Rozmowy o polityce - dyskusja, polemika, poglądy opinie

Status
Zamknięty.
A

Anonymous

viper218 napisał:
Jedno jest pewne. Więcej Pana Cieszewskiego w telewizji nie zobaczymy..
I wcale się nie dziwię :
Z porównania ze Stanami Zjednoczonymi i innymi krajami, w których byłem, polskie media, są nieetyczne, są kłamliwe i są niekulturalne.
Przyjechał,zetknął się z dziczą i doznał : szoku kulturowego.

A

Anonymous

Cieszewski uznał że obecność w "mediach" III RP byłaby ich autoryzacją, przyznaniem że działają normalnie.
Head GW: "Cieszewski: Jak miałem 14 lat, nacinaliśmy korę brzóz".
Tak dyskredytowano już innych ekspertów, nie mogą wymyślić coś nowego?

@Hornet
Parę dni temu Pisałeś o Lalku.
Wypowiedz Iwińskiego jest nielogiczna i niedorzeczna.
Nie może być terrorystą ten który z terrorystami walczył jak "Lalek"

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

A

Anonymous

slawektor napisał:
@Hornet
Parę dni temu Pisałeś o Lalku.
Wypowiedz Iwińskiego jest nielogiczna i niedorzeczna.
Nie może być terrorystą ten który z terrorystami walczył jak "Lalek"
A czegóż się można spodziewać po byłym aparatczyku PZPR ? Z samej definicji to osoba pozbawiona : czci,honoru i ambicji.
Wszystkie wyroki które wykonał "Lalek" były albo następstwem sądów poszczególnych oddziałów podziemnych albo stanem wyższej konieczności.

A

Anonymous

SLD to partia agentury radzieckiej. Nie rosyjskiej tylko właśnie radzieckiej. To komuniści pierwszej klasy i nawet tego nie ukrywają. Powinni zostać zdelegalizowani, ale wiem, że póki co nie zostaną. Teksty Pana Iwińskiego to klasyka. Nie wiem czy wiecie, ale szykują nam nowelizację tzw. uchwały dekomunizacyjnej. Teraz będzie jeszcze trudniej usuwać choćby nazwy ulic związane z komunizmem...
W tym miejscu chcę zacytować Pana Hartmana z TR: "Amputując z naszych dusz Rosję, amputujemy część siebie i swojego dziedzictwa"... :mad: :ireful
Dobrze widać komu służą co niektórzy. Nie będzie dobrze jak takie :mad: będą decydować o naszej przyszłości.
PS. Jakiś mądry, ważny pan z Rosji (nie pamiętam nazwiska, nie chcę przekręcać) stwierdził niedawno, że Rosja odzyska tereny dawnego ZSRR do 2020r.
Gratuluję (i nie ukrywam, że zazdroszczę) dobrego samopoczucia ludziom, którzy głosują i popierają tą sitwę, która nami "rządzi".

A

Anonymous

viper218 napisał:
PS. Jakiś mądry, ważny pan z Rosji (nie pamiętam nazwiska, nie chcę przekręcać) stwierdził niedawno, że Rosja odzyska tereny dawnego ZSRR do 2020r.

Powstanie Polska od morza do morza.
Czekajcie na to pół wieku.
Chronić nas będzie zawsze Łaska Boża,
Więc cierp i módl się, człowieku.

Pamiętam jak jako dziecko dostałem tą przepowiednię w jakiejś książce, nie pamiętam tytułu.
Edit: Załuski - 44” Gdy zapada zmrok – budzą się upiory
Trzy rzeki świata dadzą trzy korony
Pomazańcowi z Krakowa..
Nic z tego nie rozumiałem. Tata tłumaczył mi jak to rozumieć.
Teraz po latach patrzę na to inaczej..

Niesamowita jest ta Przepowiednia z Tęgoborza

Mówi medium: Trudno ustalać jest losy świata, gdy dziś zmiennym to, co wczoraj trwałym było, a jutro isnieć przestanie. Oto powiadam wam:

W dwa lat dziesiątki nastaną te pory,
Gdy z nieba ogień wytryśnie.
Spełnią się wtedy pieśni Wernyhory,
Świat cały krwią się zachłyśnie.

Polska powstanie ze świata pożogi,
Trzy orły padną rozbite,
Lecz długo jeszcze los jej jest złowrogi,
Marzenia ciągle niezbyte.

Gdy lat trzydzieści we łzach i rozterce
Trwać będą cierpienia ludu,
Na koniec przyjdzie jedno wielkie serce
I samo dokona cudu.

Gdy czarny orzeł znak krzyża splugawi,
Skrzydła rozłoży złowieszcze,
Dwa padną kraje, których nikt nie zbawi,
Siła przed prawem jest jeszcze.

Lecz czarny orzeł wejdzie na rozstaje;
Gdy oczy na wschód obróci,
Krzyżackie szerząc swoje obyczaje,
Z złamanym skrzydłem powróci.

Krzyż splugawiony razem z młotem padnie.
Zaborcom nic nie zostanie.
Mazurska ziemia Polsce znów przypadnie,
A w Gdańsku port nasz powstanie.

W ciężkich zmaganiach z butą Teutona
Świat morzem krwi się zrumieni.
Gdy północ wschodem będzie zagrożona
W poczwórną jedność się zmieni.

Lew na zachodzie nikczemnie zdradzony
Przez swego wyzwoleńca
Złączon z kogutem dla lewka obrony
Na tron wprowadzi młodzieńca.

Złamana siła mącicieli świata
Tym razem będzie na wieki.
Rękę wyciągnie brat do swego brata,
Wróg w kraj odejdzie daleki.

U wschodu słońca młot będzie złamany.
Pożarem step jest objęty.
Gdy orzeł z młotem zajmą cudze łany
Nad rzeką w pień jest wycięty.

Bitna Białoruś, bujne Zaporoże,
Pod polskie dążą sztandary.
Sięga nasz orzeł aż po Czarne Morze
Wracając na szlak swój prastary.

Witebsk, Odessa, Kijów i Czerkasy
To Europy bastiony,
A barbarzyńca aż po wieczne czasy
Do Azji ujdzie strwożony.

Warszawa środkiem ustali się świata,
Lecz Polski trzy są stolice.
Dalekie błota porzuci Azjata,
A smok odnowi swe lice.

Niedźwiedź upadnie po drugiej wyprawie.
Dunaj w przepychu znów tonie.
A kiedy pokój nastąpi w Warszawie,
Trzech królów napoi w nim konie.

Trzy rzeki świata dadzą trzy korony
Pomazańcowi z Krakowa,
Cztery na krańcach sojusznicze strony
Przysięgi złożą mu słowa.

Węgier z Polakiem, gdy połączą dłonie,
Trzy kraje razem z Rumunią.
Przy majestatu polskiego tronie
Wieczną połączą się unią.

A krymski Tatar, gdy dojdzie do rzeki,
Choć wiary swojej nie zmieni,
Polski potężnej uprosi opieki
I stanie się wierny tej ziemi.

Powstanie Polska od morza do morza.
Czekajcie na to pół wieku.
Chronić nas będzie zawsze Łaska Boża,
Więc cierp i módl się, człowieku.

Kamelka

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
45855
Miasto
Gdzieś w Polsce
Waldemar Kuczyński: smoleńska piramida kłamstwa
Nie dające się obalić fakty, muszą być obalone, bo inaczej "prawda" o zamachu, zadekretowana przez szefa PiS natychmiast, jak wieść o katastrofie stała się znana, legnie w gruzach. Ta zadekretowana "prawda" musi być dowiedziona, bo na niej spoczywa wiarygodność wielkiej siły politycznej dla jej - już nie wyborców - , lecz wyznawców.
Waldemar Kuczyński

Mamy materiał do uwspółcześnienia porzekadła – trafił, jak kulą w płot. Trafił, jak Chris w śmieci. To co się toczy i narasta wokół prac Zespołu Macierewicza przypomina zbiorową ekstazę na pograniczu zapamiętania, by nie powiedzieć obłędu. U podstaw tego jest polityka, ale to już dawno ma cechy znacznie bogatsze w patologię. Bo też zaułek w jaki ten zespół i w ogóle PiS-owska strona polityki, mediów ale i elektoratu zabrnęła w związku z tragedią smoleńską musi patologiczne reakcje rodzić i potęgować - pisze w najnowszym felietonie dla Wirtualnej Polski Waldemar Kuczyński.

Na dłoni mamy dowody nie do podważenia, że samolot prezydencki przy potężnej mgle szukał kontaktu z ziemią i uderzył w brzozę, przez co uległ katastrofie. Potwierdzają to zapisy rejestratorów lotu. Odpieczętowane w obecności polskich ekspertów, przegrane przez nich, zapieczętowane przy nich. Odczytane w Polsce przez dwa zespoły. Jeden z rejestratorów, chyba najważniejszy możliwy był tylko do odczytania u nas.

Samolot był sprawny, aż do tego tragicznego, końcowego przekleństwa kogoś z obecnych w kokpicie. Żaden wybuch nie kończy się okrzykiem, bo ten co miałby krzyczeć jest już na drugim świecie.

Potem zdjęcia; ścinanych drzew wzdłuż przelotu, wreszcie uderzenie w potężną brzozę. Fotografie drewna powbijanego we fragmenty samolotu i fragmenty samolotu w ściętej brzozie. Potem zeznania świadków, w tym właściciela działki, któremu samolot przeleciał nad głową i uderzył skrzydłem w drzewo. Wreszcie zeznania nieżyjącego pilota "Jaka", że usłyszał "uderzenie i trzy wybuchy". Podkreślam "uderzenie", a potem trzy wybuchy. Praktycznie rzecz biorąc nie potrzeba nic więcej, by bezpośrednie przyczyny katastrofy wyjaśnić w pełni. Nie potrzeba wymyśnlych badań wraku ani zwłok, bo wszystko jest niemal jasne. Niemal, poza treścią rozmowy braci Kaczyńskich, być może obojętnej dla przebiegu wydarzeń, a być może nie obojętnej.

I teraz te, nie dające się obalić fakty, muszą być obalone, bo inaczej "prawda" o zamachu, zadekretowana przez szefa PiS natychmiast, jak wieść o katastrofie stała się znana, legnie w gruzach. A to nie może się stać za żadną cenę! Ta zadekretowana "prawda" musi być dowiedziona, bo na niej spoczywa wiarygodność wielkiej siły politycznej dla jej już nie wyborców, lecz wyznawców.

Morderstwo prezydenta dla minireligii smoleńskiej jest tym, czym ukrzyżowanie Chrystusa. Bez tego jej nie ma, nie ma więc i wyznawców. Więc zamach musi być. Bijące w oczy fakty prawdy obalić się nie daje, więc trzeba je zdyskredytować, że pochodzą od wrogów i od służących wrogom. I trzeba stworzyć własną wersję.

Popyt na pożądaną prawdę ze strony wielkiej siły politycznej to pokusa i okazja, dla "badaczy" o wielkim ego, miernym rozgłosie i apetycie, by wreszcie zaistnieć. Tak pojawiają się "eksperci". A z nimi wybuchy, najpierw dwa, potem dwa ale nie wiadomo, gdzie i kiedy, teraz już nie dwa tylko "pasek eksplozji". I wybuchające parówki i zgniatane puszki po piwie i buldożery łamiące brzozę i ciemne typy wtykający w nią kawałki samolotu i nawet koncepcja, że terroryści mieli eksplodować bomby, dopiero gdy samolot upadnie na ziemię itp. To jest tak, jakby ktoś bardzo wpływowy na świecie musiał, jako warunek swego istnienia, udowodnić, że słońce wschodzi na zachodzie, a zachodzi na północy.

I naleciałoby się bez liku przekonanych o tym ekspertów. I powstałyby liczne teorie, a nawet spory, czy aby zachodzi na północy, czy na południu. Tyle, że ono ciągle wschodziłoby na wschodzie. I wobec tego, ta wznoszona piramida kłamstwa musiałaby być budowana dalej. W coraz większym zniecierpliwieniu, przez coraz większych, coraz bardziej pozbawionych skrupułów partaczy. Aż do katastrofy. Bo to smoleńskie PiS-owskie kłamstwo się z hukiem zawali. O brzozę.

Specjalnie dla WP.PL Waldemar Kuczyński

A

Anonymous

@Kamelka
Waldemar Kuczyński - to bezzębny brytan Adama Michnika. To tak samo jak Byś dawała teksty Niesiołowskiego.
Trzymajmy poziom :ok

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
No cóż z tym poziomem różnie bywa puszka po piwie i parówki a teraz Pan , który powołuje się na Wikipedię do której każdy ma dostęp i zdjęcia paralotniarza i na podstawie tego wysuwa daleko idące wnioski :wariat

Kamelka

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
45855
Miasto
Gdzieś w Polsce
slawektor napisał:
...
??
Sławku, czy tylko ja mam takie wrażenie, że wszyscy, którzy mają inne zdanie to są mocno poniżej Twojego powiomu? :dziwak

slawektor napisał:
...Zobacz jego teksty, to cham, prostak i buc.
Aleś trafił. Słuchając detektywa Antoniego czy Mariusza przewodniczącego... w sam środek :p :p :p

Kamelka

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
45855
Miasto
Gdzieś w Polsce
Paweł Deresz: nie rozszyfrowano choroby Antoniego Macierewicza

– Od samego początku nie rozszyfrowano choroby pana posła Macierewicza i potraktowano go poważnie. Z początku myślano, że to nie jest cynik, nie jest oszołom i że nie ma symptomów choroby psychicznej. Ale okazuje się, że jednak trzeba zweryfikować ten pogląd – tak Paweł Deresz wyjaśniał w TVP Info, dlaczego zdecydował się skierować list do marszałek sejmu Ewy Kopacz ws. zespołu parlamentarnego Antoniego Macierewicza.

Paweł Deresz, wdowiec po Jolancie Szymanek-Deresz, napisał ostry list do marszałek sejmu. „W imię pamięci wybitnych postaci, które zginęły 10 kwietnia 2010 r. w tragicznej katastrofie w Smoleńsku, zwracam się do Pani z apelem, aby zechciała Pani dołożyć wszelkich starań w celu jak najszybszego zakończenia haniebnego spektaklu, który - niestety za przyzwoleniem kierownictwa najwyższego organu Rzeczypospolitej - toczy się w Sejmie. (…) Zespół parlamentarny, kierowany przez pana posła Antoniego Macierewicza, działa bez szacunku dla powagi wydarzeń i tego, co ja i moi bliscy czujemy i wielokroć przeżywamy. Nie liczy się z moim bólem, moim cierpieniem, nie usiłuje dochodzić do prawdy, lecz, śmiem twierdzić, zbija, oszukując społeczeństwo, kapitał polityczny na śmierci 96 osób” – napisał Deresz.

„Jak iluzjonista wyciąga z kapelusza kolejne króliki”
W rozmowie z TVP Info wyjaśniał, dlaczego zdecydował się na ten krok. – Pan Macierewicz występuje co chwila jako iluzjonista, który wyciąga z kapelusza kolejne króliki, a niestety część społeczeństwa wierzy, że to jest prawda. Nie można z tej tragedii robić farsy i hucpy – mówił Deresz. – I dlatego też zaprotestowałem. Skierowałem list do pani marszałek dlatego, że niestety występowanie cyrkowe pana Macierewicza odbywa się w majestacie prawa– podkreślił.

Według Deresza, popełniono błąd wyrażając zgodę na działalność zespołu parlamentarnego. – Od samego początku nie rozszyfrowano choroby pana posła Macierewicza i potraktowano go poważnie. Z początku myślano, że to nie jest cynik, nie jest oszołom, i że nie ma symptomów choroby psychicznej. Ale okazuje się, że jednak trzeba zweryfikować ten pogląd – mówił stanowczo Deresz.

„PiS chce na tej tragedii żerować i zdobywać władzę”
Zdaniem Deresza, Jarosław Kaczyński stał się zakładnikiem Macierewicza. – Odnoszę wrażenie po konferencji, kiedy Macierewicz instruował Kaczyńskiego,(…) że po prostu dybie na jego miejsce. Wcześniej czy później doczekamy się rozłamu i pan Macierewicz obejmie rządy w PiS. PiS chce na tej tragedii żerować i zdobywać władzę, zapominając o tym, że za tą władzą kryją się ofiary katastrofy smoleńskiej – podkreślił.

ichito

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
235
Miasto
Kraków
Izabella Sariusz-Skąpska, córka zmarłego w Smoleńsku Andrzeja Sariusza-Skąpskiego, powiedziała w Radiu Zet, że temat katastrofy i pamięć o zmarłych 96 osobach jest obiektem żartów. Odpowiedzialność za to ponosi zespół jej zdaniem zespół Macierewicza. - Gdy widzę, że dowodem jest puszka Red Bulla, to mam sobie wymyślić w tym momencie, co to jest - samolot czy zmasakrowane zwłoki - stwierdziła. Dodała, że liczy na reakcję środowiska naukowego w sprawie prof. Rońdy. Jest też rozczarowana postawą prezesa PAN, który zrezygnował z organizacji debaty między dwoma zespołami sejmowymi.
Córka Andrzeja Sariusza-Skąpskiego twierdzi, że społeczeństwo przestało traktować poważnie prace zespołu Antoniego Macierewicza. Czarę goryczy przelała II Konferencja Smoleńska: - Proszę posłuchać, jak ludzie rozmawiają w tramwaju, metrze czy sklepie, kiedy mnożą się żarciki, że "no wiesz, ja też nadawałbym się do tej komisji, bo kiedyś składałem samolociki i z dzieckiem buduję z klocków lego".

- Gdy widzę, że dowodem jest rozbita pięścią, jak sądzę, puszka Red Bulla, to mam sobie wymyślić w tym momencie, co to jest - samolot czy zmasakrowane zwłoki - powiedziała Sariusz-Skąpska na antenie Radia Zet.

- Ja coś takiego słyszę i łzy mi się kręcą w oczach, jestem bezsilna. Ze śmierci mojego ojca i 95 innych osób, które, wierzę w to, w tym samym momencie co on zginęły i nie cierpiały - z tego robi się uliczne żarty, i do tego też doprowadziła ta komisja - dodała.

"Macierewicz ma problemy z oceną pomiędzy dobrem a złem"

Córka zmarłego w Smoleńsku prezesa Federacji Rodzin Katyńskich przyznała, że mało wie o Antonim Macierewiczu. - Widzę go tylko jako poruszający się obrazek, słyszę straszliwe słowa. Zdaję sobie sprawę z historii, z jego zasług w minionych latach, ale to, co robi w tej chwili - gdyby to była dobra wola - to oznacza, że ten człowiek ma duże problemy z oceną pomiędzy dobrem a złem. Chciałabym wierzyć w tę dobrą wolę, ale moja wiara jest coraz słabsza - stwierdziła.

Aż 45 procent Polaków nie wie, komu wierzyć w kwestii wyjaśniania katastrofy smoleńskiej. 36 procent badanych przyznaje, że przekonują ich wyjaśnienia polskiej komisji Jerzego Millera. Parlamentarnemu zespołowi Antoniego Macierewicza wierzy 14 procent pytanych. Tylko 5 procent ankietowanych przekonuje raport MAK - wynika z najnowszego sondażu TNS Polska dla "Wiadomości" TVP1.
Z najnowszego sondażu TNS Polska przeprowadzonego dla "Wiadomości" wynika, że Polakom coraz trudniej jest identyfikować się z konkretną wersją wydarzeń w Smoleńsku. Aż 45 procent ankietowanych przyznało, że nie wie, w czyje wyjaśnienia wierzyć. To o 11 punktów procentowych więcej niż w kwietniu. To wskazuje, że społeczeństwo jest coraz bardziej zdezorientowane.

Miller najbardziej wiarygodny

Za najbardziej wiarygodne uchodzą wyjaśnienia polskiej komisji Jerzego Millera, które przekonują 36 procent Polaków. Ich liczba jednak nieznacznie spadła, bo pół roku temu za tą wersją opowiadało się 39 procent badanych. Znacznie więcej zwolenników stracił zespół parlamentarny Antoniego Macierewicza. Jeszcze pół roku temu wierzyło mu 22 procent ankietowanych - dziś tylko 14.

A teraz proszę zaprotestujcie i powiedzcie, że bliscy zmarłych w katastrofie nie wiedzą, co mówią...że nie maja racji i że źle oceniają "dokonania" komisji AM...powiedzcie, że ich żal...ich dramat...to tylko medialny chwyt. Powiedzcie, że społeczeństwo niczego nie rozumie, a wszystkie kpiny z tego zespołu to spisek...że ludzie są głupcami, kiedy przestają wierzyć w kolejne "atuty" komisji.

A

Anonymous

Kamelka napisał:
slawektor napisał:
...
??
Sławku, czy tylko ja mam takie wrażenie, że wszyscy, którzy mają inne zdanie to są mocno poniżej Twojego powiomu? :dziwak
O wrażenia Pytaj się innych.
To nie chodzi o zdanie, tylko o poziom. Cyba nie wziął się z niczego.
Proszę Cię. Nikt z tych osób nie znęcał się nad rodzinami ofiar katastrofy jak robi ten buc.
To świństwo.
Jeżeli Chcesz komuś dokopać to nie zniżaj się do jego osoby.
Szkoda że tego nie rozumiesz.
Wierzysz w bezinteresowność, co mówi esbek Paweł Deresz?
Paweł Deresz, mąż zmarłej tragicznie w katastrofie pod Smoleńskiem Jolanty Szymanek – Deresz był agentem SB, a następnie współpracował z wywiadem wojskowym
Deresz nawet podczas identyfikacji zwłok żony żartował i proponował prokuratorowi wspólne wypicie koniaku!

ichito napisał:
A teraz proszę zaprotestujcie i powiedzcie, że bliscy zmarłych w katastrofie nie wiedzą, co mówią...że nie maja racji i że źle oceniają "dokonania" komisji AM...powiedzcie, że ich żal...ich dramat...to tylko medialny chwyt. Powiedzcie, że społeczeństwo niczego nie rozumie, a wszystkie kpiny z tego zespołu to spisek...że ludzie są głupcami, kiedy przestają wierzyć w kolejne "atuty" komisji.

Rodziny smoleńskie apelują do ekspertów: Nie dajcie się zastraszyć!

Apelują też do ekspertów: "Nie dajcie się wkręcić w spiralę strachu, bo to wy jesteście bohaterami, a nie tamta strona, która nie dopełniła żadnych procedur, a teraz wydaje opinię na ten temat".
Czemu rozdzielasz wybiorczo?
Ci to nie ludzie, ich głos się nie liczy?

A jeżeli już sondaże to taka wyrocznia.
Jedne z najgorszych notowań rządu w tej kadencji. Najnowszy SONDAŻ
Jedne z najgorszych notowań rządu w tej kadencji.
Tylko co czwarty respondent sondażu CBOS dobrze ocenia politykę Donalda Tuska, a kierowana przez niego Rada Ministrów ma 20 procent zwolenników.
To co teraz?
A teraz proszę zaprotestujcie i powiedzcie, powiedzcie, to tylko medialny chwyt. Powiedzcie, że społeczeństwo niczego nie rozumie, a wszystkie kpiny z tego rządu to spisek...że ludzie są głupcami, kiedy przestają wierzyć w kolejne ""atuty"premiera Tuska i rządu.

Status
Zamknięty.
Do góry