recovery

exide

Świeżak
Reakcje/Polubienia
0
Witam. Kilka dni temu odebrałem laptopa. Fabrycznie te laptopy wychodzily tylko na linuxie, ale zainstalowałem tam windows8 64 bity i sprawuje się swietnie. Wgralem sporo programów, które mam zawsze i to ich wgrywanie zajmuje 3/4 czasu po formacie. Chciałbym się dowiedzieć jak zapisac obecny stan dysku C, abym mogl jednym przyciskiem podczas uruchamiania np.f2 powrocil do stanu w którym go zapisałem. Nie mam pojęcia jak się za to zabrać, gdyż robie to pierwszy raz. :) Tak wiec licze na drobna pomoc, a najlepiej jak zrobić to krok po kroku na laptopie acer z procesorami 4 generacji.

A

Anonymous

Na Windows 8 można zrobić kopie systemowymi narzędziami.
Panel sterowania\Wszystkie elementy Panelu sterowania\Odzyskiwanie plików systemu Windows 7

exide

Świeżak
Reakcje/Polubienia
0

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

To jest ten model. Mój znajomy informatyk mowil mi, ze trzeba to zrobić jakims prostym programem. Niestety teraz go nie ma, a ja chce sobie sam z tym poradzić.

saper1972

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
1

>> jedyna darmowa alternatywa jaką znam, można też prościej ale trzeba zapłacić, coś w podobie partycji Recovery można zrobić płatnym Acronisem lub Paragonem.

A

Anonymous

Ewentualnie zobaczyć czy na stronie producenta jest możliwość pobrania Acer eRecovery:

Na stronie producenta:

Program w sieci:
To narzędzie jest przeznaczone dla użytkowników laptopów Acer, które chcą odzyskać swoje dane po ataku wirusa lub awarii systemu. Można również użyć go do tworzenia okresowych kopii zapasowych, jeśli chcesz, aby upewnić się, że jesteś w stanie przywrócić komputer do pewnego stanu.

Opis co i jak

saper1972

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
1
ON NIE MA PARTYCJI RECOVERY NA DYSKU !!!! więc po co mu program do odzyskiwania systemu ?

@longinus -- obraz systemu to nie to samo co opcja Recovery.

exide

Świeżak
Reakcje/Polubienia
0
No to najpierw musze zrobić kopie zapasowa. Musze ja przenosić na plyty (45gb) czy można to jakos ukryc na kompie? I jakim programem mam to zrobić, bo w panelu sterowania nie mam nic takiego;/

Edit: Znalazlem kopie zapasowa. Mam ja skonfigurować? Gdzie mi się ona nagra?

Edit2: Szukalem ukrytego dysku, ale w zarzadzaniu komputerem znalazłem tylko 4 dyski, 3 sa normalnymi partycjami a czwarty ma 350 mb dla systemu windows.

A

Anonymous

Tam gdzie Wybierzesz. Jak u ciebie wygląda podział dysku?
4544383Przechwytywanie.PNG

W Windows 8 jest też opcja Panel sterowania\Wszystkie elementy Panelu sterowania\Miejsca do magazynowania
Tz jesli Chcesz nagrać na innym dysku.

@saper1972
Tego nie wiem. System był na linuxie
Ale w opisie jest: Można również użyć go do tworzenia okresowych kopii zapasowych.
W sumie na Samsungu sam sobie zrobiłem partycję Recovery ich programem Samsung recovery admin tool 6
z tym że nie wgrywałem tam ich obrazu, mimo że mam kopie tylko wrzuciłem czysty system już po aktualizacjach.
Wiec pomyślałem ze może zrobić tak samo tutaj.
Utworzyć partycje Recovery i wrzucić wtedy przez Acer eRecovery swoją kopię.

exide

Świeżak
Reakcje/Polubienia
0
To się jakos kompresuje? Jeśli tak to 50 gb ile będzie wazyc? mam 9 plyt dvd do wykorzystania.

A

Anonymous

Raczej się nie da. Chyba że jakimś programem zewnętrznym , nie Windowsowym. Wyłącz punkty przywracania, wywal śmieci, zawsze będzie trochę mniej.
Prościej jak Masz duży dysk, zrobić sobie partycje i tam trzymać kopię.

Do góry