Rozmowy o polityce - dyskusja, polemika, poglądy opinie

Status
Zamknięty.

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
Kunak napisał:
Dlaczego warto spierać się o puste? my musimy myśleć o sobie, swoich bliskich, a nie o innych krajach. Życie jest krótki. Po której będziemy musieli odpowiedzieć za swoje czyny przed Bogiem.

Kunak,

Why?

because some villainous people forces us. That's why!

But I am not sure you don't know it. And: what is an 'empty question' you wrote about in your post? The Russian duty to adhere to 1994 Memorandum on Security Assurances in connection with Ukraine's accession to the Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons? Maybe you are right.

The United States of America, the Russian Federation, and the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, reaffirm their commitment to Ukraine, in accordance with the principles of the CSCE Final Act, to respect the Independence and Sovereignty and the existing borders of Ukraine.

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Regards,

:scratch

A

Anonymous

alanpaszko napisał:
Putin pokazał klasę ... :Stop i jest Ok :ok

alanpaszko napisał:
O! widzę że niektórym tu ... potrzebny jest dobry psychiatra - nie panują nad swoimi chorymi emocjami. :suuper :klawik.

Z dedykacją dla polskich? obrońców racji Putina:
Separatystyczne władze Krymu, który został we wtorek zaanektowany przez Rosję, zdecydowały o odebraniu Tatarom części ziem, na których żyją. Są one potrzebne dla realizacji "celów społecznych" - poinformował wicepremier republiki Rustam Termigaljew.

Szturm na siedzibę floty w Sewastopolu

Przed południem w Sewastopolu samoobrona Krymu szturmowała sztab wojskowo-morskich sił Ukrainy. Wśród atakujących były kobiety. Według rzecznika Ministerstwa Obrony na Krymie Władysława Selezniowa, ludzie ubrani po cywilnemu, część w maskach, powalili parkan jednostki i wdarli się na jej terytorium. Wśród szturmujących były jednak kobiety i jak zapewnił rzecznik, żołnierze nie strzelali do nich. Pełniły one rolę żywych tarcz. Ukraińscy oficerowie starali się opanować tłum, ale bezskutecznie.

Podobny szturm szykuje się w Nowoozernym koło Eupatorii. Pojawiły się informacje, że tam rosyjscy żołnierze chcą wykorzystać kobiety i dzieci, jako żywe tarcze. Mają one iść w pierwszym rzędzie, za nimi ustawiła się grupa 60 rosyjskich żołnierzy.
źródło:

A

Anonymous

alanpaszko napisał:
A ja Alanie,uważam,że jeszcze nie.Jest pojętny i idzie dobrą drogą,żeby godnie naśladować swojego Mistrza.
Ale do klasy Adolfa Hitlera troszkę mu brakuje :).

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
alanpaszko napisał:

@Alanpaszko,

nie chwal dnia przed zachodem słońca. Dopiero gdy postawią Cię pod ścianą jego żołdacy, wtedy będziesz miał powód do zadowolenia.

:england

swoją drogą, taki komentarz Alanapaszko wiele wyjaśnia z kim mieliśmy tu do czynienia, Panowie.

:szydera

A

Anonymous

Areopagita napisał:
alanpaszko napisał:

@Alanpaszko,

nie chwal dnia przed zachodem słońca. Dopiero gdy postawią Cię pod ścianą jego żołdacy, wtedy będziesz miał powód do zadowolenia.

Ale to już? Mam siodłać konie, czy jeszcze nie, bo nie wiem co robić :szydera :szydera

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
marsellus napisał:
Areopagita napisał:
alanpaszko napisał:

@Alanpaszko,

Ale to już? Mam siodłać konie, czy jeszcze nie, bo nie wiem co robić :szydera :szydera

Wszystko zależy od klasy Putina. :szydera Konie zaś warto osiodłać i się przejechać, żebyście kondycji nie stracili. :p

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
slawektor napisał:
alanpaszko napisał:

alanpaszko napisał:
O! widzę że niektórym tu ... potrzebny jest dobry psychiatra - nie panują nad swoimi chorymi emocjami. :suuper :klawik.

Z dedykacją dla polskich? obrońców racji Putina:
Separatystyczne władze Krymu, który został we wtorek zaanektowany przez Rosję, zdecydowały o odebraniu Tatarom części ziem, na których żyją. Są one potrzebne dla realizacji "celów społecznych" - poinformował wicepremier republiki Rustam Termigaljew.

Szturm na siedzibę floty w Sewastopolu

Przed południem w Sewastopolu samoobrona Krymu szturmowała sztab wojskowo-morskich sił Ukrainy. Wśród atakujących były kobiety. Według rzecznika Ministerstwa Obrony na Krymie Władysława Selezniowa, ludzie ubrani po cywilnemu, część w maskach, powalili parkan jednostki i wdarli się na jej terytorium. Wśród szturmujących były jednak kobiety i jak zapewnił rzecznik, żołnierze nie strzelali do nich. Pełniły one rolę żywych tarcz. Ukraińscy oficerowie starali się opanować tłum, ale bezskutecznie.

Podobny szturm szykuje się w Nowoozernym koło Eupatorii. Pojawiły się informacje, że tam rosyjscy żołnierze chcą wykorzystać kobiety i dzieci, jako żywe tarcze. Mają one iść w pierwszym rzędzie, za nimi ustawiła się grupa 60 rosyjskich żołnierzy.
źródło:

Nie sądzę, aby to do nich przemówiło. Koń jaki jest każdy widzi, a jeżeli widzi 'inaczej', to go argumenty odwołujące się do braku honoru czy łamania praw ludzi nie przekonają. Przecież Putin pokazał klasę.

Po Rewolucji Październikowej w Polsce znalazło się sporo zachwyconych Krajem Rad artystów. Jednym z nich był Bruno Jasieński, od 1923 roku po wypadkach krakowskich współpracownik Kultury Robotniczej, organu Komunistycznej Partii Polski. W 1929 roku po opublikowaniu książki Palę Paryż Francja wyrzuca go, przybywa on do Kraju Rad. Jak skończył zachwycony Komunistyczną Rosją Jasieński? Ano w 1937 roku aresztowało go NKWD i rok później rozstrzelano.

Podobnie zachwyconym Sowiecką Rosją był Aleksander Wat.

Tuż przed wojną, w maju 1939 roku, znalazł się na liście osób przeznaczonych do osadzenia w Berezie Kartuskiej. Po wybuchu wojny uciekł wraz z rodziną z Warszawy do Lwowa, gdzie w październiku rozpoczął pracę w "Czerwonym Sztandarze". Wraz z Tadeuszem Boyem-Żeleńskim, Władysławem Broniewskim, Aleksandrem Danem, Haliną Górską i Wandą Wasilewską wszedł w władze Komitetu Organizacyjnego Pisarzy Lwowskich, powołanego 13 października. Sześć dni później - 19 października - wyłoniono Komitet Organizacyjny Pisarzy Zachodniej Ukrainy, w którego skład wszedł Wat. 19 listopada 1939 roku podpisał oświadczenie pisarzy polskich witające przyłączenie Zachodniej Ukrainy do Ukrainy Radzieckiej. W styczniu 1940 został aresztowany wraz z Władysławem Broniewskim, Tadeuszem Peiperem i Anatolem Sternem we Lwowie przez NKWD w zorganizowanej prowokacji. Wkrótce w Czerwonym Sztandarze ukazał się artykuł uzasadniający aresztowanie trzech pisarzy pt. Zgnieść gadzinę nacjonalistyczną.

W więzieniu przebywał do 20 listopada 1941 roku. Więziono go we Lwowie, Kijowie, Łubiance i w Saratowie, następnie zesłano do Kazachstanu. W Ałma-Acie odnalazł żonę Paulinę (Olę) Watową i 9-letniego wówczas syna Andrzeja. Był następnie delegatem regionalnym Rządu RP, odmówił przyjęcia obywatelstwa radzieckiego. Do Polski wrócił w 1946 r., staraniem głównie Adama Ważyka. Od czasu pobytu na Łubiance pozbawiony sympatii do komunizmu.

Niektórych z miłości do totalitarnego, antyludzkiego systemu potrafi wyleczyć pieszczotliwy kontakt z tym ostatnim. Ale nie zawsze to skutkuje. Delty bowiem cieszą się z tego, że są Deltami.

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne
marsellus napisał:
Areopagita napisał:
alanpaszko napisał:

@Alanpaszko,

Marsellus,

ja nie prorokowałem, a użyłem pewnej figury retorycznej. Ale skoro pytasz, to masz opinię jednej osoby:

A

Anonymous

@Areopagita
To racja.
Zaraz mi się przypomniało:
Żeby wygrać bitwę, potrzeba setek tysięcy żołnierzy, ale żeby zwycięstwo poszło na marne, wystarczy kilku szpiegów.

Nie trzeba kupować narodu, wystarczy mieć tych inżynierów dusz i to zupełnie załatwia problem zniewolenia.
Opis: wypowiedź Stalina z okresu 1945–1950, o roli elit w narzucaniu ustroju komunistycznego w powojennej Polsce.

Stalin: Kim jesteście?
Chruszczow: Jestem Chruszczow, towarzyszu Stalin.
Stalin: Nie, nie jesteście Chruszczow... Taki a taki mówi, że nie.
Chruszczow: Jak mogliście w to uwierzyć? Moja matka jeszcze żyje. Sprawdźcie.
Opis: rozmowa, która odbyła się na plenum partyjnym w 1937 r. w trakcie tzw. „operacji polskiej” (podczas której rozstrzelano 111 091 osób polskiego pochodzenia, polskich komunistów oraz inne osoby w jakikolwiek sposób związane z Polakami), po tym jak Chruszczow został zadenuncjowany jako „Polak”; Stalin w tym przypadku dał za wygraną, ale nie przestał sprawdzać swojego najbliższego otoczenia.

Manila

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
58
Dość ciekawy wywiad na Wirtualnej Polsce (aż dziw) z Krzysztofem Borucem z Centrum Badań nad Terroryzmem Collegium Civitas "Może wybuchnąć III wojna światowa"
Fragment:

qIWBOFj.png

A

Anonymous

@Manila
W nawiązaniu do postu.
Pisałem wyżej Szturm na siedzibę floty w Sewastopolu.
Rosjanie przejęli kwaterę główną floty Ukrainy w Sewastopolu.
Żaden Ukraiński żołnierz nie przeszedł na stronę Rosji"
Ciekawie jak ta sama sytuacja wyglądała by u nas..

A

Anonymous

Jeśli Polak dzisiaj chwali Putina i zachowanie Rosji, to:
a) jest idiotą/ignorantem, który spał na lekcjach historii
b) jest mu obojętne gdzie mieszka, w jakim języku mówi itp. Jest tzw. "obywatelem świata"
c) ma płacone w rublach
d) wszystkie odpowiedzi są prawidłowe
Pozdrawiam :hippie

Status
Zamknięty.
Do góry