało trochę jak słowa przewodnie jakiejś sekty typu "uśmiechamy się do wszystkich nie zabijamy robalków i mam na imię obłok a ty promień księżyca " :dziwak

Lucca

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1279
Miasto
Kraków
Witam remool !!

zabrzmiało trochę jak słowa przewodnie jakiejś sekty typu "uśmiechamy się do wszystkich nie zabijamy robalków i mam na imię obłok a ty promień księżyca "

Złamałam zasadę i odpowiadam po raz ostatni,bo zostałam sprowokowana i to dość mocno,nawet zabolało.

Posądzanie mnie o sekciarstwo,to tak jakby stwierdzić ,że jestem zielonym ludzikiem ,natomiast stąpam mocna po ziemi i dlatego dziś jestem tu gdzie jestem.

Moim błędem było zastosowanie skrótu myślowego wykluczającego moralną hipokryzję,a Ty odebrałeś moje sformułowanie zbyt dosłownie .

Nie żyjemy na Asteroidzie B-612 jak Mały Książę,ulegamy wielokrotnie naciskom sytuacyjnym,społecznym,łamiemy normy moralne podporządkowując je swoim standardom itp.,itp.itp.
I stąd tym razem moje zbyt dosadne przesłanie ,za co przepraszam :po prosty nie być ….......synem.

Btw Agnostycyzm (to tak na skróty - to wielkie wątpliwości ) nijak ma się do sekciarstwa które mi imputujesz więc sobie doczytaj .
Nawet takie manifestacje się odbywają i mają dużą frekwencję . :) :) :) :)

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
Szanuję Twoje poglądy i nie zamierzam z nimi polemizować . :yes master :yes master :yes master

Pozdrawiam

Do góry