Rozmowy o polityce - dyskusja, polemika, poglądy opinie

Status
Zamknięty.
A

Anonymous

Slawektor-nic więcej nie odpisuj !! Nawet gdyby chcieli kanonizować tu palikota.
Pamiętaj o ratingu.To V kolumna.Grubas podrzuca nam kukułcze jajo :wariat .

Securitas

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
46
Miasto
Białystok
Trzeba to oglosic wszem i wobec! Hornet zaczal ufac ruskim, wierzy w opublikowane przez nich dokumenty.
Powtorze raz jescze odnioslem sie do 81 i ewentualnej interwencji ruskich,sam zreszta napisales ze w 81 ruscy takich planow nie mieli,wyrazilem swoja opinie ktora ty w oczywisty dla siebie sposob musiales od razu skrytykowac.
Traktowanie wybiorczo dokumentow wtedy kiedy sa nam poptrzebne lub wygodne jest zgodne z lina pewnej parti, wiesz zreszta ktorej.Byles w sztabie uskich?znasz ich plany? Ja ich nie znam ty rowniez wiec nie podpieraj sie publikacjami tak przez siebie nielubianych ruskich.
Tak z innej beczki...skoro Ruscy mieli w planach atomowy armageddon polski na wypadek konfliktu z nato to skad mozna miec pewnosc ze nie weszliby z bratnia pomoca w 81?

A

Anonymous

Securitas-spokojnie :) .Ja uważam,że nie mieli planów i nie weszli a Ty uważasz,że może mieli i też nie weszli.
I co teraz z tym zrobimy :dziwak ?
Nuklearny armageddon vs interwencja w jednej ze swoich prowincji-widzisz skalę różnicy i ciężar gatunkowy obu (potencjalnych) decyzji ??

Securitas

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
46
Miasto
Białystok
Niby jest roznica ale popatrz co zrobili w Czeczenii, Dagestanie czy chociazby w Gruzjii ze nie wpomne juz o Krymie na Ukrainie gdzie ruscy prowokuja do oderwania sie Krymu od Ukrainy.Lepiej sie nie przekonac na wlasnej skorze jakimi to ,,pomyslami'' dysponuja nasi (tfu) bracia ze wschodu.

A

Anonymous

@Hornet
Spoko, w formie repliki pozwolę sobie wrzucić tekst Roberta Gwiazdowskiego.
Argumenty uzyte wyżej są tak wiarygodne jak ten blogier którego mam szukać w Google co to napisał,
jak i ten co to zalinkował :dziwak Tyle w tym prawdy. O wiarygodności nie wspomnę.

np nikt nie poniósł kary. Itp, itd..

Były premier, Geir Haarde, który stał na czele rządu w latach 2006-2009, został oskarżony o rażące zaniedbanie obowiązków i zaniechanie niezbędnych działań antykryzysowych. Sekretarz ministra finansów, Baldur Guðlaugsson, został skazany na dwa lata pozbawienia wolności, za wykorzystanie posiadanych informacji na temat stanu gospodarki do dokonania prywatnych transakcji. Były prezes banku Byr - Jón Þórsteinn Jónsson oraz były CEO banku, zajmujący się pożyczkami - Ragnar Zophonías Guðjónsson zostali skazani na cztery i pół roku pozbawienia wolności za nadużycie uprawnień przy udzieleniu kredytu, który została wykorzystany do wykupu akcji w banku Byr.
Więcej:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

A

Anonymous

Proszę Cię. Przeczytaj sobie dokładnie źródło. Do niego się odwołujesz.
Chyba że linkujesz żeby coś udowodnić nawet nie czytając, lub nie rozumiejąc co jest napisane w linku.

A

Anonymous

Co w tych źródłach ci nie pasuje? To, że nie popiera twojego światopoglądu nie znaczy, że nie jest wiarygodne.

Zresztą masz tu jeszcze kilka zrodel:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

antbil

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
4460
Miasto
Gdynia Orłowo
Chciałbym zapytać uprzejmie:
który z Was, panowie dyskutujący: slawektor, Hornet, Plati, Securitas, jest historykiem tudzież politologiem z wykształcenia lub z zawodu?

A

Anonymous

Dzięki, ale nie.
Wiedzę staram się upierać na wiarygodnych źródłach.
Światopogląd nie ma tu żadnego znaczenia.
Proponuję skonfrontować te podane przez Ciebie z tekstem Gadowskiego. Bo drugi raz Zarzuciłeś mi kłamstwo.
Plati napisał:
slawektor napisał:
Plati napisał:
Slawektor, podałem ci źródło o Islandii, a co do przemian ustrojowych to polecam jakieś forum historyczne.
Kto to pisze w tym źródle kto to jest?

Znajdź w google.
Google u mnie działa. Dzięki.
Pozdrawiam

A

Anonymous

Slawektor: ok, możesz jeszcze przeczytać moje ostatnie źródło, które podałem. Jeśli z Węgrami doszliśmy do konsensusu, to tutaj wydaje mi się że również :)

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
Plati napisał:
Areopagita napisał:
Plati napisał:
To jest efekt 40 lat realnego socjalizmu.

Gdy socjalizm się kończył i nadszedł czas transformacji i grabieży majątku, Polska Ludowa miała nieporównywalnie większą bazę przedsiębiorstw i przemysłu, niż dzisiaj. Były działające stocznie, huty, zakłady produkujące podzespoły, przedsiębiorstwa spożywcze, kolej, marynarka - PŻM, PLO, ŻB etc nie mówiąc już o całkiem sprawnym szkolnictwie. Oczywiście, że byliśmy w tyle w stosunku do Zachodu. Nie udzielono nam pomocy w rodzaju Planu Marshalla. Ale było od czego zaczynać.

A potem okazało się, że wyszło z tego chyba 600 złotych na łebka :szydera

To co jest dzisiaj to w mniejszym stopniu efekt socjalistycznego zapóźnienia, bo przez te 25 lat to sporo można było zrobić. To jest efekt 25 lat złodziejstwa i drenażu, wyciągania kasy jak się da. Nieuczciwości, chciwstwa, zdrady Polaków przez aparatczyków i kolesiostwo. Jest to także efekt naszej bierności i tego, że Polacy uwierzyli, że nic nie mają, nic im się nie należy, najważniejsze jest kto co brzydkiego gdzie powiedział i inne manipulacje typu matka Madzi i pedofil Trynkiewicz. Gdyby naród zaprotestował, to skończyłoby się kłamstwo medialne, przynajmniej na chwilę, bo kłamca i naciągacz nie podda się bez walki.

Ale naród jakimś cudem jest zadowolony, albo - nie protestuje, tylko ten kot i brak konta u Wiecie Kogo - Czarnego Luda mu przeszkadza. A nędza na emeryturze i przyszłe samobójstwa ludzi bez środków do życia, już nie.

:scratch

Brednie.

Nie znasz nawet podstaw ekonomii, ani tego, jak zachodzi transformacja ustrojowa. Oczywiście że transformacja nie wyszła tak dobrze jak np. w Czechach czy NRD, ale pisanie o tym że 'za komuny było lepiej' i ukazywanie Kaczyńskich i innych tego typu biednych ludzi za mesjaszy umęczonego narodu Polskiego, który przyjdzie i w mig zrobi nam najbogatsze państwo świata (a wszystkich potencjalnych antypisowców wysadzi w kosmos), tylko dowodzi twojej niewiedzy.

Niegrzeczny i/lub zirytowany moim wpisem i-dlatego-nie-panujący-nad-swymi-myślami Plati,

I.
brednie, to innymi słowy zdania oczywiste fałszywe, zapewne - w świetle czyjejś wiedzy. Zatem twierdzisz, że to co napisałem jest fałszywe. Jednak tak mi się nie wydaje. Co prawda Ty wypowiadasz się w stosunku do mnie protekcjonalnie i pouczająco, jako ten co zna się na ekonomii i wiedzący jak zachodzi (chodziło Ci zapewne o - powinna zachodzić, bo my tu o normatywnym aspekcie sprawy mówimy, złodziejstwie etc), co od razu pokazuje, że małe szanse są na rozmowę, bo jej reguł nie znasz. Ale zaryzykuję i dam Ci szansę wykazania publicznie, że:

1. to co napisałem jest fałszem
2. nie wiem jak zachodziła (zachodzi) transformacja lub
3. nie wiem jak powinna zachodzić transformacja
4. Ty znasz się na ekonomii i olśnisz nas.

Bądź tak miły zatem i wykaż, że moje twierdzenia są fałszywe. Ja uważam, że prawdziwe, Ty, że fałszywe. Jest między nami kontrowersja w tej sprawie. Daj ocenić innym, kto ma racje. Daj mi także pokazać, że się mylisz, nie mogę tego jednak zrobić wobec Twojego prostego - nieukiem jesteś Areopagita i ignorantem w sprawach, o których piszesz. Może jestem. Wykaż to.

W tym celu przy każdym moim twierdzeniu podaj stan rzeczy, ze względu na który jest ono, Twoim zdaniem, fałszywe. Niech Twoja wiedza ekonomiczna i znajomość opisowo-normatywna transformacji nie sprowadza się do prostego zaprzeczenia i napisania - było inaczej, nie bo nie, jak to zrobiłeś w poście, na który odpowiadam, okraszonego ukrytym chwalipięctwem przez słowne przypisywanie mi ignorancji. Uczeńcze Drogi: proszę!!!

II.

Ponadto przypisałeś mi twierdzenia, których nie oznajmiłem, zatem muszą być w mojej wypowiedzi ukryte i da się je wywieść stosując reguły wnioskowania. Wywiedź je, uczony ekonomicznie Kolego.

:yes master :yes master

Moje twierdzenia, które Twoim zdaniem są fałszywe i świadczą o mojej niewiedzy:

1. W 1989 roku Polska Ludowa miała nieporównywalnie większą bazę przedsiębiorstw i przemysłu, niż dzisiaj. (Usunąłem oznaczenie tego roku zawierające informacje o mojej interpretacji, sama interpretacja będzie niżej)

2. Były (w 1989 roku) działające stocznie, huty, zakłady produkujące podzespoły, przedsiębiorstwa spożywcze, kolej, marynarka - PŻM, PLO, ŻB etc nie mówiąc już o całkiem sprawnym szkolnictwie.

3. Oczywiście, że w 1989 byliśmy w tyle w stosunku do Zachodu.

4. Do 1989 roku nie udzielono nam pomocy w rodzaju Planu Marshalla.

5. w 1989 roku było od czego zaczynać (chodzi o majątek państwowy).

6. A potem okazało się, że wyszło z tego chyba 600 złotych na łebka.

7. To co jest dzisiaj to w mniejszym stopniu efekt socjalistycznego zapóźnienia, bo przez te 25 lat to sporo można było zrobić.

8. Dzisiejszy stan ekonomiczny kraju jest To jest efekt:

a. 25 lat złodziejstwa i drenażu, wyciągania kasy jak się da.

b. Nieuczciwości, chciwstwa, zdrady Polaków przez aparatczyków i kolesiostwo.

c. Jest to także efekt naszej bierności i tego, że Polacy uwierzyli, że nic nie mają, nic im się nie należy.

d. Jest to także efekt uznania za najważniejsze znaczną część społeczeństwa kto, co brzydkiego, gdzie powiedział i uleganiu innym manipulacjom typu odciąganie uwagi przez tematy jak 'matka Madzi' i 'pedofil Trynkiewicz'.

9. Gdyby naród zaprotestował, to skończyłoby się kłamstwo medialne, przynajmniej na chwilę, bo kłamca i naciągacz nie podda się bez walki.

10. Ale naród jakimś cudem jest zadowolony, albo - nie protestuje, tylko ten kot i brak konta u Wiecie Kogo - Czarnego Luda mu przeszkadza. A nędza na emeryturze i przyszłe samobójstwa ludzi bez środków do życia, już nie.

To moje twierdzenia.

Ty Plati prócz tego przypisałeś mi inne:

11. za komuny było lepiej

Takiego ogólnikowego zwrotu używa się do opisania postaw i ocen zwolenników socjalizmu i PRLu, do których się nie zaliczam, a którzy uważają, że wszystko co się działo przed 1989 było znacznie lepszej jakości i postaci niż po 1989. Wykaż zatem, że się zaliczam i tak uważam. Nie da się tego wywieść z tego ze zdań 1 i 2, te bowiem pozwalają tylko do uzasadnienia zdania:

11' W sprawie majątku państwowego, to przez 1989 rokiem PRL dysponował pewnymi gałęziami przemysłu i firmami, którymi nie dysponuje dzisiaj a szkolnictwo działało lepiej.

Z 11' się zgadzam. Tak właśnie twierdzę. Jednak jeżeli o to Ci chodziło, to pierwsza wpadka, ponieważ mylą Ci się zdania o różnym stopniu ogólności i odmiennych sensach. W takim jednak razie proszę wykaż prawdziwość następującego okresu warunkowego:

Jeżeli Areopagita twierdzi, że 11' W sprawie majątku państwowego, to przez 1989 rokiem PRL dysponował pewnymi gałęziami przemysłu i firmami, którymi nie dysponuje dzisiaj a szkolnictwo działało lepiej, to tylko dowodzi to jego niewiedzy.

Kolejne zdania przypisane mi:

12. Kaczyńscy i inni tego typu biedni ludzie to mesjasze umęczonego narodu Polskiego,

z 13 mam problem z podmiotem, początek zdania 12 ma podmiot w liczbie mnogiej, ale w zdaniu podrzędnym jest w pojedynczej, mamy wiec dwie wersje

13' Kaczyński przyjdzie i w mig zrobi nam najbogatsze państwo świata (a wszystkich potencjalnych antypisowców wysadzi w kosmos)

albo

13'' Umęczony naród Polski przyjdzie i w mig zrobi nam najbogatsze państwo świata (a wszystkich potencjalnych antypisowców wysadzi w kosmos)

bądź tak miły i po wykazaniu fałszu 1-10 pokaż jak zdania 11, 12, 13' albo 13'' wynikają ze zdań 1-10. Bo tylko na tej podstawie masz prawo mi je przypisywać.

W przeciwnym wypadku okażesz się osobą, która zamiast rozumieć, co ktoś napisał, poddaje się emocjom wzburzona moim wpisem i polemizuje z nielogicznymi wytworami swojego umysłu, w dodatku pouczając osobę, której przypisuje swoje projekcje.

Gdy wykonasz tę pracę, a sądzę, że tego nie uczynisz poprawnie, z wielu powodów (zadziw mnie), to zrealizujesz tylko punkt 1, z 4 które trzeba by wykonać, aby nie okazać się Pustosłowcem, Projektantem czyichś myśli.

Wówczas nadal przed Tobą zadanie uzasadnienia, że fałszem jest moja interpretacja ostatniego dwudziestopięciolecia jako zdeterminowana w znacznej mierze przez sprzedaż za bezcen majątku narodowego, doprowadzanie do upadku przedsiębiorstw, zaniżanie ich wartości rynkowej, przejmowanie przez dawnych aparatczyków i ludzi z układu komunistycznego i postkomunistycznego oraz kolesiostwa z okolic PSLu, Solidarności, a także kolesiostwa innego kolorów w tym PiSowskiego, a zwłaszcza!!! gdy chodzi o permanentny skok na kasę - kolesiostwa PeŁowskiego, które dryluje tak kraj i państwo, że już nawet kłamliwe media o tym informują. Afera goni aferę, trudno je spamiętać, tak ich wiele było. Ale winnych nie ma. :zawsty

:england

antbil

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
4460
Miasto
Gdynia Orłowo
antbil007 napisał:
Chciałbym zapytać uprzejmie:
który z Was, panowie dyskutujący: slawektor, Hornet, Plati, Securitas, jest historykiem tudzież politologiem z wykształcenia lub z zawodu?
dorzucam, po poście Areopagity, zapytanie o ekonomię...

A

Anonymous

1. Spokojnie, Bez napinki :) Pisałem tylko, że to są mniejsze czy większe bzdury bez intencjonalnych ataków. Masz rację z tym że za PRLu Polska Ludowa miała nieporównywalnie większą bazę przedsiębiorstw i przemysłu, niż dzisiaj oraz to, że nastąpiło pewne uwłaszczenie nomenklatury (jednak nie takie głębokie jak we wschodnich państwach postkomunistycznych). Czyli PL za komuny miala duzo zakładów, i co z tego.

Był to przemysł i przedsiębiorstwa, przestarzałe i nierentowne. Gospodarka rynkowa powiedziała 'sprawdzam' i zgodnie z prawami rynkowymi konkurencja prywatna (z zagranicy) zniszczyła te polskie zakłady. Wot, cała filozofia. Na dodatek jak wiesz od 1991 wprowadzane są coraz bardziej skomplikowane przepisy podatkowe, co przekłada się na niższy wzrost gospodarczy niż w latach 90 i korupcję.

Natomiast co do ukazywania na tym forum Kaczyńskich czy innych niepokornych (domyśliłem się gdy napisałeś o kocie i braku konta), którzy ocalą umęczony naród Polski jest niepoważne. Za PiS Polska była o 20 miejsc niżej w rankingu wolności gospodarczej niż teraz, a także kilkanaście miejsc niżej w rankingu Ease of Doing Business. PiSowcy akurat trafili na okres emigracji zarobkowej (zmniejszyło się bezrobocie o połowę dzięki temu) i doskonałą koniunkturę światową - gospodarki postkomunistyczne rozwijały się wtedy po 10% rocznie, a my niestety 6%. Teraz, gdy te same gospodarki są z powrotem w recesji (przynajmniej jeśli patrzeć na 2009 i 2012 rok), to Polska nie zanotowała żadnego roku na minusie od 1991.

I teraz jest o wiele lepiej niż w 1989, przegoniliśmy ostatnio Węgry, za jakieś 3 lata przegonimy Portugalię, a potem Grecję, do 2020 powinnismy być na równi z Hiszpanią.

Wzrost gospodarczy cały czas zgodny z założeniami - nie jesteśmy Makau, u nas 20% wzrost gospodarczy nie jest możliwy.

2. Matka Madzi i Trynkiewicz to są normalne informacje medialne, które nie istniałyby, gdyby ludzie nie kupowali tych tabloidów.

Status
Zamknięty.
Do góry