Windows 10 Final -informacje, pytania, porady, odpowiedzi

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
13136
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Re: Windows 10 Final - pytania, porady, odpowiedzi

Aplikacja dzięki której wyłączymy Windows Defendera:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

A

Anonymous

w sumie defendera wywalałem wczoraj
ale programik przydatny :ok
generalnie system mi sie podoba
w zasadzie chodzi mi wszystko co miałem zainstalowane na 7 demce
muszę co prawda powalczyć z kamerką... ale jest generalnie bezproblemowo :ok
jak na nowy system , to jestem naprawdę mile zaskoczony :piwko

Areopagita

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
15
Miasto
różne

Jak działają Wam komputery po przesiadce na 10, z 8.0, 8.1 i 7? Szybciej czy wolniej? Jakie są racje aby zmienić system na 10?

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144

Areopagita napisał:
Jak działają Wam komputery po przesiadce na 10, z 8.0, 8.1 i 7? Szybciej czy wolniej? Jakie są racje aby zmienić system na 10?

Powiem szczerze komputer dużo szybciej się uruchamia i zamyka ( ma jeszcze jakieś niedoróbki , dwa razy się zawiesił) ale po restarcie okay i własnie podoba mi się w tym systemie restart w siódemce bo miałem siódemkę po restarcie pojawiał się ekran z napisem uruchom system awaryjnie albo normalnie tu tego nie ma od razu pojawia się ekran startowy :klawik.

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76

Emmers napisał:
Skorzystaj z narzędzia MediaCreationTool, uaktualnisz system bez problemu i czekania.
Dzięki, poszło, uaktualnił sie i zaktywował bez problemu.

Tutaj mam pytanie, ponoć klucz który miałem z win 8.1 nie będzie bezposrednio działał przy "świeżej" instalacji win10 a przy upgrade wszyscy dostają ten sam kluczyk :wariat
Ponoć przy ponownej instalacji na tym samym urządzeniu nie potrzeba żadnego klucza, bo MS zna już dany sprzęt i aktywuje win10 z automatu.
Ale są wersje box win7 które po upgrade do 10 powinny odpowiadać wersji retail:
Upgrade version (Retail):
- Includes transfer rights to another computer.
- require a previous qualifying version of Windows.
I tutaj dajmy na to, że za 2 lata bedziemy zmieniać kompa. Zgodnie z licencją mam prawo przenieść system na nowego kompa. Ale jak ?? Nie mam klucza do w10, a będzie już po okresie darmowego upgradu. Czyli pomimo tego, że niby zrobiłem upgrade to jednak nie zrobiłem. :wariat

P.S.
ciekawe cytaty
Dostajesz klucz generic czyli taki:
TX9XD---------------3V66T
I tymi kluczami nie aktywujesz systemu w przyszłości. Będziesz miał win 10 dopóki nie zmienisz płyty głównej, potem albo wracasz do win 8 lub kupujesz pełną wersję win 10.
Chyba, że MS się zlituje nad posiadaczami wersji BOX i udostępni klucz.
Po zmianie płyty głównej instalujesz win 8, aktywujesz i robisz upgrade do win 10 jak teraz i ciekawe czy wtedy powiąże klucz z boxa win 8 do nowej konfiguracji. Bo przecież jak mam box to logiczne jest że po upgrade dalej mam box i mogę przenosić między komputerami
dzwoniłem do MS i - z tego co mi kobitka powiedziała - w ciągu roku nie będzie problemu z takim upgradem. Po roku będziesz mógł zainstalować tylko swoją bazową wersję OSa, bez upgrade do 10.

programexe

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0

Aero 7 Theme for Windows 10

Customization / Skins & Themes / Windows Utilities / Windows 10
#aero #avril #avrillavigne #dark #deviantart #google #gtk #kubuntu (show more)

"Aero 7" Theme for Windows 10.
"Aero 7" a Windows 7 Visual Style for Windows 10 (X86)32 bit & (X64)64 bit Systems.:D
Try It Now......:)

-------------------------------------------------
Visual Style Name: "Aero 7"
Author: sagorpirbd
Release Date: 1 April 2015
Update Release Date: 1 July 2015
Website: [Link]

Including This Pack :

:pointr: Visual Styles/Themes.
:pointr: Windows 7 Start ORB Image.
:pointr: Original Windows 7 Wallpapers.
:pointr: Read Me.
-------------------------------------------
:windows:How to use the Style :windows:

:pointr: First you need a theme patch to apply third party Theme Styles.

Download and Install "uxstyle Theme Patcher" :--> [Link]

:pointr: Now Unzip & Copy "Aero 7" folder to : C:l Windows:l Resources:l Themes folder.

Now Go to Desktop Personalize & apply "Aero 7" theme.
Enjoy. :)
:windows:Requirements :windows:
:pointr: Windows 10 (X86) 32 bit & Windows 10 (X64) 64 bit .
:pointr: Aero Compatible PC.

Good Luck. ;)
-------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------

Themes for "Windows 10" :
:new:
"Vista Aero" & "Vista Basic" themes for Windows 10 :-->> [Link]

"Windows XP" themes for Windows 10 :-->> [Link]

"Different Touch 10" themes for Windows 10 :-->> [Link]

------------------------------------------------------------

"Different Touch" for Rocket Dock :-->> [Link]

------------------------------------------------------
------------------------------------------------------
Comments are Most Welcome!
If You Really Like It , please Give it a :+fav: it Sure Means a Lot..............:handshake:
Please, Post your bugs, suggestions and opinions here or Send Me Note.
Don't Release/Distribute Modified Versions of This Theme or Any Resources Without My Written Permission.

© Copyright: Aero and all resources is a property of Microsoft Corporation. modifications were made only for editorial and customization purposes.
Visit My Gallery Here. | Watch Me.

Like my Arts ? Please donate some points : :points: :points: :points: [Link]

A

Anonymous

Ogłaszam wszem i wobec iz problem ze sterownikiem do kamerki mi znikł i wszystko działa w 100% :piwko
co do samego systemu jest git...natomiast powoli krystalizuje się temat co po tym darmowym roku...
po minięciu okresu darmowej aktualizacji gdy trzeba będzie zrobić format, przeinstalować system itp: aby posiadać dalej 10 tke trzeba będzie za nią zapłacić, lub wrócić do poprzedniej wersji systemu :scratch
innymi słowy po roku za darmo już ponownie jej nikt nie zainstaluje :(

A

Anonymous

jorn napisał:
Ogłaszam wszem i wobec iz problem ze sterownikiem do kamerki mi znikł i wszystko działa w 100% :piwko
co do samego systemu jest git...natomiast powoli krystalizuje się temat co po tym darmowym roku...
po minięciu okresu darmowej aktualizacji gdy trzeba będzie zrobić format, przeinstalować system itp: aby posiadać dalej 10 tke trzeba będzie za nią zapłacić, lub wrócić do poprzedniej wersji systemu :scratch
No to jedna wielka ku :zaciesz pa będzie i jak tu żyć jak żyć ja się pięknie pytam trza będzie sięgnąć do kiesy albo :scratch a to nas Microsoft w uja zrobił :dziwak

Conti

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
76

jorn napisał:
powoli krystalizuje się temat co po tym darmowym roku...
Z tego co zrozumiałem, to na tym samym kompie będzie mozna reinastalować win10 do końca - konfiguracja jest zapisana i przypisana do konta w MS. Natomiast nie będzie można przenieść licencji na nowego kompa, czy też aktywować po wymianie istotnych bebechów.
Czyli ta aktualizacja tak na prawdę daję licencje oem z przypisaniem do danego sprzętu bez względu czy aktualizacja jest z box czy z oem. Dodatkowo jest to zawężone oem w stosunku do win8 -> nie daje możliwości przeniesienia na kolejny sprzęt. :facepalm

A

Anonymous

kurcze... jeszcze nie wiadomo do końca co kombinują, i przypuszczam ze tak jeszcze przez pewien czas będzie :scratch
jeśli było by tak jak wnioskuje, to w sumie trzeba przyznać ze dobra promocja systemu,ludzie wcześniej go poznali , przyzwyczaili się do niego , dokładając ewentualnie pozytywną reakcje na nowe funkcje , to będzie im łatwiej wydać kasę niż jak to miało miejsce w wersjach poprzednich :yhy
z czasem wszystkiego dokładnie się dowiemy :gwizdek
choć z mojego punktu widzenia , jak przypuszczam i innych którzy zaktualizowali swoje maszynki
lepiej by było, gdyby się sprawdziła Twoja wersja :piwko

Avos

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
1

jorn napisał:
Skąd to info możesz podać źródło.

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street

programexe napisał:
tofana napisał:
Daj numery i logi z BlueScreenView znajdziemy przyczyne, jaki system i co robiłeś/aś przed tym ?

A gdzie znajdę logi? :wariat

A

Anonymous

Avos napisał:
jorn napisał:
to nie jest źródło , raczej mój prywatny wniosek do którego skłoniły mnie artykuły na temat 10tki, :piwko uwierz mi , chciał bym się mylić :ok
ps masz tu np:
Jak informowaliśmy już nie raz, posiadacze Windows 7, 8 oraz 8.1 będą mogli zmienić za darmo system na Windows 10. Ale jak się okazuje - tylko przez rok od premiery.

Informacja ta dostała się do sieci dzięki Australian Partner Network. Wynika z niej, że darmowa aktualizacja Windows obowiązywać będzie tylko przez rok od premiery oficjalnej, stabilnej wersji Windows 10. A co potem? Potem każdy posiadacz Windows 7, 8 lub 8.1 będzie musiał płacić jak za całkiem nowy system. Według cytowanego źródła, system będzie sprzedawany w wersji pudełkowej oraz cyfrowo.
Wynika z tego, że posiadacze wcześniejszych systemów będą mieli 12 miesięcy na decyzję, czy warto zmienić używany system operacyjny na nowy, czy też zostać przy swoim. Jednak prędzej czy później polityka Microsoftu zmusi ich do zmiany - wsparcie dla Windows 8 i 8.1 będzie powoli zamykane, a po Windows 10 nie będzie już nowych "okienek". Co warto odnotować, po oficjalnej premierze "dziesiątki" użytkownicy Windows XP i Visty otrzymają możliwość płatnej aktualizacji swoich OS do najnowszego wydania. Prawdopodobnie będzie konieczna czysta instalacja na tych systemach, a więc wszystkie aplikacje będą musiały zostać zainstalowane ponownie. Przypuszczalna cena Windows 10 ani też koszt płatnej aktualizacji nie zostały jeszcze podane.
źr:pcworld
:gwizdek
z drugiej strony ;
Gabriel Aul, który zajmuje się w Microsofcie sprawami związanymi z Windows 10. W swojej wypowiedzi umieszczonej na Twiterze potwierdził, że użytkownicy, którzy skorzystają z bezpłatnej aktualizacji będą mogli dokonać ponownej, czystej instalacji nowego systemu po 29 lipca 2016 roku za darmo. Z jego wypowiedzi wynika, że licencja nie jest przypisana do użytkownika, lecz do konkretnego urządzenia, na którym wcześniej dokonamy aktualizacji. Problemu ma również nie stanowić korzystanie z opcji resetowania systemu, jaka jest dostępna w Windows 8 i nowszych: w przypadku jej zastosowania nie stracimy licencji, na co wskazywała nasza wcześniejsza publikacja wynikająca z wypowiedzi innego pracownika firmy umieszczonej na łamach Microsoft Community.

O ile ta sprawa wydaje się póki co wyjaśniona, to ewentualny ciąg dalszy jest jednak równie, a może i nawet bardziej interesujący. Chodzi o kwestię darmowej aktualizacji i jej następstw w przyszłości, która nie jest jeszcze do końca jasna. Choć Microsoft na swoich stronach tłumaczy najważniejsze kwestie z tym związane, niektóre zagadnienia pozostają bez odpowiedzi, o czym mogliśmy przekonać się także za sprawą Waszych komentarzy. Skierowaliśmy więc zapytanie do rzecznika polskiego oddziału Microsoftu w tej sprawie i kiedy tylko będziemy posiadać dalsze informacje, podzielimy się nimi z Wami. Próbujemy uzyskać wyjaśnienia dotyczące kwestii, które wcale nie są takie oczywiste, jak choćby to, czy umowa dająca prawo do aktualizacji dla tych, którzy zdecydowali się na nią w ciągu 12 miesięcy od wydania Windows 10, jest umową na czas nieokreślony, tak że Windows 7 będzie można też ponownie zaktualizować np. w 2021 roku, po zakończeniu rozszerzonego okresu wsparcia tego systemu? Nie jest też wcale jasne, czym jest konkretne urządzenie, na którym przeprowadzalibyśmy tę aktualizację; czy po zmianie mikroprocesora na lepszy będzie ono tym samym urządzeniem w świetle zapisów umowy licencyjnej?
źr- DP
mam nadzieje ze informacja z drugiego artykułu jest ta prawdziwą :piwko

Avos

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
1

jorn napisał:
Avos napisał:
jorn napisał:
to nie jest źródło , raczej mój prywatny wniosek do którego skłoniły mnie artykuły na temat 10tki, :piwko uwierz mi , chciał bym się mylić :ok
ps masz tu np:
Jak informowaliśmy już nie raz, posiadacze Windows 7, 8 oraz 8.1 będą mogli zmienić za darmo system na Windows 10. Ale jak się okazuje - tylko przez rok od premiery.

Informacja ta dostała się do sieci dzięki Australian Partner Network. Wynika z niej, że darmowa aktualizacja Windows obowiązywać będzie tylko przez rok od premiery oficjalnej, stabilnej wersji Windows 10. A co potem? Potem każdy posiadacz Windows 7, 8 lub 8.1 będzie musiał płacić jak za całkiem nowy system. Według cytowanego źródła, system będzie sprzedawany w wersji pudełkowej oraz cyfrowo.
Wynika z tego, że posiadacze wcześniejszych systemów będą mieli 12 miesięcy na decyzję, czy warto zmienić używany system operacyjny na nowy, czy też zostać przy swoim. Jednak prędzej czy później polityka Microsoftu zmusi ich do zmiany - wsparcie dla Windows 8 i 8.1 będzie powoli zamykane, a po Windows 10 nie będzie już nowych "okienek". Co warto odnotować, po oficjalnej premierze "dziesiątki" użytkownicy Windows XP i Visty otrzymają możliwość płatnej aktualizacji swoich OS do najnowszego wydania. Prawdopodobnie będzie konieczna czysta instalacja na tych systemach, a więc wszystkie aplikacje będą musiały zostać zainstalowane ponownie. Przypuszczalna cena Windows 10 ani też koszt płatnej aktualizacji nie zostały jeszcze podane.
źr:pcworld
:gwizdek
Wiesz co Jorn. Jestem pod wrażeniem twoich przemyslen jak i podanych cytatów sprzed kilku miesięcy.

Do góry