Nowy dysk - podział na partycję, problem z instalacją

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977
ok, tylko jak wejdę w magazyn to Systemową mam jako chyba 2 lub 3 , wcześniej jest ten Raw

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
andyxa napisał:
Ola napisał:
Wchodzisz w Bios i znajdujesz Advanced BIOS Features > First Boot Device > zmieniasz na DVD
no dobra,a później zmieniam tak ??
ESC mam wybór z czego ma startować,ale jak dam na dvd to mam windę
a ja chcę wgrać wszystko od nowa i podzielić na partycje, bo wstyd się przyznać, nie wiedziałem,że trzeba wszystkie sformatować, mam system na NTSF , partycję RAW i nieprzydzieloną :zawsty
hmm a czy przypadkiem jak dałeś żeby bootowało z dvd to nim załączy się windows nie pojawia Ci się na chwile komunikat że aby komputer wystartował z dysku dvd trzeba wcisnąć dowolny klawisz?
może przegapiłeś i dlatego ciągle windows startuje ;)

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
andyxa napisał:
ok, tylko jak wejdę w magazyn to Systemową mam jako chyba 2 lub 3 , wcześniej jest ten Raw
u mnie systemowa jest 4 :p a 3 pierwsze to jakieś partycje automatycznie utworzone przez system, mają coś od 100 do 300 MB

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977
raczej nie przegapiłem
aha jak za pomocą esc wybrałem dvd, nie było restartu

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
a płytka z windą siedziała w napędzie? bo jak tak, to powinno chwile pomielić i z niej ruszyć
hmm a czy zastosowałeś się do tego w biosie?
Disable "Fast Boot" and "Secure Boot Control" in order to boot from MBR formatted media.

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977
eMCe napisał:
a płytka z windą siedziała w napędzie? bo jak tak, to powinno chwile pomielić i z niej ruszyć
tak była tylko wystartował system, a nie możliwość instalacji

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Ustawiamy rozruch z DVD
boot_options.jpg

Czytam ten wątek i trochę się dziwię, że nie możesz sobie poradzić w tak prostej sprawie jak instalacja systemu. Przejrzyj filmy na moim kanale na YouTube np. ten:

Jeśli chodzi o dobry podział dysku na partycje to również służę pomocą. Radzę jednak przy takiej pojemności dysku pierwszą systemową partycję ustawić na 100 GB. W dzisiejszych czasach to jest optymalna wielkość partycji systemowej. Pracujemy na pulpicie a obszar pulpitu jest częścią partycji systemowej, tutaj zazwyczaj ściągamy pliki, duże pliki, przeprowadzamy edycję itp... Dwie następne partycje powinny być postawione na jednej partycji rozszerzonej ich rozmiar zależy od tego co chcesz na nich przechowywać. Przeczytaj sobie mój artykuł na ten temat:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977
a później zmiana, na tak jak jest teraz ??
ale czy po tej zmianie będzie możliwość instalacji, jak czytałeś to wiesz ,że chcę wszystko zacząć od nowa
sam się dziwię sobie ,że nie mogę sobie z tym poradzić :zawsty

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
najlepiej włącz kamerkę nastaw na lapka i na kompie z którego piszesz połącz się ze mną przez TV. Pomogę ci krok po kroku przy instalacji ...

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977
na tym co piszę nie mam kamerki, byłoby super
dla pewności zapytam,gdy będzie możliwość instalacji każda partycja musi być sformatowana ??
nie wiem dlaczego ale ostatnia była jako nieprzydzielona i niewidoczna w mój komputer,tylko w zarządzaniu dyskami była

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Gdy będziesz instalował od nowa wejdź w opcje zaawansowane i usuń wszystkie partycje, nie formatuj tylko usuń. . Nie dziel dysku na partycje tylko zainstaluj system na obszarze nieprzydzielonym, który powstanie po usunięciu wszystkich (absolutnie wszystkich) partycji. Tak będzie najprościej i najlepiej. Później po zainstalowaniu systemu pomogę ci podzielić dysk na partycje zrobimy to zdalnie.

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977
Emmers napisał:
Gdy będziesz instalował od nowa wejdź w opcje zaawansowane i usuń wszystkie partycje, nie formatuj tylko usuń. . Nie dziel dysku na partycje tylko zainstaluj system na obszarze nieprzydzielonym, który powstanie po usunięciu wszystkich (absolutnie wszystkich) partycji. Tak będzie najprościej i najlepiej. Później po zainstalowaniu systemu pomogę ci podzielić dysk na partycje zrobimy to zdalnie.

zabawa do rana ,super, nie da się tak jak pisałem

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Dlaczego do rana ? Godzina czasu i masz zainstalowany system, nawet z podziałem na partycje.

Do góry