Zakup komputera stacjonarnego

Zawisza Czarny

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
62
Miasto
Trójkąt Bermudzki
Panowie, pytanie jak w temacie.
przymierzam się do zakupu PC stacjonarnego - do gier (jak znam życie jeszcze kilka wiosen zanim dzieci z tego wyrosną).
Mam do was (niejednokrotnie praktyków w temacie) następujące pytania:
  1. kupować gotowca czy składać?
  2. jeśli składać to kogo polecacie?
  3. jeśli gotowca to co polecacie?
  4. czy budżet (tylko na jednostkę główną) 5000 zł wystarczy? jeśli nie to do jakiej kwoty go zwiększyć, aby to miało sens?
  5. Przy okazji jaki monitor (np. do 800 zł)
Za wszelkie wskazówki lub podpowiedzi dziękuje.

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12400
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Tutaj zawsze mają jakieś rozsądne zestawy i można jakiś rabat wywalczyć :)
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Wziąłem na szybko jeden z zestawów z AMD do 6500zł i wartość proponowanego zestawu to 6383zł i samemu poszukałem tych samych podzespołów w innych sklepach i "złożyłem" za 6294zł. To tylko taki przykład. W innych może być tak, że coś będzie droższe albo tańsze. Dlatego proponuje przejrzeć taki gotowy zestaw i poszukać czy gdzieś nie będzie taniej. :)

MLJ

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
5247
Witam

Podepnę się by nie tworzyć kolejnego wątku.. Chce wymienić swojego 10 letniego "biurowca" od Della na coś nowego. Bez dedykowanej grafiki bo w gry nie gram, choć w moim zestawie jest niezła zintegrowana grafa. Wyczarowałem sobie takie coś w x-komie za 1930 zeta w małej budzie..

- Obudowa Krux Trek
- Zasilacz BeQuiet System Power 9 500 WAT 80 PLUS Bronze
- Płyta Gigabyte B550 DSH
- Procesor AMD 5 5600G
- RAM 2x8 GB Patriot 3766 mhz
- Dysk Lexar 512 M.2 PCIe NMVe NM620

Co myślicie o komponentach ? Może jakieś korekty, podpowiedzi ? Nie chce przekraczać 2k.

Ostatnia edycja:

yyy

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
427
Jak dla mnie fajny zestaw i chyba nic lepszego do 2k się nie ulepi obecnie ,jedynie co to durzuciłbym to ok 80 zł do dysku 1tb ,bo miejsca na dane nigdy dość ale to już zależy od potrzeb używającego kompa :)

MLJ

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
5247
Jak dla mnie fajny zestaw i chyba nic lepszego do 2k się nie ulepi obecnie ,jedynie co to durzuciłbym to ok 80 zł do dysku 1tb ,bo miejsca na dane nigdy dość ale to już zależy od potrzeb używającego kompa :)

Dzięki za podpowiedź.
Nie nie ma potrzeby większego dysku systemowego. Dysk 1TB na dane dorzucę ze starego kompa. Czytałem że pod procki ryzen 5 trzeba zaktualizować bios, ale skoro ma opcję Q-Flash, to powinno pójść łatwo przez USB :)
Generalnie wydaje mi się komp za tę cenę jest ok.
Pozdro.

MLJ

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
5247
Kupiłem to co planowałem za 2k. Bios płyty zaaktualizowany od razu przez sklep x-kom. Miła sprawa. Od razu była możliwość upgradu do Win 11 bez grzebania w ustawieniach, Nota bene win 11 już od wczoraj hula bardzo fajnie. Chodzą programy i mini gierki jak "warblade" sprzed 20 lat. drukarka canon sprzed 15 lat, tez rozpoznana. Na razie bez przygód. Start windy w 10 sek.

decimus

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
97
Cześć
Podepnę się pod temat. Planuję zakup dla syna komputera stacjonarnego z przeznaczeniem do gier. Planuję wydać na niego ok 6000zl. Sam niestety go nie złożę, ale chciałbym np. podać w x-komie co ma być w nim i żeby mi go złożyli. Co byście zaproponowali w tej cenie. Czy to powinien być procek z Intela czy z AMD?
Proszę o pomoc w wyborze.
Dziękuję

Nitrogene

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
2107
Jeśli do gier, to AMD. Tyle że kupowanie teraz kompa jest bez sensu z uwagi na bardzo wysokie ceny procesorów i płyt głównych. Za miesiąc ceny powinny znacząco spaść.

decimus

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
97
Sluszna uwaga, mogę poczekać z zakupem nawet do lutego. Co w tej cenie można złożyć, zeby bylo troche spokoju na pare lat?

Ostatnia edycja:

Nitrogene

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
2107
Komputer do gier to max 3 lata. Najdrożaszą częścią jest karta graficzna, którą dobiera się do typu gier dziecka. Co ciekawe podobno nowe karty NVIDIA bedą rozsądne cenowo, ale to będzie wiadomo w styczniu.
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Warto wziąć pod uwagę monitory 34" bo ich ceny zbliżają się do około 1000 zł. Sam zapłaciłem za taki około 1400 zł w październiku.
Nie wydawaj kasy na wypasione klawiatury, myszy i głośniki. To sobie dzieciak wybierze z czasem.
Jeśli chodzi o dysk, to warto brać dyski m.2 NVMe o pojemności 2 TB. Wysoko oceniane są takie modele jak WD Black SN850X oraz Kingston KC3000.

decimus

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
97
Kwota będzie wysłana tylko na jednostkę centralna. Monitor już kupiony.

MLJ

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
5247
Zgadzam się z @Nitrogene , że do gier lepsze AMD, a jak przyszłościowo to oczywiście socket AM5 i pamięci DDR5

Najważniejsze komponenty.

Procek AMD Ryzen 5 7600 lub AMD Ryzen 7 7700X
Grafika nvidia 4070 super lub Radeon 7900 GRE (Grafika musi mieć minimum 12 GB)
Ram Lexar DDR 5 32 GB, 2 X 16 GB 6400 MHZ CL32
Zasilacz z 650 - 700 wat

No i jakiś dysk 2 TB, kolega wyżej dobrze poleca. Poczekaj także zgodnie z jego sugestią na obniżkę cen.

Ostatnia edycja:

helium

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
2611
Miasto
Kraków
Jeśli chodzi o dysk, to warto zerknąć na zestawienie. Warto szukać dysku z DRAM

Nitrogene

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
2107
Oba dyski o których pisałem, czyli WD Black SN850X oraz Kingston KC3000 maja kości DRAM. Są nie tylko szybkie, ale i trwałe.

Do góry