Piłka nożna - reprezentacja,rozgrywki pucharowe i klubowe

Hefajstos

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
623
Miasto
okolice internetu
Re: Piłka nożna - reprezentacja,rozgrywki pucharowe i klubow

Neymar naoglądał się Lewandowskiego, a Sevilla wróciła do swojego dołka

Clipboard0129-620x416.jpg

A jednak Sevilla wciąż pozostaje trudną do ogarnięcia zagadką. Wygrana z Rayo Vallecano może nie była jakaś szalenie zaskakująca, ale pokonanie Barcelony mogło być sygnałem o tym, że kryzys z Estadio Santiago Pizjuan został definitywnie wykopany. Niestety, nic z tych rzeczy. Dziś drużyna Unaia Emery’ego ledwie zremisowała z Eibar.

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583

Dzisiejszy szlagier:
VWij47A.jpg

zapowiada się bardzo interesująco: Arsenal w LM stoi pod ścianą, a Bayern jest na fali i w dobrym nastroju...
ru-0-r-600,600-n-6e83ffcd5af057bd028b1068eba43c62EVIBzNCJrobe.jpg

a dalej niestety wyszła skucha. :facepalm

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12368
Miasto
Somewhere over the rainbow.

zeno06 napisał:
Dzisiejszy szlagier:
VWij47A.jpg

zapowiada się bardzo interesująco: Arsenal w LM stoi pod ścianą, a Bayern jest na fali i w dobrym nastroju...
Podobno mecz będzie można obejrzeć tu:

Mecz na 100% można obejrzeć tu:

.

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583

No własnie - gdyby była skucha, to wszyscy pojedźmy do al_arsena (dzieki Al :dziękuję).
Tylko w dowód wdzięczności i aby nie obrazić gospodarza, nie zapomnijcie kibicować gospodarzom. :) :piwko

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12368
Miasto

WSN8rQH.png

46dance.gif
46dance.gif

Hefajstos

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
623
Miasto
okolice internetu

Jak co proces - kolejna porażka Wisły Kraków

635478421727548604-640x416.jpg

Pierwsza myśl: mogli oddelegować na salę sądową Moskala. Przynajmniej by im to zremisował, a więc wywalczył jakieś polubowne rozwiązanie, tymczasem jest jak zwykle: kolejna bolesna porażka. Tym razem z Wisłą na wokandzie wygrał Franek Smuda, wynik? Ponad milion złotych do zapłacenia przez krakowski klub.

Dokładnie milion 159 tys. złotych musi Wisła Kraków zapłacić byłemu trenerowi - Franciszkowi Smudzie w związku ze zwolnieniem go z posady w marcu tego roku. Wyrok sądu polubownego PZPN nie jest prawomocny. Przypomnę. Smudę Wisła zwolniła wiosną tego roku, po fatalnej serii na początku rundy rewanżowej. W czterech meczach drużyna Wisły ugrała tylko jeden punkt, a po porażce z Zawiszą Bydgoszcz pożegnano w końcu trenera, zatrudniając Moskala.
Więcej:

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144

Ranking FIFA: Polska awansowała, historyczna zmiana na pozycji lidera

Czytaj więcej:

:ok

Hefajstos

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
623
Miasto
okolice internetu

Proces w sprawie Piasta Gliwice wznowiony

538ad045248e50_31030816.jpg

Zamach na pozycję rewelacyjnego lidera polskiej Ekstraklasy? Czy faktycznie chodzi tylko o sanację polskiego bagienka piłkarskiego? Pytań jest dużo. W każdym razie fakt jest faktem:

Sąd Rejonowy Wrocław Śródmieście niespodziewanie wznowił proces w sprawie ustawiania meczów przez Piasta Gliwice. Kolejna rozprawa odbędzie się jeszcze w grudniu tego roku.

ArekS

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0

Tadek59 napisał:
Ranking FIFA: (...) historyczna zmiana na pozycji lidera

Czytaj więcej:

Belgia na czele rankingu - dobre! :p
Kolejny niezbity dowód, że cały ten ranking FIFA to "pic na wodę - fotomontaż", mający niewiele wspólnego z rzeczywistością a już na pewno nijak się ma do realnych osiągnięć danej reprezentacji. :nea
Z całym szacunkiem dla Belgów, bo mają obecnie mocną drużynę, ale nie mogę sobie przypomnieć, ile to medali z najważniejszych imprez piłkarskich (MŚ, ME) ich reprezentacja zdobyła w XXI w? :scratch A, już mam: 0 (słownie: zero)! Jeden ćwierćfinał MŚ i to byłoby na tyle z osiągnięć wartych wzmianki, bo prócz tego ma na koncie: występ w 1/8 finału MŚ w 2002 r. (13 lat temu!) a na pozostałe imprezy tej rangi (w tym trzy ostatnie ME)... nawet się nie zakwalifikowała. :zawsty
Ale oto Belgowie są liderami rankingu, wyprzedzając m.in. Mistrzów Świata (Niemców) i Europy (Hiszpanów). :facepalm

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12368
Miasto

ArekS napisał:
Tadek59 napisał:

Czytaj więcej:

Kolejny niezbity dowód, że cały ten ranking FIFA to "pic na wodę - fotomontaż", mający niewiele wspólnego z rzeczywistością a już na pewno nijak się ma do realnych osiągnięć danej reprezentacji. :nea
Z całym szacunkiem dla Belgów, bo mają obecnie mocną drużynę, ale nie mogę sobie przypomnieć, ile to medali z najważniejszych imprez piłkarskich (MŚ, ME) ich reprezentacja zdobyła w XXI w? :scratch A, już mam: 0 (słownie: zero)! Jeden ćwierćfinał MŚ i to byłoby na tyle z osiągnięć wartych wzmianki, bo prócz tego ma na koncie: występ w 1/8 finału MŚ w 2002 r. (13 lat temu!) a na pozostałe imprezy tej rangi (w tym trzy ostatnie ME)... nawet się nie zakwalifikowała. :zawsty
Ale oto Belgowie są liderami rankingu, wyprzedzając m.in. Mistrzów Świata (Niemców) i Europy (Hiszpanów). :facepalm

Nie pierwszy raz czegoś nie rozumiesz ale to przez to, że nie wiesz o czym piszesz. Nie będzie krótko ani łatwo ale jak się chce to można zrozumieć. A więc do rzeczy:

Przy rankingu FIFA liczą się 4 ostatnie lata więc nie ważne jak grali wcześniej Hiszpanie, Niemcy itd. Nie ma znaczenia kto został MŚ w 2010. Sam ranking nie wziął się z kosmosu tylko z prostej (albo i nie) matematyki. Za każdy mecz masz 100pkt i mnożysz je kolejno przez wynik meczu (3pkt za wygraną, 2 za wygraną po karnych, 1 za porażkę po karnych i 0 a porażkę). Później mnożysz przez "Rangę meczu" (4pkt MŚ, 3 mistrzostwa kontynentu lub Puchar Federacji, 2,5 za mecz el. MŚ lub mistrzostw kontynentu i 1 za mecz towarzyski). Dalej mnożysz przez siłę przeciwnika czyli 200 minus pozycja rywala w rankingu Fifa i dzielisz to na 100. I znowu mnożysz przez "Siłę strefy" (UEFA - 1 pkt, CONMEBOL - 0,98pkt, CONCACAF, AFC, CAF i OFC - 0,85pkt.). To jest koniec pierwszego etapu. Później wyliczasz średnią za każdy rok gry przy czym najważniejsze jest ostatnie 12 miesięcy. !Ostatnie 12 - 1pkt, 13-24 miesiące - 0,5pkt, 25-36mies - 0,3pkt i 37-48mies - 0,2pkt)
Dla każdego roku musisz obliczyć średnią arytmetyczną punktów uzyskanych za mecze rozegrane w danym roku (jeśli w rozpatrywanym okresie 12 miesięcy drużyna rozegrała mniej niż 5 meczów zamiast średniej arytmetycznej bierze się sumę punktów podzieloną przez pięć).
Następnie te cztery roczne średnie mnoży się przez odpowiednie dla nich współczynniki, a otrzymane liczby dodaje to siebie.
punkty rankingowe = [ średnia za 1 rok x współczynnik za 1 rok ] + [ śr 2 rok x współ 2 rok ] + [ śr 3 rok x współ 3 rok ] + [ śr 4 rok x współ 4 rok ].

Koniec. Jak znasz wszystkie mecze drużyny to możesz sobie sprawdzic czy punktacja zgadza siez rankingiem Fifa.

Znaczenie ma z kim dana reprezentacja grała mecz grupowy albo towarzyski. Nie mają znaczenia medale i trofea tylko mecze!

Troche się rozpisałem. Mam nadzieję, że coś trafi. :buziakk

ArekS

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0

al_arsen napisał:
ArekS napisał:
Tadek59 napisał:

Czytaj więcej:

Nie pierwszy raz czegoś nie rozumiesz ale to przez to, że nie wiesz o czym piszesz. Nie będzie krótko ani łatwo ale jak się chce to można zrozumieć. A więc do rzeczy:

Przy rankingu FIFA liczą się 4 ostatnie lata więc nie ważne jak grali wcześniej Hiszpanie, Niemcy itd. Nie ma znaczenia kto został MŚ w 2010. Sam ranking nie wziął się z kosmosu tylko z prostej (albo i nie) matematyki. Za każdy mecz masz 100pkt i mnożysz je kolejno przez wynik meczu (3pkt za wygraną, 2 za wygraną po karnych, 1 za porażkę po karnych i 0 a porażkę). Później mnożysz przez "Rangę meczu" (4pkt MŚ, 3 mistrzostwa kontynentu lub Puchar Federacji, 2,5 za mecz el. MŚ lub mistrzostw kontynentu i 1 za mecz towarzyski). Dalej mnożysz przez siłę przeciwnika czyli 200 minus pozycja rywala w rankingu Fifa i dzielisz to na 100. I znowu mnożysz przez "Siłę strefy" (UEFA - 1 pkt, CONMEBOL - 0,98pkt, CONCACAF, AFC, CAF i OFC - 0,85pkt.). To jest koniec pierwszego etapu. Później wyliczasz średnią za każdy rok gry przy czym najważniejsze jest ostatnie 12 miesięcy. !Ostatnie 12 - 1pkt, 13-24 miesiące - 0,5pkt, 25-36mies - 0,3pkt i 37-48mies - 0,2pkt)
Dla każdego roku musisz obliczyć średnią arytmetyczną punktów uzyskanych za mecze rozegrane w danym roku (jeśli w rozpatrywanym okresie 12 miesięcy drużyna rozegrała mniej niż 5 meczów zamiast średniej arytmetycznej bierze się sumę punktów podzieloną przez pięć).
Następnie te cztery roczne średnie mnoży się przez odpowiednie dla nich współczynniki, a otrzymane liczby dodaje to siebie.
punkty rankingowe = [ średnia za 1 rok x współczynnik za 1 rok ] + [ śr 2 rok x współ 2 rok ] + [ śr 3 rok x współ 3 rok ] + [ śr 4 rok x współ 4 rok ].

Koniec. Jak znasz wszystkie mecze drużyny to możesz sobie sprawdzic czy punktacja zgadza siez rankingiem Fifa.

Znaczenie ma z kim dana reprezentacja grała mecz grupowy albo towarzyski. Nie mają znaczenia medale i trofea tylko mecze!

Troche się rozpisałem. Mam nadzieję, że coś trafi. :buziakk
Nie wiem, czy trafi, gdzie trafi i czy może kogoś trafi, ale raczej nie (i szczerze, mało mnie to obchodzi). :sarkazm
Dziękuję za obszerny elaborat, lecz muszę Cię zmartwić: piszesz dużo i zdaje Ci się, że rozumiesz, a tak naprawdę to jak widzę, niewiele. :zaciesz
Świetnie znam i rozumiem zasady punktowania w rankingu FIFA (interesowałem się tym trochę już kilka lat temu, bo już dawno zauważyłem, że nie odzwierciedla on żadnych realnych dokonań danej reprezentacji) i właśnie dlatego twierdzę, że jest on do bani.
To nie znaczy wcale - jak sobie widzę wmówiłeś, Kolego zacny - że podważam sposób jego liczenia (przejrzyj jeszcze raz, czy coś takiego napisałem).
Ja podważam tylko (i aż) sens takiego liczenia siły zespołu.
:dziękuję :francuz

P.S. A gwoli poprawienia nieścisłości w Twoim przemyślanym elaboracie :p - aktualne (wg FIFA) współczynniki "siły" konfederacji, to:
CONMEBOL (Ameryka Płd) 1.00
UEFA (Europa) 0.99
AFC/CAF/OFC/CONCACAF (czyli wszystkie pozostałe) 0.85
źr.:

:guma

Hefajstos

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
623
Miasto
okolice internetu

Nawałka, Zieliński, Pazdan. Najwięksi wygrani meczu z Islandią.

GY5Q8161-640x416.jpg

Jeżeli tak wygląda pierwszy etap przygotowań do Mistrzostw Europy, to – cholera, może nie czas na hurraoptymizm, bo nie zdzieliliśmy Hiszpanii ani Francji – ale jest naprawdę optymistycznie. Na Narodowym stawiła się wczoraj drużyna, która dwukrotnie odprawiła Holandię, potrafiła też pokonać Czechów oraz Turków i generalnie traci niewiele bramek, tymczasem Polska pacnęła ich cztery razy. Oczywiście nasza defensywa wyglądała mizernie i w tej formacji do poprawy jest ogrom, ale… wpuścić dwie, a przy tym strzelić cztery? Taki radosny futbol naprawdę może się podobać. Kto jednak jest – naszym zdaniem – największym wygranym wczorajszego meczu? Lecimy z nazwiskami.

A

Anonymous

Euro 2016. Znamy ostateczny układ koszyków. Kogo może wylosować Polska?

Podział na koszyki:
Koszyk 1: Francja, Hiszpania, Niemcy, Anglia, Portugalia, Belgia

Koszyk 2: Włochy, Rosja, Szwajcaria, Austria, Chorwacja, Ukraina

Koszyk 3: Czechy, Szwecja, Polska, Rumunia, Słowacja, Węgry

Koszyk 4: Turcja, Irlandia, Islandia, Walia, Albania, Irlandia Północna
Przypomnę moją grupę marzeń :klawik. :

Hiszpania
Włochy
Polska
Turcja

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583

Oj tam Hornet :nea Moja też wciąż aktualna - Portugalia, Rosja, Polska, Irlandia Pn. :ok
Przecież tak nie można.... :nea Żebyśmy musieli wycinać dawnych królów w pierwszej rundzie... :zaciesz

A

Anonymous

Zeno-masz Notatki w smartfonie ? To proszę zanotować : nie wychodzimy z grupy... z dzisiejszą datą.Dziękuję.

Do góry