Ostatnie aktualizacje dla Windows spowodowały problemy

A

Anonymous

Wczoraj informowaliśmy o najnowszych aktualizacjach wydanych przez firmę Microsoft będąc zarazem pełnymi nadziei, że tym razem wszystko pójdzie dobrze. Niestety, tak się jednak nie stało i tym razem korporacja ponownie odnotowała klęskę. W przypadku wielu użytkowników instalowanie ostatnich aktualizacji zakończyło się awarią systemu i brakiem możliwości jego poprawnego uruchomienia.

Na problemy natknęliśmy się nawet w redakcji, gdzie jeden z naszych kolegów po zaktualizowaniu dwóch komputerów z Windows 7 na pokładzie spróbował uruchomić je ponownie w celu dokończenia tego procesu, ale skończyło się to fiaskiem – oba systemy wpadły w pętle resetów, uniemożliwiając pracę i dostęp do danych. Za wszystko odpowiedzialna jest paczka KB3033929, która poprawia wsparcie dla podpisywanie kodu przy użyciu SHA-2. Do błędu dochodzi gdy system chce sprawdzić integralność aktualności. Nie udaje mu się to, więc uruchamia się on ponownie… aby znów spróbować zainstalować problematyczną aktualizację.

W razie wystąpienia tego typu problemów użytkownicy powinni przejść do trybu awaryjnego, a następnie odinstalować i ukryć wspomnianą aktualizację w pozycji programy i funkcje panelu sterowania. Niestety problemy przy aktualizowaniu systemu Windows stają się już istną plagą i każde miesięczne biuletyny są nie tylko informacjami o załatanych lukach, ale również ryzykowaniem, że system po aktualizacji nie będzie działał prawidłowo. Może się również zdarzyć tak, że niektóre z funkcji nagle odmówią posłuszeństwa. Niedawno mogli przekonać się o tym niektórzy użytkownicy Windows Vista, których po zaktualizowaniu systemu przywitały fatalnie wyglądające fonty, w niczym nie przypominające te wygładzane przez systemowy mechanizm ClearType.

Oczywiście aktualizacje są bardzo potrzebne, o czym możemy się przekonać także na przykładzie tych ostatnich. Pokazują one zarazem, z jakimi problemami muszą czasami zmierzyć się użytkownicy systemu Windows. Jedna z aktualizacji oznaczona symbolem KB3036228 ma za zadanie naprawić błąd wyświetlany podczas odtwarzania materiałów wideo we wbudowanej w system aplikacji. Program jest teoretycznie bardzo prosty, do tego wykonany w Modern i nie powinien sprawiać problemów. U wielu osób powoduje jednak błąd, który kończy się niebieskim ekranem śmierci i komunikatem STOP: 0x00000119. To doskonale obrazuje, w jak dziwnych sytuacjach i teoretycznie mało istotnych aplikacjach można natknąć się na poważne problemy powodujące awarię i utratę aktualnie prowadzonej pracy.

Mogłoby się wydawać, że wszystkie wspominane problemy mają pewne nietypowe uzasadnienie – być może firma chce w ten sposób „zachęcić” użytkowników do przejścia na nowsze wersje Windows, pokazując im, że starsze edycje borykają się z coraz dziwniejszymi problemami? Taka teoria upada jednak gdy zaczniemy śledzić problemy z aktualizacji na Windows 8/8.1 – system ten za sprawą interfejsu odrzuciło wielu użytkowników. Ci wytrwali muszą natomiast często walczyć z aktualizacyjnymi absurdami, które powodują w najlepszym przypadku utratę kompatybilności aplikacji trzecich (jak pokazały to przypadki Avasta i VMWare), a w najgorszym całkowicie uniemożliwiają używanie systemu. Czy kiedyś będzie lepiej? Tego Microsoft chyba zagwarantować nie może.
źr : dobreprogramy.pl

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
Zauważyłem jedną dziwną rzecz po ostatnich aktualizacjach. Po kliknięciu PPM na ikonki w trayu powinna oczywiście rozwinąć się lista z menu kontekstowym. Za każdym razem pojawiało się puste okno :dziwak , i dopiero po najechaniu myszką stopniowo pojawiało się menu, ale nie takie wyraźne jak poprzednio. Po zrobieniu drugiego restartu systemu wszystko wróciło do normy. Na razie więcej problemów nie zaobserwowałem.
Przed aktualizacjami zawsze robię kopię systemową, bo onegdaj mimo odinstalowania jakiejś syfiastej aktualizacji, i tak narobiła mi szkód.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30014
Miasto
Trololololo
no tak, wczoraj tel się rozdzwonił bo system padł :p

Hefajstos

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
623
Miasto
okolice internetu
Manila, piszesz bardzo enigmatycznie i ogólnikowo, jakieś oklepane banały zamiast konkretów: podobno, gdzieśtam, cośtam, jakieśtam..... :suuper Ja instaluję wszystkie ważne aktualizacje (winda w wersji 8.1, aktualizacje ustawione na powiadom i pobierz, ale nie instaluj), najpierw przeglądam co mi Majkrosoft oferuje i sam decyduję. Jak do tej pory zero problemów, system hula aż miło.

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
budimex napisał:
Manila, piszesz bardzo enigmatycznie i ogólnikowo, jakieś oklepane banały zamiast konkretów: podobno, gdzieśtam, cośtam, jakieśtam.....

Gdzie napisałem "gdzieśtam" i jakieśtam"? Opisałem konkretny przykład problemu po aktualizacji. Chciałeś błysnąć polemiką, ale ja widzę zwykłe pitolenie. Poza tym, podane przez ciebie zwroty pisze się oddzielnie, więc zamiast wagarować na polskim, brać się do roboty. Amen.

A

Anonymous

Tacy Chłopcy jesteście bojaźliwi :eek: ? Ja na 8.1 nie instaluję żadnych aktualizacji ot tak żeby sprawdzić czy ich brak to nie miejskie legendy dla ciemnego ludu :szydera .
Instaluję natomiast na XP...z czystej przekory :klawik.

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
Nie dość, że smarkasz pod wiatr, to jeszcze mi mi d.pę swoim nieuctwem zawracasz :fakolec

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
A wracając do tematu wątku po małym powyższym offtopie ;)
Ja zawsze po wydaniu przez M$ aktualizacji czekam na taki właśnie temat i wtedy dopiero po odrzuceniu problematycznych łatek instaluję resztę :)
Dlatego szczerze polecam w WU ustawić informowanie o pojawieniu się nowych aktualizacji zamiast ich automatycznej instalacji :szef

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
eMCe napisał:
Dlatego szczerze polecam w WU ustawić informowanie o pojawieniu się nowych aktualizacji zamiast ich automatycznej instalacji :szef

Przecież to jest oczywiste. Później jednak i tak podejmujesz decyzje o instalacji. Nie jesteśmy w stanie ocenić jak zachowa się dana aktualizacja w interakcji z pozostałym oprogramowaniem. Najlepszym wyjściem jest np.zastosowanie Try&Decide Acronisa, gdzie po restarcie możemy sprawdzić jak będzie działał system. Potem ewentualnie zatwierdzić zmiany i po kłopocie.

Hefajstos

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
623
Miasto
okolice internetu
Biorąc poprawkę na powszechnie znany fakt, iż na portalu Dobre Programy udzielają się ledwie wyrosłe z krótkich majtek dzieciaki, wartość merytoryczna takich rewelacji jest mniej niż znikoma.

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch
Manila napisał:
eMCe napisał:

Przecież to jest oczywiste. Później jednak i tak podejmujesz decyzje o instalacji. Nie jesteśmy w stanie ocenić jak zachowa się dana aktualizacja w interakcji z pozostałym oprogramowaniem. Najlepszym wyjściem jest np.zastosowanie Try&Decide Acronisa, gdzie po restarcie możemy sprawdzić jak będzie działał system. Potem ewentualnie zatwierdzić zmiany i po kłopocie.

Jeszcze, odpukać tfu tfu, nie nadziałem się na taką aktualizację, o której nikt nie wspominał, że powoduje błędy a mimo to coś nabroić mogła. Ale dokładnie jest tak jak napisałeś, nigdy nie wiadomo jak może się zachować na różnych komputerach, o różnych podzespołach, z różnym oprogramowanie czy sterownikami. Dlatego warto też mieć robiony co jakiś czas backup systemu, gdyby kompa po feralnej łatce odratować już się nie dało :ok
Try&Decide był dobrym manewrem ze strony Acronisa ehhh szkoda, że w weresji 2015 już z tej funkcji zrezygnowali, bo podobno była mało popularna :scratch

Hefajstos

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
623
Miasto
okolice internetu
Nadal nie widzę sensu tej mydlanej opery i rozpisywania jej na dalsze głosy i instrumenty blaszane i drewniane... Przyczyn zmiany zachowania ikon w tray'u (które zresztą szybko wróciło do normy) może być ...naście. Tymczasem Manila wprost i jednoznacznie powiązal ten fakt z "jakąś" aktualizacją. Pytam: na jakiej podstawie. Co to było: akt olśnienia, jasnowidzenie? Bądżmy poważni.

Jeszcze, odpukać tfu tfu, nie nadziałem się na taką aktualizację, o której nikt nie wspominał, że powoduje błędy a mimo to coś nabroić mogła.

Ja też nie. Na domowym, stacjonarnym, i na lapku mam Win8.1. I na obu żadnych problemów z aktualizacjami. Nie róbcie z Microsoftu i Win 8 Żelaznego Wilka i nie straszcie dzieci, no bez jaj...Najpierw zadbajcie o stan swojego sprzętu, systemu i softu.

P.S. Żebyście wiedzieli, co ludziska potrafią wyczyniać ze swoim sprzętem i z systemem operacyjnym....Szok, jakie "eksperymenty" odwalają. Ale też radocha i kasa dla mnie, bo doprowadzam to potem do stanu używalności. Więc wszystko co piszę, piszę z doświadczenia.

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
Może ze dwa, trzy razy miałem problemy po aktualizacjach na moim W7. Pewnie te wszystkie głosy na wielu portalach, opisujących różne wpadki Microsoftu, to wraża propaganda. Nie było nigdy żadnych poprawek aktualizacji, prawda? Nie mogło się nic dziać, bo u pewnego użytkownika Windows 8.1 wszystko zawsze jest OK :dziwak .

budimex napisał:
Żebyście wiedzieli, co ludziska potrafią wyczyniać ze swoim sprzętem i z systemem operacyjnym....Szok, jakie "eksperymenty" odwalają. Ale też radocha i kasa dla mnie, bo doprowadzam to potem do stanu używalności. Więc wszystko co piszę, piszę z doświadczenia.

:p :p :p ,Wiem, wiem, panie z elektrody.

Hefajstos

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
623
Miasto
okolice internetu
Wiedzy i doświadczenia masz niewiele, ale za to dużo ambicji i uporu w dążeniu za wszelką cenę do tego, aby do Ciebie należało ostatnie słowo. Nie na Twoim Win 7, tylko na Twoim sprzęcie. Przeczytaj powoli, jeszcze raz, ze zrozumieniem, co napisalem post wyżej. Opieraj się w swoich opiniach na własnych doświadczeniach, a nie na tym, co gdzieś, na jakichś wątpliwej marki portalach, nie wiadomo po co i przez kogo napisane, przeczytałeś. I nie powtarzaj bajek o związku zmiany wyglądu ikon (chwilowym zresztą) z aktualizacjami systemu. Lepiej zrób porządek z samym systemem - o ile znasz się na tym i potrafisz.

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
O ile na Windows 7, 8 czy 8.1 można bez większego problemu zapanować nad niechcianymi aktualizacjami o tyle zupełnie się nie da poskromić niepotrzebnych i wadliwych aktualizacji na Windows 10 Technical Preview. Ostatnie aktualizacje sterowników NVIDIA ( automatyczne w 10) rozwaliły mi kompletnie grafikę w systemie. Nie da się pracować na takich programach jak Cyberlink Power Director czy zagrać w tak prostą grę jak Euro Truck Simulator, bo sterownik grafiki zawiesza grę czy włączony program a nawet resetuje system. Powrót do sterowników starszych rozwiązuje problem, ale na krótko, bo po kilkunastu minutach automatycznie instalują się w tle nowe sterowniki z Windows Update. W dziesiątce jest jeszcze jeden nierozwiązany problem, otóż w przeglądarce Chrome nie można wpisać nic z klawiatury. Po prostu ani wpisać hasła do wyszukiwarki, ani adresu, ani wypełnić choćby formularza przelewu do banku...klawiatura nie działa.

Do góry