Pamięć i duma - dla nadziei!

Status
Zamknięty.
A

Anonymous

Hornet napisał:
Jak Bóg da to natürlich :eek:o .Ale nie w Wawie tylko moim rodzinnym Breslau :hippie :
@Hornet
Jak piszesz Breslau zamiast Wrocław to cholera mnie bierze. Przemyśl.
To mieszkam w Thorn? A stolica to Warschau?
Pochodzenie nazwy miasta nie jest jasne, ponieważ w najstarszych określeniach tej nazwy zapisanych przez Thietmara jako Wrotizlaensem i Wortizlava, oraz późniejszej z 1133 jako Vuartizlau, występuje grupa -ar-, -ro-, a nie czeska -ra- ujawniająca się jako część nazwy miasta w późniejszych wiekach, co mogłoby wskazywać, że pochodzenie nazwy miasta należy tłumaczyć jako gród Wrocława, Wrocisława, Warcisława, które to imię było popularne wśród rycerstwa polskiego w różnych formach i odmianach. Istnieje też hipoteza, że nazwa miasta pochodzi przypuszczalnie od imienia zmarłego w 921 roku księcia czeskiego Vratislava I, który być może czasowo panował nad grodem i który według legend jest założycielem miast
Moja ciotka i mój wuj poznali się w Mauthausen, po wojnie pobrali się.
Ciotka robiła u bauera, była przygłucha, ogłuchła przy ucieczce podczas nalotu na moście.
Jak widzę takie coś, to empatowanie niemieckimi nazwami zaczyna być groźne:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

A

Anonymous

slawektor napisał:
Hornet napisał:
Jak Bóg da to natürlich :eek:o .Ale nie w Wawie tylko moim rodzinnym Breslau :hippie :
@Hornet
Jak piszesz Breslau zamiast Wrocław to cholera mnie bierze. Przemyśl.
To mieszkam w Thorn? A stolica to Warschau?
Slawektor...wyluzuj trochę.Wiesz,że stres jest przyczyną większości chorób ??
Mogę mówić na swoje miasto jak mi się podoba.Poza tym to nie moja wina,że ruskie zabrali nam Lwów a w zamian dali taki shit jak Wrocław.
Naprawdę nie ma się czym zachwycać : Park Szczytnicki,ZOO,Ostrów Tumski,ładne tereny spacerowe nad Odrą...ot wszystko.Aha...jest jeszcze Rynek...gdzie gimnazjalistki (i nie tylko) co weekend szukają księcia z bajki :szydera .
Peace :hippie .

A

Anonymous

Ale ja jestem wyluzowany.
Chyba mnie nie zrozumiałeś.
Proszę Cie tylko o to żebyś szanował to co polskie.
W jednym temacie pięknie piszesz o żołnierzach wyklętych, Którzy walczyli, gineli o to żeby właśnie Wrocław to był Wrocław a nie Breslau. Nie kumasz czaczy?

A

Anonymous

slawektor napisał:
W jednym temacie pięknie piszesz o żołnierzach wyklętych, Którzy walczyli, gineli o to żeby właśnie Wrocław to był Wrocław a nie Breslau. Nie kumasz czaczy?
No właśnie Slawektor...Żołnierze Wyklęci.

Narodowe Zjednoczenie Wojskowe i Narodowe Siły Zbrojne apelowały o głosowanie 3xNIE w tzw.Referendum Ludowym w czerwcu 1946r.

A trzecie pytanie w tym Referendum brzmiało :

3. Czy chcesz utrwalenia zachodnich granic Państwa Polskiego na Bałtyku, Odrze i Nysie Łużyckiej?

Czyli jednak nie wszyscy walczyli o to,żeby : Wrocław to był Wrocław a nie Breslau
Kminisz ?

A

Anonymous

Kminię, tylko jakie to ma znaczenie?
Używanie Breslau zamiast pięknego słowa z historii Polski - Wrocław akurat w wątku: Pamięć i duma - dla nadziei! ma sens?

- Kto ty jesteś?
- Polak mały.

- Jaki znak twój?
- Orzeł biały.

- Gdzie ty mieszkasz?
- Między swemi.

- W jakim kraju?
W polskiej ziemi.

- Czym ta ziemia?
- Mą ojczyzną.

- Czym zdobyta?
- Krwią i blizną.

- Czy ją kochasz?
- Kocham szczerze.

- A w co wierzysz?
- W Polskę wierzę.

- Czym ty dla niej?
- Wdzięczne dziecię

- Coś jej winien?
- Oddać życie."

A

Anonymous

slawektor napisał:
Kminię, tylko jakie to ma znaczenie?
Slawektor-dlaczego robisz ze mnie głupa ??
Sam piszesz,że :

W jednym temacie pięknie piszesz o żołnierzach wyklętych, Którzy walczyli, gineli o to żeby właśnie Wrocław to był Wrocław a nie Breslau.

Ja Ci odpowiadam : nie całe podziemie niepodległościowe tylko część.
A Ty mi na to : jakie to ma znaczenie ?

Tu chyba nastąpił jakiś błąd w komunikacji między nami :scratch

A

Anonymous

Tak. Masz rację. Błąd w komunikacji chyba wygląda tak:
Ty Odnosisz się do okresu podziemie niepodległościowe, ja do całej historii Polski.
Nie mieszaj w to żołnierzy wyklętych, wyników referendum, bo to bez sensu i argumenty nie poważne.
Mów jak chcesz, Twoja sprawa. Szkoda tylko że nie ma to dla Ciebie znaczenia.
Podam Ci to na przykładzie.
Córka założyła profil na Facebooku. Skąd jesteś - wpisała Thor.
Mówię do niej czemu?
Bo to takie nowoczesne, europejskie, modne?
Kasiu, to że Toruń jest Toruń i że pomimo wojen, rozbiorów, można używać tej nazwy nie wzięło się z niczego.
Zginęło masę ludzi żeby można było mówić właśnie Toruń, nie Thor.
To jest właśnie nasza tradycja, pisząc Thor dajesz kopa w dupę ich poświeceniu, temu wszystkiemu,
w sumie zapierasz się polskości.
Ja z tego że mieszkam właśnie w Toruniu a nie Thor jestem dumny. A Za darmo to nie przyszło.
Ludzie przelewali za to krew.
I tyle.
Za jakiś czas patrzę w jej profil, Zmieniła na Toruń.
Ona ma 16 lat i zrozumiała, czego Ty stary facet nie rozumiesz?

A

Anonymous

slawektor napisał:
Nie mieszaj w to żołnierzy wyklętych, wyników referendum, bo to bez sensu i argumenty nie poważne.
Stronnictwo Narodowe oraz powiązane z nimi Narodowe Siły Zbrojne i Narodowe Zjednoczenie Wojskowe były przeciwko utrwalaniu granic na Odrze i Nysie Łużyckiej.I nie przelewali za to żadnej krwi.
Nie rozumiesz tego co napisałem,bo gdybyś zrozumiał to byś tego nie negował.
slawektor napisał:
Córka założyła profil na Facebooku. Skąd jesteś - wpisała Thor.
Jest wolnym człowiekiem,więc może sobie pisać : Thor,Toruń czy jak tam chce.Nie widzę w tym nic dziwnego czy zdrożnego.Poza tym ja jestem fanatykiem...ale Ty (bez urazy) to już jakiś totalny kosmos...16 letniej dziewczynce robisz wykłady na temat : tradycji,wojen,rozbiorów,zapieraniu się polskości...co to Godzina W się zbliża ??
Panny w tym wieku interesują się najnowszymi kolekcjami z DSquared czy Diesla a nie analizą historii.
slawektor napisał:
Ona ma 16 lat i zrozumiała
A skąd wiesz,że zrozumiała ?? Oj Slawektor,Slawektor za bardzo bijesz w mentorski dzwon.
Przecież mogła zmienić ze 100 powodów.
slawektor napisał:
czego Ty stary facet nie rozumiesz?
Przyganiał kocioł garnkowi. Z tego co widzę w profilu to jesteś dwa razy starszy ode mnie :szydera
Czego nie rozumiem ?.Tylko jednego : nachalnego tonu :dziwak .Niby jesteśmy z jednego obozu a Lemingi czytając naszą polemikę pękają ze śmiechu.Synowska rada : zachowaj opinię na mój temat dla siebie.Ok.?
Tak będzie i mądrzej i lepiej.
BTW.Jeżeli mówienie o Wrocławiu > Breslau...jest dla Ciebie jakąś oznaką miary patriotyzmu.To mogę tylko złożyć : głębokie wyrazy współczucia :papież
I jeszcze jedno : tylko pacjenci z ul.Kraszewskiego oddali by dobrowolnie Lwów za Wrocław.

A

Anonymous

Hornet - 16 letniej dziewczynce? Toż to prawie dorosła osoba, która (moim zdaniem) powinna mieć jakieś wyobrażenie i pojęcie na temat otaczającej rzeczywistości. I nie tylko na temat sklepów. Mogła zmienić na Toruń właśnie pod wpływem tego co mówił tata. I bardzo dobrze. Potem może ona tak komuś powie i do innych to dotrze. Nie widzę problemu. To źle, że ojciec tłumaczy córce niektóre rzeczy? Ja swoim córkom - choć są jeszcze małe- też próbuję wpoić odpowiednie (oczywiście według mnie) wartości. I mam nadzieję, że jak będzie miała napisać skąd jest to napisze Piotrków a nie Petrikau czy jeszcze jakoś inaczej. Poza tym odnoszę wrażenie (może mylne), że jesteś Hornet lekko apodyktyczny ;)
:hippie

A

Anonymous

viper218 napisał:
Hornet - 16 letniej dziewczynce? Toż to prawie dorosła osoba, która (moim zdaniem) powinna mieć jakieś wyobrażenie i pojęcie na temat otaczającej rzeczywistości. I nie tylko na temat sklepów. Mogła zmienić na Toruń właśnie pod wpływem tego co mówił tata. I bardzo dobrze. Potem może ona tak komuś powie i do innych to dotrze. Nie widzę problemu. To źle, że ojciec tłumaczy córce niektóre rzeczy? Ja swoim córkom - choć są jeszcze małe- też próbuję wpoić odpowiednie (oczywiście według mnie) wartości. I mam nadzieję, że jak będzie miała napisać skąd jest to napisze Piotrków a nie Petrikau czy jeszcze jakoś inaczej. Poza tym odnoszę wrażenie (może mylne), że jesteś Hornet lekko apodyktyczny ;)
:hippie
Dobrze Chłopcy...widzę,że się nie dogadamy.Z tego prostego powodu,że : dziad swoje i baba swoje.
Dlatego napiszę konsyliacyjnie : Uczcie patriotyzmu 16 letnie dziewczynki ( chociaż z tego co zauważyłem w mieście Hali wybudowanej przez Maxa Berga :szydera,faktycznie są dorosłe...ale tylko pod jednym względem :jezyk ) i niech tę naukę przekazują dalej.
I mi pozwólcie dalej pisać Breslau zamiast Wrocław.Przepraszam...ale nic innego w tej kwestii już nie wymyślę :zawsty .

A

Anonymous

Hornet napisał:
I mi pozwólcie dalej pisać Breslau zamiast Wrocław.Przepraszam...ale nic innego w tej kwestii już nie wymyślę :zawsty .
Skoro moja prośba w poprzednim poście nie ma dla Ciebie znaczenia. Pisz jak chcesz.
slawektor napisał:
Ale ja jestem wyluzowany.
W jednym temacie pięknie piszesz o żołnierzach wyklętych, Którzy walczyli, ginęli o to żeby właśnie Wrocław to był Wrocław a nie Breslau. Nie kumasz czaczy?

Wrocław skapitulował jako jedno z ostatnich miast niemieckich, cztery dni po zdobyciu Berlina.
Straty:
6000 zabitych
23 000 rannych
45 000 jeńców
170 000 zabitych cywilów
W sierpniu 1944 roku miasto zostało ogłoszone twierdzą (niem. Festung Breslau). 20 stycznia 1945 roku, na rozkaz gauleitera Śląska Karla Hankego, dokonano przymusowej pieszej ewakuacji większości pozostającej jeszcze w mieście ludności cywilnej. Jak się ocenia, podczas ewakuacji z zimna i przemęczenia zginęło aż 90 tys. osób
Podczas ciężkich walk obie strony podpalały całe kwartały domów, a załoga twierdzy, siłami robotników przymusowych i cywili, wyburzyła połowę dzielnicy w okolicach dzisiejszego pl. Grunwaldzkiego, by zbudować lotnisko zapasowe.
Podczas rozbiórek zginęło, m.in. z powodu ostrzału z radzieckich samolotów, od 10 do 15 tysięcy ludzi.

A

Anonymous

slawektor napisał:
W jednym temacie pięknie piszesz o żołnierzach wyklętych, Którzy walczyli, ginęli o to żeby właśnie Wrocław to był Wrocław a nie Breslau. Nie kumasz czaczy?

slawektor napisał:
Wrocław skapitulował jako jedno z ostatnich miast niemieckich, cztery dni po zdobyciu Berlina.
Straty:
6000 zabitych
23 000 rannych
45 000 jeńców
170 000 zabitych cywilów
W sierpniu 1944 roku miasto zostało ogłoszone twierdzą (niem. Festung Breslau). 20 stycznia 1945 roku, na rozkaz gauleitera Śląska Karla Hankego, dokonano przymusowej pieszej ewakuacji większości pozostającej jeszcze w mieście ludności cywilnej. Jak się ocenia, podczas ewakuacji z zimna i przemęczenia zginęło aż 90 tys. osób
Podczas ciężkich walk obie strony podpalały całe kwartały domów, a załoga twierdzy, siłami robotników przymusowych i cywili, wyburzyła połowę dzielnicy w okolicach dzisiejszego pl. Grunwaldzkiego, by zbudować lotnisko zapasowe.
Podczas rozbiórek zginęło, m.in. z powodu ostrzału z radzieckich samolotów, od 10 do 15 tysięcy ludzi.
Ja pierniczę...Slawektor po kiego ciągniesz ten temat :scratch .Wpadłeś w jakiś amok czy co ?
Przecież Ci udowodniłem,że znacząca część podziemia niepodległościowego nie walczyła o żaden polski Wrocław,a Ty w kółko powtarzasz swoją mantrę,że za to ginęli.
Przygniatająca liczba ofiar które tu cytujesz to Niemcy.To oni właśnie chcieli :
żeby właśnie Wrocław to był Wrocław a nie Breslau.
:eek: ?
Kompletnie nie rozumiem o co Ci chodzi...

A

Anonymous

Tutaj

możecie poczytać o stronie, na której właśnie niedawno udostępniono 30 tys. stron dokumentów rządu RP na uchodźstwie. Poza tym w bazie jest ok. 8 milionów (!!) skanów dokumentów.

A tu

możecie poczytać jak wspomóc szczytny cel. Za 20 zł wspomożecie odbudowę sztandaru Baonu Stołecznego i otrzymacie 60-cio stronicowy album fotograficzny dot. Baonu.

A

Anonymous

Hornet napisał:
Przecież Ci udowodniłem,że znacząca część podziemia niepodległościowego nie walczyła o żaden polski Wrocław,a Ty w kółko powtarzasz swoją mantrę,że za to ginęli.
Właśnie że guzik Udowodniłeś.
W Jałcie Sowieci zgodzili się na zagwarantowanie Polakom wolnych wyborów które mają zadecydować czy Polska trafi do bloku Komunistycznego, czy demokratycznego.

Czy jesteś za zniesieniem Senatu?
Czy chcesz utrwalenia w przyszłej Konstytucji ustroju gospodarczego, zaprowadzonego przez reformę rolną i unarodowienie podstawowych gałęzi gospodarki krajowej, z zachowaniem ustawowych uprawnień inicjatywy prywatnej?
Czy chcesz utrwalenia zachodnich granic Państwa Polskiego na Bałtyku, Odrze i Nysie Łużyckiej?
Piszesz: Narodowe Zjednoczenie Wojskowe i Narodowe Siły Zbrojne apelowały o głosowanie 3xNIE
A co miały doradzać?
Otóż w roku 1946 rozkład poparcia dla poszczególnych sił politycznych przedstawiał się następująco:

1.podziemne Stronnictwo Narodowe oraz Narodowe Zjednoczenie Wojskowe
- 33,1% poparcia (wzorzec głosowania : 3XNIE)

2. blok komunistyczny - 26,9% poparcia (wzorzec głosowania: 3XTAK)

3. podziemne Zrzeszenie Wolność i Niezawisłość - 24,9% poparcia
(Wzorzec głosowania : 2X NIE, na trzecie pytanie: TAK)

4. PSL Mikołajczyka - 15,1% poparcia.
(wzorzec głosowania: na pierwsze NIE, na dwa pozostałe: TAK)
Z powyższego zestawienia widać, że najsilniejszymi wpływami w polskim społeczeństwie cieszył się ruch narodowy.
Na drugim miejscu byli komuniści i niewiele od nich słabszy WiN.
Czysto ludowi wyborcy stanowili ponad 15% społeczeństwa.

Ty historię tworzysz na nowo?

A ta według Ciebie mniej znacząca nie istnieje?
A Golgota Wrocławska to za nic?
Wojskowe Sądy Rejonowe we Wrocławiu 309 orzeczonych, 136 wykonanych (44,01 %)
Czyli to jest pic na wodę?
Gdy Breslau stawał się Wrocławiem, gdy niemieccy "wypędzeni" ustępowali miejsca polskim "repatriantom", wtedy też przed bolszewikami przybywali do Wrocławia najlepsi z najlepszych, czyli dawni żołnierze AK. Między innymi to oni tworzyli nową historię tego miasta, nie zapominając o historii II Rzeczpospolitej. Mimo wielu sowieckich prześladowań i nadgorliwości naszych rodaków w służeniu "czerwonej braci", uświadomili nam, że żadna ze stron nie miała monopolu na prawdę. Pamiętając o naszych korzeniach i naszej ojczyźnie, przekazali nam największe wartości, jakie może przekazać patriota, gdy walcząc o wolną Polskę, wolność tą musieli budować pod radzieckimi rozkazami w niemieckim mieście.

Pułkownik doktor Jerzy Woźniak pseudonim "Jan Nowak", "Jazek", "Jerzy", "Żmija". Przedstawiciel pokolenia Kolumbów, żołnierz Armii Krajowej, korespondent rządu londyńskiego, więzień polityczny PRL. Pięć lat spędził w celi śmierci. Po wojnie pracował jako lekarz we Wrocławiu. Był sekretarzem stanu w rządzie Jerzego Buzka. Dzisiaj mieszka we Wrocławiu.
Negujesz to co mówi wielka postać?
Czy Wrocław jest dla pana obcym miastem? Breslau to miasto wroga.

Zło, obcość to nie kwestia miejsca. Zły albo obcy może być tylko człowiek. Wrocław to piękne polskie miasto. Tworzą je wyjątkowi ludzie. Mówi się o tych terenach jako Ziemiach Odzyskanych. W tysiącletniej historii Polski rzeczywiście te rejony były w granicach naszego kraju. Nie przywiązywałbym do tego wagi. Na decyzje polityczne nie mieliśmy wpływu. Polska w dzisiejszych granicach jest równie piękna, jak w granicach II RP oraz w XVIII wieku. Powtórzę się, ale kraj tworzą ludzie, nie granice.

W roku 1941 we Wrocławiu powstała polska organizacja konspiracyjna o nazwie Olimp
To nie byli Polacy?
Olimp – polska organizacja konspiracyjna, działająca podczas II wojny światowej we Wrocławiu.

Organizacja "Olimp" została założona w 1941 roku. Należeli do niej członkowie miejscowej Polonii, Górnoślązacy oraz przebywający we Wrocławiu na robotach przymusowych Wielkopolanie. Zbierali oni informacje wywiadowcze, organizowali akcje sabotażowe, pomagali polskim robotnikom. Ścisłe kierownictwo stanowili m.in. Stanisław Grzesiewski, Rafał Twardzik, bracia Wyderkowscy, Alojzy Marszałek, Edward Damczyk i Felicyta Podlakówna. W 1942 roku gestapo aresztowało 90 członków "Olimpu".

Do obozu koncentracyjnego w Gross-Rosen wysłano z wyrokami śmierci ok. 20 członków organizacji. Blisko 40 osób wysłano do Auschwitz-Birkenau, a 10 - do Mauthausen.

Dyskusja z Tobą faktycznie jest bez sensu. Zanim coś Napiszesz to poczytaj i pomyśl.
Pozdrawiam

Status
Zamknięty.
Do góry