Not for caxton

pkolasa

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
8
Hornet napisał:
Pkolasa-jesteś naiwny jak dziecko...albo za dużo oglądasz WSI24 :dziwak Plichta wpadł nie dlatego,że jest :"kryminalistą" czy "zajęto się nim zbyt późno" tylko dlatego,że w złodziejskim układzie nie zagrał jakiś trybik i sprawa wyszła na wierzch...Plichta to zwykły figurant,słup,marionetka którą bezpośrednio potrząsali drobny gangster o pseudonimie "Tygrys" i jakiś były major SB z Wybrzeża...a kto potrząsał nimi ?? Dlatego nie trywializuj i nie zwalaj afery Amber Gold na ludzką naiwność...mi chodzi o mechanizmy i strukturę powstawania takich patologii.Ty piszesz o skutku a ja o przyczynie :klawik.
Pojedynek dwóch wizji. Dla jednych Plichta to oszust, na którego nabrało się wielu ludzi, bo po prostu każdy chce zarobić i uwierzył w slogany. A dla innych część układu, która przypadkiem stała się widoczna. Spoko, można i tak na to patrzeć. Tak samo można tłumaczyć wszystko to, czego się nie dostało, ale się uważa że powinno się mieć. Miejsce na multipleksie? Jasne, układ nam blokuje. I tak jest ze wszystkim.

Hornet napisał:
A jakoś na : 100% wzrost wynagrodzeń w wielu resortach ministerialnych w ciągu 4 lat-rząd ma.Bądźmy poważni...
Zgodzę się że wzrost pensji w ministerstwach to jest problem. Ale to problem od 20-lat.

Hornet napisał:
Chyba żyjemy w innym kraju...faktycznie za niezapłacenie 2000 zł. urzędowi skarbowemu,można trafić do aresztu ale już za "Aferę e-podręcznikową"-sztos warty ponad miliard złotych-nie...bo prawie nikt o niej nie słyszał.
Rozumiem, że w innych krajach numery tego typu się nie zdarzają, tylko u nas generuje je salon do spółki z układem, albo układ w salonie, czy inni nienależący do grona "prawdziwych" Polaków.

Hornet napisał:
BTW.Podejrzewam Pkolasa,że jesteś : młodym,wykształconym z wielkiego miasta stąd twój młodzieńczy optymizm i proste pojmowanie otaczającego nas świata :)
A może po prostu powiesz wprost: lemingiem? :sarkazm Każdy kto myśli sam, a nie tylko wszystko kwalifikuje wprost w kategorie, jakie przypisywane im są w tzw. drugim obiegu, od razu musi być młody, głupi, naiwny, czy też "wykształcony", bo to Ci się najgorzej kojarzy? Czy też może raczej po prostu jeszcze chce mu się robić cokolwiek poza byciem zgorzkniałym?

A

Anonymous

Pkolasa-nareszcie zawitał do nas pełen optymizmu Fan Platformy Obywatelskiej :friends

Masz rację...żulik który 3 lata temu mieszkał w slumsie...doznał cudownej metamorfozy i postanowił zostać multi-milionerem..zjadł śniadanie,wyszedł ze slumsu,założył firmę,oszukał kilkanaście tysięcy osób i zarobił kilkaset milionów złotych...a to wszystko dzięki : ciężkiej pracy,talentowi i wykształceniu :szydera Słuchasz się Pkolasa ??

Wy-Fanatycy Platformy...macie naprawdę PR na najwyższym światowym poziomie :yes master,popełniacie tylko jeden błąd-chociaż pozujecie na takich-niezależnych,nowoczesnych i światłych...to zawsze jak Was słucham....to mam przed oczami Waszego Pana czyli Donaldu Tusku :hippie
Toczka w toczkę to samo...jeśli nie ma argumentów to :

"Pojedynek dwóch wizji"
"Miejsce na multipleksie"
"salon do spółki z układem"
"myślimy samodzielnie i nie kwalifikujemy czegoś w kategorię"
"nie jesteśmy zgorzkniali i chcemy coś robić"

I kiedy robi Wam się koło pióra (chociażby słownie) to powtarzacie to za swoim Guru jak jakąś mantrę :papież

Zgodzę się z Tobą Pkolasa-łatwiej i przyjemniej żyć w błogim nastroju i wmawiać sobie i oszukiwać siebie że :

1. Przyspieszymy i wykorzystamy wzrost gospodarczy
2. Radykalnie podniesiemy płace dla budżetówki,
zwiększymy emerytury i renty
3. Wybudujemy nowoczesną sieć autostrad, dróg ekspresowych,
mostów i obwodnic
4. Zagwarantujemy bezpłatny dostęp do opieki medycznej i
zlikwidujemy NFZ
5. Uprościmy podatki – wprowadzimy podatek liniowy z ulgą
prorodzinną, zlikwidujemy ponad 200 opłat urzędowych
6. Przyspieszymy budowę stadionów na Euro 2012
7. Szybko wypełnimy naszą misję w Iraku
8. Sprawimy, że Polacy z emigracji będą chcieli wracać do domu i inwestować
w Polsce
9. Podniesiemy poziom edukacji i upowszechnimy Internet
10. Podejmiemy rzeczywistą walkę z korupcją.

Tylko słowa,zawsze słowa,te same słowa...Śnij dalej :śpi

BTW.Ja robię na Tobie wrażenie : człowieka zgorzkniałego ? Bardzo ciekawe...zapytam swoich koleżanek z gimnazjum czy potwierdzają Twoje odczucia :szydera

pkolasa

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
8
Hornet napisał:
Pkolasa-nareszcie zawitał do nas pełen optymizmu Fan Platformy Obywatelskiej :friends
Pisałem na Shoucie, napiszę i tu: nie jestem fanem PO. Czas najwyższy na zmianę, ale nie czas na opluwanie wszystkiego i wszystkich i domaganie się czegokolwiek tylko z racji bycia po danej stronie.

Hornet napisał:
Masz rację...żulik który 3 lata temu mieszkał w slumsie...doznał cudownej metamorfozy i postanowił zostać multi-milionerem..zjadł śniadanie,wyszedł ze slumsu,założył firmę,oszukał kilkanaście tysięcy osób i zarobił kilkaset milionów złotych...a to wszystko dzięki : ciężkiej pracy,talentowi i wykształceniu :szydera Słuchasz się Pkolasa ??
Słucham się. I wcale nie mówię że on to osiągnął sam. Nie dorabiaj mi czegoś czego nie powiedziałem. Ale nie oszalałem na tyle, żeby uważać że z pewnością miał protektorów w postaci najwyższych władz.
Zainteresuj się jak wygląda załatwianie czegokolwiek na niższych szczeblach. O tym w mediach nie słychać. Kiedy przepisy wewnętrzne czegokolwiek mogą nagle, po dziesiątkach lat obowiązywania, stać się niezgodne z prawem, albo nagle przestać komukolwiek przeszkadzać. Zobacz na szczeble niżej, niż wielka polityka, marsze "Obudź się Polsko" i inne. Przekonasz się że zwykli urzędnicy nieraz tak daleko mają coś gdzieś, albo swoje ego na tak wysoki poziomie, że to nie trzeba wielkiej polityki, żeby tego typu przekręty miały miejsce. Kafka się chowa.

Hornet napisał:
Wy-Fanatycy Platformy...macie naprawdę PR na najwyższym światowym poziomie :yes master,popełniacie tylko jeden błąd-chociaż pozujecie na takich-niezależnych,nowoczesnych i światłych...to zawsze jak Was słucham....to mam przed oczami Waszego Pana czyli Donaldu Tusku :hippie
Toczka w toczkę to samo...jeśli nie ma argumentów to :
"Pojedynek dwóch wizji"
"Miejsce na multipleksie"
"salon do spółki z układem"
"myślimy samodzielnie i nie kwalifikujemy czegoś w kategorię"
"nie jesteśmy zgorzkniali i chcemy coś robić"
I kiedy robi Wam się koło pióra (chociażby słownie) to powtarzacie to za swoim Guru jak jakąś mantrę :papież
I to samo jest w przypadku prawej strony. Tylko tam Guru ma inne imię i zmienia się w zależności od kalendarza wyborczego. :szef

Hornet napisał:
Zgodzę się z Tobą Pkolasa-łatwiej i przyjemniej żyć w błogim nastroju i wmawiać sobie i oszukiwać siebie że :
1. Przyspieszymy i wykorzystamy wzrost gospodarczy
2. Radykalnie podniesiemy płace dla budżetówki,
zwiększymy emerytury i renty
3. Wybudujemy nowoczesną sieć autostrad, dróg ekspresowych,
mostów i obwodnic
4. Zagwarantujemy bezpłatny dostęp do opieki medycznej i
zlikwidujemy NFZ
5. Uprościmy podatki – wprowadzimy podatek liniowy z ulgą
prorodzinną, zlikwidujemy ponad 200 opłat urzędowych
6. Przyspieszymy budowę stadionów na Euro 2012
7. Szybko wypełnimy naszą misję w Iraku
8. Sprawimy, że Polacy z emigracji będą chcieli wracać do domu i inwestować
w Polsce
9. Podniesiemy poziom edukacji i upowszechnimy Internet
10. Podejmiemy rzeczywistą walkę z korupcją.
Tylko słowa,zawsze słowa,te same słowa...Śnij dalej :śpi
Można śnić, jeśli się wierzy w programy i w to, co w nich stoi. Każdy z nich to tylko wychwalanie swoich umiejętności i mniej lub bardziej konkretne obietnice, zazwyczaj potem olewane ciepłym moczem. Myślę że się zgodzisz.

Hornet napisał:
BTW.Ja robię na Tobie wrażenie : człowieka zgorzkniałego ? Bardzo ciekawe...zapytam swoich koleżanek z gimnazjum czy potwierdzają Twoje odczucia :szydera
No to sugeruję zwiększyć dawkę koleżanek, bo chyba jest za niska :dziękuję

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
alco

Taka była "stara" Polska emigracja ..wszystko wypracowane
własnymi rękoma
A jaka jest "nowa" Polska emigracja twoim zdaniem?
Jaka jest nowa Polska emigracja ?? ...nie wiem ...rozmawiałem może z kilkoma Polakami którzy wrócili do kraju... za granicą ( z poza środowiska w którym przebywałem ) spotkałem też tylko kilkunastu może kilkudziesięciu ...to wszystko jest za mało żeby coś wiedzieć i wyrobić sobie jakiekolwiek zdanie w temacie ( a nie będę tu cytował gazet i newsów bo większość z nich ma pewnie tyle wspólnego z prawdą jak to że ziemia jest płaska ) ....jeśli ty wiesz to mnie oświeć

alco
ale w przeciwieństwie do obecnych emigrantów Polacy na uchodźstwie nie siedzieli z założonymi rękoma i nie czekali na socjala.
Widze remool że jesteś oblatany w temacie emigracji. :wariat Jakieś przykłady?
ale w przeciwieństwie do obecnych emigrantów
...byłeś może w którymś z krajów które do niedawna chętnie przyjmowały wszelakich emigrantów ( dodam że nie pisze o Polakach bo jak zaznaczyłem wyżej spotkałem ich niewielu ) ...ilu z nich chce pracować ?? ilu z nich chce się kształcić ?? ilu z nich chce żyć jak obywatel kraju który ich przyjął ?? Nie zobaczysz tego w turystycznym kurorcie lub w bogatej dzielnicy tylko tam gdzie się "naprawdę " żyje i szybko umiera ( zabrzmiało to jak jakiś slogan z filmu z Bondem :) )
.ale o to właśnie tu chodzi w tym co ludzie zwykli nazywać wolność i demokracja ( choć wolności jest w tym coraz mniej )
A kiedy jej było więcej? No chyba że wśród twoich kolegów, w co wątpie.
To Ty nie wiesz ?? poczytaj książki , pogadaj z ludźmi to może dowiesz się paru interesujących rzeczy na temat jak to stopniowo zaciskają nam pętle na szyi i zakładają kaganiec
BTW nie znasz mnie , nie znasz moich kumpli to na przyszłość zostaw ich w spokoju :Stop

caxton

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
8
Miasto
Tbilisi, Georgia
Please, Oxy, explain to me what is happening here. You know my Polish is bad and I do not understand everything correctly even using Google Translate.
Thanks in advance.
PS. I want to see Poland very much, but now I have hard financial crisis, because I am a refugee, but I hope one day I'll see you all.
Best regards :francuz

A

Anonymous

waldemar1965 napisał:
Przeczytałem ostatnie wpisy i zastanawiam się:
Czy pamiętacie czasy sprzed 1989 roku ?
Czy znacie je z własnych doświadczeń ?
Bo skoro dyskusja toczy się na poziomie gimnazjalnym to chyba nie.
Nie bardzo rozumiem jak można porównywać je do obecnych realiów.
A to dlatego, że przed 89-tym:
1. nie było UE, czyli każdy kraj miał własne prawo odnośnie emigrantów
2. celem "zachodu" było zniszczenie komunizmu więc na pomoc uciekinierom z bloku UW były pieniądze
3. pomagała ówczesna emigracja
4. nie wszyscy emigrowali dobrowolnie, niektórzy mieli wybór: więzienie lub wygnanie
5. represje: nie każdy mógł znieść bezustanne śledzenie, rewizje, przesłuchania, brak pracy, zdarzały się też pobicia przez "nieznanych" sprawców, więc jak trafiła się okazja to uciekł
6. wyjechać legalnie ?? bez paszportu !! jak ??

To tylko niektóre różnice a jest ich dużo, dużo więcej i nie jestem w stanie wymienić wszystkich.
Dowiedzcie się więcej o tamtych czasach i pomyślcie czy takie porównania mają sens.

PS. Dyskusja na tematy polityczne i wzajemne przytyki w tym miejscu są, delikatnie mówiąc, niesmaczne.
Następnym razem załóżcie nowy temat. Coś w stylu Hyde Park lub podobnie.

Ki diabeł :eek: ? Waldemar dlaczego jedziesz nas Gimnazjonem ?? A skąd wiesz czy tutaj na Forum nie ma : wnuków,bratanków,siostrzenic : Andrzeja Gwiazdy czy chociażby "Bolka" :wariat i nie mają wiadomości z pierwszej ręki ? Myślisz,że użytkownicy PZD żyją w jakieś próżni ?

A abstrahując trochę od tematu...to faktycznie...paszport za komuny dostawali tylko : ugodowcy,kapusie i z drugiej strony : artyści czy sportowcy...czyli wszyscy ci którzy byłi dla komunistów z tych czy innych powodów użyteczni...
Ale jeżeli chodzi o start polskiej na emigracji teraz i 30 lat temu...to piekło a niebo...nie ma nawet co porównywać...
A sposób był prościutki...wykupywało się wycieczką w Orbisie i po przybyciu do takiego : Berlina,Sztokholmu czy Rzymu...odłączało sie od grupy...szło na pobliski posterunek policji...i mówiło : Dzień dobry ! Uciekłem/uciekłam z Polski :) jak się miało jakieś kwity chociażby legitymacje członkowską NSZZ Solidarność...to było już z górki...mówiło się : prześladowano mnie w Polsce...i prosiło się o azyl...państwo wdrażało procedury...i dalej jechało się z koksem...
I nie było tak jak teraz...recesja,marne zarobki i lądowanie w 90% na zmywaku w City...wtedy na Zachodzie naprawdę była Francja-Elegancja :klawik.

BTW.Jakie przytyki ?? Od 7 lat jedna połowa Polski wytyka drugiej i na odwrót :papież więc nie ma się co bulwersować ;)

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
Hornet napisał:
I nie było tak jak teraz...recesja,marne zarobki i lądowanie w 90% na zmywaku w City...wtedy na Zachodzie naprawdę była Francja-Elegancja :klawik.

BTW.Jakie przytyki ?? Od 7 lat jedna połowa Polski wytyka drugiej i na odwrót :papież więc nie ma się co bulwersować ;)

Powiem tak: bywało różnie, jak to zazwyczaj w życiu bywa. Jedni dostawali lepszą pracę, inni gorszą. Jednak raczej w U.S.A. bo tylko o tym mogę się wypowiedzieć, trzeba było pracowac na siebie od zera. Pamiętam jednak, gdy w latach osiemdziesiątych sporo osób uciekło, to U.S.A. wtedy też rózróżniano między starą emigracją i nową, na niekorzyść nowej.

pozdr.,

A.

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
waldemar1965 napisał:
Co do listu. Zakładam, że to prawda a nie następna sensacja.

Nielegalne przekroczenie granicy - ośrodek dla nielegalnych emigrantów - sąd lub urząd czyli prawo - wyrok lub decyzja: kara lub azyl - ekstradycja lub pozwolenie na pobyt. Proste ?
Rozumiem, że ośrodki dla nielegalnych emigrantów są potrzebne. Jeżeli jednak ludzie w nich pracujący nie mają wystarczających kompetencji lub nie wywiązują się ze swoich obowiązków, to winni tego powinni zostać pociągnięci "za konsekwencje". Nie można w ten sposób postępować z ludźmi (w majestacie prawa, łamiąc prawo).Tłumaczenie tego zachowania w sposób "bo nas też" to nie powód do stosowania zasady "oko za oko" wobec innych. Nie jestem entuzjastą liberalnej polityki emigracyjnej ale to już przesada.

Zgadzam się, iż trzeba szanować każdego człowieka. Także nielegalnego emigranta, także przestępcę. Nie wolno (nie powinno się) łamać prawa, nie wolno poniżać. To podstawowe zasady, które powinny być przestrzegane. Podobnie jak polskie prawo. Choć na pewno więcej wyrozumiałości w sprawach emigrantów by się u nas przydało. Polak to wieczny emigrant i z tego powodu powinien być uczulony na pewne sprawy. Ale jak widać nie każdy jest i to jest w zasadzie banał.

Konkludując, powinni sprawdzić te zakłady i winnych ukarać. Czy to zrobią? Wątpię, obecna władza działa dla PR-u i dla niczego więcej, państwo w zasadzie przestaje działać, postępuje dekonstrukcja instytucji państ., destrukcja korupcja i kolesiostwo na wielką skalę, media zaś gonią za sensacją, znajda nowy temat, sprawę się przyklepie, jak to w PeReLu bywało i jak to w PeReLu-Bis się dzieje.

Inną kwestią jest wierność relacji medialnej, tej i nie tylko tej gazecie to z zasady nie wierzę, sprawdziłbym 3 razy czy czegoś nie dodano, czegoś nie pominięto etc. Trzeba zatem odróżnić fakty od faktów prasowaych, ale jak to w Polsce robić, gdzie w zasadzie rzetelne, obiektywne dziennikarstwo nie istnieje?

Pozdr.,

A.

pss

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
62
Powiem tak: bywało różnie, jak to zazwyczaj w życiu bywa. Jedni dostawali lepszą pracę, inni gorszą. Jednak raczej w U.S.A. bo tylko o tym mogę się wypowiedzieć, trzeba było pracowac na siebie od zera. Pamiętam jednak, gdy w latach osiemdziesiątych sporo osób uciekło, to U.S.A. wtedy też rózróżniano między starą emigracją i nową, na niekorzyść nowej.

pozdr.,
Przypomniał mi się taki żarcik sytuacyjny z tamtego okresu, a chodziło o to że kaszuby to w zasadzie górale - ci co na prom do USA nie zdążyli :D

A

Anonymous

Panie i Panowie jak już zeszliśmy troszkę z tematu to chciałbym zaakcentować jeden bardzo ważny aspekt...w porównaniu emigracji z lat 80 a obecnej : 30 lat temu czarnorynkowa wartość dolara/marki do złotówki była w przybliżeniu 7/8-krotnie wyższa niż teraz...a nasza emigracja ma/miała najczęściej podłoże finansowe...dlatego przy porównaniach proszę o tym nie zapominać :dziękuję

alco

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
648
Jaka jest nowa Polska emigracja ?? ...nie wiem ...rozmawiałem może z kilkoma Polakami którzy wrócili do kraju
remool Czyli o czym mowa "stara" a "nowa". Piszesz kiedys. Ale zauważ że kiedyś to nie teraz a dzisiaj to nie jutro.Tak jak Nie mówie kto kim był, kim jest a kto kim będzie. Teraz Przytocze twoje słowa:
w przeciwieństwie do obecnych emigrantów Polacy na uchodźstwie nie siedzieli z założonymi rękoma i nie czekali na socjala.
Czyli do których obecnych? Do tych co zap........ą od rana do nocy na garnek je....j zupy. A więc nie uwłaczaj tym ludziom wypowiedziami typu "w przeciwieństwie do obecnych emigrantów " Bo ludzie są ludżmi. Każdy wybiera, choć nie każdy ma wybór. Porównanie co najmniej nie na miejscu. To tak jak ja bym powiedział bo polacy tacy a nie inni. Znasz opinie. Ale jak ktoś to kiedyś powiedział "nie każdy polak kradnie samochody". Także nie rób sam opinii sobie , Polsce i polakom. A więc :Stop

BTW nie znasz mnie , nie znasz moich kumpli to na przyszłość zostaw ich w spokoju :Stop
remool nie mam zamiaru tykać ani ciebie ani twoich kumpli. Nie chodziło o to, chodziło o "wolność" której nie ma nie było i nie będzie. To ty remool nie wiesz ?? to poczytaj,pooglądaj,popytaj a się dowiesz i wtedy mi powiesz. No chyba że my mylimy się w pojęciach "wolność".

A wracając do tematu. To tak ludzi nie powinno się traktować w Polsce czy w każdym innym kraju, nie ważne gdzie.
:piwko

pss

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
62
Hornet napisał:
Panie i Panowie jak już zeszliśmy troszkę z tematu to chciałbym zaakcentować jeden bardzo ważny aspekt...w porównaniu emigracji z lat 80 a obecnej : 30 lat temu czarnorynkowa wartość dolara/marki do złotówki była w przybliżeniu 7/8-krotnie wyższa niż teraz...a nasza emigracja ma/miała najczęściej podłoże finansowe...dlatego przy porównaniach proszę o tym nie zapominać :dziękuję
Z tym kursem dolara było troszkę inaczej - ale przelicznik na flaszkę żytniej się utrzymał do końca lat dziewięćdziesiątych (czasami nawet do dziś :piwko).
rSyjU.jpg

A

Anonymous

Pss-może inaczej....żebym był bardziej...transparentny :klawik.

W latach 70 w RFN zarabiałeś na chałupę : 3 miesiące,w latach 80 : 1 rok,a obecnie przy cenie powiedzmy 850 000 za 150 m² pod Wrocławiem...w 10 lat się wyrobisz ??

Legionista napisał :

w przeciwieństwie do obecnych emigrantów Polacy na uchodźstwie nie siedzieli z założonymi rękoma i nie czekali na socjala

Nie wiem Legionisto z jakimi Polakami z nowej emigracji miałeś do czynienia...może należy unikać...Polskich dzielnic na zachodzie które mogą wypaczyć obiektywne spojrzenie...
Ja zawsze trzymam/trzymałem się z daleka od naszych rodaków...kilku pracuje w sklepach jubilerskich kolo mnie...od 8 do 18...i jakoś nie zauważyłem,żeby czekali z założonymi rękoma na socjal :eek:

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Hornet
Nie wiem Legionisto z jakimi Polakami z nowej emigracji miałeś do czynienia
Przecież wyraźnie pisałem że nie miałem do czynienia z Polakami z nowej emigracji :) ( tych kilku których spotkałem nie może przecież dać żadnego wglądu w sprawę )
Moje słowa z wcześniejszych postów
Jaka jest nowa Polska emigracja ?? ...nie wiem ...rozmawiałem może z kilkoma Polakami którzy wrócili do kraju... za granicą ( z poza środowiska w którym przebywałem ) spotkałem też tylko kilkunastu może kilkudziesięciu ...to wszystko jest za mało żeby coś wiedzieć i wyrobić sobie jakiekolwiek zdanie w temacie ( a nie będę tu cytował gazet i newsów bo większość z nich ma pewnie tyle wspólnego z prawdą jak to że ziemia jest płaska )
...byłeś może w którymś z krajów które do niedawna chętnie przyjmowały wszelakich emigrantów ( dodam że nie pisze o Polakach bo jak zaznaczyłem wyżej spotkałem ich niewielu )

Napisze jeszcze raz ...nie znam nowej Polskiej emigracji i nie wypowiadam się w tym temacie ...pisząc o obecnych emigrantach miałem na myśli ( trzeba czytać miedzy wierszami :)) emigrantów , w głównej mierze , pochodzenia arabskiego ( muzułmanów ) i innych krajów którzy zalali Europe nie dając praktycznie nic od siebie .......

alco
w przeciwieństwie do obecnych emigrantów Polacy na uchodźstwie nie siedzieli z założonymi rękoma i nie czekali na socjala.
Czyli do których obecnych? Do tych co zap........ą od rana do nocy na garnek je....j zupy. A więc nie uwłaczaj tym ludziom wypowiedziami typu "w przeciwieństwie do obecnych emigrantów " Bo ludzie są ludżmi. Każdy wybiera, choć nie każdy ma wybór. Porównanie co najmniej nie na miejscu. To tak jak ja bym powiedział bo polacy tacy a nie inni. Znasz opinie. Ale jak ktoś to kiedyś powiedział "nie każdy polak kradnie samochody". Także nie rób sam opinii sobie , Polsce i polakom. A więc
Alco spójrz w górę ....zrozumiałeś w końcu o kim piszę ?? Jeśli chciałbym pisać o nowej i starej Polskiej emigracji to napisałbym....- w przeciwieństwie do obecnych emigrantów z Polski , Polacy na uchodźstwie nie siedzieli ..... - a ja napisałem wyraźnie - w przeciwieństwie do obecnych emigrantów ( w domyśle ...kraje arabskie , muzułmańskie itp ) Polacy na uchodźstwie nie siedzieli z założonymi rękoma ..... !!
Cały czas pisałem że Polacy ze starej emigracji zapierdzielali po łokcie żeby się czegoś dorobić ...cały czas pisałem że obecni emigranci ( napisze to jeszcze raz ...z krajów arabskich i muzułmańskich itp ) w większości
liczą tylko na socjal , nie chcą się kształcić , pracować a o integracji z krajem który ich przyjął nie wspomnę i czały czas pisałem że nie znam nowej Polskiej emigracji
Myślę alco że po rozłożeniu Ci tematu na czynniki pierwsze w końcu zrozumiałeś

no i jeszcze to
To tak jak ja bym powiedział bo polacy tacy a nie inni. Znasz opinie. Ale jak ktoś to kiedyś powiedział "nie każdy polak kradnie samochody". Także nie rób sam opinii sobie , Polsce i polakom. A więc
Jak wół stoi mój post w którym czytamy
spotkałem też tylko kilkunastu może kilkudziesięciu ...to wszystko jest za mało żeby coś wiedzieć i wyrobić sobie jakiekolwiek zdanie w temacie ( a nie będę tu cytował gazet i newsów bo większość z nich ma pewnie tyle wspólnego z prawdą jak to że ziemia jest płaska )
Gdzie tu jest napisane że ja wystawiam negatywna opinię Polakom lub Polsce ?? ?? Wyraźnie napisałem ,że mój znikomy kontakt z Polakami na nowej emigracji a także brak wiary w newsy z niektórych gazet lub portali ( nagminne wyolbrzymianie problemu dla sensacji ) nie uprawnia mnie do zabierania zdania w tym temacie
Reasumując ...alco przeczytaj coś 2 lub 3 razy a jak to nie pomorze to nawet 5 razy zanim zabierzesz głos i się oburzysz na mnie :)

vonz

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
7
waldemar1965 napisał:
I jak to zwykle bywa wszystko zależy od człowieka
Jak ktoś chce pracować to znajdzie pracę i nie będzie czekał na mannę z nieba.Trzeba tylko mieć charakter i odrobinę ambicji, i umieć czasami schować dumę do kieszeni.

Polecam artykulik

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Do góry