Rozmowy o polityce - dyskusja, polemika, poglądy opinie

Status
Zamknięty.

polak900

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
1
Zależy co dla kogo jest ważne.
Dla mnie osobiście całe to zamieszanie z Ukrajną nie jest ważne.
My jako słaby kraj nie powinniśmy wychodzić przed szereg, a to niestety czynimy
Więksi gracze są mocno powściągliwi w swoich działaniach, bo żadne państwo nie jest obecnie gotowe na wojnę z Putinem.
O ważnych , naprawdę ważnych sprawach to myślę, że to ja cię powiadomię, bo mam trochę lepszy do nich dostęp

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
polak900 napisał:
O ważnych , naprawdę ważnych sprawach to myślę, że to ja cię powiadomię, bo mam trochę lepszy do nich dostęp

Na pewno. na pewno :p. Jednak - nie ma takiej potrzeby z mojej strony. Ale dziękuję za chęć komunikacji, jednak z powodu Twoich poglądów i postaw - w mojej opinii ostatecznie szkodliwych Polsce, które wyrażasz od lat na FPZD i tak żadnych informacji od Ciebie nie traktowałbym jako wiarygodnych. Po prostu Ci nie ufam. Mogę, po przeczytaniu kolejnego postu wyrażającego ideę braku godności, do czego nas usilnie namawiasz, się trochę z Tobą podroczyć, pożartować z Twojego poczucia godności własnej, z tego że masz nick polak z małej litery. Ale żadnej współpracy w poważnych sprawach. Ani czerpania z Twoich "źródeł".

BTW: dostrzegłeś negację wewnątrzzdaniową?

:england

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Jak było za Cara, tak i za komuny, jak za komuny tak i dzisiaj. Swoi ludzie. Cerkiew Rosyjska i Państwo to organizmy połączone.Stara agentura.

A

Anonymous

polak900 napisał:
Hahahaha...dr.polak-serdecznie Cię pozdrawiam :francuz

A

Anonymous

Po Kanadzie, Litwie i Łotwie Czechy wycofują ambasadora z Moskwy.
Po Francji także Anglia zapowiedziała rezygnację ze szczytu G8 w Soczi.

Zauważył ktoś że w obecnej sytuacji politycznej kraje nadbałtyckie, Słowacja i Czechy mają w głęboko w du... prezydenta Polski, nasz rząd? A gdyby Rosja zaatakowała Polskę?
Jak to słyszałem przez ostatnie 7 lat- "Polska jest bezpieczna jak nigdy w historii" - buhahaha
Jest to tak logiczne jak stwierdzenie:
Rosjanie mogli zaatakować Ukrainę, ale nie mogli złamać brzozy przed katastrofą bo to niezgodne z przepisami.

Teks był ale poleciał:

BhukoKMCYAEf6xi.jpg

A

Anonymous

slawektor napisał:
To wciąż za mało...w kontrze do byłego pułkownika KGB,który onegdaj powiedział,że największą tragedią XX wieku był upadek ZSRR :eek: .
I o to idzie gra...Ukraina to tylko jeden z etapów do głównego celu czyli odtworzenia (przynajmniej politycznie) wpływów dawnego Związku Radzieckiego.
Putin ma 62 lata i to dla niego ostatni dzwonek,żeby zacząć robić coś za co rosjanie będą mu kiedyś stawiać pomniki.
Jeżeli zachód tego szybciutko nie zrozumie to końcowy efekt będzie tragiczny (przynajmniej dla niektórych).
Dlatego śmieszą mnie jakieś zapowiedzi o sankcjach i zamrażaniach kont rosyjskich oligarchów.Putin ma na to wy.....
W obecnej sytuacji liczy się dla niego tylko i wyłącznie poparcie ludzi resortów siłowych,bo tylko z nimi może zrealizować swoje obłąkańcze wizje...

A

Anonymous

Jak słucham PDT to mnie kur.... bierze.
I tu już nie chodzi o poglądy.

Ponad połowa wystąpienia Tuska poświęcona była de facto pijarowi pod tytułem "szkoda, że wcześniej zła opozycja nie była dla mnie miła"

64972309.PNG

Kto jest u władzy prawie 7 lat niech nie mówi o „konieczności” niezależności energetycznej a o efektach działań.

478289688.PNG

Ten, kto wciąż ustępuje, myśli, że zapewnia sobie pokój, ale tylko kupuje trochę czasu - podkreślił premier.
Niesamowite odkrycie po 7 latach.
Dopiero teraz przejrzał na oczy i mówi, że Rosja stanowi dla nas zagrożenie?

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
Hornet napisał:
slawektor napisał:
To wciąż za mało...w kontrze do byłego pułkownika KGB,który onegdaj powiedział,że największą tragedią XX wieku był upadek ZSRR :eek: .
I o to idzie gra...Ukraina to tylko jeden z etapów do głównego celu czyli odtworzenia (przynajmniej politycznie) wpływów dawnego Związku Radzieckiego.
Putin ma 62 lata i to dla niego ostatni dzwonek,żeby zacząć robić coś za co rosjanie będą mu kiedyś stawiać pomniki.
Jeżeli zachód tego szybciutko nie zrozumie to końcowy efekt będzie tragiczny (przynajmniej dla niektórych).
Dlatego śmieszą mnie jakieś zapowiedzi o sankcjach i zamrażaniach kont rosyjskich oligarchów.Putin ma na to wy.....
W obecnej sytuacji liczy się dla niego tylko i wyłącznie poparcie ludzi resortów siłowych,bo tylko z nimi może zrealizować swoje obłąkańcze wizje...

Mam nadzieję, że to nie tyle dążenia do odtworzenia, co chęć choć drobnego cofnięcia tych zmian, które zaszły. Trudno mi wyrokować o osobistych motywach Putina. Wiadomo, że utrata Krymu dla Rosji byłaby kolosalną porażką (Flota Czarnomorska, dostęp do Morza Śródziemnego), a tego się Rosjanie przelękli, gdy w wyniki Majdanu utracili swojego człowieka w Kijowie. Interesuje mnie też co innego - kto tak naprawdę rządzi dzisiaj Rosją. Bo na pewno nie sam Putin, jest on bezdyskusyjnie Szychą, rozdaje karty jak nowy Car ale chyba jednak nie jest sam i bez wsparcia świata finansów. A jakie tam są zależności?
I dopiero znajomość interesów całej grupy władców Rosji dałaby wgląd w to, co może się dziać w najbliższych latach. Ale chyba (nie wiem tego) nawet światowi znawcy Rosji mają dzisiaj problem jak to rozgryźć. I dlatego też rację mają Ci, którzy zwracają uwagę, że Zachód nie ma dziś koncepcji co z twardością Rosji zrobić.

Ciekawa jest reakcja Chin, które wydają się na dowolnym kierunku zmian zyskiwać. Wypowiedzi idą w poprzek akcji Rosji.

Ta sytuacja ma wszelkie znamiona konfliktu, który może poprzedzić wojnę. Konfliktu, który angażuje wszystkie państwa świata – stwierdził Tusk.

Dyplomata, jak zwykle. Dobrze, że Premier nie dodał, że atomowego. Tusk lubi chyba to słowo, wojna, bo często ono w kontekście rosyjskim się pojawia. Zaraz po katastrofie mówił, że gdybyśmy wszystko chcieli wyjaśnić, to mielibyśmy wojnę. Potem Macierewicz zdaniem chyba PO (nie pamiętam czy Tuska) swoimi hipotezami zamachu też wywoływał wojnę z Rosją. A teraz Premier państwa ościennego Rosji mówi o III wojnie światowej, gdy cała reszta dmucha na zimne nie podejmując retoryki wojennej. Nie rozumiem tego. Chce wysłać sygnał do Zachodu? Nagle uświadomił sobie czym jest Rosja i do czego jest zdolna. To jest polityka czy pijar, jak pijar, to jaki? Co to ma dać, jego zdaniem? Będę wdzięczny gdy ktoś mi to wyjaśni. Pewne rzeczy się wie, ale się o nich nie mówi, przynajmniej publicznie.

A

Anonymous

Areopagita napisał:
Interesuje mnie też co innego - kto tak naprawdę rządzi dzisiaj Rosją. Bo na pewno nie sam Putin, jest on bezdyskusyjnie Szychą, rozdaje karty jak nowy Car ale chyba jednak nie jest sam i bez wsparcia świata finansów. A jakie tam są zależności?
I dopiero znajomość interesów całej grupy władców Rosji dałaby wgląd w to, co może się dziać w najbliższych latach. Ale chyba (nie wiem tego) nawet światowi znawcy Rosji mają dzisiaj problem jak to rozgryźć. I dlatego też rację mają Ci, którzy zwracają uwagę, że Zachód nie ma dziś koncepcji co z twardością Rosji zrobić.
Tam się nic nie zmieniło. Rządzą rosyjskie służby specjalne z generalicją. Liczą się idee generałów. W przeszłości Rosja przedstawiała sytuację na Kaukazie w taki sposób, żeby na Zachodzie widzieli tam niedorozwiniętych dzikusów, których poskromić mogą tylko Rosjanie. Tak było później z Gruzją. W tej chwili Rosjanie to najlepsi specjaliści od ruchów secesyjnych i separatystycznych w tej części świata. Co zrobi Zachód? Tak naprawdę nic. Nikt nie będzie umierał za Kijów. :szydera

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
A

Anonymous

Areopagita napisał:
PDT wzięło dziś na refleksje a może na refleksję:

Tusk: Kto wciąż ustępuje, myśli, że zapewnia sobie pokój, a kupuje tylko czas

Zagadka. Kogo Tusk ma na myśli?

8464049Bhu1VQcCQAApekt.jpg

To nie Putin zwariował tylko WY jesteście durniami:

Wczoraj bodajże widziałem na Natemat.pl taki tytuł: „Czy Putin zwariował?”.

Ta fraza zwróciła moją uwagę, ponieważ stanowi doskonałą ilustrację bankructwa wiary w „koniec historii”, w to, że „świat się zmienił”, „wojny należą do historii”, Rosja może nie jest jeszcze państwem doskonale demokratycznym, ale jest państwem praworządnym, rozsądnym i odpowiedzialnym a Putin politycznym graczem na podobieństwo zachodnich, który w swoich działaniach kieruje się zasadą „że jeśli się dogadamy, to obie strony na tym zyskają”.
Taki wizerunek świata w ogóle a Rosji i Putina w szczególności był naszym politycznym macherom potrzebny w sytuacji posmoleńskiej, kiedy stanowił wytłumaczenie spolegliwości i rzekomej konieczności daleko idące współpracy z Rosją i Putinem.
Dodatkowe pytanie brzmi, na ile była to świadoma manipulacja, a na ile rzeczywista naiwność. Z obywatelskiego punktu widzenia jednak ta różnica jest nieistotna.

Oto bowiem zaistniała sytuacja, której nie da się już wytłumaczyć przy użyciu dotychczasowych metod.
Jedynym wyjaśnieniem, które ratuje „wiernych” przed bolesnymi skutkami dysonansu poznawczego jest konstatacja, że „Putin zwariował”, przestał być racjonalny.
Tymczasem jest dokładnie odwrotnie, Putin nie zwariował, co więcej jest jak najbardziej konsekwentny i realizuje tę samą politykę, którą realizował w Mołdawii i Naddniestrzu, w Abchazji, Osetii Płd. i Gruzji.
Przegadano na ten temat setki godzin i napisano hektary tekstów, a Lech Kaczyński w 2008 roku, wygłosił w Tbilisi płomienne przemówienie, w którym przewidział obecny rozwój wypadków. Z Putinem, w sensie klinicznym prawdopodobnie jest wszystko w porządku. To wy wyszliście na durniów i im szybciej się z tym pogodzicie, tym mniej będzie bolała percepcja coraz bardziej ponurej rzeczywistości.

W tej chwili, wobec szybko eskalujących wypadków, pozostaje nieco na uboczu, ale za jakiś czas stanie na waszej wokandzie pytanie: Jeśli pomyliliście się co do Waszej oceny Rosji i Putina, to jakie to ma konsekwencje dla Waszego stosunku do katastrofy smoleńskiej? Dobrze się do tego momentu przygotujcie.
Źródło:

A

Anonymous

Areopagita napisał:
PDT wzięło dziś na refleksje a może na refleksję:

Tusk: Kto wciąż ustępuje, myśli, że zapewnia sobie pokój, a kupuje tylko czas
Refleksje godne Neville'a Chamberlaina, który powiedział też: „Czechy nie są war­te ani jed­nej kości gre­nadiera Je­go Królew­skiej Mości”. Nie tylko PDT wzięło na refleksje. Także Adama Szejnfelda:
- Pierwszy raz od czasu II wojny światowej, nie licząc konfliktu kubańskiego, świat stanął w obliczu tak poważnej sytuacji - ocenił Adam Szejnfeld podczas programu na żywo w Superstacji. Zapytany przez dziennikarza, czy siły NATO powinny być rozlokowane w Polsce, Szejnfeld odparł, że świat i Europa są zaskoczone sytuacją, dlatego nie mają przygotowanej strategii. :szydera - Pytanie brzmi: co zrobią przywódcy wolnego świata, jeśli Putin będzie eskalował zdarzenia. Czy wtedy ma dojść do odpowiedzi militarnej? Jeśli tak, to jest wojna światowa. :szydera Bo jeśli wykonujemy ruchy militarne, a druga strona się nie wycofa, to trzeba wykonać następne kroki. Dlatego narzędziem musi być dyplomacja, a nie karabiny - powiedział polityk PO. Dodał też, że wprowadzenie sankcji gospodarczych wobec Rosji może być bardzo trudne. - Mamy do czynienia z supermocarstwem światowym. Rosja ma kontakty z całym światem, wymianę handlową na setki miliardów dolarów - tłumaczył Adam Szejnfeld.
Czyżby szykowała się konferencja monachijska bis ??

A

Anonymous

Areopagita napisał:
Trudno mi wyrokować o osobistych motywach Putina. Wiadomo, że utrata Krymu dla Rosji byłaby kolosalną porażką (Flota Czarnomorska, dostęp do Morza Śródziemnego), a tego się Rosjanie przelękli, gdy w wyniki Majdanu utracili swojego człowieka w Kijowie. Interesuje mnie też co innego - kto tak naprawdę rządzi dzisiaj Rosją. Bo na pewno nie sam Putin, jest on bezdyskusyjnie Szychą, rozdaje karty jak nowy Car ale chyba jednak nie jest sam i bez wsparcia świata finansów. A jakie tam są zależności?
I dopiero znajomość interesów całej grupy władców Rosji dałaby wgląd w to, co może się dziać w najbliższych latach. Ale chyba (nie wiem tego) nawet światowi znawcy Rosji mają dzisiaj problem jak to rozgryźć.
Putin niczego się nie przeląkł (na razie) taką pacynkę jak janukowycz przy obecnym scenariuszu wydarzeń może bez problemu zainstalować chociażby w autonomicznej republice Krymu.
Putin podejmuje decyzje suwerennie,to oligarchowie są bardziej uzależnieni od niego niż on od nich.Pamiętasz jak kiedyś skończył z największym z nich Chodorkowskim ?
Jeszcze raz powtórzę : sowiecki system zarządzania państwem to najlepiej zorganizowana mafia w historii świata a w każdej mafii jest tylko jeden Capo Di Tutti Capi :klawik.
Luknij na historię świata 60 lat wstecz...czy ktoś kiedyś przerobił któregoś ze strasznych starców ? Nie.Wiesz dobrze kto wykończył komunę.Nie "Bolek" :szydera tylko "Gwiezdne Wojny" potocznie zwane : wyścigiem zbrojeń.Padła gospodarka i imperium się rozlazło.

Mikelonsky

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
5
Wiecie co? My tu sobie gadu-gadu, pitu-pitu no i mamy do tego prawo oraz przestrzeń na serwerze dużo wytrzyma więcej niż papier ale najważniejsze aby ukraińcy szczególnie rządzący zrozumieli w jakiej są sytuacji i działali realistycznie mając na uwadze co można a co nie. Chyba zrozumieli bo na razie nie odpowiadają na zaczepki Putina a tylko na to czeka Putin aby rozpocząć prawdziwe działania zbrojne. Wtedy "demokratyczny" zachód miałby obiekcje bo przecież "biedna" Rosja się broni przed napadająca Ukrainą.
My natomiast razem z innymi krajami regionu powinniśmy wreszcie zrozumieć że ONZ,NATO, UE to puste słowa a nie żadne instytucje. Należy jak najlepiej te parszywe twory wykorzystać a potem :fakolec

A

Anonymous

Mikelonsky napisał:
Chyba zrozumieli bo na razie nie odpowiadają na zaczepki Putina a tylko na to czeka Putin aby rozpocząć prawdziwe działania zbrojne. Wtedy "demokratyczny" zachód miałby obiekcje bo przecież "biedna" Rosja się broni przed napadająca Ukrainą.
My natomiast razem z innymi krajami regionu powinniśmy wreszcie zrozumieć że ONZ,NATO, UE to puste słowa a nie żadne instytucje. Należy jak najlepiej te parszywe twory wykorzystać a potem :fakolec
Mikelonsky-chyba za bardzo idealizujesz Putina,to co zamierzył to to zrobi czy będą "prowokacje" ze strony Ukrainy czy nie.
Niestety ale my razem z krajami regionu,jeżeli by przyszło co do czego to Rosji możemy skoczyć najwyżej na pompkę :wariat.Chcąc nie chcąc w razie jakiś globalnych konfliktów jesteśmy skazani na Amerykanów.
A z jankesami niestety jest tak,że budzą się dopiero wtedy jak spadają bomby na Pearl Harbor...

Status
Zamknięty.
Do góry