Przesłanie Marii Fieldorf-Czarskiej córki zamordowanego przez komunistów generała Wojska Polskiego
Augusta Emila Fieldorfa „Nila” (*1895 †1953)
- do polskiej młodzieży
Przesłanie zawarte w słowach Sługi Bożego Jana Pawła II, skierowanych do młodzieży w pamiętną sobotę 18 czerwca 1983 r. w Częstochowie, wydaje się łatwe do wprowadzenia w życie. Pozornie łatwe. Człowiek jest bowiem dla siebie nazbyt pobłażliwy, choć od innych wymaga wierności, poświęcenia i bezinteresownej pomocy w trudnych chwilach.
Wasze oczekiwania i wymagania kierowane są przede wszystkim do rodziców, potem do nauczycieli, do kolegów. Co dajecie w zamian?
Czy zastanawiacie się czasem, co dobrego możecie zrobić nie tylko dla siebie, nie tylko dla bliskich – ale także dla swojej Ojczyzny?
Całe moje życie podpowiada mi, że ten, kto służy Ojczyźnie, służy także sobie samemu, bo wielkie idee wyzwalają w człowieku wielkie siły, radość życia, energię i szlachetność, przybliżają go do Boga. Czy my jeszcze rozumiemy dziś słowa największego poety czasów starożytnych o tym, że słodko i zaszczytnie jest umierać za ojczyznę (Dulce et decorum est pro patria mori)?
Co możecie więc zrobić dla Polski? Możecie wiele i nie musicie już, jak pokolenia przed Wami, rzucać swój życia los na stos. Wasza pokoleniowa misja to przede wszystkim nauka i doskonalenie się w różnych dziedzinach wiedzy i umiejętności. Polska potrzebuje obywateli światłych, prawych i kochających swój Kraj. Polska potrzebuje ludzi idei i wartości, gotowych tych idei i wartości bronić. Polska potrzebuje obywateli świadomych historii swego narodu i swego państwa, potrafiących bronić swoich bohaterów przed oszczercami i pokazywać ich innym narodom.
Wierzę, że będziecie godnymi następcami naszego pokolenia, pokolenia Armii Krajowej, które powoli odchodzi. Wam, młodzi Polacy, powierzamy Polskę, Ojczyznę naszą i Waszą. Niech Pan Bóg ma Was w swojej opiece.
Maria Fieldorf-Czarska
Kraków, 3 września Roku Pańskiego 2009
Źródło:
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
To git jeśli ich szkolili.Mamy świetnych weteranów z GROM-uslawektor napisał:Wiceprzewodniczący Rady Federacji mówi, że bojownicy Majdanu byli szkoleni w Polsce i na Litwie.
sPeRaCz napisał:Banderowcami z UPA się nie przejmujcie (nie warto). Pan P. zrobi porządek na Ukrainie. Ja się cieszę, że krzywdy Polaków zostaną pomszczone.
Zemsta dokonuje się obcymi rękami !!
Nie zapomnimy...
Nadal Wam żal ukraińskiej SWOŁOCZY ?
Bo Ty g... o tym wiesz. Rząd mu nawet samolotu nie dał na ten wyjazd który zorganizował.polak900 napisał:Nic kolego nie potwierdza, jeżeli chodzi O LK.
G.... by zrobił wtedy
polak900 napisał:To był największy błąd jak zrobił LK , niestety kolejny narwaniec podpadł Moskwie , mówię tu o RS, do trzech razy sztuka mówi Putin
Niech się wypowiedzą większe mocarstwa a nie malutkie kraje , które nic nie znaczą na arenie międzynarodowej
Wiesz o czym w ogóle napisałem , cz y ma ci to tłumaczyć
Kolego, chcesz ewidentnie powrotu starego porządku w naszym kraju, a mi się to nie podoba
"Rosja z nikim się nie licząc wbija z czołgami do innego państwa a my ją pytamy czy się zgodzi na likwidację pomnika u nas."
Dr.Polak-ten uśmiech na końcu oznacza,że się nie boisz ? To dobrze.Skoro Jan Mosdorf umarł z podniesionym czołem wraz ze swoimi adwersarzami.To my dwaj chyba też możemypolak900 napisał:Tyle tylko że następna może być Mołdawia , Estonia a może i my, czuje że będziemy się śmiać ale baranim głosem![]()