Pamięć i duma - dla nadziei!

Status
Zamknięty.
A

Anonymous

Dzisiaj kupiłem w kiosku 1 numer nowego wydawnictwa DeAgostini "Powstanie Warszawskie". Cała seria ma liczyć 63 tomy (z wiadomego powodu). Niestety na necie nie znalazłem zdjęć kolekcji. Twarda oprawa, ciekawe zdjęcia i teksty. Pod patronatem Muzeum Powstania Warszawskiego, więc raczej nie będzie nowej wersji historii..Pierwszy tom 7.9. Kolejne mają wychodzić co dwa tygodnie i kosztować 19.9.

A

Anonymous

Areopagita napisał:
To jest mój kraj - POLSKA - i nikt nie zabroni mi ani nie zniechęci do świętowania Jej niepodległości. Przyjadę, bo jestem to winny tym, którzy za niepodległość wylali swoją krew. To ich święto! I moje.
:francuz
Areopagito!, zgadzam się z powyższym, ale jednak po namyśle proponuję istotną zmianę w Twoim tekście. Powinno to brzmieć tak: „POLSKA to jest nasz kraj i nikt nie zabroni nam ani nie zniechęci do świętowania Jej niepodległości. Przyjedziemy, bo jesteśmy to winni tym, którzy za niepodległość wylali swoją krew. To ich święto! I nasze.”
:hi

A

Anonymous

W formie rekompensaty za Churchilla:
Historię gen. Stanisława Sosabowskiego zna więcej Holendrów niż Polaków. Dokument nagrany w 2007 roku pt.:"Honor Generała" wyreżyserowany przez Joannę Pieciukiewicz przybliża sylwetkę założyciela i dowódcy 1-ej Samodzielnej Brygady Spadochronowej, Bohatera i Patrioty, który do końca wierzył, że stworzony przez niego oddział pomoże w Powstaniu Warszawskim. Tak się niestety nie stało... Gen. Stanisław Sosabowski w wyniku zrobienia z niego i jego jednostki kozłów ofiarnych skończył jako... magazynier.
Podobno w fabryce w której pracował młodzi ludzie na jego widok stawali i salutowali...
Dopiero po 60 latach rząd holenderski przywrócił honor polskiemu bohaterowi wręczając pośmiertnie Order Brązowego Lwa i Order Wojskowy im.Króla Willema ( odpowiednika Polskiego Virtuti-Militari ).
Warto nadmienić, że ordery Polakom wręczała sama Królowa Holenderska Beatrix, a uroczystość była transmitowana przez większość telewizji.
Z Polski nikogo nie było (był to rok 2006).
Dla Grochowa postać Generała jest szczególnie ważna ponieważ jako dowódca 21 pułku piechoty „Dzieci Warszawy” dowodził wszystkimi polskimi oddziałami w rejonie „Pododcinka Grochów” w 1939 roku.

[vimeo]http://vimeo.com/41627126[/vimeo]

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
11.11.2013

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
a tu można posłuchać 'głosów' z zeszłego Marszu

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
Rosjanie kpią w żywe oczy

W mojej rodzinie sam słyszałem opowieści o gwałtach wyzwalających czerwonoarmistów na Polkach.

:k......

slawektor napisał:
Wielki szacun dla studenta gdań.ASP Jerzego Szumczyka, który postawił pomnik sowieckiego żołnierza gwałcącego kobietę

A

Anonymous

Warto przypomnieć,że "Jedynką" na tzw.Liście Śmierci był ks.Stanisław Małkowski ,ks.Jerzy figurował na niej z numerem 2.
W IV Departamencie MSW który zajmował się "antypaństwową działalnością kościołów i związków wyznaniowych" powstało tzw.Komando śmierci które zajmowało się fizycznym eliminowaniem księży katolickich otwarcie sprzeciwiających się reżimowi komunistycznemu.
Nie wiadomo czy pomysłodawcą była bezpośrednio Moskwa czy ich wściekłe psy : Kiszczak z Jaruzelskim.
Na procesie Toruńskim "ukarano: tylko płotki czyli Chmielewskiego,Piotrowskiego,Pękalę i Pietruszkę.A pośrednio wspomniano o generałach Ciastoniu i Płatku.Ich prawdziwych mocodawców nie ujawniono do dzisiaj.
Należy wspomnieć,że Komando śmierci-działało skutecznie nawet po tzw.Obradach "Okrągłego stołu" czyli fikcyjnym końcu komuny.
W styczniu 1989r. zamordowani zostali : ks.Stefan Niedzielak i ks.Stanisław Suchowolec a w lipcu tego roku ks.Sylwester Zych.
Dwaj pierwsi byli związani z opozycją solidarnościową a ks.Zych przesiedział 4,5 roku w więzieniu za związek z tzw.sprawą postrzelenia sierż.Karosa.
Czerwona mafia nie wybacza nigdy.

A

Anonymous

Nie bardzo wiedziałem gdzie to umieścić, a nie chcę tworzyć nowego tematu ani pisać w temacie rapującego księdza :)

Na forum jest na pewno dużo kierowców. Na pewno też sporo katolików. Może ktoś nie ma albo potrzebuje mieć w samochodzie św. Krzysztofa.
Tutaj

możecie otrzymać za darmo (dostaniecie co prawda blankiet z MOŻLIWOŚCIĄ wpłacenia datku, ale jak ktoś nie ma pieniędzy to nic się nie stanie jak nie zapłacicie) brelok/medalik ze św. Krzysztofem (pobłogosławiony), naklejkę na szybę samochodu oraz broszurkę z modlitwami.
Akcja ma propagować odpowiedzialne, trzeźwe i chrześcijańskie zachowania na drogach (przydałyby się niewątpliwie).

polak900

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
1
Sorry, ale w razie zagrożenia mojego życia, nie potrzebuje księdza tylko lekarza
Co mi po księdzu w takiej sytuacji?
Co to za nietrafiony pomysł
Ktoś chce tutaj zarobić, czy co?

Napis na breloku jest bez sensu

A

Anonymous

polak - naprawdę weź się opanuj. To, że Ty nie potrzebujesz to nie znaczy, że ktoś inny nie potrzebuje..Kto chce zarabiać kasę?! Wysyłają to za darmo. Dopiero potem MOŻESZ (nie musisz) dać datek. Wiem bo sam dzisiaj otrzymałem i dlatego o tym piszę.
Wydaje mi się, że osoba wierząca po ewentualnym nieszczęściu na drodze chciałaby przyjąć sakramenty. Pomoc lekarska to jest chyba rzecz wiadoma. Są dwie sprawy- cielesna i duchowa. Dla mnie obie są ważne.
Chyba, że jesteś ateistą bądź innego wyznania wtedy logiczne, że masz takie "zabobony" w .. poważaniu.
Proste, jeśli nie chcesz, to nie zamawiasz. Komuś się może przyda.

Status
Zamknięty.
Do góry