Pamięć RAM Dual Chanel

Tadek 47

Wygadany
Reakcje/Polubienia
0
Mam pytanie do fachowców komputerowych, czy jest odczuwalna różnica w działaniu komputera stacjonarnego,
w którym kości RAM działają w Dualu, a w tym w którym nie działają w slotach o tym samym kolorze,
czyli nie działają w Dual Chanel?

Odpowiadam poco mi ta wiedza, otóż chcąc rozszerzyć RAM znalazłem na Allegro aukcję zatytułowaną:
PAMIĘĆ RAM 4 GB (2x2GB) DDR2 800MHZ Hynix. W opisie było że chodzą w Dual Channel.

Po kupieniu okazało się, że są to dwie pojedyncze kości po 2GB w oddzielnych opakowaniach ( lecz o tych samych parametrach), a nie jak wynika z tytułu aukcji 2x2GB czyli parowane w jednym opakowaniu.

Gdy zamontowałem je w sloty o tym samym kolorze komputer nie uruchamia się, w moim komputerze kolor slotów na płycie głównej (Asus M2NPV-VM) to 2 czarne i 2 żółte. Zamontowane na różnych kolorach działają w singlu.

Chodzi o to czy gdyby działały w Dualu, komputer chodził by odczuwalnie lepiej, czy niezauważalnie?
Bo gdy różnica jest niewielka, to nie chcę odsyłać.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29852
Miasto
Trololololo
Re: Pamięć RAM

Raczej ta różnica będzie niewielka.W sieci piszą że 15 - 30 % choć jak poczytasz tu
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

to trochę więcej :klawik.

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76
W testach syntetycznych różnica będzie spora. W codziennych zastosawaniach zapewne nawet nie zauważysz.

Sprawdzałeś oba kolory i różne kombinacje? Na poprzedniej płycie mimo, że miałem kości parowane dual mi zadziałał tylko w 1 kombinacji kości / gniazd. Nawet markerem zaznaczyłem sobie która kość ma siedzieć w którym konkretnym gnieździe, bo jak wsadziłem inaczej to już nie działało.

Co więcej, jak pamięci są 2-stronne to mogą powodować problemy i sporo płyt tego nie toleruje w dualu (kostki po obu stronach płytki drukowanej pamięci). W opisie płyty zresztą są ujęte ograniczenia co do modułów pamięci: This motherboard does not support memory modules made up of 128 Mb chips or double sided x16 memory modules.

Tadek 47

Wygadany
Reakcje/Polubienia
0
Dzięki za zainteresowanie, sprawdzałem wszystkie kombinacje, w gniazdach o tym samym kolorze zamieniałem kości miejscami i efekt za każdym razem był taki sam, z głośniczka systemowego sygnał jeden długi i dwa krótkie, monitor czarny.
Ale pociesza mnie to że różnica w działaniu będzie mało zauważalna.

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
Sprawdź na dzień dobry "memory support list" dla Twojej płyty głównej. Niektóre pamięci NIE współpracują z określonymi chipsetami (tak było na przykład z nForce), niektóre płyty nie obsługują dwustronnej pamięci, dla niektórych wymagane jest ustawienie wartości w BIOS, aby pamięci nie upalić przetaktowaniem (tu, mam nadzieję, ustawiłeś wkładając TYLKO te pamięci opcję 'by SPD", która automatycznie odczytuje wartości RAM i je ustawia na płycie, przeciwdziałając przypadkowemu i nadmiernemu OC - lub zresetowałeś BIOS do wartości domyślnej - "default").
Zysk może i jest - wyłącznie na operacjach odwołujących się pamięci - kodowaniu wideo, pakowaniu archiwizatorem czy w benchmarkach. Zwykle maksymalnie 25%, średnio więcej zysku masz z ilości pamięci i wyłączeniu pliku wymiany.

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76
Acha, do tego co kol. Quń napisał dodam jeszcze - zasilanie pamięci. Sprawdź co domyślnie podaje płyta a co jest wymagane przez pamięci. Dual jest bardziej wymagający niż single.

Czyli reasumując: sprawdź w biosie jak Ci ustawia parametry pamieci. Jak jest na auto to spróbuj wpisać ręcznie to co jest na pudełku z pamięciami (czasy / opóźnienia / napięcie).

Ja się już nauczyłem, że pamięci kupuje w sklepie stacjonarnym z opcją wymiany "jak nie zadziałają" .... Mozna bawić się w sklepach internetowych ze zwrotami ale to dłużej trwa.

hansik

Wygadany
Reakcje/Polubienia
109
"Pamięć dwustronna to taka, która ma moduły po obu stronach płytki" :p Nie wiem skąd się te dziwne teorie biorą, ale funkcjonują od dawna. Otóż "kostki po obu stronach płytki drukowanej pamięci" nie decydują czy pamięć jest dwustronna czy jednostronna. Tak być może, ale nie musi. To powtarzany często i to na forach technologicznych bzdet. Poza tym dodam, że RAM dwustronny jest (przynajmniej w teorii) bardziej wydajny, ale gorzej się sprawuje przy podkręcaniu i wymaga wyższych napięć. Co do reszty zgadzam się z przedmówcami. Wzrost wydajności przy Dual Channel może być niewielki i niezauważalny. Wszystko zależy od konkretnej płyty (kontrolera pamięci) i zastosowań, w praktyce różnie bywa. Trzeba testować. Do sprawdzenia, czy dana kość działa w dualu można użyć m.in. CPU-Z. Pozdrawiam.

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
Jak na razie problem obsługi czy też zysków z dualu jest chyba teoretyczny, bo płyta zgłasza sygnałami "błąd pamięci RAM" i nie wstaje. Gdyby błąd dotyczył dualu - po prostu by się nie włączył pamięć działała w single, niezależnie od obecności w sparowanych slotach. Jest możliwe (tego się nie da wykluczyć), że pamięci są po prostu uszkodzone. Zdarza się.
Co do napięć i mocy - nie demonizujmy... To przecież nie LPDDR ani nie chłodzona radiatorami, specjalnie dobierana do OC, z tolerancją na zwiększenie napięcia.Płyta powinna ją rozpoznać i ustawić parametry - jednak tak nie zrobiła.

Ale mam też pytanie do autora wątku:

- WYJĄŁEŚ dotychczasowe kości RAM i w takim układzie przetestowałeś pracę Hynixów w dual?

I małe a propos: na liście QVL dla pamięci Hynix są wymienione moduły double sided o pojemności 1GB. Dosyć ciekawie płyta współpracuje rozróżniając tryby A, B i C:

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76
hansik napisał:
"Pamięć dwustronna to taka, która ma moduły po obu stronach płytki" :p Nie wiem skąd się te dziwne teorie biorą, ale funkcjonują od dawna. Otóż "kostki po obu stronach płytki drukowanej pamięci" nie decydują czy pamięć jest dwustronna czy jednostronna. Tak być może, ale nie musi. To powtarzany często i to na forach technologicznych bzdet.
I tak i nie. Cóż, zdania są podzielone:

DIMMs are often referred to as "single-sided" or "double-sided" to describe whether the DRAM chips are located on one or both sides of the module's printed circuit board (PCB). However, these terms may cause confusion, as the physical layout of the chips does not necessarily relate to how they are logically organized or accessed.

Most DIMMs are built using "×4" ("by four") or "×8" ("by eight") memory chips with nine chips per side; "×4" and "×8" refer to the data width of the DRAM chips in bits.

In the case of "×4" registered DIMMs, the data width per side is 36 bits; therefore, the memory controller (which requires 72 bits) needs to address both sides at the same time to read or write the data it needs. In this case, the two-sided module is single-ranked. For "×8" registered DIMMs, each side is 72 bits wide, so the memory controller only addresses one side at a time (the two-sided module is dual-ranked).

-------------------------------------------------------------
Single-sided is exactly what it sounds like - the memory chips are only on ONE side of the RAM module.
Double-sided is just that - the memory chips are on BOTH sides of the RAM module.

However, "ranking"...specifically, single rank vs dual rank. A RAM module can be single-rank, dual-rank or quad-rank depending on the chip configuration.

A single-sided module is always single-rank. Double-sided can be single-rank, dual-rank, or quad-rank.

Tak więc może fora są i pełne znawców. Ja się na tym nie znam. :wariat Cóż rożne pojęcia są w różny sposób mieszane.
-------------------------------------------

Z tego co autor napisał pamięć działa dobrze jako single-chanal. W dual-chanal nie wstaje. Obstawiam że pamięci są (niech będzie :) ) dwustronne (interpretacja dowolna :jezyk ) i płyta nie radzi sobie z obsługą w dual-chanal.

P.S.
ortografia .... :pala

Do góry