Sprawdź, kto ogląda twój profil na Facebooku

SE7EN

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
114
Sprawdź, kto ogląda twój profil na Facebooku - Uważaj, to nie działa!
Obecnie badamy nową kampanię rozprzestrzeniania szkodliwego oprogramowania na Facebooku, której celem są w większości francuskojęzyczni użytkownicy. Odwiedzając zainfekowane profile użytkowników, można zobaczyć następujący komunikat:
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

W tłumaczeniu: Wow, to naprawdę działa! Sprawdź, kto ogląda twój profil!

Odsyłacze wykorzystywane w tej kampanii zmieniają się dość szybko i prowadzą niczego niepodejrzewających użytkowników na stronę zawierającą instrukcje. Strona wygląda tak:

Zasadniczo trzeba wykonać 2 kroki:

Po pierwsze, należy skopiować kod Javascript za pomocą kombinacji klawiszy CTRL+C
Po drugie, należy odwiedzić Facebook.com, wkleić Javascript w pasek adresu i wcisnąć “Enter”.

Aby mieć pewność, że ofiary wykonają te instrukcje, udostępniono filmik (GIF) szczegółowo opisujący każdy krok; cyberprzestępcy wyraźnie wybierają sobie na cele swoich ataków użytkowników z ograniczoną wiedzą komputerową. Ostrzegają użytkowników, że przetwarzanie może zająć do jednej minuty.

Wykonanie tych instrukcji spowoduje, że użytkownik będzie brał udział w tej szkodliwej kampanii za pośrednictwem swojej tablicy. Interesujące jest to, że na różnych stronach, które instruują użytkowników, jak mają nieświadomie zainfekować samych siebie, cyberprzestępcy dodali usługę wyświetlania statystyk. Jedna z takich stron oferuje sporo interesujących informacji.

Przykładem jest poniższy wykres przedstawiający liczbę wizyt w ciągu ostatnich 24 godzin:

W momencie gdy piszę ten post, na stronach z instrukcjami znajduje się 2 266 odwiedzających.

Poniżej mapa obrazująca lokalizację odwiedzających:

Wyraźnie widać, że w centrum epidemii znajduje się Francja.

W tym miejscu chciałbym przypomnieć, że użytkownicy nie mogą zobaczyć, kto odwiedził ich profil, zarówno na Facebooku jak i na Twitterze.

Unikajcie aplikacji i stron, o których tutaj piszę – nie tylko nie działają, ale – co gorsze – prowadzą do infekcji. Tego rodzaju oszustwa nie są nowością. Wcześniej pojawiały się fałszywe strony internetowe, które obiecywały użytkownikowi, że może dowiedzieć się, kto go blokował, jeżeli poda swoje dane uwierzytelniające do komunikatora internetowego. Kończyło się jednak na tym, że użytkownik przekazywał cyberprzestępcy swój login i hasło w zamian za nic

Uważajcie, to po prostu nie działa :)

A

Anonymous

Naprawdę nie rozumiem, co kieruje ludźmi, którzy wierzą w takie sztuczki.
Kilku znajomych z FB umieściło podobne wpisy na mojej tablicy, oznaczyłem je jako spam i usunąłem. Ponadto staram się umieszczać na FB informacje o tego typu przekrętach, przez co może uda mi się wyedukować kilku znajomych.

Do góry