Odzyskanie partycji recovery w laptopie

Ircus

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
54658
Witam chciałem podzielić dysk w systemie windows 8 program Aomei Patrition Assistant Professional Edition i nie poszło tak jak by się chciało system padł i pokazuje się błąd sytemu 0 x 0000225 i tu problem jest, bo nie zrobiłem kopi recovery płytki nie mam, klucza również, bo teraz nawet klucza nie dają na nalepce laptop Lenovo G 780 ma trzy dni z góry dziękuje za pomoc...

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
Jednak masz partycję Recovery, tak? Ja dopiero co przywracałem system z tej partycji. Też dzieliłem wcześniej partycje za pomocą programu Aomei Pro. Jeśli masz tę partycję, to możesz ją nagrać na płytę/nośnik USB bez użycia Windowsa. Ja zrobiłem to za pomocą Parted Magic (linuksowa płyta Live CD). Jest to niezawodne narzędzie. :klawik.
PS
Też mam Lenovo-nawet zbliżone do Twojego,tyle że z W7.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30489
Miasto
Trololololo
Ja nie wiem jak wy to dzielicie że systemy padają, przecież Aomei dzieli jak marzenie, szybciutko i prościutko.
Marsellus nawet zrobił opis co i jak
poradniki-tutoriale-f25/zmiana-rozmiaru-partycji-t8367.html
Skoro nie masz płytki z systemem to musisz mieć partycję ukrytą z instalatorem (chyba że wywaliłeś ją) którą uruchamia się klawiszem a jakim to znajdziesz w instrukcji na bank.
Epc7b.jpg
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
Oxy, w moim przypadku to nie był problem Aomei. Dzieliłem te partycje na spółkę z narzędziem systemowym. Czym bym nie podzieli, to przywracanie systemu i tak by pewnie padło.

Ircus

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
54658
Nagrałem plik iso ,ale nie startuje z niej i co dalej jakieś sugestie bo inaczej będę zmuszony oddać do srewisu ,ale chciałbym tego uniknąć, może ktoś mi tu wskaże jakieś wskazówki odnośnie tego programu Parted Magic, aha mam płytkę windows 8 ,ale próbowałem zainstalować instaluje się do pewnego czasu i jak się ma zrestartować to znowu wyskakuje błąd

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30489
Miasto
Trololololo
a zapytam czy płytę zrobiłeś jako bootowalną/rozruchową ??

Ircus

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
54658
robiłem programem Img burn

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30489
Miasto
Trololololo
Piszesz że nie startuje z tej płyty ale jak ty to sprawdzałeś ??Włóż płytę do napędu, włącz kompa i na początku kliknij ESC pokaże się lista dostępnych napędów i wybierz ten z tą płytką, jak nie odpali to znaczy że źle nagrałeś.
Jak masz płytkę z instalatorem to zainstaluj normalnie 8 i gitara, piszesz że wyskakuje ci błąd to wypadało by jeszcze napisać jaki bo co jak co ale magiczne kule mają dzis wolne

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
Zaraz wyszukam dla Ciebie Linki. Nie uruchamia Ci się ta płyta, bo pewnie nie zaznaczyłeś stacji DVD. F12 musisz wcisnąc przed uruchomieniem Windowsa, zaznaczyć DVD i ENTER.

Tu jest wszystko:

Tam jest funkcja odzyskiwania utraconych partycji. Jeśli chodzi Ci o nagranie recovery (ja tak zrobiłem,więc mogę Ci to dokładnie wyjaśnić jak to wykonać) Jeszcze poszukam link, który sam wykorzystałem.

A

Anonymous

Musisz wejść do biosu, klawisz F12 bądź delete w trakcie pokazania się ekranu początkowego i w zakładce, która nazywa się "Advanced BIOS Features" albo podobnie w sekcji "First Boot Device" zaznaczasz DVD i zapisujesz zmiany

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
Tu zostaniesz poprowadzony wręcz za rączkę. Wszystko przystępnie. Jest tam też wideo i opis z forum.

Ja też nagrywałem ImgBurnem (max prędkośc) i OK.

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Ircus napisał:
Witam chciałem podzielić dysk w systemie windows 8 program Aomei Patrition Assistant Professional Edition i nie poszło tak jak by się chciało system padł i pokazuje się błąd sytemu 0 x 0000225 i tu problem jest, bo nie zrobiłem kopi recovery płytki nie mam, klucza również, bo teraz nawet klucza nie dają na nalepce laptop Lenovo G 780 ma trzy dni z góry dziękuje za pomoc...
Przeczytałem wszystkie posty i jakoś nikt nie zasugerował najprostszego rozwiązania. Wystarczyło włożyć płytę instalacyjną systemu Windows 8 lub zrobioną wcześniej płytę naprawczą systemu i naprawić rozruch , bez reinstalacji.
Trwa to dosłownie kilka minut i po sprawie.
Przy błędzie 0 x 0000225 :
1. Wkładamy płytę instalacyjną Windows do nagrywarki i uruchamiamy z niej komputer
2. Gdy ukaże się okno wyboru opcji językowych klikamy dalej
3. Klikamy opcję "Napraw Komputer"
Warto zapamiętać, żeby w przyszłości nie popełniać błędu który zrobiłeś, tj. reinstalację systemu

Ircus

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
54658
Witam muszę wam napisać, bo nie miałem kiedy odnośnie odzyskania recovery !!! Laptop wylądował w serwisie wymienili dysk i wgrali od nowa recovery ,także moja płytka win8 nie dała rady naprawić, ani wgrać odnowa systemu,
jak ktoś wie gdzie jest ukryty klucz systemu będę wdzięczny ...pozdrawiam ..... :piwko

Do góry