Rozmowy o polityce - dyskusja, polemika, poglądy opinie

Status
Zamknięty.
A

Anonymous

slawektor napisał:
Nie przypuszczam, żebym kończył żywot polityczny, natomiast na pewno kończę moją karierę w Parlamencie Europejskim - powiedział w "Piaskiem po oczach" w TVN24 Michał Kamiński. Dodał, że na dziś nie ma dla niego miejsca w polityce, choć ma nadzieję, że takie miejsce znajdzie się w przyszłości.
A Giertych z którego okręgu będzie startował ?
Kamiński pucował POpaprańcom od lat,więc niczego innego się nie spodziewałem :klawik.Kaziu Marcinkiewicz robi dokładnie to samo ale był dyrektorem w City,dlatego kaska z parlamentu+emerytura średnio go interesują.
Podobnie jest z Giertychem,jego kancelaria ma terminy pozajmowane na dwa lata z wyprzedzeniem,wiec po kiego ma wycierać cudze kąty za 45 000 miesięcznie :szydera .

A

Anonymous

Ciekawe co czują uczciwi działacze PO z Lubelszczyzny. O ile tacy są..

Birl-twCEAAwFgG.jpg

4967373Przechwytywanie.PNG

Nie wystarczy rzucić picie, trzeba się jeszcze nauczyć trzeźwo myśleć.

Tadeusz Zwiefka nowy szef kampanii PO do PE - powiedział tylko "not your business". Mógł kopnąć i krzyknąć coś o Hitlerze.
Typowa zwiefka.

TVN24: "M. Kamiński były polityk PiS"
A nie PJN?
To może wypada wspomnieć że kandydatami PO do PE jest też np. D. Hubner - D. Rosati byli politycy PZPR

antbil007

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
4459
Miasto
Polska
PiSowskie SiS - Szoferzy i Sekretarki

.
Jaśnie Panowie Szoferzy i Jaśnie Panie Szparki Sekretarki

634907463069830000.jpg

Fot. PAP/Piotr Polak

Rok po inwestycji w „Gazetę Polską Codziennie” Jarosław Kaczyński w pełni kontroluje spółkę Forum, która jest jej wydawcą. W jej radzie nadzorczej zasiadają jego dwie sekretarki i kierowca szefa PiS a prezesem jest jego krewny.
Prezesem spółki Forum od prawie roku jest Grzegorz Tomaszewski. – To mój kuzyn – przyznaje w rozmowie z „Newsweekiem” Jan Maria Tomaszewski, cioteczny brat Jarosława Kaczyńskiego. Z kolei w jej radzie nadzorczej zasiadają europoseł PiS Ryszard Czarnecki, kierowca i asystent prezesa Jacek Rudziński i jego dwie sekretarki: Barbara Skrzypek i Katarzyna Lubiak.
Ludzie z PiS pojawili się w Forum latem ubiegłego roku, dosłownie dwa dni po tym, gdy spółka podpisała umowę inwestycyjną z Geranium, którego prezesem jest dla odmiany drugi z kierowców Kaczyńskiego Jacek Cieślikowski.
Właścicielem Geranium jest z kolei Srebrna, spółka ściśle powiązana z prezesem PiS.

źródło: Michał Krzymowski | Newsweek

A

Anonymous

Pogrzeb kata polskich patriotów bez asysty wojskowej
Przeciw państwowemu pogrzebowi Pietrzaka protestowało wiele organizacji patriotycznych.

Związek Żołnierzy Narodowych Sił Zbrojnych-Okręg Podbeskidzie wystosował w tej sprawie specjalne oświadczenie, w którym podkreślono, że "państwowy i wojskowy charakter pogrzebu zostanie (...) potraktowany jako jednoznaczne opowiedzenie się organizatorów takiej formy pochówku po stronie oprawców żołnierzy polskiego podziemia niepodległościowego". Kombatanci zażądali także odebrania Pietrzakowi Orderu Virtuti Militari.

Jak pisze "Rzeczpospolita", pogrzeb budził olbrzymie kontrowersje nie tylko z powodu asysty honorowej, ale również miejsca pochówku. Do miejsca na prestiżowych Powązkach Wojskowych mają wszyscy generałowie, a Pietrzak posiada tam już od 2004 roku grobowiec rodzinny.

Nieopodal, w kwaterze na "Łączce" prowadzone są ekshumacje potajemnie grzebanych ofiar komunistycznego terroru.

„Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej.”
Powyższe słowa Józefa Piłsudskiego przyszły mi na myśl, kiedy rzecznik Ministerstwa Obrony Narodowej pułkownik Jacek Sońta napisał dzisiaj rano na Twitterze: „Chciałem wyjaśnić, że nie będzie wojskowej asysty honorowej na pogrzebie generała Tadeusza Pietrzaka”.
Dlaczego MON zmienił zdanie, chociaż pierwotnie miał zamiar uhonorować komunistycznego generała, kawalera Orderu Wojennego Virtuti Militari podczas jego pogrzebu na Powązkach Wojskowych, o czym przedwczoraj tutaj pisałem?
„- Środowiska kombatanckie formułowały sprzeczne opinie na temat przydzielenia asysty” - powiedział płk Sońta „Rzeczypospolitej”.
Jest to bardzo delikatne sformułowanie, ponieważ od kilku dni w internecie wrze od protestów przeciwko uroczystemu pogrzebowi na narodowej nekropolii peerelowskiego dygnitarza, który był m.in. zastępcą szefa Informacji Wojskowej, wiceministrem spraw wewnętrznych, Komendantem Głównym Milicji Obywatelskiej,ambasadorem w Budapeszcie, a ostatnio przewodniczącym Krajowej Rady Żołnierzy Armii Ludowej przy Związku Kombatantów RP i Byłych Więźniów Politycznych (dawny ZBoWiD).

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Nawet jak ktoś nie służył w wojsku, zwrot - wygląda jak kompanijna łajza powinien być zrozumiały.

BipEMDuCMAAiJv1.jpg

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
Putin ratuje Kamińskiego

Putin ratuje Kamińskiego!

Dostałem od PO propozycję startu do Parlamentu Europejskiego w kontekście kryzysu ukraińskiego - powiedział Michał Kamiński, który ma być "jedynką" listy lubelskiej Platformy. Jak mówił, ważne jest, aby Polską rządziła "odpowiedzialna formacja polityczna".

- Przyjaciele zasugerowali mi, że doświadczenie, które mam, ta kombinacja mojego zaangażowania na Wschodzie i jednocześnie na Zachodzie jest czymś, co w tej drużynie będzie potrzebne - powiedział. Przypomniał w tym kontekście, że po raz drugi zasiada obecnie w europarlamencie i angażuje się w sprawy Ukrainy. - Czego dowodem są choćby wysokie odznaczenia ukraińskie, które mam - dodał. Jak mówił, innym aspektem jego startu było to, "że potrzebne jest jego wsparcie, ręce na pokładzie, by Polska była rządzona przez siły stabilne".

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
slawektor napisał:
Ciekawe co czują uczciwi działacze PO z Lubelszczyzny. O ile tacy są..

Klną pewnie, ale polskie partie cechuje zamordyzm, wiec się cierpliwie znoszą Ci uczciwi. O ile takowi są...

A

Anonymous

slawektor napisał:
Pogrzeb kata polskich patriotów bez asysty wojskowej
Przeciw państwowemu pogrzebowi Pietrzaka protestowało wiele organizacji patriotycznych.
Generał Pietrzak ? Brał udział w zbrodni o kryptonimie "Lawina" ?
Powiem tak : jestem człowiekiem kompromisu :) i dlatego według mojej skromnej opinii takie komunistyczne ścierwo absolutnie nie powinno być pochowane na żadnym katolickim cmentarzu.
Zakopać pod jakimś płotem z odpowiednią adnotacją o "zasługach".Stać nas chyba na odrobinę przyzwoitości ??

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
Ukraina - Polska

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
A

Anonymous

Polskie złoża nafty i gazu w rękach rosyjskich oligarchów. RWE sprzedaje koncesje.
Niemiecki RWE sprzedaje rosyjskim oligarchom złoża i koncesje na surowce w Polsce. Tym samym oligarchom co to im Niemcy konta pomrozić miały?

Adam Szechter syn Ozjasza przegrał proces z IPN, w sprawie dotyczącej informacji o jego ojcu Ozjaszu Szechterze

Redaktor naczelny „Gazety Wyborczej” domagał się przeprosin za błędną informację dotyczącą jego ojca Ozjasza Szechtera

IPN w przypisie do książki „Marzec 68” podał, że ojciec Adama Michnika został przed II wojną skazany za szpiegostwo. W rzeczywistości przedwojenny sąd skazał Szechtera za próbę zmiany przemocą ustroju państwa polskiego przez działalność w Komunistycznej Partii Zachodniej Ukrainy kontrolowanej przez sowiecką agenturę. W Biuletynie IPN pomyłkę sprostowano. Przeproszono też „wszystkich, których dobra osobiste zostały naruszone”.

Michnik pozwał jednak instytut do sądu. Żądał sprostowania informacji w „GW” i „Rz” oraz przekazania 50 tys. zł odszkodowania na cele charytatywne. „Mój ojciec nie był sowieckim szpiegiem. W latach II RP był członkiem nielegalnej partii komunistycznej. Z tego tytułu był wielokrotnie więziony” – pisał w „GW”.

Wczoraj warszawski sąd oddalił pozew Michnika.
Prawnicy reprezentujący IPN argumentowali, że przestępstwa, za które został skazany Szechter, przedwojenny kodeks karny klasyfikował jeszcze ciężej niż szpiegostwo, bo jako zbrodnię stanu.

Z decyzji sądu zadowolony jest Piotr Gontarczyk, jeden z redaktorów „Marca 68”. – W moim przekonaniu Adamowi Michnikowi mogło chodzić nie tyle o ochronę dóbr osobistych, ile o sprawdzenie, jak daleko może się posunąć w terroryzowaniu debaty publicznej i świata nauki za pomocą pozwów sądowych. Odnosiłem wrażenie, że za pomocą tej metody Michnik chciał ograniczyć możliwość badania niektórych tematów – mówi Gontarczyk.
źródło: Rzeczpospolita

A

Anonymous

slawektor napisał:
Michnik przegrał proces z IPN w sprawie dotyczącej informacji o jego ojcu Ozjaszu Szechterze
Za grosz honoru :chory .Gdybym miał takiego ojca i był tchórzem to nigdy bym się do niego nie przyznawał.
A gdybym miał odrobinę ambicji to codziennie bym za niego przepraszał...
Niech się jeszcze wstawi za braciszka sądowego mordercę.
Rodzinka z piekła rodem.

A

Anonymous

Tekst dla myślących, że Putin jak zabierał Krym to płakał..

W obronie rosyjskiego agenta.

Tak, nadszedł ten dzień, w którym czas zacząć bronić czci rosyjskich agentów w Polsce. Ale po kolei.
Zaraz referendum na Krymie. Cały czas rozmawiam z ukraińskimi przyjaciółmi. Są przekonani, że Krym to nie koniec. Ale się nie boją.
Imponujące.
Ale ja, przyznam się tutaj, to się niepokoję.
Jestem pewny odwagi Ukraińców, ale nie wiem jak daleko może się posunąć Putin przy cichym przyzwoleniu Niemiec. Mam jednak nadzieję, że nie pozwolą mu na zbyt wiele.

Ale właściwie najbardziej się boję tego, co będzie tutaj, w Polsce, gdy wybuchnie wojna. Choć właściwie dziwny to rodzaj strachu, skoro tyle w nim rozbawienia i pogardy.

Już widzę te korowody zwolenników Putina.
Prawiących o potrzebie rosyjskiej stabilizacji na Krymie, a potem Ukrainie.
Wołających – dość rusofobii, Ukraina sama sobie winna. Majdan chciał nam zabrać Przemyśl.
Krzyczących – Bandera, tam zabijają banderowców, to dobrze. A my odbijmy Kresy. Za wielką Polskę.
Wyjących – tam jest neonazistowsko faszystkowski reżym. Janukowycz jedyną naszą nadzieją – ma polską babcię!
Piszących- Majdan nie lepszy niż Putin, a ten ostatni gwarantuje chociaż stabilność regionu. No i fajnie się z nim handluje.
Płaczących – nie chcemy umierać za Ukrainę.
Ogłaszających – Putin jest taki wielki i silny, jak będziemy cicho, nic nam się nie stanie.
Oświadczających – interes rosyjski jest zbieżny z polskim w sprawie Kijowa.
Analizujących- zgniła UE i Bruksela to największy wróg. Wiwat Putin-katechon.
Broniących Rosji – Putin został do tego zmuszony nieodpowiedzialnymi zachowaniami Ukraińców.

Pojawiają się też nowe zastępy peszkoidów i twardochoidów - „Pierdolimy Polskę, jedziemy do Tajlandii, Polska jest głupia i nie chcemy za nią przelewać krwi.”

A teraz, jak w tytule – sprawa ruskich agentów. Czy to są ruscy agenci? E tam, nie mnóżmy bytów ponad potrzebę. Zawsze byłem przeciwnikiem tropienia agentów. Po co? Wśród tych ludzi są ignoranci, pożyteczni idioci, cynicy, politycy chcący za pomocą propagandy uzbierać kilka procent głosów w wyborach do europarlamentu. Dużo wśród nich nieuków, ludzi oszukanych. Ludzi, którzy gdzieś mają polski interes, gdy w grę wchodzą ich biznesy. Polityczne, środowiskowe, biznesowe.

Ale ruscy agenci? Błagam, nie pochlebiajmy im! To żadna agentura. To plazma, którą kilku sprawnych agentów wpływu może wykorzystywać w swoich celach. Ale ci agenci wpływu się nie pokazują. Są cichutcy i na pewno nie lajkują na facebooku stron wychwalających Janukowycza, rosyjską interwencję ani nie podniecają się tekstami Dugina.

Nie obrażajmy ruskich agentów.

źródło:

Kara za ujawnienie afery sędziego Milewskiego?

antbil007

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
4459
Miasto
Polska
.
Pastusiak "jedynką" na liście SLD do PE w Pomorskiem

4d4a7e6ec8e85_k2.jpg

To skandal!!! i chore :chory :chory :chory
Były marszałek Senatu Longin Pastusiak otwiera listę kandydatów SLD-UP w wyborach do Parlamentu Europejskiego w Pomorskiem.

___________________________________________________________________________________________

Pastusiak został zarejestrowany przez SB jako współpracownik Wilman.
W 1961 przystąpił do PZPR i pozostał w niej, aż do samorozwiązania się partii w 1990. W tym samym roku przystąpił do nowo utworzonej SdRP, a w 1999 do Sojuszu Lewicy Demokratycznej.

(vide: Wprost)

"Wprost" dotarł do teczek polityków, którzy według podanych niedawno przez IAR informacji, znajdują się na tzw. liście 500. Chodzi o wykaz osób, które bezpieka uważała za swoich współpracowników. Z dokumentów wynika m.in., że SB zarejestrowała byłego marszałka Senatu Longina Pastusiaka jako współpracownika o pseudonimie Wilman. Według ewidencji, został on pozyskany do współpracy 24 maja 1985 r. Pastusiak figurował jako TW do grudnia 1989 r. Ale kontakty z bezpieką miał już wcześniej i to - co ciekawe - początkowo jako osoba rozpracowywana.

Precz z komuną!!!

A

Anonymous

Przed tymi zasranymi eurowyborami ładnie wychodzi na jaw ile jest warta nasza klasa polityczna :chory Nie wspominam już nawet o wystawianiu osób kompletnie nie związanych z polityką typu marczuk czy jędrzejczak, bo za bardzo mnie to denerwuje :szydera

Status
Zamknięty.
Do góry