A
Anonymous
mjr.Józef Kuraś "Ogień" 25.X.1915. - 22.II.1947.

Modlitwa ci przeszkadza ?? Szkoda,że to nie lata 50...w nich byś się najlepiej odnalazł.ichito napisał:Szczerze powiedziawszy, to nieco dziwi modlitwa na tym forum..ale rozumiem, że taka może być "potrzeba" (cokolwiek ona oznacza).
Dla równowagi artykuł nieco bardziej realny, niż gloryfikujący, bo historia nie jest tylko biała lub czarna.
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
źródło25 maja 1948 roku wykonano egzekucję Witolda Pileckiego.
Rotmistrza Witolda Pileckiego Urząd Bezpieczeństwa aresztował 8 maja 1947 roku. Postawiono mu zarzuty m.in. szpiegostwa czy posługiwania się sfałszowanymi dokumentami. Po pokazowym procesie, trwającym od 3 do 15 marca 1948, sąd w wydał wyrok śmierci. Pilecki zginął od strzału w tył głowy 25 maja tego samego roku.
Drodzy Państwo, Jestem oburzona tym , że w ostatnim czasie środowiska polityczne i narodowe wykorzystują wizerunek i życiorys mojego dziadka dla własnych, partykularnych interesów i rozgrywek. Rtm. Witold Pilecki służył nie Polsce podzielonej , ale Polsce wolnej od uprzedzeń, podziałów i nienawiści. Witold nie dzielił ludzi ze względu na światopogląd i wyznanie, nikogo nie wykluczał. Był człowiekiem wielkiej wiary w Boga i człowieka. Szczególny mój sprzeciw wywołały marsze w Toruniu i wczorajszy w Łodzi zorganizowany przez ONR i Młodzież Wszechpolską w czasie trudnym dla naszej rodziny, w rocznicę zamordowania dziadka. Proszę wszystkich Patriotów : zapoznajcie się z życiorysem i raportami Witolda. Patriotyzm i nacjonalizm to przeciwieństwa!... Patriota chce DOBRA dla kraju, nacjonalista chce kraju dla siebie...
Przypomnijmy, że to nie pierwszy raz, gdy rodzina Pileckich musi bronić wizerunku swojego legendarnego przodka przed wykorzystywaniem go w prawicowej popkulturze. Na początku maja krewni Witolda Pileckiego sprzeciwiali się "rekonstrukcji historycznej" ślubu rotmistrza, w której wziął udział minister kultury i dziedzictwa narodowego (...)
Niesmak wśród krewnych rotmistrza wzbudził szczególnie fakt, iż ślub Witolda Pileckiego odbył się 7 kwietnia 1931 roku, a tegoroczną inscenizację wykonano 8 maja, czyli w 69. rocznicę aresztowania i torturowania rotmistrza...