Windows 10 Final -informacje, pytania, porady, odpowiedzi

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12403
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Re: Windows 10 Final -informacje, pytania, porady, odpowiedz

Armaros napisał:
Nadchodzi kumulacja: listopadowa aktualizacja Windowsa 10

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Przecież we wcześniejszych wpisach cały czas o tym mówimy i dzielimy się spostrzeżeniami więc aktualizacja już nadeszła :jezyk

Armaros

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
20
Miasto
Warszawa

al_arsen napisał:
Armaros napisał:
Nadchodzi kumulacja: listopadowa aktualizacja Windowsa 10

Przecież we wcześniejszych wpisach cały czas o tym mówimy i dzielimy się spostrzeżeniami więc aktualizacja już nadeszła :jezyk

Oj dobrze poniosło mnie troszkę :dziwak

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977

I u mnie już też po aktualizacji, obyło się chyba bez problemów,
wszystko gra i buczy , zmiany na plus według mnie :ok
A jeden trial liczy się od dziś,więc coś skorzystałem :dziwak
Więc nie pękać ,tylko aktualizować,będziecie zadowoleni :)

A

Anonymous

andyxa napisał:
jaki trial ?? :zawsty

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977

jorn napisał:
andyxa napisał:
jaki trial ?? :zawsty

Zainstalowany wcześniej ATI 2016 ,dziś dostał nową szansę /30 dni/ :sarkazm

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583

Zainstalowałem "10" na laptopie mojej Lubej (bezpłatnie wychodziła jej wersja Home x64) drogą aktualizacji z Win 8.1 do 10. Żadnych problemów, prosto i przyjemnie. Mogłem w końcu "na żywo" pooglądać dziesiątkę. Pierwsze wrażenia - mieszane odczucia. Dla mnie w porównaniu z 8.1 duuuży plus. Zmiany zdecydowanie na lepsze. Kilka bardzo fajnych rzeczy - chowana wstążka w eksploratorze (genialna sprawa, bardzo mi się podoba i jest to coś czego zazdroszczę, nie wiem czy można edytować (dodawać, usuwać) elementy, ale sam pomysł i płynność działania dla mnie to największa z usprawniających komfort użytkowania i rzucających się w oczy zalet 10, fajne animacje przejść między oknami, przycisk pokazywania otwartych okien i jego działanie, w tym automatyczne rozmieszczanie ich podglądu na pulpicie (bardzo ładnie i estetycznie to wygląda); przycisk start i jego dostosowywanie, to też zmiany w dobrą stronę, duża możliwość podglądu i szybkiego dostępu do ost. otwartych dok., prog., folderów, co przyczynia się do lepszego komfortu pracy i jej przyspieszenia (super); rozwijane okno powiadomień na pulpicie po prawej stronie, to kolejne moim zdaniem świetne rozwiązanie (bardzo funkcjonalne i przydatne); możliwość zmiany rozmiaru kafelków i ich kolejności też dobry pomysł, ładnie to wygląda (szczególnie animacje kafelka pogody), dużym plusem jest szybkość Edge i możliwość włączenia trybu czytania. System wygląda estetycznie, prosto, działa szybko, płynne animacje i przejścia. Jest czymś, na co mógłbym się przesiąść bez większego bólu. To co podoba mi się mniej, to pewna "komiksowość", "rysunkowość", intensywność koloru powłoki, ikon, przycisków, chociaż prostota designu jest ok. Brakuje mi (mogłoby być jako opcja) większego wykorzystania przezroczystości pasków, cieni, "wypukłości" ikon. Przypuszczam też, że przy większej ilości programów (takiej jak mam w win. 7), całe kafelkowe menu mogłoby się posypać. Edycja kafelków z racji, że nie dostosowują się automatycznie do siebie przy zmianie rozmiaru, to dość mozolna rzecz. Szkoda, że MS nie pomyślał o kafelkach - widgetach typu przypomnienia, zadania, żużycie pamięci, procka, baterii lapka (użyteczne by to było). Przewijanie w pionie wszystkich aplikacji w menu start- dla mnie trudne do zniesienia. Nie podoba mi się spore zużycie pamięci przez właściwie pozbawionej jakichkolwiek dodatków Edge x64 (wychodzi więcej niż przy tych samych kartach otwartych w Firefoxie x64, z dużą ilością zainstalowanych dodatków i wtyczek). Jakieś błędy zauważyłem przy oczyszczaniu dysku C dostępnej pod ppm-właściwości (tymczasowych plików instalacyjnych i poprzednich instalacji systemu windows - uff, ile to zajmuje - na razie nie ruszałem) - pliki w temporary internet files, pliki zrzutów pamięci systemu, pliki raportowania błędów systemu itp. nie chciały się usuwać, dopiero za bodajże 4-5 razem zostały usunięte. Musiałem też updatetować Eseta AV do najnowszej wersji (dobrze że licencja na to pozwalała), inaczej nie chciał odpalić. Dla mnie to rozstrzygająca kwestia. Przypuszczam, że większa część programów na mojej siódemce, nie będzie działać na 10, a posiadane licencje nie pozwolą mi na update do wersji kompatybilnych z win10. Także na swoim lapku pozostaję przy win7x64 pro do lipca 2016 i pewnie dopiero wtedy przejdę na win10. Bo wobec zapowiedzianej przez MS polityki aktualizacyjnej, innego wyjścia nie widzę. Wątek z zainteresowaniem śledzę dalej. Pzdr. :hi

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka

Listopadowa aktualizacja Windows 10 z płyty nagranej z obrazu ISO

Pobrane z podanej strony obrazy płyt nowej dziesiątki umożliwiają czystą instalację i aktywację systemu za pomocą kluczy do Windows 7, Windows 8 i Windows 8.1... Spójrz na spód swojego laptopa, znajdź klucz do Windows 7 i wykorzystaj go do czystej instalacji Windows 10. W zależności od tego jaki to jest klucz (czy Windows 7 Home Premium czy Windows 7 Professional, czy Ultimate zostanie zainstalowany Windows 10 Home lub Pro.

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch

Microsoft odwraca się tyłem do użytkowników i blokuje dostęp do Windows 10 z aktualizacją Threshold 2
Microsoft ku zaskoczeniu dla chyba wszystkich, od użytkowników aż po specjalistów z branży informatycznej oraz medialnej wycofał z programu Media Creation Tool ostatnią, dużą aktualizację (Threshold 2) dla systemu operacyjnego Windows, określaną przez firmę jako "Windows 10 November Update".

Skutkiem tej zmiany postawy Microsoftu jest to, że użytkownicy korzystając z Media Creation Tool nie mogą już uzyskiwać obrazów płyt ISO lub nośników USB z instalacjami systemu Windows 10 w kompilacji 10586, a więc równoznacznej z listopadową aktualizacją (Threshold 2). Zamiast tego MCT teraz oferuje znowu tworzenie obrazu ISO lub nośnika USB z instalacją pierwotnej wersji instalacyjnej Windowsa 10, a więc dokładnie tej samej, która została udostępniona 29 lipca bieżącego roku.

To powoduje, że teraz Microsoft znowu odwraca się tyłem do użytkowników i blokuje możliwość tworzenia nośników instalacyjnych Windowsa 10 w najnowszej, oficjalnej kompilacji i zmusza do pobierania wersji pierwotnej, którą dopiero poprzez usługę Windows Update można zaktualizować. Jakby tego było mało, to Microsoft notę dla aktualizacji Threshold 2 dla systemu Windows uzupełnił o zapis, który wzbudził niemało kontrowersji. Okazuje się, że teraz jeśli użytkownik odinstaluje z systemu Windows 10 aktualizację Threshold 2, to nie będzie mieć już możliwości jej ponownego zainstalowania poprzez usługę Windows Update (która jest teraz wymagana do pierwszej instalacji). Zamiast tego użytkownik musi udać się na stronę pobierania Microsoftu, wybrać Aktualizuj, aby dopiero uzyskać możliwość ponownej instalacji listopadowej aktualizacji Threshold 2. Innym z nowych problemów jest to, że teraz użytkownik systemu Windows 7 lub Windows 8.1 nie może od razu dokonać aktualizacji do najnowszej kompilacji (10586) systemu Windows 10. Poprzez Windows Update udostępniana jest znowu aktualizacja do kompilacji pierwotnej (10240). Dopiero po jej zainstalowaniu usługa Windows Update ma pobierać kolejne parę gigabajtów, tym razem kompilacji 10586, tak naprawdę dublując całą pracę i transfer danych.

Jest jeszcze jedna kwestia, o której warto wspomnieć. Microsoft niedawno ogłosił, że użytkownicy systemów Windows 7 i Windows 8.1 nie muszą już dokonywać aktualizacji do Windowsa 10, aby uzyskać aktywowany system, a wystarczy jedynie czysta instalacja (z udostępnianych obrazów ISO i w MCT kompilacji 10586) oraz użycie klucza wersji pudełkowej lub OEM. Wspomniana wcześniej decyzja Microsoftu cofa także tę deklarację. No chyba, że ktoś zdołał zawczasu pobrać kompilację 10586. Wyjaśnień odnośnie tej kompletnie zaskakującej i niezrozumiałej decyzji Microsoftu o wycofaniu aktualizacji listopadowej z narzędzia Media Creation Tool i wprowadzenia ograniczenia jej dostępności w Windows Update próbują uzyskać ekipy różnych mediów, ale odpowiedzi w żaden sposób nie można uznać za konkretne. Być może po prostu ułatwianie życia użytkownikom systemów operacyjnych Windows jednak nie mieści się w polityce Microsoftu?

:lanie :lanie

qwer0

Świeżak
Reakcje/Polubienia
1

eMCe napisał:
Microsoft odwraca się tyłem do użytkowników i blokuje dostęp do Windows 10 z aktualizacją Threshold 2
Ze źródeł IT różnych - już to, co zablokował to przywrócił..

eMCe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
4
Miasto
Ś-Wsch

Windows 10 z aktualizacją Threshold 2 usuwa aplikacje bez zgody użytkownika
Aktualizacja Threshold 2 dla systemu operacyjnego Windows 10, określana jako "November Update" powoduje, że system Microsoftu usuwa niektóre aplikacje bez pytania użytkowników o cokolwiek. Tak przynajmniej wynika z coraz większej ilości doniesień użytkowników, którzy na niecne działania Windowsa 10 skarżą się w na forach dyskusyjnych i w serwisach społecznościowych.

Na razie nie ma pełnej listy aplikacji, które mogą paść ofiarą zaktualizowanego Windowsa 10, ale najczęściej zaskoczeni użytkownicy wskazują na programy diagnostyczne CPU-Z oraz Speccy, a nawet na aplikację Catalyst Control Center firmy AMD, która stanowi część pakietów sterowników Catalyst. Aplikacje te po zainstalowaniu listopadowej aktualizacji dla systemu Windows 10 przestają działać poprawnie, zawieszając się czy powodując wyświetlanie tzw. Niebieskiego Ekranu Śmierci. Aby sobie poradzić z potencjalnymi problemami, Windows 10 bez pytania użytkownika o zgodę odinstalowuje te aplikacje, a pozostałe po nich pliki przenosi do folderu Windows.old, skąd najwyraźniej nie mogą już czynić szkód.

Unieszkodliwianie niekompatybilnych aplikacji, które mogą sprawiać problemy, to oczywiście forma ochrony użytkownika przed nimi. Bardziej zaawansowani użytkownicy systemu Windows 10 skarżą się jednak przede wszystkim na to, że usuwanie aplikacji odbywa się bez ich wiedzy i zgody. Co ciekawe niektórzy użytkownicy, którym jakieś aplikacje Windows 10 usunął, spróbowali ponownie je zainstalować - z pozytywnym skutkiem, bez jakichkolwiek problemów. Warto podkreślić ponownie, że sprawa nie dotyczy wszystkich użytkowników systemu Windows z aplikacjami, które u innych są usuwane. Microsoft na wniosek m.in. Venture Beat o komentarz w tej sprawie, nie odpowiedział.

Nie należy zapominać o tym, że instalując system operacyjny Windows 10, jako usługę, a nie produkt, zgadzamy się na warunki Regulaminu Usług, w którym Microsoft zastrzega sobie prawo do modyfikowania lub usuwania wybranych aplikacji lub treści, które uzna za stanowiące zagrożenie dla bezpieczeństwa.

A

Anonymous

Usuwa ale tylko stare i niekompatybilne apki.

kuba-xp

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
8

Czy na chwilę obecną można pobrać czysty obraz Windows 10 i zainstalować, używając klucza z Windows 7?

A

Anonymous

z tego co mi wiadomo to tak :guma

kuba-xp

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
8

Dzięki :hi Pozostaje pytanie czy warto, czy jest w tym większy sens... Ale to już osobna kwestia :guma

Do góry