Żołnierze Wyklęci wracają.

Hefajstos

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
634
Miasto
okolice internetu
Andrzej Pilecki o ojcu: uczył nas, że trzeba służyć

Wydaje mi się, że w jakimś sensie go zawiodłem. Nie przejmowałem się za bardzo tym, czego chciał mnie nauczyć. Miałem swoje pomysły. Dopiero potem, kiedy go zabrakło, zacząłem się zastanawiać nad tym co i w jaki sposób robię. On nas uczył, że trzeba służyć. Służba i stosunek do niej - to jego największe przesłanie - mówi w rozmowie z Wirtualną Polską Andrzej Pilecki, syn rotmistrza Witolda Pileckiego, współautor książki "Pilecki. Śladami mojego taty". Pilecki, zapytany, czy ma żal, że na 70. rocznicę wyzwolenia Auschwitz jego rodzina nie została zaproszona, odpowiada: "Nigdy nas nie zapraszano, W tym roku urzędnicy, już po informacjach medialnych, nawet chcieli wysłać po mnie helikopter, ale im powiedziałem: "O nie, kochani, nie będę ratował waszej sprawy!".

wp_zel_andrzej_pilecki_ksiazka_pokoj_625.jpeg

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Hefajstos

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
634
Miasto
okolice internetu
Uroczystości pogrzebowe Żołnierzy Wyklętych w Warszawie

3ac2739724f85ddefbb41a26bb2c3f43.jpg

Dziś, w Dniu Polskiego Państwa Podziemnego, odbyło się uroczyste otwarcie mauzoleum poświęcone pamięci Żołnierzy Wyklętych

Chociaż stracili życie, ostatecznie wygrali walkę ze złem i niepamięcią - mówił biskup polowy Wojska Polskiego gen. bryg. Józef Guzdek podczas niedzielnych uroczystości pogrzebowych żołnierzy wyklętych.

A

Anonymous

TajnyAgent napisał:
Dziś, w Dniu Polskiego Państwa Podziemnego, odbyło się uroczyste otwarcie mauzoleum poświęcone pamięci Żołnierzy Wyklętych
viNODo4.png

Syn rtm.Pileckiego i prof.Szwagrzyk-kierujący z ramienia IPN badaniami na Łączce...poza sektorem dla VIP-ów.
Mam przekonanie graniczące z pewnością,że za rok to już się nie powtórzy :) .

Hefajstos

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
634
Miasto
okolice internetu
Wacław Lipiński - historyk i oficer

28 września 1896 w Łodzi urodził się Wacław Lipiński.

266px-Waclaw_Lipinski_1937.png

Obywatel "Socha", "Aleksander" – podpułkownik Wojska Polskiego, doktor hab. historii, żołnierz pierwszej Brygady Legionów Polskich, uczestnik obrony Lwowa i wojny polsko-bolszewickiej, historyk zmagań o niepodległość i granice II Rzeczypospolitej, dyrektor Instytutu Józefa Piłsudskiego w Warszawie, szef propagandy podczas wrześniowej obrony Warszawy, jeden z przywódców konspiracji piłsudczykowskiej w czasie wojny, działacz antykomunistycznego podziemia niepodległościowego

A

Anonymous

Zmarł ostatni Żołnierz Wyklęty męczony w katowni UB na Opolszczyźnie .

Zmarł porucznik Józef Paczosa – ostatni żyjący Żołnierz Wyklęty, dręczony i katowany przez funkcjonariuszy Urzędu Bezpieczeństwa z Koźla (dziś Kędzierzyna-Koźla) na Opolszczyźnie.

Cześć i Chwała Bohaterom !

Hefajstos

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
634
Miasto
okolice internetu
Odsłonięto pierwszy w Warszawie pomnik "Inki"

Na warszawskiej Woli 3 pażdziernika (sobota) odsłonięto pierwszy w stolicy pomnik Danuty Siedzikówny ps. Inka.Jej szczątki odnalazł w Gdańsku zespół prof. Krzysztofa Szwagrzyka z IPN. Pomnik został odsłonięty na terenie kościoła św. Stanisława Biskupa i Męczennika oraz Katolickiego Zespołu Edukacyjnego im. Ks. Piotra Skargi.

A

Anonymous

Dzisiaj przypada 100 rocznica urodzin Największego z Największych czyli Mjr.Józefa Kurasia "Ognia"

bIkuHUq.jpg

„Walczyliśmy o Orła, teraz - o koronę dla Niego, hasłem naszym Bóg, Ojczyzna, Honor”
tekst ulotki rozwieszanej przez żołnierzy mjr. Józefa Kurasia „Ognia” na przełomie kwietnia i maja 1945 r. m.in. w Szaflarach i Nowym Targu.

Tak pisał „Ogień” w liście do Bieruta z 14 listopada 1946 r.:
Oddział Partyzancki „Błyskawica” walczy o Wolną, Niepodległą i prawdziwie demokratyczną Polskę […] Nie uznajemy ingerencji ZSRR w sprawy wewnętrzne państwa polskiego. Komunizm, który pragnie opanować Polskę, musi zostać zniszczony.

Pomnik „Ognia” i jego żołnierzy, poległych i pomordowanych przez komunistów, odsłonięty w Zakopanem 13 VIII 2006 r.

pbclqvK.jpg

Cześć i Chwała Bohaterom !

Hefajstos

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
634
Miasto
okolice internetu
69. rocznica śmierci majora Antoniego Żubryda, ps. „Zuch”

desktop45.jpg

24 października 1946 od strzału w tył głowy zginął major Antoni Żubryd, dowódca oddziału Narodowych Sił Zbrojnych. We wsi Malinówka k. Brzozowa (Podkarpacie) major Żubryd został zastrzelony przez swojego podkomendnego Jerzego Vaulina, którego kilka miesięcy wcześniej zwerbował UB. Chwilę później Vaulin zastrzelił też żonę Żubryda Janinę, która w momencie śmierci była w 8 miesiącu ciąży.Dziś mija 69 rocznica jego śmierci.

Hefajstos

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
634
Miasto
okolice internetu
Powrót Naczelnego Wodza

10393787_1540324789578805_473487883868959421_n.png

29. 10.1941 – marszałek Polski Edward Śmigły-Rydz przybywa potajemnie z Rumunii do Warszawy, gdzie zamieszkuje pod przybranym nazwiskiem Adam Zawisza w domu generałowej Jadwigi Maksymowicz-Raczyńskiej przy ul. Sandomierskiej 18. W ten sposób zakonspirowany przebywa w stolicy aż do śmierci. Jedna z wielkich, a jednocześnie najtragiczniejszych postaci polskiego września 1939 umiera w grudniu 1941 roku.

Hefajstos

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
634
Miasto
okolice internetu
Podpułkownik Łukasz Ciepliński ps. „Pług”

26 listopada 1913 roku, w Kwilczu urodził się ppłk. Łukasz Ciepliński ps. „Pług”

timthumb.php

Jako podporucznik ukończył Oficerska Szkołę Piechoty. Uczestnik wojny obronnej 1939. Szczególnym męstwem wyróżnił się w bitwie nad Bzurą, za co został odznaczony Orderem Virtuti Militari V klasy oraz awansowany do stopnia porucznika. Brał również udział w obronie Warszawy. Potem związał się z działalnością konspiracyjną: najpierw w ZWZ-AK, potem WiN (Wolność i Niezawisłość). 28 listopada 1947 aresztowany. W czasie 3 letniego śledztwa w więzieniu UB w Katowicach poddany nieludzkim torturom, w pażdzierniku 1950 roku skazany na karę śmierci. Wyrok wykonano 1 marca następnego roku ulubioną metodą oprawców NKWD - strzałem w tył głowy. Ciała Niezłomnego nigdy nie odnaleziono.

A

Anonymous

68 rocznica śmierci por. Leona Taraszkiewicza "Jastrzębia"

QgvkVms.jpg

Miał 21 lat,kiedy drugiego stycznia 1947 roku otrzymał śmiertelny postrzał od "Bolka"-agenta UB wprowadzonego do jego oddziału.Dowodził bojówką włodawskiego oddziału WiN.Funkcję tą przejął po poległym w zasadzce UB Tadeuszu Bychawskim ps."Sęp".Wystarczyło półtora roku aby ten młodzik stał się postrachem aparatu terroru sowieckiego okupanta na terenach powiatu włodawskiego i części powiatów : chełmskiego,lubelskiego,lubartowskiego i radzyńskiego.

Cześć i Chwała Bohaterom wieczna hańba Ich mordercom !

Do góry