Win7 UAC "on" czy może "off"

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76
Po przesiadce z win XP na win7 x64 denerwuje mnie 1 rzecz: User Account Control - UAC :diablo

Pytanie jest takie, czy warto mieć to coś włączone.
Poczytałem troszeczkę po rożnych artach, poszperałem po forach. I dalej nie wiem.
Niby przydatne ale upierdliwe. Niby ma chronić, ale ponoć daje się obejść robakom.
Poprawia bezpieczeństwo, ale niekoniecznie i niezbyt, za to utrudnia miejscami życie.

System jest chroniony przez KIS 2010 oraz SpyShelter.
Więc wydaje mi się, że ochrona jest co najmniej wystarczająca i nie potrzebuje denerwujących pytań.
Mam ochotę to wyłączyć i zapomnieć.
Czy jest jakakolwiek sensowna podstawa aby szargać sobie nerwy i trzymać ten wynalazek włączony ????

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
29986
Miasto
Trololololo
Ja bym to wyłączył,KIS,SS i UAC to chyba za dużo ........
Jak miałem 7 to strasznie mnie to drażniło,powróciłem na xp :cool:

m4cios

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
24
pierwsza rzecz jaka robie po reinstalacji systemu to wylaczanie tego, jednak sa uzytkownicy ktorzy sobie to rozwiazanie chwala.

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76
Sam pomysł rozwiązania nie jest głupi. Ale brak białej i czarnej listy to mocne ograniczenie.
W zasadzie może działać bezproblemowo tylko to, na co MS wyrazi aprobatę. Reszta będzie denerwować.
Idzie do odstrzału ....

almazaha

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
1
Można spokojnie zrezygnować z UAC. Mam seven i też mnie to denerwowało. Wyłaczyłem na stałe.

Olga

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
1
Ja także mam wyłączone.DW+Look'nstop+Spy shelter zupełnie wystarczają. :D

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76
Dzięki wszystkim, to mnie utwierdziło w słuszności wyłączenia.

SE7EN

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
114
Jeśli masz dobry HIPS, a w KIS 2010 jest dobry to możesz spokojnie zrezygnować z usługi UAC, też mam Win 7 ale jakoś za bardzo mi UAC nie przeszkadza :)

mantisghost

Wygadany
Reakcje/Polubienia
0
a ja zostawiłem włączone naprawdę da się przyzwyczaić, dla mnie było łatwiej jako, że korzystam też z linuksa :). Z Vistą to była tragedia nawet 6 razy potrafiło wyskoczyć, ale w 7 jest naprawdę dobrze wyskoczy raz góra dwa. I czasami się przydaje :D

joa87

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
129
Miasto
Szczecin
Mam system Windows 7 home premium. Kiedyś miałam włączone UAC, ale ono strasznie mnie denerwowało, zwłaszcza jak instalowałam jakiś program. Wpierw wzięłam suwak w dół, żeby nie przyciemniało mi ekranu, jak włączał się alert UAC, a potem je wyłączyłam, bo doszłam do wniosku, że jest zbędne.

Wiem, że użytkownicy Visty mogą użyć Norton UAC, które powoduje, że ich wybór w UAC zostanie zapamiętany. Niestety ten program nie był kompatybilny z moim systemem. :(

Do góry