Windows 8

A

Anonymous

[Fix] Windows 8 Genuine Product Key doesn’t Work for Windows 8.1 Clean Installation
Almost all of us know that Windows 8.1 is an update for Windows 8 operating system and Windows 8 users can upgrade to Windows 8.1 absolutely free through Windows Store. Other Windows version users need to buy a license of Windows 8.1. Since Windows 8.1 is called an update for Windows 8, its obvious that Windows 8 product key should work for Windows 8.1 too but that's not true!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

A

Anonymous

Pobieranie z sklepu naprawiono, już działa, właśnie pobieram.
Wkurza żeby mieć konto lokalne, podczas instalacji trzeba wyłączyć sieć.

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
waldemar1965 napisał:
Couldn't Update to Windows 8.1 – 0xC1900101 – 0x40017

Some users are still struggling to update to Windows 8.1, with more and more errors experienced during the downloading or the installation process.

Now a number of consumers are
with the Windows 8.1 setup, just after the point when it is supposed to get devices ready for the new operating system.

An error reading "Couldn't update to Windows 8.1 - 0xC1900101 - 0x40017" is displayed all of a sudden, with the installer then restoring the previous version of Windows.

“I have downloaded the Windows 8.1 update from the store but cannot get it to install. Each time I try, I get to the point where it is ‘getting my devices ready’, then the PC restarts to a blue screen with error message. It then tries to recover the installation, fails, then restores Windows 8. When the system boots up after this, I get a message saying: Couldn't update to Windows 8.1. Sorry, we couldn't complete the update to Windows 8.1. We've restored your previous version of Windows to this PC. 0xC1900101 - 0x40017,” one user described the problem.

A Microsoft support engineer explained that the issue is caused by a driver bug check during the second boot and recommended users to check if all updates are installed on the computer.

Unfortunately, the suggestion doesn’t make any difference for most users, so everybody’s still waiting for another workaround.

Miałam ten kod błędu. Odinstalowałam 3 programy i poszło.

Natomiast teraz pojawił się inny problem. Jak chcę zrobić obecną aktualizację, to mi wywala błąd i przywraca do stanu poprzedniego.

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977
slawektor napisał:
Pobieranie z sklepu naprawiono, już działa, właśnie pobieram.
Wkurza żeby mieć konto lokalne, podczas instalacji trzeba wyłączyć sieć.
nic nie musisz, po zaktualizowaniu wylogowujesz się i logujesz się na konto lokalne
ja tak zrobiłem i jest ok

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
Ja odłączyłem jeden z dysków na których mam zainstalowany Xp i odinstalowałem ESET SMART SEC. Usunąłem ukryty folder $Windows~ z instalatorem aktualizacji i oczyściłem ze wszystkich plików i folderów folder Download z lokalizacji Windows\Software Distribution. Podjąłem ponowną aktualizację i wszystko przebiegło w miarę normalnie. Piszę w miarę bo pod koniec procesu pojawiło się u góry ekranu z lewej strony okienko USTAWIENIA SPERSONALIZOWANE z napisem Konfigurowanie ustawień spersonalizowanych dla: Dostosowanie platformy sieci Web i ten ekran wyświetlał mi się 3 i pół godziny bez wyraźnych rezultatów jakiejkolwiek pracy nad wspomnianymi ustawieniami. W końcu kombinacją klawiszy CTRL+ALT+DEL włączyłem ekran wyboru opcji i zrestartowałem komputer.
I tu znowu niespodzianka: Po zalogowaniu pojawiło się podobne okienko Ustawień Spersonalizowanych z nowymi opcjami: Konfigurowanie ustawień spersonalizowanych dla: C:\Windows\System32\Rundll32.exe C:\Windows\System32\mscories.dll,install. inęły kolejne 3 godziny i nic. Więc ponowny restart i nareszcie pojawił się Windows 8.1 w pełnej krasie. Niestety po godzinie męczarni nad zainstalowaniem kilku dodatkowych programów stwierdziłem że instalatory programów w ogóle nie chcą działać. otwierają się w Windows i działają jako osobne procesy i nic ponadto...interfejs instalacji się nie pokazuje, Google Chrome nie działa mimo że jest otwarty jako proces, Firefox równie... IE 11 działa więc nie jest to wina sterowników sieci. Nie otwiera się również interfejs Revo Uninstaller Pro, zgłaszając błąd. Próbowałem naprawić system za pomocą narzędzi przywracania plików systemowych wbudowanych w ten system i poproszono mnie o nośnik. Włożyłem płytę z instalatorem 8.1 i pojawił się napis, że nośnik jest nieprawidłowy.. Utworzyłem pena z plikami instalacyjnymi i ten sam komunikat...
Wkurzony tym wszystkim przywróciłem Windows 8 z kopii zapasowej. Zrobiłem wcześniej kopię tego niefortunnego Windows 8.1 i jak trochę ochłonę wrócę jeszcze do prób rozwiązania problemów z niedziałającymi aplikacjami . Póki co jestem zniesmaczony procesem aktualizacji, który okazał się być mordęgą (a zapowiadano jako prostą i bezbolesną przesiadkę na nowy system) oraz poważnymi błędami wynikającymi z aktualizacji.

A

Anonymous

andyxa napisał:
nic nie musisz, po zaktualizowaniu wylogowujesz się i logujesz się na konto lokalne
Racja. Zresztą przy aktualizacji wyłączenie sieci nic to nie daje, bo i tak woła o konto.
Na kompie miałem problem, po wgraniu na czysto Windows 8, pobraniu łat, było ok.
Skusiło mnie żeby wpisać jeszcze klucz od Media Center Pack. I skucha, okazało się że nie mogę pobrać aktualizacji do Windows 8.1 z powodu wystąpienia problemu. Jeszcze raz ponowna instalacja, łaty, i aktualizacja wgrała się bez problemu.
Ale na kompa to już dzisiaj patrzeć nie mogę..

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
977
slawektor napisał:
andyxa napisał:
Racja. Zresztą przy aktualizacji wyłączenie sieci nic to nie daje, bo i tak woła o konto.
Na kompie miałem problem, po wgraniu na czysto Windows 8, pobraniu łat, było ok.
Skusiło mnie żeby wpisać jeszcze klucz od Media Center Pack. I skucha, okazało się że nie mogę pobrać aktualizacji do Windows 8.1 z powodu wystąpienia problemu. Jeszcze raz ponowna instalacja, łaty, i aktualizacja wgrała się bez problemu.
Ale na kompa to już dzisiaj patrzeć nie mogę..
Ja też bym nie mógł :) ale u mnie na szczęście nie było żadnego problemu z aktualką ,może dlatego że niedawno robiłem format, programy działają więc jest ok
najgorsze jest to,że nie będzie podobno oficjalnego iso /info z microsoftu/ można będzie za to kupić sobie upgrade 8.1 !!

kagar54

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
22
Miasto
Okolice Przemyśla
Jedyne wyjście na wyżej wymienione problemy kolegów to jak już pisałem 3 dni wcześniej : instalacja ósemki na własnym kluczu + aktualizacja do 8.1 i nie ma żadnego problemu , wszystkie przeglądarki chodzą - IE , Firefox i chrome , u mnie nie ma żadnego problemu z programami .
Pozdrawiam .

Aguarius

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
kagar54 napisał:
Jedyne wyjście na wyżej wymienione problemy kolegów to jak już pisałem 3 dni wcześniej : instalacja ósemki na własnym kluczu + aktualizacja do 8.1 i nie ma żadnego problemu , wszystkie przeglądarki chodzą - IE , Firefox i chrome , u mnie nie ma żadnego problemu z programami .
Pozdrawiam .
Próbowałem rozmaitych wariantów instalacji w tym tej która opisujesz i nadal mam problem z grami z serii Angry Birds. O ile same przeglądarki chodzą, to jednak z odtwarzaniem w IE 11 filmów z użyciem technologii Microsoftu - Silverlight nadal są problemy. Ciekawe, że nie mogę ich odtwarzać jedynie na tej przeglądarce bo inne sobie z tym radzą. Jestem obecnie po czystej instalacji z płytki na sformatowany dysk i jest dokładnie to samo.

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Aguarius napisał:
kagar54 napisał:
Pozdrawiam .
Próbowałem rozmaitych wariantów instalacji w tym tej która opisujesz i nadal mam problem z grami z serii Angry Birds. O ile same przeglądarki chodzą, to jednak z odtwarzaniem w IE 11 filmów z użyciem technologii Microsoftu - Silverlight nadal są problemy. Ciekawe, że nie mogę ich odtwarzać jedynie na tej przeglądarce bo inne sobie z tym radzą. Jestem obecnie po czystej instalacji z płytki na sformatowany dysk i jest dokładnie to samo.

Jeżeli chodzi o IE to właśnie są jakieś aktualizacje dla IE w 8.1. Zrobiłeś?

Aguarius

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
0
tofana napisał:
Aguarius napisał:
kagar54 napisał:
Pozdrawiam .

Jeżeli chodzi o IE to właśnie są jakieś aktualizacje dla IE w 8.1. Zrobiłeś?
Jestem po wszystkich dostępnych oficjalnie aktualizacjach. W sumie nie mam powodów do narzekania bo na co dzień używam liska. Ciekawi mnie jednak czy ktoś jeszcze spotkał się z czymś takim po aktualizacji, bo przed wszystko działało jak trzeba?

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka
kagar54 napisał:
Pozdrawiam .
A jak myślisz ? Że używamy nielegalnych, pirackich ósemek i kluczy? Podejrzewam, że każdy z nas piszących tutaj i mających problemy, ma legalną ósemkę, podobnie jak ja kupioną jako upgrade w styczniu tego roku lub kupioną z nowym komputerem i każdy z nas aktywuje ją własnym kluczem (w moim wypadku dochodzi jeszcze media center). Aktualizując system aplikacją ze sklepu nie musimy przejmować się nawet procesem aktywacji, bo ten zachodzi w tle bez naszej ingerencji. Aktualizując system z nośnika (DVD, pendrive) lub instalując system na czysto, nie możemy podać własnego klucza do instalacji, bo zostanie odrzucony jako niepasujący. Musimy podać klucz który zostanie zidentyfikowany jako prawidłowy, choćby ten:

Dopiero po zakończonej aktualizacji czy czystej instalacji aktywujemy system wpisując własny klucz . Jeśli mieliśmy system z dodatkiem Media Center najpierw aktywujemy kluczem z 8 PRO a następnie rozszerzamy funkcje podając klucz do Media Center. Ale problemy z zaktualizowanym systemem jak i samą aktualizacją nie wynikają z używania kluczy nielegalnych, one po prostu są i dotykają co trzeciego użytkownika Windows 8. Pozostaje pytanie: dlaczego tak się dzieje? Co jest przyczyną, że przesiadka na nowy system nie jest wcale taka łatwa? Może jest to wina konfiguracji sprzętu lub używanych programów niekompatybilnych z 8.1? Jeśli to drugie to pierwsza wersja ósemki była pod tym względem zrobiona lepiej i bardziej tolerancyjna, bo uruchamiały się na niej prawie wszystkie dostępne programy i gry. Jeśli to wina sprzętu, to nie bardzo rozumiem polityki Microsoftu, nie każdego bowiem stać na nowy komputer i firma może stracić wielu klientów...

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
waldemar1965 napisał:
Win 8 do 8.1 zaktualizował się u mnie na laptopie kupionym z Win 8 bez problemu.
Wczoraj chciałem pobrać obraz ISO 8.1 lecz niestety instalator ze strony

żadnego klucza nie przyjmował, nawet tego z postu Emmersa.
Dzisiaj przyjmuje ten klucz ale wyświetla komunikat:
"Nie można nawiązać połączenia
Sprawdź połączenie z Internetem i spróbuj ponownie"
:wariat
:scratch Wynika z tego, że jutro poznam następny etap działania instalatora :szydera

Mnie udało się pobrać ISO stąd

tak jak napisał wyżej sławektor. (zaskoczyło już za drugim razem) Dzięki! :england

Avos

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
1
Do góry