Najlepszy darmowy menadżer haseł

artoor

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Częstochowa
legia1987 napisał:
Powiedzcie mi, co byście wybrali na moim miejscu LastPass, Keepass, EnPass czy RoboForm? Czy jest po Polsku Enpass?
Hej, nie używam żadnego z ww rozwiązań - korzystam z 1Password, który mówi do mnie po polsku. Gdybym jednak miał wybierać, to osobiście wybrałbym Enpass'a, ponieważ przypomina mi bardzo mojego faworyta 1Password, do tego działa lokalnie. No i co ważne dla Ciebie - jest po polsku :)
Nie umniejszam RoboForm i Keepass'owi - temu drugiemu ze względu na otwartość kodu - jest chyba najbezpieczniejszy ze wszystkich wymienionych. Zdecydowanie odrzuciłbym LastPass'a - z wiadomych przyczyn :guma

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, to faktycznie w grę wchodzą tylko KeePass, Enpass i S10 Password Vault.
Jeśli chodzi o tego ostatniego i najmniej znanego, to jest to poziom bezpieczeństwa KeePassa. Nie ma chyba polskiego tłumaczenia, ale jest tak prosty, że nie ma nawet potrzeby:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
M.in.
Advanced anti-keylogging - S10 Password Vault can also protect its own password fields from malicious keyloggers by sending lots of random hidden decoy keystrokes; keyloggers might see over 100 random characters, completely obscuring the actual password you typed. Enable this via the "Anti Keylogging" option next to the master password. With other password managers, keyloggers would capture your master password (and all account passwords you add) in clear text.

Można logować się za pomocą skrótu klawiszowego, a hasła przechowywane są na naszym dysku i chronione szyfrowaniem AES 256-bit. Posiada wersję instalacyjną, portable (USB) i mobilną.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29952
Miasto
Trololololo
legia1987 napisał:
Powiedzcie mi, co byście wybrali na moim miejscu LastPass, Keepass, EnPass czy RoboForm? Czy jest po Polsku Enpass?
Jest

SKIBA

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
4
Ja nadal polecam LASTPASS. Cały twój sejf z hasłami jest zaszyfrowany. Możesz również włączyć dwuetapowe logowanie.

PainTrain

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
6
al_arsen napisał:
PainTrain napisał:
al_arsen napisał:

Jeżeli można zapytać, co cię skłoniło do wybrania Enpass zamiast, np. KeePass albo LastPass?

Przez dłuższy czas korzystałem z KeePass i sprawował się dobrze ale jego możliwości były dla mnie niewystarczające. Głownie chodziło mi o przechowywanie licencji do programów. Opcja nazwy użytkownika i wpisania klucza w miejsce hasła do tego miejsce na notatkę i tyle. W Enpass mam to wszytsko i dużo więcej. W dodaku można dodawać swoje pola dzięki czemu jak mam więcej kluczy do jednego programu to są one ukryte pod postacią gwiazdek. W KeePass jeden klucz mógł być tak ukryty ale pozostałe musiałem wpisywać w polu notatek i był widoczny. Można także przestawiać kolejność pól itd. Dobrze działają dodatki do przeglądarek, wszystko jest przechowywane u mnie a nie w jakiejś chmurze. Jednak jak ktos chce to może włączyć synchronizację i przechowywać bazę w OneDrive, Gdrive czy Dropboxie.
A co do LastPass to wolałbym kupić notes i w nim wszystko zapisywać niż przechowywać swoje hasła "u kogoś".

Dziękuje za odpowiedź. Po przeczytaniu twojego postu postanowiłem sam sprawdzić Enpass i muszę stwierdzić, że na razie jestem zadowolony. Co prawda, nie jest tak wygodny przy logowaniu się na strony jak LastPass ale coś za coś.

helium

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
2611
Miasto
Kraków
Dzisiaj jest promo na RoboForm więc warto sprawdzić (RoboForm Everywhere 1 rok)

To nic nie kosztuje a może przypadnie do gustu :)

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583
Ta dyskusja nigdy się nie skończy... :klawik.
Dołączam więc porównanie graficzne menadżerów haseł z artykułu onegdaj wrzuconego przez memnona:
jLIwFCr.png

Może dla kogoś będzie pomocne...
Swoją drogą al, Dashlane ma też coś takiego jak SecureNotes, gdzie można dodać dowolną liczbę notatek bez żadnych ograniczeń, co do ich liczby i długości, zabezpieczonych hasłem głównym i szyfrowanych algorytmem 256 bitowym AES.
Z ww. artykułu wynika, że Sticky obsługuje PaleMoona. Nie do końca to pokrywa się z prawdą. Co prawda dodaje wtyczkę, ale nie działa ona poprawnie (albo nawet wcale), przynajmniej z wersją portable (bo takiej używam). :nea
Ps. Oczywiście warto pamiętać, że algorytm AES został złamany, tyle tylko że nie ma się czym przejmować.. :klawik.
Usterka dotyczy wszystkich wersji AES. Jednak nie jest taka oczywista. Aby dobrać się do klucza deszyfrującego należy wykonać 8 * 1037 kroków. Innymi słowy, jeżeli trylion maszyn, z których każda mogła analizować miliard kluczy na sekundę, pracowała dwa miliardy lat, to klucz AES-128 zostałby złamany. Usterka więc nie ma żadnego praktycznego znaczenia.

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12360
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Zeno Dashlane nie obsługuje BB i nie ma fajnej kłódki przy odblokowywaniu. Ja jednak nikogo nie namawiam. Niech każdy używa tego co chce. Można oczywiście nie używać Enpassa ale po co :jezyk

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583
al_arsen napisał:
Zeno Dashlane nie obsługuje BB i nie ma fajnej kłódki przy odblokowywaniu.
Al - BB :scratch ....to już nie ma HTC? Przecież miałeś mi go sprzedać za 1100 pln... No wiesz... Teraz jestem w plecy z 5 stówek... :lanie Zatem mi je wisisz ("Dług" oglądałeś?)... :zaciesz

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12360
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Zeno napisał:
al_arsen napisał:
Zeno Dashlane nie obsługuje BB i nie ma fajnej kłódki przy odblokowywaniu.
Al - BB :scratch ....to już nie ma HTC? Przecież miałeś mi go sprzedać za 1100 pln... No wiesz... Teraz jestem w plecy z 5 stówek... :lanie Zatem mi je wisisz ("Dług" oglądałeś?)... :zaciesz

BB od zawsze jest tym podstawowym. HTC to był drugi telefon i sprzedałem go w okolicy świąt ale nie za 1100 :zaciesz Doszedłem do wniosku, że zabawki w takiej cenie nie są dla mnie, szczególnie jako rezerwowe.

"Dług" widziałem ale urywkami bo złe rzeczy tam się działy. Oczywiście pieniądze oddam jak się tylko w życiu trochę ustawię :zawsty

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583
al_arsen napisał:
Oczywiście pieniądze oddam jak się tylko w życiu trochę ustawię :zawsty
Ech... To sobie poczekam (ale przynajmniej wiem czego Ci życzyć na kolejne urodziny) ... :facepalm
Trzymaj się i może usuń co nieco (bo jak się domyślasz już zrobiłem screeny :zaciesz ) :hippie

wwd

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
257
Ja testuje teraz Sticky ale dziwne bo spowalnia otwieranie stron...
Potrzebuję menadżera tylko do for internetowych i kilku stron z programami na których mam konta. Bankowe mam w głowie :)
Który z nich będzie działał podobnie jak sticky ale przy tym będzie bardziej lekki?

Do góry