To napij się teraz może Ci na poprawę humoru wpłynie.Overlocker napisał:Odrobiłeś już lekcje???, to chyba czas na lulu, bo jak masz zamiar kontynuować pisanie takich po..erdułek, to chyba dajmy sobie na luz. To forum, chyba do tego nie służy - mimo to pozdrawiam, bo sam nieraz byłem "po piwiwe"![]()
Myślę, że ten wątek, to zwykła prowokacja i nie dajmy się w nią wciągnąć. Pozdrawiam(...)Zanim napiszemy prośbę i wystawimy ją w poczekalni warto zastanowić się czy naprawdę sami nie damy rady rozwiązać problemu. Zdarzyło mi się nie raz i nie dwa pomagać w prośbie dotyczącej prostego wyszukiwania znaczenia haseł w Internecie .Pomyślcie o ile szybciej zrobiłby to sam proszący ,bez czekania aż ktoś włączy komputer i akurat trafi na zadane przez niego pytanie. Szanujmy więc czas swój i innych. Przykładem może być prośba w stylu: „ Błagam pomóżcie mi znaleźć życiorys Marii Skłodowskiej Curie i jej zdjęcie ,bardzo pilne…”
Wyszukanie życiorysu i zdjęcia Marii Skłodowskiej trwa dwie sekundy a oczekiwanie na pomoc może potrwać cały dzień. Więc zanim swoją prośbę wystawimy w poczekalni zastanówmy się czy ma to sens.
Zajrzyjmy również do działu gotowe rozwiązania ,są tam tysiące rozwiązanych już problemów ,które mogą być identyczne jak ten o który chcemy zapytać Użytkownicy też piszą i publikują stosowne poradniki ,wszystko to jest ułożone w logicznych kategoriach pozwalających odnaleźć nam gotowe rozwiązania.
Jeśli nie ma rozwiązania naszego problemu lub nie możemy go zwyczajnie znaleźć piszemy i wystawiamy prośbę ,ale PROŚBĘ , a nie ŻĄDANIE. Wszyscy jesteśmy tutaj na jednakowych prawach i zasadach użytkowania, To że ja lub ktoś inny jest w rankingu trochę wyżej nie oznacza że ma obowiązek pomagania i jest tutaj na usługach lub na etacie… Więc nie żądajcie a proście wystawiając wątek. Jeśli ktoś próbuje wam pomagać bądźcie wobec tego kogoś uprzejmi ,jeśli ktoś sugeruje wam wpisać szukane słowo w przeglądarkę pewnie wie co robi ,bo właśnie w ten sposób znalazł rozwiązanie. A jeśli ktoś stara się za wszelką cenę was zdenerwować lub wprowadzić w błąd ,nie dajcie się wmanipulować w spiralę gniewu. Przeczytajcie sobie poniższe porady
Gdy jesteś zły, nic nie mów.
Jeżeli mówimy lub piszemy coś w gniewie najprawdopodobniej tylko pogarszamy sytuację i możemy zranić uczucia innych ludzi. Często zdarza się także, że gdy rozgniewani podnosimy głos, to ludzie odpowiadają w ten sam sposób i tworzy się samonapędzająca się spirala gniewu. Jeżeli wiec jest to możliwe, najlepiej nie odzywać się, gdy opanuje nas złość, być może uda się i negatywne emocje odejdą. Gdy wiec poczujesz nadchodzący gniew policz do dziesięciu zanim coś powiesz lub napiszesz, a jeżeli to nie pomogło - policz do stu.
Bądź obojętny wobec osób, które starają się ciebie rozgniewać.
Niektórzy ludzie odczuwają niebezpieczna satysfakcję z doprowadzania innych do szału. Jednak, jeżeli potrafimy przejść obok nich obojętnie, ignorując ich słowa lub zachowanie i uznając, że ich zachowanie jest poniżej naszej godności, to możemy bez problemu uniknąć gniewu. Ponadto, jeżeli w żaden sposób nie będziemy odpowiadać na ich prowokacje z czasem z stracą zainteresowanie i nie będą nas niepokoić w przyszłości.
Użyj rozumu, by powstrzymać gniew.
Gdy tylko czujemy pierwsze objawy gniewu powinniśmy zrobić krok wstecz i powiedzieć sobie „ten gniew nie pomoże mi w żaden sposób, może tylko pogorszyć sytuację”. Nawet, jeżeli jakaś część nas nadal pozostaje zła, to wewnętrzny głos rozsądku pomaga nam się opanować i spojrzeć z dystansem na emocje.
Życzliwie patrz na innych.
Gdy wzbiera w nas złość w stosunku do drugiego człowieka, najlepiej wyobrazić go sobie jako bezradne pięcioletnie dziecko, wtedy nasz gniew odejdzie, a na pierwszy plan wysunie się współczucie i przebaczenie. Jeżeli twój młodszy brat przypadkowo cię uderzył, nie czujesz wobec niego gniewu, tylko tłumaczysz sobie, że jest zbyt mały by wiedzieć, że to złe..
amen"kto chce niech używa czego chce ale nie traktować tego jak wyrocznię tylko samemu trochę pomyśleć."