Rozmowy o polityce - dyskusja, polemika, poglądy opinie

Status
Zamknięty.

programexe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Cóż takie są fakty, lepiej wiedzieć jak wygląda sytuacja i do czego może dojść.
A może być jak widać powyżej nie ciekawie, ale cóż panom z "Klub 300" (google search) to jak widać nie robi różnicy czy na ziemi jest 7 mld czy 0,5 mld ludzi.
Czekamy do niedzieli.

A

Anonymous

Prawda jest taka, że wojna może wybuchnąć z byle jakiego powodu. Teoretycznie mało ważnego. Wystarczy przypomnieć od czego zaczęła się I WŚ.. Ktoś (nie pamiętam, a nie chcę strzelać) powiedział, że jak wybuchnie III WŚ, to IV będzie na maczugi i kamienie..Dlatego mam nadzieję, że uda się uniknąć najgorszego.
Czy na Ziemi będzie 7 mld czy 0,5 mld nie będzie miało znaczenia? Moim zdaniem ma to znaczenie kluczowe. Tak jak napisałem wcześniej te 0,5 mld krzesało by ogień kamyczkiem.. Więc nie bardzo byłoby kim rządzić..Zbyt wielu ludzi ma zbyt wiele do stracenia..
Trochę nie w temacie, ale tylko trochę. W 2050 według optymistycznych obliczeń Polaków ma być o 6 mln mniej niż teraz.Jacyś mądrzy (chyba z Niemiec) wyliczyli, że optymalna liczba mieszkańców dla nas to 18 mln..I jakoś dziwnym trafem wszystko do tego zmierza..Wśród moich rówieśników jestem jedną z niewielu osób, która ma rodzinę i dzieci..I tak jestem ewenementem bo mam dwójkę. A teraz wyobraźcie sobie czarny scenariusz. Mamy państwo wielkościowo jak teraz, jest nas o połowę mniej..Niemcom marzy się z powrotem Śląski i Pomorze, Ukraińcy coś tam przebąkują o Lubelszczyźnie, nawet Czesi jakieś tam pretensje roszczą.. I co? Jesteśmy w czarnej dupie.Takie tam political fiction, do którego (mam szczerą nadzieję) nigdy nie dojdzie.
Pozdrawiam i życzę spokoju. :hippie
Hornet - wyspowiadać się nie zaszkodzi, bo nawet idąc do łazienki, można sobie krzywdę zrobić :wariat

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
viper218 napisał:
Prawda jest taka, że wojna może wybuchnąć z byle jakiego powodu. Teoretycznie mało ważnego. Wystarczy przypomnieć od czego zaczęła się I WŚ.. Ktoś (nie pamiętam, a nie chcę strzelać) powiedział, że jak wybuchnie III WŚ, to IV będzie na maczugi i kamienie..Dlatego mam nadzieję, że uda się uniknąć najgorszego.
Czy na Ziemi będzie 7 mld czy 0,5 mld nie będzie miało znaczenia? Moim zdaniem ma to znaczenie kluczowe. Tak jak napisałem wcześniej te 0,5 mld krzesało by ogień kamyczkiem.. Więc nie bardzo byłoby kim rządzić..Zbyt wielu ludzi ma zbyt wiele do stracenia..
Trochę nie w temacie, ale tylko trochę. W 2050 według optymistycznych obliczeń Polaków ma być o 6 mln mniej niż teraz.Jacyś mądrzy (chyba z Niemiec) wyliczyli, że optymalna liczba mieszkańców dla nas to 18 mln..I jakoś dziwnym trafem wszystko do tego zmierza..Wśród moich rówieśników jestem jedną z niewielu osób, która ma rodzinę i dzieci..I tak jestem ewenementem bo mam dwójkę. A teraz wyobraźcie sobie czarny scenariusz. Mamy państwo wielkościowo jak teraz, jest nas o połowę mniej..Niemcom marzy się z powrotem Śląski i Pomorze, Ukraińcy coś tam przebąkują o Lubelszczyźnie, nawet Czesi jakieś tam pretensje roszczą.. I co? Jesteśmy w czarnej du***.Takie tam political fiction, do którego (mam szczerą nadzieję) nigdy nie dojdzie.
Pozdrawiam i życzę spokoju. :hippie
Hornet - wyspowiadać się nie zaszkodzi, bo nawet idąc do łazienki, można sobie krzywdę zrobić :wariat

Ja mam tylko trójkę, niestety. Ale mam w rodzinie takich co im się właśnie czwarte urodzi. Sporo takich osób znam, wśród osób z wyższym wykształceniem. Ale znam też takie osoby, którym urodziło się jedno albo z rozmaitych powodów dzieci nie mają. Faktem jest, że zobaczyć matki z dziećmi jest aktualnie trudniejsze niż kiedyś. Polki rodzą, ale na obczyźnie. A może przebywam w niewłaściwych rejonach miasta?

Polaków będzie tyle, na ile starczy im wiary w życie, męstwa i optymizmu, albo - na ile będą czuć się bezpiecznie ekonomicznie, bo to jest chyba głównym powodem 'ujemnego przyrostu', w zeszłym roku 37,5 tysiąca umarło więcej niż się urodziło.

Szacuje się, że w końcu 2013 roku ludność Polski liczyła 38496 tys. osób , tj. mniej o ok. 37 tys. w stosunku do populacji z końca 2012 r. Rok 2013 był drugim z kolei, w którym liczba ludności zmalała po notowanym wcześniej (w latach 2008-2011) wzroście. Tempo przyrostu rzeczywistego wyniosło -0,1% - co oznacza, że na każde 10 tys. mieszkańców Polski ubyło 10 osób (szczegółowe dane znajdują się w Tablicy 3 na końcu notatki w pliku PDF).
Ze wstępnych danych wynika, że w 2013 r. odnotowano ujemny przyrost naturalny ludności – przede wszystkim w wyniku mniejszej niż w poprzednim roku liczby urodzeń, przy jednoczesnym wzroście liczby zgonów (szczególnie w I kwartale 2013 r.).

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

W III WW nie wierzę, nie żeby była niemożliwa. Ale jest nieopłacalna. Natomiast konflikty lokalne, szybkie akcje zbrojne, z wojskami konwencjonalnymi - jak najbardziej. Od tego się nie ucieknie, jestem przekonany, (prawie pewny), że w najbliższym pięćdziesięcioleciu Polska weźmie udział w takim konflikcie lokalnym. Możliwości jest wiele - Niemcy, Ukraina, Białoruś, Rosja, zwłaszcza ta ostatnia. Trzeba robić wszystko, aby to nie miało miejsca. Zwłaszcza dyplomacją. Tej zdecydowanie PO brakuje. Tusk i Sikorski powinni robić wszystko co możliwe, aby w ramach naszych możliwości dyplomatycznych powstrzymać Rosję przed zbrojną zmianą granic Ukrainy, aby nie tworzyć precedensu. Powinni jednocześnie być niewidoczni, być z tyłu i nie afiszować się z robotą. A tymczasem co chwila mam wrażenie, że raz jeden, raz drugi wykorzystuje to do budowania PR i to nie PR Polski a swoich postaci.

Moim zdaniem to nieodpowiedzialne. Nie twierdzę, że wszystkie ich wystąpienia są takowe, ale zdecydowanie zbytnio widoczni są w mediach. A czasem wypowiedzi zbytnio buńczuczne. Niepotrzebne. Nie wszystko wszędzie należy mówić i nie każdy może powiedzieć to samo.

Pozdr.,

:nea

A

Anonymous

viper218 napisał:
Ktoś (nie pamiętam, a nie chcę strzelać) powiedział, że jak wybuchnie III WŚ, to IV będzie na maczugi i kamienie..
Albert Einstein: „Nie wiem ja­ka broń będzie użyta w trze­ciej woj­nie świato­wej, ale czwar­ta będzie
na ki­je i kamienie”
.

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
A

Anonymous

Oskarżenia w rosyjskiej telewizji: Polska współorganizowała przewrót na Ukrainie

Polska odegrała kluczową rolę w zorganizowaniu zbrojnego przewrotu na Ukrainie.

Radykałów z Majdanu szkolono w Polsce - stwierdził w trakcie programu emitowanego przez wszystkie kanały telewizji Rossija były szef Służby Bezpieczeństwa Ukrainy Ołeksandr Jakymenko
:szydera

Na cóż...idiotów nie sieją :klawik.
Nie ma się czemu dziwić,od początku świata pluli nam w twarz,więc trudno wymagać,żeby teraz to się zmieniło.
Noty dyplomatyczne i inne protesty nie mają sensu.Można tylko spuścić zasłonę milczenia i znacząco puknąć się w czoło :dziwak .

A

Anonymous

Chyba już dawno nikt tak nie obraził Lubelszczyzny. Co na to Lublin?
"Oglądałem zbyt wielu polityków, którzy chcieli się za wszelką cenę załapać. To budzi niesmak"
Nie przypuszczam, żebym kończył żywot polityczny, natomiast na pewno kończę moją karierę w Parlamencie Europejskim - powiedział w "Piaskiem po oczach" w TVN24 Michał Kamiński. Dodał, że na dziś nie ma dla niego miejsca w polityce, choć ma nadzieję, że takie miejsce znajdzie się w przyszłości.

A Giertych z którego okręgu będzie startował? :wariat

Przyjazne państwo AD 2014.
Prezydent podpisał w czwartek nowelizację ustawy o VAT przewidującą zupełnie nowe zasady rozliczania VAT od samochodów do 3,5 tony. Przepisy zawierają m.in. drakońskie kary finansowe

Mikelonsky

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
5
Co na to Lublin? Nie wiem, to tak samo głupie pytanie jak: "co na to opinia publiczna"
Ja powiem że to pokazuję iż należy wybrać ludzi którzy nie tańczą w kółeczku PO-PiS-PSL-SLD-TR bo to te same gęby od lat tylko następuje rotacja z partii do partii.
I to na tyle z Lublina.

A

Anonymous

Mikelonsky napisał:
Co na to Lublin? Nie wiem, to tak samo głupie pytanie jak: "co na to opinia publiczna"
Ja powiem że to pokazuję iż należy wybrać ludzi którzy nie tańczą w kółeczku PO-PiS-PSL-SLD-TR bo to te same gęby od lat tylko następuje rotacja z partii do partii.
I to na tyle z Lublina.
Dlaczego głupie?
Ciekawy bylem co o tej kandydaturze myślą bezpośrednio zainteresowani, przecież to od nich zależy kogo wybiorą.
Kim są ludzie gotowi głosować na Miśka Kamińskiego!?
Gdyby uzyskał mandat, byłby to znak, że wyborcy PO definitywnie porzucili sztukę myślenia.

A

Anonymous

Sejm odrzucił złożony przez PiS wniosek o referendum ws. 6-latków. To była chyba ostatnia szansa na zablokowanie tej reformy.
PDT aktywnie 8 marca w sprawie praw kobiet, tylko te prawa nie obejmują decydowania o własnych dzieciach. Niestety.

Paweł Graś w RMF FM: Jestem przekonany że Michał Kamiński będzie gryzł ziemię żeby zdobyć mandat do PE. Takiego człowieka potrzeba.

Piasecki - Czy w polityce istnieje coś takiego jak granica śmieszności?
Graś - Ale nie rozumiem o co Pan pyta.

Piasecki - Przekraczacie granice śmieszności wystawiając Kamińskiego.
Graś - Więcej radości z 1 nawróconego grzesznika niż z 99 sprawiedliwych
Kiedy wezmą nawróconego Macierewicza a lemingi nie zaprotestują?

Wychodzi na to, że PIS zajmuję się hodowlą polityków dla Platformy Obywatelskiej..
Są potem wysoko cenieni w PO..

Były polityk PiS do byłego polityka PiS:
5256604y.PNG

Z wydatków na Igrzyska w Krakowie 2022:
"Produkcja śniegu (2 400 060 zł - samorządy, 19 664 380 zł - państwo, 34 495 560 zł - MKOl)"

6483396m.PNG

W najnowszym numerze "Newsweeka" możemy przeczytać, że na razie głównym przejawem aktywności komitetu walczącego o prawo do organizacji w Krakowie zimowych igrzysk olimpijskich w 2022 roku są spoty telewizyjne. I już tutaj zaczynają się niejasności, bo po pierwsze nie wiadomo po co je stworzono.
Nie można ich emitować za granicą, a w Polsce i tak nie będzie referendum.
Poza tym jego twórców, którzy zainkasowali pół miliona złotych, wybrano bez przetargu czy konkursu.

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
Mikelonsky napisał:
Za późno.
Teraz taka wypowiedź może tylko rozśmieszać.

Mike, zmartwiłeś Ukraińców swoją odmową :eek:

Status
Zamknięty.
Do góry