Pamięć i duma - dla nadziei!

Status
Zamknięty.
A

Anonymous

Slawektor-a co to wszystko o czym piszesz ma się do tego,że na Wrocław mówię Breslau ?? I że uważam Lwów za miasto 1000 razy bardziej polskie niż Wrocław ??
Naszukałeś się w necie cytatów i co ? Sobie chcesz coś udowodnić czy mnie do czegoś przekonać ?
Ja w tych dwóch kwestiach zdania nie zmienię a jak siebie chcesz przekonywać to nie bardzo rozumiem po co to robisz publicznie ?
I proszę po raz ostatni : nie jestem Twoją córeczką,więc daruj sobie te impertynecje :)
Taki z Ciebie Wrocławiak ? A ile razy zapalałeś znicze w kwaterach na Polu 120 na Cmentarzu Osobowickim ? Położyłeś chociaż raz kwiatka pod pomnikiem Rotmistrza Pileckiego ? Albo pod tablicą pamiątkową katowni UB na Podwalu ?
A może pod Pomnikiem Ofiar Zbrodni Katyńskiej niedaleko Muzeum Narodowego ?
No widzisz...a ja mieszkam w Breslau i robiłem to wielokrotnie.
To co mi jeszcze ciekawego opowiesz z "autopsji" :szydera o moim rodzinnym (niestety) mieście ?

A

Anonymous

W całej dyskusji na bok zeszła jedna rzecz. Mianowicie pisownia nazw, rzeczy itp. po polsku. Jesteśmy w Polsce, mamy ustawę o języku polskim,swoją historię i język więc chyba logiczne jest, że powinniśmy szanować polskie nazewnictwo. Nie wymyślać jakieś Katowitz, Breslau itp. Taka mała Litwa się nie pierdoli i niedługo polskich nazw tam nie będzie. A ilu Polaków mieszkało przed wojną na terenach dzisiejszej Litwy chyba nie muszę mówić. Wszystko jest ich, bo są teraz u siebie i mogą robić co chcą. Nie muszą się przejmować jakąś mniejszością polską. Niemcy to samo. Mamy podpisane umowy. My mamy mniejszość niemiecką, a Niemcy nie traktują Polaków tam mieszkających jako mniejszość tylko jak bydło. Ciekawe czy tam ktoś napisze, że mieszka w Monachium zamiast Muchen? A czy Liwin napisze Wilno? Czy Vilnius?
Jest tu sporo osób interesujących się piłką nożną. Co robią ruscy? Każde nazwisko piszą cyrylicą na koszulkach! Piszą po swojemu Eto'o i inne wielkie nazwiska. Przekształcają na swoje. A u nas taki Rudniew kazał pisać tak jak on chce, bo czuje się Rosjaninem. Błaszczykowski w Niemczech to Kuba, Matuszczyk jakiś Matuschyk?
Szanujmy polski język!
A jak ktoś żałuje, że mieszka w danym mieście i się tego wstydzi to gratuluję :ok
I oczywiście nikt nikogo nie zmusza do pisania tak a nie inaczej. Hornet chce pisąć Breslau, to będzie pisał Breslau. Ktoś będzie chciał Wrocław, napisze Wrocław. Mamy wolność słowa. A jak temat kogoś zmusi do refleksji to tylko się cieszyć, a nie facepalmować :dziwak

A

Anonymous

Viper-legendo amerykańskiej motoryzacji :klawik. Nie jesteś psychologiem z wykształcenia-prawda ?? No właśnie...bo gdybyś był to byś się domyślił,że tu nie chodzi o żaden : Breslau,pisownię po polsku,ziemie odzyskane,Żołnierzy Wyklętych etc.
Tylko o to,że Slawektor-pomylił mnie ze swoją córką i zaczął musztrować jak sztubaka,a ja już od przedszkola,dawałem odpór wszystkim nakazom :szydera.
I tylko dlatego ta dyskusja potoczyła się tak jak się potoczyła > akcja budzi reakcję.
viper218 napisał:
A jak ktoś żałuje, że mieszka w danym mieście i się tego wstydzi to gratuluję :ok
Ty się wstydzisz swojego miejsca zamieszkania ? Ja się nie wstydzę ale żałuję bo wolałbym mieszkać chociażby w takim Berlinie przy którym Wrocław jest wiochą.Przede wszystkim : mentalną wiochą.

A

Anonymous

Miasto, które przeżyło własną śmierć. 69 lat temu, po 63 dniach heroicznej walki, upadło Powstanie Warszawskie.
2 października 1944 r., po 63 dniach heroicznego boju prowadzonego przez powstańców z wojskami niemieckimi, przedstawiciele KG AK podpisali w kwaterze SS-Obergruppenfuehrera Ericha von dem Bacha w Ożarowie układ o zaprzestaniu działań wojennych w Warszawie.

Powstanie warszawskie było największą akcją zbrojną podziemia w okupowanej przez Niemców Europie.

Planowane na kilka dni, trwało ponad dwa miesiące. Jego militarnym celem było wyzwolenie stolicy spod niezwykle brutalnej niemieckiej okupacji, pod którą znajdowała się od września 1939 r.

Dowództwo AK zakładało, że Armii Czerwonej zależeć będzie ze względów strategicznych na szybkim zajęciu Warszawy. Przewidywano, że kilkudniowe walki zostaną zakończone przed wejściem do miasta sił sowieckich. Oczekiwano również pomocy ze strony aliantów.

Opanowanie miasta przez AK przed nadejściem Sowietów i wystąpienie w roli gospodarza przez władze Polskiego Państwa Podziemnego w imieniu rządu polskiego na uchodźstwie miało być atutem w walce o niezależność wobec ZSRS. Liczono na to, że ujawnienie się w Warszawie władz cywilnych związanych z Delegaturą Rządu na Kraj będzie szczególnie istotne w związku z powołaniem przez komunistów PKWN.

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

6820645Przechwytywaniej.PNG

Fotografia z kapitulacji Powstania: Komendant Gł. AK gen. T. Komorowski "Bór" i gen. E. Von dem Bach Zalewski

7290368BVkAZzpCMAAe9Vu.jpg

Powstanie Warszawskie co by o nim nie powiedzieć to Kawał Naszej Historii. Pot krew i łzy i ...
Uśmiech i taniec po latach.
Cześć i chwała bohaterom!

7022580ps.jpg

A

Anonymous

Hornet - nie, nie jestem psychologiem i tą częścią waszej dyskusji się nie zajmowałem i nie będę się zajmował :) Mi chodziło tylko o pisownię, a nie robienie z Ciebie swojej córki czy syna :dziwak
Ja się nie wstydzę swojego miasta, w którym się urodziłem i wychowałem. Jest małe, nie umywa się do Wrocławia. Nie umywa się do Olsztyna, w którym spędziłem sporo lat. Ale nie żałuję, że mieszkam w tym mieście, a nie w innym. Taka mała różnica między nami. Teraz Ty zabawiłeś się w psychologa, ale nieskutecznie.
Tak między nami ksywka Viper, nie tyczy się ani motoryzacji, ani żmijowatości (jak to sugerował Bizon :dziwak ). Czasy studenckie. nawet teraz trudne do ogarnięcia :p
Pozdrawiam
:hippie

A

Anonymous

Zamówiłem ten album Baonu Stołecznego, o którym pisałem wcześniej. Napisali w mailu, że jest ich 750. Nie wiem ile już poszło, więc radzę się pospieszyć z wydaniem 2 dyszek jak ktoś jest chętny :)

A

Anonymous

@Hornet
To jak to Robisz jest po prostu nie fair.
Zachowujesz się faktycznie jak sztubak. Podchodzisz emocjonalnie, zawsze musi Być na Twoje. Używasz argumentów które są nie poważne.
Jak podaję przykład, jak tłumaczyłem córce o nazwie Toruń.

Hornet napisał:
Jest wolnym człowiekiem,więc może sobie pisać : Thor,Toruń czy jak tam chce.Nie widzę w tym nic dziwnego czy zdrożnego.Poza tym ja jestem fanatykiem...ale Ty (bez urazy) to już jakiś totalny kosmos...16 letniej dziewczynce robisz wykłady na temat : tradycji,wojen,rozbiorów,zapieraniu się polskości...co to Godzina W się zbliża ??
Dlaczego?
Kolejna próba przerzucenia winy a właściwie obarczenia winą za poniesione ofiary Polaków. Ciągła, nieustanna krytyka i podsuwanie Nam nowych teorii, przez Niemców, uwłacza godności Polaka. "Matki i Ojcowie", "polskie obozy zagłady", "Jedwabne i holokaust", " 180000 tysięcy ofiar Powstania Warszawskiego", "niemoralne AK" można wymieniać wiele takich hasełek. One to właśnie, wsparte wypowiedziami "patriotów zdrajców" kształtują nowy obraz historii Polski. One stanowią w świadomości społeczeństw Europy i świata obraz wiecznie umęczonego Polaka, poświęcającej się dla innych Polski a tak na prawdę jest to paszkwil na naszą historię.
To ma być ta wolna, otwarta, wspólna Europa? To ci odmienieni Niemcy, Rosjanie? Nacje które od setek lat próbowały zawładnąć nami czynią to i dzisiaj. Władają odmienną bronią, adekwatną do nowych czasów ale cel pozostał ten sam. Ilu jeszcze pokoleniom przyjdzie się zmagać z brutalną siłą naszych, pożal się Boże, sąsiadów?
Stańmy obok siebie, Polak obok Polaka i weźmy sprawy w swoje ręce. Nie będzie pluł nam w twarz ani Niemiec ani Rosjanin ani żadna inna nacja. Jesteśmy u siebie i wara wam obcym od nas i naszego państwa. Jak się nie podoba to zmykać do faterlandu i tam siać swoje poglądy na potrzeby własnych rodaków i własnej historii, a jest się z czego spowiadać oj jest
A ty co? Nic. Tylko atak, nawet nie na temat. Taka jest z tobą dyskusja.
A co Ty wiesz o wychowaniu dzieci?
Masz córkę w tym wieku? Masz w ogóle dzieci?
Nie. No i co z tego. I tak Wiesz lepiej..
Oprócz obrażenia mnie co wynika z tego wpisu?
(Dzisiaj jej powiem to data końca powstania - bo media o tym cicho)
Hornet napisał:
BTW.Jeżeli mówienie o Wrocławiu > Breslau...jest dla Ciebie jakąś oznaką miary patriotyzmu.To mogę tylko złożyć : głębokie wyrazy współczucia :papież
Tak, jest. Dlaczego?
viper218 jasno i klarownie napisał.

viper218 napisał:
Jesteśmy w Polsce, mamy ustawę o języku polskim,swoją historię i język więc chyba logiczne
jest, że powinniśmy szanować polskie nazewnictwo. Nie wymyślać jakieś Katowitz, Breslau itp.
W sumie Gdańsk to było bardzo niemieckie miasto.
Ale pisząc Danzig nie szanował bym np pamięci obrońców Poczty Polskiej w Gdańsku.
Dlatego piszę Gdańsk.

Hornet napisał:
A ile razy zapalałeś znicze w kwaterach na Polu 120 na Cmentarzu Osobowickim ? Położyłeś chociaż raz kwiatka pod pomnikiem Rotmistrza Pileckiego ? Albo pod tablicą pamiątkową katowni UB na Podwalu ?
A może pod Pomnikiem Ofiar Zbrodni Katyńskiej niedaleko Muzeum Narodowego ?
No widzisz...a ja mieszkam w Breslau i robiłem to wielokrotnie.
Ty się chwalisz czy się żalisz?
Ilości zapalonych lampek nie jest miarą miłości do ojczyzny, już bardziej to jak się dba o to o co Oni walczyli za co ginęli.
Z miłości do ojczyzny walczyli o Polskę. Tym co zginęli jest obojętne czy to polska nazwa Wrocław czy słowińska Breslau?
Pomyśl logicznie.
Ps: A lampki palę rok w rok na grobie "Zo" Elżbiety Zawackiej, pierwszej cichociemnej.
Pozdrawiam

A

Anonymous

Chryste Panie Slawektor...to może inaczej,bo to się nigdy nie skończy :dziwak :

Kompletnie mnie to nie interesuje,że moje argumenty są dla Ciebie niepoważne.
Nie mam dzieci...pierwsze planuje za 10 lat :szydera
Wolę,przez całe życie zachowywać się jak sztubak niż jak chociażby zramolały dziad,a to z tej prostej przyczyny,że od urodzenia się starzejemy a każdy marzy o tym,by wiecznie być młodym.
W żadnym poście Cię nie obraziłem ani moim zamiarem nie było atakowanie Twojej osoby,a jeżeli tak to odebrałeś to znaczy,że jesteś za bardzo przewrażliwiony na swoim punkcie.
Kształtuj dalej swoją córkę w patriotycznym duchu...jak zobaczę 2 000 000 młodych ludzi blokujących centra większych miast,to przyznam,że Twoja : praca u podstaw ma głęboki sens.
Nie zdobyłem Nagrody Pulitzera czy Nobla i nie jestem synem dr.Kulczyka...więc nie mam powodu czymkolwiek się chwalić.
To chyba wszystko.
Również Pozdrawiam :) .

A

Anonymous

Trochę było dziś o dzieciach ;) Moja córka zbiera serię DeAgostini "Książki dla małych i dużych". Co dwa tygodnie jest kolejna książka w kiosku i dziś wyszła książka pt. "Wiersze o ojczyźnie" cz.1. Książka jak zwykle bardzo kolorowa i ładnie wydana. Wiersze też bardzo fajnie dobrane. Nawet jak ktoś nie zbiera, to warto wydać te 9.9zł :)
54%5B1%5D-900x900.jpg

A

Anonymous

Co pozostaje zramolałemu dziadowi? :) Dzieciaki już za duże.
Pójdę i kupię z myślą o przyszłych wnukach.
Bo jak będę je kiedyś miał to takich wierszy może już nie być.

To już piszę na poważnie. Jak to się zmienia..
Czym według „Polityki” zajmowali się Niemcy w czasie okupacji? Czytali książki, chodzili do kina, zakochiwali się, a w wolnych chwilach dostarczali do getta chleb
Słyszeliśmy już wypowiedzi o „polskich obozach koncentracyjnych”, w filmie „Nasze matki, nasi ojcowie” mieliśmy do czynienia z obrzydliwą propagandą zniesławiającą Armię Krajową, teraz przyszła kolej na kreślenie w mediach obrazu „dobrego Niemca”. Kwestią czasu pozostaje uzupełnienie tego obrazu o informację o tym, jak to ci dzielni Niemcy ratowali Żydów przed agresywnymi bandami Polaków, chcących zamknąć ich w obozach. To, co jeszcze jakiś czas temu było jedynie ponurym żartem, dziś staje się rzeczywistością. Najbardziej ponurym wymiarem całej sprawy jest fakt, że tego rodzaju teksty ukazują się na łamach polskiej prasy, na dodatek – w rocznicę zakończenia Powstania Warszawskiego. Jeżeli określenie „prasa polskojęzyczna” nie jest adekwatne w kontekście treści publikowanych przez „Politykę”, to w jakim kontekście jego użycie byłoby uzasadnione?

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

A

Anonymous

slawektor napisał:
Co pozostaje zramolałemu dziadowi?
Slawektor-Absolutnie nie miałem Ciebie na myśli.
Pisząc : sztubak i zramolały dziad chciałem zaakcentować kontrast we własnych cechach charakterologicznych :hippie

A

Anonymous

Aj tam slawektor, na starość podobno się dziecinnieje :dziwak to będziesz mógł też poczytać :D hehe Jak to mówi moja córka "to był głupi żart tato" :D Pozdrawiam

Status
Zamknięty.
Do góry