Rozmowy o polityce - dyskusja, polemika, poglądy opinie

Status
Zamknięty.

antbil

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
4460
Miasto
Gdynia Orłowo
.
Areopagito,

z tym utożsamieniem PiSu ze Sławkiem to może drobna przesada? Nie wiem czy już się zapisał, ale na pewno jest nieidentyczny z Prezesem Kaczyńskim lub Hoffmanem.

To prawda. Sam chyba tego ostatniego określiłeś mianem b.ca (vide: pogadanka-o-wszystkim-i-o-niczym-chat-f3/rozmowy-o-polityce-dyskusja-polemika-pogl-dy-opinie-t15121-540.html?hilit=hofman#p89686), co przecież na pewno Sławka nie dotyczy.

Skoro to już ustaliliśmy, to Antbilu007, troszkę mam kłopot ze zrozumieniem, dlaczego uważasz, że akurat Sławek ma znać PiSowskie źródła finansowania wydatków zapisanych w ich programie. Czyżby współpracował przy tworzeniu tego programu? A jeżeli nie zna, to czy to czyni jego ewentualny głos dla tej partii irracjonalnym? Nieroztropnym? Naiwnym? Marzyciel, poeta i pięknoduch z niego?

i na pewno apologeta PiSu…

[Zawsze taki miałem jego obraz, Sławek na trawie, z siatką na motyle, a na siatce, a może lepiej - sieci napis PiS]

A ja widzę jego „biegające” ręce po klawiaturze w poszukiwaniu wszystkiego, co mogłoby oszkalować PO i wesprzeć opozycję, czyli PiS i ewentualnie SP i PR (a może partie i ugrupowania pozaparlamentarne, np. Młodzież Wszechpolska), bo chyba nie SLD, TR, PSL.

Teraz, nawet jeżeli nie zna, to nie znaczy że nie istnieją takowe, że nie zostały wzięte pod uwagę, prawda? Nawet gdyby nie zostały podane, co jak rozumiem ma miejsce - ostatnio mało oglądam tv i niewiele czytam o polityce, więc mi pewnie umknęło.

Ja nie domagam się ani nie wymagam podania źródeł. Chciałbym tylko, aby ktoś wykazał się refleksją w temacie, bo za dużo populizmu to niezdrowo, a i sporo go pozostało z przeszłości (np. 2 mln mieszkań dla Młodych).

A teraz odwróćmy na chwilę Twoją argumentację. Czy ja dobrze rozumiem Twoje intencje?
Nie twierdzisz, że program PiSu jest zły, tylko twierdzisz, że nie da się go zrealizować, ponieważ nie ma na to pieniędzy? Czy w związku z tym nic nie należy zmieniać, nie należy szukać tych źródeł finansowania dla zmian (jeżeli jeszcze ich nie znaleziono)? Jaka jest Twoja recepta na tę sytuację, z programem PiSu włącznie, co jest alternatywą?

Myślę, że każdy chciałby być młody, piękny i bogaty. Program PiS-u może jest i piękny, ale też i za bogaty w nakłady aby był piękny. Za młody, czyli niedorosły, bo jeśli chce się wszystko wywrócić do góry nogami, to nie jest to za mądre. Jak każdy Polak mam swoje preferencje, ale nie jest jak na razie czas na ich wyeksponowanie.

No chyba nie będziesz twierdził, że żadne zmiany nie są możliwe?

Nie mogę się doczekać…zmian na lepsze, ale ani PiS, ani program PiSu mi tego niestety jak na razie nie gwarantuje. Może jakieś poprawki, tudzież rozszerzenia o źródła.

To może jakaś konstruktywna krytyka - jako ekonomista pewnie lepiej niż ja, który takiej wiedzy nie mam, potrafisz pokazać co da się zmienić i należy. Jakie są propozycje Twoje. Jeżeli takowe posiadasz. Nie twierdzę, że musisz je mieć, w zasadzie nie widzę obowiązku posiadania planu dla kraju przez dowolnego obywatela zainteresowanego jego rozwojem. Wiedzę te powinni mieć politycy, odpowiedni urzędnicy. Natomiast obywatel ma prawo się tym interesować. jak Ty to robisz.

Odpowiem jednym przykładem. Boję się powrotu do poprzedniego wieku emerytalnego. W Szwecji, Niemczech ludzie pracują dłużej i jest OK. Jeśli młodzi będą nadal wyjeżdżać, a wiek emerytalny 60/65 powróci, to kto będzie pracował na emerytów i rencistów? Służby mundurowe, które mają swoje własne ubezpieczenie społeczne, tudzież znacznie obniżony wiek emerytalny? A może najciężej pracujący, np. górnicy?

To co konstruktywna krytyka, czy taka pusta, bez żadnej propozycji i z góry wszystkie propozycje zmian skazująca na porażkę (zwłaszcza , gdyby było tak że Sławek nie zna źródeł finansowania). Rozumiem, że jesteś przekonany, że programu PiSu nie da się zrealizować. Dlaczego? Fakt, że nie podali (o ile tak jest) źródeł finansowania nie świadczy, że nie da się tego zrealizować. Jedno z drugiego nie wynika. Choć oczywiście, gdyby podali, sprawa byłaby jaśniejsza. Może celowo nie podali? Nie wiem. Jak z Tobą jest Antbilu007? Co wiesz, czego nie wiesz, w co wierzysz, czego nie wierzysz i co proponujesz lepszego niż PiSowska wydmuszka ;p. Chcą się chłopaki dorwać do władzy, ale pomysłów żadnych na pewno nie mają? Nie to co teraz, prawda . Tak sobie pomyślałem patrząc na Twój podpis, gdzie chyba wszystkie partie skreśliłeś - że Ty już nikomu nie ufasz, ale nie w sensie braku zaufania, tylko w sensie takim, że wszystkich uważasz za szubrawców lub cwaniaków, tak jak ja większość tych z PO, co jeszcze się przeciwko Tuskowi-psujowi nie zbuntowali. Ale jeżeli trafnie identyfikuję Twoją postawę, to czy coś z niej wynika praktycznie dobrego (bo praktycznie wynika wiele, tylko nie widzę aby coś dobrego). Jak Ty to widzisz i rozumiesz. Widzę, że starasz się pilnować PiSu, to dobrze, o to chodzi, może tylko nieco życzliwiej. Ale co poza tym? Poza krytyką i nieufnością powinniśmy robić?

Odpowiem krótko. Mam dosyć majstrowania przy naszym ustroju przez wyrobionych (czyt. wyrafinowanych) polityków. A najbardziej boję się powrotu komuchów! Nikt z ludzi Solidarności, opozycji antykomunistycznej będącej po 89 r. przy władzy nie wyczyścił naszego państwa z tych szumowin. A one zadomowiły się wszędzie. W PO, PiSie, itd.
Odbieram Twój post jak jakąś podpuchę. Tak de facto to nie chcę, ani też nie widzę sensu ujawniania moich refleksji i opinii dot. kwestii gospodarczych, bo primo: nie jestem do tego uprawniony (politycznie), secundo: nie zamierzam z nikim polemizować, a przecież bez polemiki się nie obejdzie, tertio: na szermierkę słowną (czyt. waleniem na oślep cepami) z trollami (nie dot. to Twojej osoby) nie mam czasu i ochoty.

Szacunek i odwzajemnione pozdrowionka.
:england

programexe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
W nawiazaniu do "ekonomicznych" rozwazan na gorze strony- taka mala, ale przebijajaca wszystko informacja
No i h... mamy następny kryzys jakby tego było mało i malo sie wzbogacili oraz ustawy i prawo zbyt malo jeszcze szpiegujace i totalitarne, jeszcze zbyt malo dla nwo.

Najświeższą teorią spiskową, jaką prezentują przeciwnicy banksterów, to szykowanie kolejnego kryzysu finansowego na rok 2016. Oczywiście, wszystko miałoby zacząć się – tak jak w 2008 – od problemów na rynku mieszkań w USA.

The Banksters Are Now Setting Up the Crash of 2016
Right now, millions of Americans are still struggling to recover from the 2008 financial collapse.

That collapse was fueled by the housing crisis, when Wall Street banksters were running around betting on risky mortgage-backed securities that they could sell to investors and make billions from.

They were able to do that because the Graham-Leach-Bliley Act and the Commodities Futures Modernization Act had blown up rational banking regulations, and, as a result, we saw things like the so-called mortgage "liar loans".

Banksters were able to turn billions of dollars in risky mortgages into trillions of dollars in derivatives.

And then everything went to hell.

Fast forward to today, and because of Dodd-Frank there are no more "liar loans."

Banksters can't run the same scam as they did during the housing crisis.

So, they've found a new way to come up with real-estate-backed securities that can be turned into derivatives, worth billions in profits.

How? They've become landlords.

As Marilyn Volan points out over at TomDispatch, in the past year and a half, banksters in Wall Street hedge funds, big banks and private equity firms have purchased hundreds of thousands of mostly-foreclosed houses across the country.

Among the firms and big banks buying up America's real estate is the Blackstone Group, the largest private equity firm in the world. The Blackstone Group alone has bought nearly 40,000 houses across America, spending $7.5 billion in the process.

Blackstone, for example, bought 1,400 homes in Atlanta in one day, and owns nearly 2,000 houses in the Charlotte, North Carolina metro area.

So why are Blackstone and other Wall Street firms buying up foreclosed homes all across the country?
It's simple.

By renting these homes back to Americans, and securitizing America's home-rental market, they can bundle up rental payments the same way they used to bundle mortgage payments, and sell them to investors.

Sounds awfully familiar, doesn't it?
Blackstone alone has partnered with several of America's largest banks, to bundle the rental payments of over 3,000 homes. And they're just getting started.

Last month, Blackstone released the first -ever rated bond completely backed by securitized rental payments, and, sure enough, investors rushed to get in on the action.

When this latest get-rich-quick scheme by Wall Street blows up, the big banks and financial institutions will be just fine, like they were in the aftermath of 2008. Because they leverage these things so much, they have very little skin in the game.

Instead, you and I will again face the consequences of their actions.
Thousands of Americans will again find themselves on the streets, looking for a place to call home, and our economy will be shattered.

We could see a housing and financial collapse that makes the Great Recession look mild.
This is something I talk about in my new book, "The Crash of 2016."

The basic premise of my book is that conservative lawmakers overreacted to the progressive changes in America that took place in the 1960s and 70s.

That overreaction, which included massive deregulation and tax cuts, opened the door for predators – particularly predatory banksters – to step in and wreak havoc on our economy.

And, as we see with Wall Street's new efforts to turn rental homes into cash-cows, that door hasn't been closed.

The predators are again up to their old tricks. Nothing has changed.Elizabeth Warren was right when she said that the system is rigged.

And if we don't unrig the system quickly, we're going to see another disaster very, very soon.
This article was first published on Truthout and any reprint or reproduction on any other website must acknowledge Truthout as the original site of publication.

A

Anonymous

slawektor napisał:
Transmisja z kijowskiego Majdanu
Dramatyczna,żeby nie powiedzieć tragiczna eskalacja wydarzeń :( .Myślałem,że uderzą po Soczi.Nie wiadomo kto wydał rozkaz marionetce ? Putin czy Donbas ?
Podziwiam Euro Majdan :yes master .Tyle tygodni w tak ciężkich warunkach.Determinacja godna najwyższego podziwu.
Cóż tyle razy byliśmy gnębieni na przestrzeni setek lat,że empatię skierowaną w kierunku wolnościowych dążeń Ukraińców,powinniśmy mieć we krwi.
A ci którzy kręcą nosem patrząc na wydarzenia na Majdanie,przebąkując coś o UPA i OUN powinni udać się do najbliższej poradni zdrowia psychicznego.
W centrum Kijowa nie protestują 90 letni starcy od Bandery tylko młodzi ludzie pragnący tego za czym my tak ochoczo głosowaliśmy w 2004 roku.

antbil

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
4460
Miasto
Gdynia Orłowo
.
Donald Tusk może zostać prezydentem Unii Europejskiej

pap_donald_tusk_600.jpeg

Donald Tusk jest brany pod uwagę jedynie w kontekście stanowiska szefa Rady Europejskiej a nie przewodniczącego Komisji. Jeśli jego wyjazd dojdzie do skutku, premierem prawdopodobnie zostanie wicepremier Elżbieta Bieńkowska lub szef MON Tomasz Siemoniak - wynika z informacji ,,Newsweeka". Pewne jest też, że partię przejęłaby Marszałek Sejmu Ewa Kopacz.

Więcej:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

antbil

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
4460
Miasto
Gdynia Orłowo
.
Macierewicz: Stoch oddał hołd tym, którzy polegli pod Smoleńskiem

Antoni Macierewicz z PiS jest zachwycony złotymi medalami Kamila Stocha i zachowaniem naszego skoczka. - Wspaniały sportowiec, wspaniały patriota - stwierdza w rozmowie z "Super Expressem". - Ta szachownica na jego kasku to wspaniały hołd oddany polskim lotnikom. (...) To oddanie hołdu tym, którzy polegli pod Smoleńskiem - mówi. Odnosi się też do ostatniego raportu archeologów ws. katastrofy.

3fa23aab9edb38cffe1dfba35827df9e.jpg

foto: Maciej Staniewicz / Onet

Kamil Stoch, polski dwukrotny mistrz olimpijski z Soczi, skakał w Rosji w charakterystycznym kasku. Znalazł się na nim znak biało-czerwonej szachownicy umieszczany na polskich samolotach wojskowych. Sprawa stała się głośna, kiedy skoczek zgłosił się z prośbą do ministra obrony narodowej o wykorzystanie wojskowego symbolu lotniczego.

- Ta szachownica na jego kasku to wspaniały hołd oddany polskim lotnikom. Wspaniały sportowiec, wspaniały patriota - tak pomysł Stocha ocenia Antoni Macierewicz. Nie zgadza się też z opinią, że to "demonstracja polityczna" polskiego skoczka, lecz podkreśla, że należy to oceniać jako "oddanie hołdu tym, którzy polegli w Smoleńsku". - To wspaniałe - kwituje.

Więcej:

:chory :chory :chory
__________________________________________________________________________________________________

A może Kamil Stoch oddał hołd Żwirko i Wigurze?
Może warto by go było zapytać?

programexe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Czemu wy tu wszyscy jesteście tak jednostronni i tylko na Janukowicza się rzucacie, a tzw. "protestujący" siejący chaos i zniszczenie w państwie są czyści i zupełnie nie winni?.

Photos From Kiev: Latest Riots Turn Deadly

Brakuje pieniędzy na wypłatę rent i emerytur, rząd sięga po oszczędności w OFE, a w ZUS karnawał trwa w najlepsze!" - oburza się "Fakt". Tabloid pisze, że Zakład Ubezpieczeń Społecznych wypłaca właśnie "trzynastki". Wylicza, że pójdzie na nie około 173 mln 830 tysięcy złotych - tyle co na minimalne emerytury dla 19 tysięcy emerytów!
0002TWJGKE9641VB-C116-F4.jpg

"Każdy urzędnik ZUS pracujący w 43 oddziałach, 216 inspektoratach i 67 biurach terenowych może liczyć na wypłatę dodatkowej trzynastej pensji. Łącznie ekstra wynagrodzenie dostanie więc nawet 45,5 tysiąca osób" - opisuje tabloid. Podkreśla, że zwykli emeryci mogą tylko pomarzyć o takich przywilejach. "W tym roku waloryzacja świadczeń wynosi 1,6 procenta co w praktyce oznacza "podwyżkę" najniższych emerytur o około 10-11 złotych. To, co rząd nazywa waloryzacją i podwyżkami, emeryci określają jako policzek dla ludzi, którzy całe życie uczciwie pracowali" - bulwersuje się.

"Pracowałam przez 34 lata teraz dostaje taką emeryturę, że ciężko z niej wyżyć. Ledwo starcza mi na jedzenie, a co tu dopiero mówić o lekach! Nie wiem jak mam żyć z takiej emerytury! A te co roczne podwyżki to jest jakaś kpina" - mówi w rozmowie z Faktem Eugenia Kowalska, emerytka z Gdańska, która co miesiąc dostaje z ZUS zaledwie 800 złotych.

Czytaj więcej na

A

Anonymous

Największy problem z Janukowyczem jest taki,że jest : nieprzewidywalny.
Wczoraj zbrodnicze działania,kilka godzin temu postanowienie o rozpoczęciu ogólnokrajowej "antyterrorystycznej operacji" a następnie informacja o rozejmie i odwołanym ataku(?) na Majdan.
Sankcje ekonomiczne wobec jego i oligarchów długofalowo może przyniosły by jakiś efekt.
Według mnie decydujące są jednak dwa czynniki : centrum decyzyjne wszystkich najważniejszych posunięć reżimu na Ukrainie jest w Moskwie a jak Putin to rozegra dowiemy się dopiero na końcu.
I strach Janukowycza przed konsekwencjami prawa międzynarodowego-powiązanie wczorajszej masakry z jego osobistymi rozkazami może mieć dla niego opłakane skutki.Patrz : casus Miloševića.

A tutaj piękny apel uczestniczki protestu na Majdanie :

Według terminologii pan Kurskiego ta młoda dziewczyna to na bank nacjonalistka z OUN albo UPA :szydera

programexe napisał:
Czemu wy tu wszyscy jesteście tak jednostronni i tylko na Janukowicza się rzucacie, a tzw. "protestujący" siejący chaos i zniszczenie w państwie są czyści i zupełnie nie winni?.
Programexe-masz rację...31.VIII.1982 roku we Wrocławiu 100 000 Patriotów też siało "chaos i zniszczenie" walcząc przed dwa dni z czerwonym ścierwem w składzie : 4500 funkcjonariuszy ZOMO,1200 żołnierzy WOP,800 żołnierzy WSW oraz 200 komandosów Wojska Polskiego.

37yCqfF.png

zGRkOh4.png

cTLmT9P.png

I cały demokratyczny świat rzucił się i potępił tego "biednego" jaruzelskiego :szydera

A

Anonymous

programexe napisał:
To nie wiesz że dla kilku osób tutaj, to co powie pewien amerykański agent, jest prawdą objawioną :szydera :szydera

Szczerze powiedziawszy to zwisa mi ukraina grubym pentem, nie jestem aż takim hipokrytą jak co nie którzy :wariat
Nie interesują mnie w ogóle ich potyczki i chrumkania świnek próbujących dorwać się do żłobu. Wisi mi też kto jest prawilnym ukraińcem: janukowicz czy kliczko, dziwię się tylko czasami tym którzy jęczą że co z janukowicza za ukrainiec jak lepiej mówi po rosyjsku :scratch Dziwne że nie wspominają już o tym że kliczko jest takim samym "ukraińskim analfabetą" :szydera :szydera
O tym że u nas kolejna katastrofa (afrykański pomór świń) jest bliska cisza jak makiem zasiał, export mięcha niedługo się skończy i wtedy zobaczycie dopiero prawdziwą katastrofę. Zresztą już niektórzy ją mają...
Podskakiwania naszych durnych polityków skończą się embargiem na naszą żywność wysyłaną do rosji, ciekawe co potem powiecie tym którzy przez to nie będą mieli z czego żyć...
Och jaki ja zły, możecie mnie jechać wielcy obrońcy naszych braci :friends :chory

antbil

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
4460
Miasto
Gdynia Orłowo
marsellus napisał:
programexe napisał:
To nie wiesz że dla kilku osób tutaj, to co powie pewien amerykański agent, jest prawdą objawioną :szydera :szydera

Szczerze powiedziawszy to zwisa mi ukraina grubym pentem, nie jestem aż takim hipokrytą jak co nie którzy :wariat
Nie interesują mnie w ogóle ich potyczki i chrumkania świnek próbujących dorwać się do żłobu. Wisi mi też kto jest prawilnym ukraińcem: janukowicz czy kliczko, dziwię się tylko czasami tym którzy jęczą że co z janukowicza za ukrainiec jak lepiej mówi po rosyjsku :scratch Dziwne że nie wspominają już o tym że kliczko jest takim samym "ukraińskim analfabetą" :szydera :szydera
O tym że u nas kolejna katastrofa (afrykański pomór świń) jest bliska cisza jak makiem zasiał, export mięcha niedługo się skończy i wtedy zobaczycie dopiero prawdziwą katastrofę. Zresztą już niektórzy ją mają...
Podskakiwania naszych durnych polityków skończą się embargiem na naszą żywność wysyłaną do rosji, ciekawe co potem powiecie tym którzy przez to nie będą mieli z czego żyć...
Och jaki ja zły, możecie mnie jechać wielcy obrońcy naszych braci :friends :chory

Oni potrzebują wsparcia i pomocy, na pewno humanitarnej.
Kto ONI. Zwykli ludzie, zwykli obywatele Ukrainy.
Tak więc chociaż trudno nie zgodzić się z Tobą, to ... ludzi walczących nie można nie wspomóc, chociaż osobiście nie przypominam sobie, żeby Ukraińcy nas wspomagali, gdy my walczyliśmy o swoje.

To dobrze, że my jesteśmy inni. To nas wyróżnia w Europie i odróżnia od Ukraińców.
Tak więc wspomagajmy, ale się nie wpierdal..my.

A

Anonymous

marsellus napisał:
programexe napisał:
Ruska propaganda działa..
Idąc tym tokiem myślenia, może przeprośmy milicjantów z kopalni Wujek, bo też ucierpieli podczas akcji?
Czy tylko górnicy byli czyści i bez winy?

To co się dzieje w Kijowie to atak mordującej władzy na część narodu.
Demonstrantów na Majdanie nie interesuje polityka,oni chcą tylko odejścia Janukowycza.

Widziałem jeńców z Berkutu, pojmanych przez Majdan. Rany opatrzone, nakarmieni. Berkut zabija i torturuje. Tyle w sprawie "równowagi"
Bg56efYCAAA0rHE.jpg

To co się dzieje w Kijowie to atak mordującej władzy na część narodu.

Status
Zamknięty.
Do góry