SoftPerfect Cache Relocator - Google Chrome, Mozilla Firefox ,Opera

al

The janitor
Członek Załogi
Administrator
Dołączył
22 Lipiec 2012
Posty
4878
Reakcje/Polubienia
2359
Miasto
Somewhere over the rainbow.
1000% :kwiczy2

Czyli jeżeli strona PZD włącza mi się w 2 sekundy to teraz będzie się włączać zanim włączę przeglądarkę :scratch
 

Niejaki

Bardzo aktywny
Dołączył
16 Wrzesień 2017
Posty
631
Reakcje/Polubienia
729
mając otwarte 30 kart przechodzenie między nimi jest nieodczuwalne czasowo
 

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Dołączył
26 Maj 2010
Posty
26505
Reakcje/Polubienia
6549
Miasto
Trololololo


SoftPerfect Cache Relocator to mały, przenośny i bezpłatny program przydatny dla posiadaczy tzw.RamDisk'ów.
Pozwala szybko, łatwo i bezpiecznie przenieść pamięć podręczną (cache) przeglądarki internetowej do RamDisk'u.



Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
 

alco

Bardzo aktywny
Ekspert
Dołączył
12 Maj 2011
Posty
1479
Reakcje/Polubienia
413
:hiChyba był gdzieś na forum trik, jak przenieść (cache) do pamięci ram bez ramdysku.

1) Otwórz about:config
2) Wyszukaj browser.cache
3) Ustaw wpisowi browser.cache.disk.enable wartość „false„.
4) Ustaw wpisowi browser.cache.memory.enable wartość „true”.
5) Utwórz wpis browser.cache.memory.capacity (jeśli nie ma). Kliknij gdzieś w oknie prawym przyciskiem myszy i wybierz kolejno: Dodaj ustawienie typu > Liczba całkowita (integer). W pierwszym oknie, które się pojawi, wpisz browser.cache.memory.capacity, a w następnym „-1″.
6) Restart przeglądarki.
 

memnon

Bardzo aktywny
Zasłużony
Dołączył
14 Luty 2014
Posty
875
Reakcje/Polubienia
1072
Mam pytanie dotyczące przenoszenia zmiennych środowiskowych , tak jak to opisano np tu :
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
, czy to samo tutaj :
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
. Przeniosłem te foldery z SSD na HDD , jednak ostatnio przeczytałem że na najnowszych dyskach SSD jest to raczej zbędne . Jakie jest Wasze zdanie ? No i sorki za offtopic .
 

spamtrash

Bardzo aktywny
Zasłużony
Dołączył
11 Styczeń 2014
Posty
2081
Reakcje/Polubienia
2829
Miasto
To tu to tam....
No i sorki za offtopic .
Spoko, ja to robie permanentnie. Twoje pytanie to raczej z natury filozoficznej niz technicznej jest. Zalezy po co kupujesz SSD. Jezeli ma to byc "wiecznie dzialajacy" dysk na ktory chuchasz i dmuchasz, to nie kupuj. Jezeli ma to byc naped ktory ma zapewnic szybsze dzialanie systemu poprzez zarzynanie duzo szybszego od HDD napedu, co powoduje wlasnie przyspieszenie dzialania systemu - to po co sobie zawracac glowe?

Oczywiscie, stosujac takie podejscie musisz miec swiadomosc ze kazdy dysk SSD predzej czy pozniej padnie, wiec jezeli masz na nim jakies dokumenty (a praca zwlaszcza z duzymi plikami z SSD jest o wiele szybsze, wiec to ma tez sens) ktore chcesz zachowac, to backup na DD/USB czy czymkolwiek inym to obowiazek.
Jezeli pliki z ktorymi pracujesz na codzien nie sa duze, to ich przeniesienie na HDD nie spowoduje widocznego spowolnienia (A przeniesc mozesz chociazby metoda "na Jolke":
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
).

Zeby na mnie nie bylo ze TYLKO offtop rozwijam: wszelkiej masci przyspieszacze czegokolwiek przez przeniesienie buforowania do RAMDysku ma sens TYLKO jesli dysponujecie RAMem powyzej jakiegos sensownego minimum, np. powyzej 8GB (pamieci DOSTEPNEJ a nie ZAINSTALOWANEJ. Pamietajcie ze sterownik grafiki Intela sobie moze rezerwowac statycznie lub dynamicznie czesc RAM, zmniejszajac ilosc dostepna dla OS). W innym przypadku nastapi ten schemat:
1. Zalozenia: przyspieszamy fsysko przez bufor w RAMDysku, mamy 4GB RAMu i winzgroze 10.
2. Uruchamiamy jakis FireOperaChrome i 20 zakladek mielacych w tle cokolwiek, czy takich DUZYCH zakladek.
3. RAMDysk zajmuje pierdyliard MB, co powoduje ze to co powinno sie w RAMie pomiescic, sie nie miesci i Winda zaczyna mielic pamiec wirtualna
4. W efekcie obserwujemy ZWIEKSZENIE ilosci operacji IO dysku, a nie zmniejszenie, prowadzace do spowolnienia systemu.
 

memnon

Bardzo aktywny
Zasłużony
Dołączył
14 Luty 2014
Posty
875
Reakcje/Polubienia
1072
Dzięki za rozwianie wątpliwości , przenoszę z powrotem :) . A tak a propos tego przyspieszania Firefoxa , zainstalowałem , pozmieniałem co trzeba , efekt ...jak u mnie żaden . Tylko ramu więcej żre . No ale u innych podobno działa . Sprawdzić czy dobre poustawiane możemy tak : about:cache , Storage disk location: none, only stored in memory ( znaczy się przeniesione ok ) .
 
Do góry