Zaloguj
lub
Zarejestruj się
aby zobaczyć!
USA: "Odnotowano pierwszy przypadek sklonowania głosu dziecka i zażądania okupu". Matka z Arizony ostrzega innych przed przerażającym oszustwem telefonicznym z udziałem sztucznej inteligencji, która może sklonować głos ukochanej osoby. „Podnoszę słuchawkę i słyszę głos mojej córki, a ona mówi: „Mamo!” a ona szlocha” – wspomina. Potem usłyszała męski głos: "Mam twoją córkę..."
Niedawno ukazał sięZaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!na temat systemu B3 (po angielsku czytałoby się jak be free, „bądź wolny”), przeznaczonego dla szkół. Artykuł zawiera w opisie słowa: „Ten system może zapobiec samobójstwom dzieci. Ale raporty idą do szuflady”.
Tekst opiera się na założeniu, które może być groźne – że ciągłe monitorowanie, co dzieci robią w internecie, byłoby drogą ku ich bezpieczeństwu. I że szkoły mają do dyspozycji świetny system do ich ochrony. „Oparty o AI”. Który to system jest niestety mało używany, więc czas to zmienić. Ale, choć spojrzenie na prywatność mam inne, ten wpis nie będzie polemiką. Zamiast tego pokażę w przystępny sposób ograniczenia takich systemów. Bo zarówno sam artykuł, jak i komentarze pod nim, przypisują B3 niestworzone cechy.