Rozmowy o polityce - dyskusja, polemika, poglądy opinie

Status
Zamknięty.

polak900

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
1
Protasiewicz dostał wypłatę za swoje kretyńskie zachowanie i to jest najważniejsze

A

Anonymous

Wywiesiłem przed chwilą flagę na 1 marca.

Przesłanie Marii Fieldorf-Czarskiej córki zamordowanego przez komunistów generała Wojska Polskiego

Augusta Emila Fieldorfa „Nila” (*1895 †1953)

- do polskiej młodzieży

Przesłanie zawarte w słowach Sługi Bożego Jana Pawła II, skierowanych do młodzieży w pamiętną sobotę 18 czerwca 1983 r. w Częstochowie, wydaje się łatwe do wprowadzenia w życie. Pozornie łatwe. Człowiek jest bowiem dla siebie nazbyt pobłażliwy, choć od innych wymaga wierności, poświęcenia i bezinteresownej pomocy w trudnych chwilach.

Wasze oczekiwania i wymagania kierowane są przede wszystkim do rodziców, potem do nauczycieli, do kolegów. Co dajecie w zamian?

Czy zastanawiacie się czasem, co dobrego możecie zrobić nie tylko dla siebie, nie tylko dla bliskich – ale także dla swojej Ojczyzny?

Całe moje życie podpowiada mi, że ten, kto służy Ojczyźnie, służy także sobie samemu, bo wielkie idee wyzwalają w człowieku wielkie siły, radość życia, energię i szlachetność, przybliżają go do Boga. Czy my jeszcze rozumiemy dziś słowa największego poety czasów starożytnych o tym, że słodko i zaszczytnie jest umierać za ojczyznę (Dulce et decorum est pro patria mori)?

Co możecie więc zrobić dla Polski? Możecie wiele i nie musicie już, jak pokolenia przed Wami, rzucać swój życia los na stos. Wasza pokoleniowa misja to przede wszystkim nauka i doskonalenie się w różnych dziedzinach wiedzy i umiejętności. Polska potrzebuje obywateli światłych, prawych i kochających swój Kraj. Polska potrzebuje ludzi idei i wartości, gotowych tych idei i wartości bronić. Polska potrzebuje obywateli świadomych historii swego narodu i swego państwa, potrafiących bronić swoich bohaterów przed oszczercami i pokazywać ich innym narodom.

Wierzę, że będziecie godnymi następcami naszego pokolenia, pokolenia Armii Krajowej, które powoli odchodzi. Wam, młodzi Polacy, powierzamy Polskę, Ojczyznę naszą i Waszą. Niech Pan Bóg ma Was w swojej opiece.

Maria Fieldorf-Czarska

Kraków, 3 września Roku Pańskiego 2009
Źródło:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Nade wszystko była Maria Fieldorf-Czarska strażniczką pamięci swego Ojca.
Nie dla korzyści, nie dla odszkodowań, nie z powodu nienawiści do oprawców. Sprawa generała „Nila” była dla niej nie tylko rodzinną tragedią.
Uważała, że sposób, w jaki się tę sprawę pokazuje i jak się rozlicza zabójców, daje prawdziwy obraz tego, co dzieje się w Polsce po roku 1990.
Wszystko pozamiatali, winnych nie ma, wszystko zgodnie z „ówczesnym” prawem.
I mówią to mnie, córce i prawnikowi… – mówiła pani Maria, a podczas publicznych wystąpień – pod wpływem tych doświadczeń – powtarzała często za poetą znamienne słowa:
„Moją ojczyzną jest Polska podziemna”… – Żyliśmy wtedy pod terrorem okupantów, ale żyliśmy w prawdzie. Znaliśmy strach, ale nie znaliśmy samookłamywania się, które teraz jest powszechne. Ja naprawdę tęsknię do tej Polski podziemnej…

7950879563426_467782486622619_153764362_n.jpg

Cześć i Chwała Bohaterom ! Wieczna hańba ich mordercom !

A

Anonymous

Michał Krzymowski w Newsweeku i Renata Grochal w dzisiejszej GW zgodnie opisują różne zachowania Jacka Protasiewicza.
Pytanie dlaczego dopiero teraz..
„Spierd… z powrotem na salę. Masz siedzieć i klaskać przewodniczącemu jak małpka. Po to was tu ściągnęliśmy, do niczego innego się nie nadajecie”.

- Bywało, że samolot pełen ludzi czekał na Protasiewicza pół godziny

Kiedy indziej europoseł Sławomir Nitras postawił się Protasiewiczowi. Usłyszał: - Gościu, ty skończysz jak drugi Piskorski. To jest już postanowione.
Jacek to skomplikowana osobowość. Szalenie zdolny facet, ale wariat. Wiedziałem, że to kwestia czasu, jak coś wywinie - mówi jeden z eurodeputowanych.

A

Anonymous

Putin wystąpił do Rady Federacji o zgodę na użycie sił zbrojnych FR na terenie Ukrainy
President Putin asks Russian parliament's upper house to approve use of Russian troops in Ukraine

BhpZn8WCMAA5jta.jpg

Podobno to jest ta ekipa rosyjska na Krymie ze zdartymi dystynkcjami ma mundurach.

sPeRaCz

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
23
Banderowcami z UPA się nie przejmujcie (nie warto). Pan P. zrobi porządek na Ukrainie. Ja się cieszę, że krzywdy Polaków zostaną pomszczone.

Zemsta dokonuje się obcymi rękami !!

Nie zapomnimy...

Nadal Wam żal ukraińskiej SWOŁOCZY ?

A

Anonymous

Wiceprzewodniczący Rady Federacji mówi, że bojownicy Majdanu byli szkoleni w Polsce i na Litwie.
Rada Federacji przegłosowała decyzję o bratniej pomocy czyli interwencji militarnej na terenie Ukrainy.

A

Anonymous

slawektor napisał:
Wiceprzewodniczący Rady Federacji mówi, że bojownicy Majdanu byli szkoleni w Polsce i na Litwie.
To git jeśli ich szkolili.Mamy świetnych weteranów z GROM-u :ok .

A

Anonymous

sPeRaCz napisał:
Banderowcami z UPA się nie przejmujcie (nie warto). Pan P. zrobi porządek na Ukrainie. Ja się cieszę, że krzywdy Polaków zostaną pomszczone.

Zemsta dokonuje się obcymi rękami !!

Nie zapomnimy...

Nadal Wam żal ukraińskiej SWOŁOCZY ?

@sPeRaCz
Nie wszyscy Ukraińcy byli w upa.
A Gruzja, Czeczenia też były w UPA?
Liczysz na dobroć Putina?

Dzisiaj idealnie się potwierdza, że jazgot i ataki na śp L. Kaczyńskiego były tylko żenującym bełkotem politycznych gówniarzy.

BhpiWFSCYAApxTa.jpg

polak900

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
1
Panowie, robi się nie ciekawie
Unia jak to unia zamknięta bo weekend
USA się zastanawia
A tymczasem jest zielone światło dla Putina o jego Rady
I najważniejsze są postulaty za tym żeby wycofać ambasadora Rosji z USA

Co to oznacza ?

Tyle tylko że następna może być Mołdawia , Estonia a może i my, czuje że będziemy się śmiać ale baranim głosem :)

Nic kolego nie potwierdza, jeżeli chodzi O LK.

A

Anonymous

polak900 napisał:
Nic kolego nie potwierdza, jeżeli chodzi O LK.
G.... by zrobił wtedy
Bo Ty g... o tym wiesz. Rząd mu nawet samolotu nie dał na ten wyjazd który zorganizował.

1652741klk.jpg

2335048lk.PNG

9440226kll.jpg

polak900

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
1
To był największy błąd jak zrobił LK , niestety kolejny narwaniec podpadł Moskwie , mówię tu o RS, do trzech razy sztuka mówi Putin

Niech się wypowiedzą większe mocarstwa a nie malutkie kraje , które nic nie znaczą na arenie międzynarodowej

Wiesz o czym w ogóle napisałem , cz y ma ci to tłumaczyć

Kolego, chcesz ewidentnie powrotu starego porządku w naszym kraju, a mi się to nie podoba

A

Anonymous

polak900 napisał:
To był największy błąd jak zrobił LK , niestety kolejny narwaniec podpadł Moskwie , mówię tu o RS, do trzech razy sztuka mówi Putin

Niech się wypowiedzą większe mocarstwa a nie malutkie kraje , które nic nie znaczą na arenie międzynarodowej

Wiesz o czym w ogóle napisałem , cz y ma ci to tłumaczyć

Kolego, chcesz ewidentnie powrotu starego porządku w naszym kraju, a mi się to nie podoba

Tak samo byłoby z Gruzją gdyby nie L. Kaczyński.. którego za ten wyjazd obśmiewano.
O tako porządek chodzi? Tusk o Putinie: Nasz człowiek w Moskwie

Zauważył ktoś że Krym to on już ma. Tu chodzi o cała Ukrainę.

"Rosja z nikim się nie licząc wbija z czołgami do innego państwa a my ją pytamy czy się zgodzi na likwidację pomnika u nas."

polak900

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
1
Wiesz dlaczego tak jest, bo Rosja nie liczy się z krajami mniejszymi od siebie
Militarnie z nią jesteśmy zero,
Tylko szaleniec rzuca się militarnie na taki kraj jak ROsja
Nawet Ameryka tego nie robi , unia pogadała ale nic nie zrobi

Swoim postępowaniem nasi kochani rządzący, nie ważne z jakiej strony doprowadzą do tego, że zamiast niszczyć pomniki będziesz je stawiał.
Rzucaj się dalej i pisz farmazony
Przecież część Gruzji jest pod rządami Rosyjskimi.
LK niestety nie zmienił tego

Ukrainę to on już ma, Krym już dawno był jego, tak samo będzie z innymi szczekającymi krajami

A

Anonymous

polak900 napisał:
Tyle tylko że następna może być Mołdawia , Estonia a może i my, czuje że będziemy się śmiać ale baranim głosem :)
Dr.Polak-ten uśmiech na końcu oznacza,że się nie boisz ? To dobrze.Skoro Jan Mosdorf umarł z podniesionym czołem wraz ze swoimi adwersarzami.To my dwaj chyba też możemy :friends .

Status
Zamknięty.
Do góry