Re: Narzędzia przeznaczone do przechwytywania zrzutów ekranu
Action firmy Mirilis! Płatny, ale fajny, tym bardziej, że udało mi się znaleźć szablon ".paf wersji portable. Podmieniam zawartość i zawsze mam aktualną wersję. Super.
Próbowałam polecany PicPick. Jak ustawić w nim parametry przy zrzutach z autoprzesuwaniem?
Jak autoprzesuwanie ma się w innych programach? Może warto przekazać info?
Pzdr
Fajny jest Jet screenshot, ale płatny, można czekać na okazję, ja tak właśnie go nabyłem. Można w nim wstawiać strzałki, otaczać kółkami elementy obrazka, kadrować, wpisywać wyrazy i wiele innych. Kożystałem też ze screen SHU, ale ma gorszą jakość.
Od zawsze używam klawisza Print-Scen w połączeniu z wklejeniem zawartości schowka do Irfan View.
Po zainstalowaniu w Irfan View modułu IIViewCaptureCompanion.exe i biblioteki dll RegionCapture.dll. dostajemy do rąk proste i niezawodne narzędzie do zrzutów.
Ciekawą funkcją jest funkcja przechwytywania Wybranego obszaru oraz Obiektu wskazanego myszą. Przechwytujemy zaznaczony obszar
Zaznaczamy opcję 5)Wybrany obszar i niżej Pokaż przechwycony obraz w programie IrfanView. Następnie klikamy Wykonaj
Zobaczymy wówczas dwie prostopadłe , przecinające się linie i czarne okienko ze współrzędnymi , pozwalające nam łatwo zakreślić prostokąt obszaru , który chcemy przechwycić/ Po zakreśleniu tego obszaru przytrzymując lewy przycisk myszy i kliknięciu otworzy nam się okno IrfanView z wybranym obrazkiem obszaru , Możemy go teraz zapisać w dowolnym formacie do pliku. Przechwytujemy obiekt wskazany myszą
Zaznaczamy opcję 6) Obiekt wskazany myszą i wciskamy wykonaj . Teraz wystarczy najechać na dowolny obiekt ekranu i kliknąć , a wskazany obiekt ukaże się w oknie IrfanView
Możemy tak ustawić opcje przechwytywania by przechwycone obrazy zamiast ukazywać się w oknie były
- Kopiowane do schowka
- Wydrukowane na ostatnio używanej drukarce
- Zapisane bezpośrednio do pliku
Najnowszą wersję Irfan View , wtyczek i dodatków można pobrać stąd:
Greenshot, chociaż brakuje mi w nim opcji tworzenia zrzutu "pełnej" strony WWW, która jest przewijana, lecz nie wiem czy coś to potrafi zrobić całkiem dobrze jakościowo.
Witaj gościu. Dziękujemy, że przeglądasz nasze forum ale czy wiesz, że zakładając konto możesz w pełni korzystać z dobrodziejstw jakimi są promocje i konkursy. Nie zobaczysz tu też żadnych reklam a rejestracja zajmie Ci tylko chwilę.
Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.