Piszę poprawnie po polsku

A

Anonymous

Witajcie moi drodzy.
Piszę ten temat, ponieważ myślę, że owy temat może się przydać innym użytkownikom (jak i również mi).
Celem pisania tego tematu, jest podsyłanie programów, stron, które pomogą nam pisać poprawnie po Polsku. Zapewne, większość osób kolokwialnie mówiąc "zleje" ten temat, ale nic na to nie się nie poradzi, a może innym osobom ten temat w pewnym sensie pomoże. Tak, więc ja zamieszczę kilka stron, z których ja korzystam, jeśli znacie inne strony, czy też programy czy wtyczki (jak np. w Firefox) to bardzo bym prosił was aby takowe rzeczy w tym temacie zamieszczać. I również bardzo bym prosił o zamieszczenie krótkiego info albo, jeśli jest to wtyczka do przeglądarki, to proszę podać jej nazwę. Tutaj macie ode mnie kilka stron, z których korzystam:

SJP- Słownik Języka Polskiego :
Jak sama nazwa wskazuje jest to słownik języka polskiego (ortograficzny).

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Przecinki:
Skrypt/Strona sprawdzający/sprawdzająca interpunkcję.

Korektor:
Skrypt/Strona sprawdzający/sprawdzająca pisownie.

To tyle stron, z których ja osobiście korzystam oraz również słownik w przeglądarce.
Może się komuś to przyda, mi przynajmniej tego typu Strony się przydają, również poza tymi stronami, korzystam z Office, słownik ortograficzny (książka).

P.S
Jeśli Szanowna Administracja/Moderacja zdecyduje, że temat jest przydatny, to prosiłbym was o przyklejenie go.

A

Anonymous

Dla mnie temat jest bardzo ciekawy i, osobiście uważam, że od czasu do czasu każdemu przydają się takie strony, bo nikt nie jest alfą i omegą :)

Jest jeszcze strona:

Strona sprawdza poprawność pisowni w wielu językach

Dansk
Deutsch
English
Español
Français
Italiano
Nederlands
Jezyk Polski
Português
Suomi
Svenska

artoor

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Częstochowa
Do sprawdzania interpunkcji - rewelacja. Nigdy mi nie przyszło do głowy, żeby testować treść pod kątem interpunkcji, głownie ortografię sprawdzałem i na nią kładłem większy nacisk, a tu proszę :) Dzięki wielkie!

A

Anonymous

Ola napisał:
Dla mnie temat jest bardzo ciekawy i, osobiście uważam, że od czasu do czasu każdemu przydają się takie strony, bo nikt nie jest alfą i omegą :)

Jest jeszcze strona:

Strona sprawdza poprawność pisowni w wielu językach

Dansk
Deutsch
English
Español
Français
Italiano
Nederlands
Jezyk Polski
Português
Suomi
Svenska

Dziękuję Olu, już sobie dodaję stronę do zakładek. :)

artoor napisał:
Do sprawdzania interpunkcji - rewelacja. Nigdy mi nie przyszło do głowy, żeby testować treść pod kątem interpunkcji, głownie ortografię sprawdzałem i na nią kładłem większy nacisk, a tu proszę :) Dzięki wielkie!

Ależ proszę bardzo. :)
Cieszę się, że komuś się przyda ten temat. :)

remool

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
71
Prowadzisz anonimowego bloga. Zawsze piszesz z kawiarenki internetowej. Nigdy nie zamieszczasz informacji, które mogą ujawnić Twoją tożsamość. Mimo to jest coś, co Cię zdradza. Twój styl pisania. :dziwak

Uwaga na nową metodę inwigilacji, treść postów na forach jest poddawana analizie składniowej, semantycznej i innych metod.
Programy skanujące porównują treści podobne pod względem budowy zdań, treści i charakterystycznych elementów.
Jeżeli ktoś pisze w sposób oryginalny, charakterystyczny, powtarzalny, na różnych forach, to jest możliwość powiązania tych wpisów i często wykrycia autora który ujawni się na legalnym forum.
Wiadomości na temat takiej inwigilacji są nieoficjalne. Technologię tą od pewnego czasu rozwija google.
Dla zachowania bezpieczeństwa i anonimowości trzeba pisać lakonicznie, krótkie zdania w uproszczony sposób i unikać powtarzalnych zwrotów
jest to stosowane od wielu lat i nie podawane szerzej do wiadomości publicznej. Dobrą metodą na uniknięcia analizie składniowej przez automaty, jest pisanie z celowymi literówkami, lub błędami ortograficznymi, oraz stawianie znaków interpunkcyjnych w nieprzewidziany sposób
Czyli reasumując ...im bardziej stylowo i charakterystyczniej pisze się w necie tym .....większa kicha :yhy
Znowu mnie zjadą że mam paranoje :p :p

A

Anonymous

Odbiegnę troszkę od tematu (jednak wciąż będę pisać o poprawnym pisaniu po polsku).
Chodzi o to, że już wiele razy widziałam na forum, że sporo osób ma problem z odmianą słowa "forum", dlatego zamieszczam tutaj jak powinna brzmieć prawidłowa odmiana tego słowa, bo jednak warto o tym wiedzieć.

M. Kto, Co? Forum, Fora
D. Kogo, Czego? (Np. Nie ma) Forum, Forów
C. Komu, Czemu? (Np. Się przyglądam) Forum, Forom
B. Kogo, Co (Np. Widzę) Forum, Fora
N. Z kim, czym (Np. Idę) z Forum, Forami
Msc. O kim, czym (Np. Myślę) O Forum, Forach
W. O! O Forum! O Fora!

Niektórzy w dopełniaczu liczby mnogiej używają również odmiany "for", jednak nie jest to poprawna odmiana gdyż np. posługując się słowem gimnazjum powiemy: nie ma kogo? czego? - gimnazjów, a nie "gimnazju"

tedii

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
5
Ciekawa inicjatywa. Popieram i biorę udział :ok

kamil10506

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
Jeśli mamy pisać poprawnie po polsku, to proponuję na początek poprawić nazwę tematu...

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29922
Miasto
Trololololo
kamil10506 napisał:
Jeśli mamy pisać poprawnie po polsku, to proponuję na początek poprawić nazwę tematu...
:scratch

A

Anonymous

[Pordnik] Przecinki

Polski język jest piękny i niewątpliwie stanowi cenne dziedzictwo narodowe Polaków, niemniej jednak reguły rządzące jego poprawną formą są złożone. Wiele uwagi należy poświęcić gramatyce, ortografii oraz interpunkcji. Współczesne edytory tekstu, czy przeglądarki internetowe wyposażone zostały w funkcje sprawdzania poprawności ortograficznej wprowadzanego tekstu. Znacznie gorzej wygląda kwestia korekty interpunkcji. Od niemal każdej reguły interpunkcyjnej istnieje szereg wyjątków, często pisownia jest niejednolita.

Korzystanie z serwisu jest darmowe, a umieszczane przez użytkowników treści nie są w żaden sposób zapisywane ani zapamiętywane, dzięki czemu użytkownik może bez obaw analizować poprawność interpunkcyjną dowolnych tekstów.

Serwis Przecinki.pl ma za zadanie pomóc w poprawnym stosowaniu interpunkcji poprzez wskazanie słów oraz wyrażeń, które mogą wymagać wstawienia bądź usunięcia znaku interpunkcyjnego. Dołożyliśmy starań, by przedstawiane sugestie były jak najbardziej trafne, niemniej jednak należy pamiętać, że są one jedynie wskazówkami (niekiedy błędnymi) i ostateczna decyzja należy do użytkownika.

Jeszcze raz przypominamy o tym, że serwis przedstawia jedynie sugestie, które są zależne od zebranych przez nas reguł i zastosowanej heurystyki. Również w sytuacji, kiedy użytkownik nie otrzymuje żadnych sugestii, nie oznacza to, że wszystkie zasady interpunkcji w analizowanym tekście zostały należycie spełnione. Zaznaczamy również, że poprawność ortograficzna wprowadzanego tekstu nie jest sprawdzana.

W celu sprawdzenia interpunkcji określonego tekstu należy wpisać go lub wkleić do formularza znajdującego się na głównej stronie serwisu Przecinki.pl, a następnie kliknąć na przycisk Sprawdź. Rezultat analizy wyświetlony zostaje poniżej formularza, a wszystkie sugestie (w zależności od stopnia pewności korekty) zaznaczone są odpowiednimi kolorami zgodnymi z legendą (znajdującą się pod wyświetlonym tekstem). Do użytkownika należy ostateczna decyzja wprowadzenia sugerowanej zmiany, w tym celu należy kliknąć na oznaczony element, a następnie zaakceptować lub odrzucić zmianę.

Link:

vonz

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
7
Polacy nie gęsi swój język.....znajom
jPW30SV.jpg

YwiMyJR.jpg

bFNDrEC.jpg

A

Anonymous

Ciekawymi serwisami, które mogą nam się przydać są także:

Odmiana przez przypadki

Synonim – to wyraz lub dłuższe określenie (fraza), równoważne znaczeniowo innemu na tyle zbliżone do pierwotnych sformułowań, iż można nim zastąpić to drugie w odpowiednim kontekście.
Inna nazwa dla określenia synonimu (czyli synonim słowa synonim) to: bliskoznacznik, odpowiednik znaczeniowy, wyraz bliskoznaczny, wyrażenie równoznaczne lub inne określenie.

Co to jest Antonim?

Antonim – to wyraz lub dłuższe określenie (fraza), oznaczający przeciwieństwo, czyli odwrotność znaczeniową innego terminu. Dziedzina wiedzy zajmująca się m.in. antonimami to językoznawstwo. Inna nazwa dla określenia antonimu (czyli synonim słowa antonim) to: przeciwieństwo, wyraz przeciwstawny, przeciwstawność.

Homonim - to wyraz, związek wyrazowy, mający jednakowe brzmienie z innym wyrazem lecz różniący się od niego znaczeniem, etymologią (pochodzeniem), a niekiedy pisownią, oraz kategorią gramatyczną lub odmianą.
Znaczenie homonimu rozpoznajemy tylko na podstawie kontekstu całego zdania. Dział języka polskiego który bada homonimy to homonimia. Inaczej homonimia to relacja wyrażania różnych znaczeń za pomocą identycznych form językowych

Definicja (łac. definitio – określenie) – to termin zaczerpnięty z języka łacińskiego, oznaczające wypowiedź o określonym kształcie.
Definicja jest sposobem opisania pewnej rzeczy za pomocą innych słów, zwrotów, znaczeń, w takich sposób aby przedstawić tę rzecz w języku prostszym i bardziej zrozumiałym dla odbiorcy

A

Anonymous

Kolejnym narzędziem, które może Wam się przydać jest LanguageTool

LanguageTool wykrywa ponad 1000 błędów w polskich tekstach

narzędzie to można zainstalować jako dodatek do Libre Office, albo jako osobną aplikację, ale można także używać aplikacji na stronie, tyle, że są wtedy ograniczenia w ilości znaków.

Do góry