Poczekaj, nie ryzykuj. Nie wiadomo co z tego wyjdzie.Nie wiem ponieważ coś go ubija, nawet po wyłączeniu AG i SS. Teraz nie mam jak sprawdzić.
Piszesz o sofciku od Ashampoo? Może ktoś inny go sprawdzi, kto w styczniu jeszcze nie instalował aktualizacji od MS. Ciekaw jestem, czy wykaże obydwie "podatności"...Nie wiem ponieważ coś go ubija, nawet po wyłączeniu AG i SS. Teraz nie mam jak sprawdzić.
A co będzie jesli oleje sprawę i nie wgram uprejdu? Według Ashampoo to jestem narażony na Spectre.. Na Meltdown nie.. Mi w upgrade od windows nie wykazuje żadnych aktualizacji naprawczych ;/
Nie widzę na tej liście SSFW, AppGuard, Hitman - testował ktoś na W7?
Ja to sobie o nowym biosie mogę pomarzyć. Najnowszy mam z 2009 i raczej innego nie będzie.
To na razie jedziemy na tym samym wózku. Niemniej update'y mają wychodzić do końca m-ca, więc nie tracę nadziei. Jeśli się nie doczekam, to od początku lutego zaczynam stalkować producenta laptopa i Intela wszędzie, gdzie się da.
Nie wiem ponieważ coś go ubija, nawet po wyłączeniu AG i SS. Teraz nie mam jak sprawdzić.
nie zapominajmy, ze jak ma sie plyte starsza niz rok/dwa to mozna zapomniec o jakiejs aktualizacji biosu. przykladowo asrock do modeli z b85 wypial sie na calego. napisalem do nich i zobacze jaka bedzie odpowiedz. nie sa to az tak stare modele, bo przecie biora haswell refresh. przykladowo asus nie olal modeli z b85.
Bo ten "ostrzegacz" Intel-SA-00086 służy do sprawdzania luki w Intel Management Engine a nie Meltdown i Spectre.Ja napisałem w sprawie tej luki Intela do wsparcia technicznego Asusa (płyta główna P7P55 LX) i odpisali mi:
"Płyty główne serii P7 mają status End Of Life. Nie można spodziewać się tej ani żadnych innych aktualizacji dla produktów serii P7, P8.
Luka łatana jest poprzez poprawkę systemową, którą instaluje Pan poprzez proces aktualizacji systemu operacyjnego Microsoft."
Tylko czy to prawda, że same łatki od Microsoftu w zaistniałej sytuacji wystarczą, czy może nie do końca?
Póki co zaktualizowałem sterowniki, system, zainstalowałem łatkę "KB4056568", "KB4056894" i dalej "ostrzegacz" Intel-SA-00086 informuje mnie o nie załatanej dziurze... Windows Update nie proponuje mi już żadnych aktualizacji ale "KB4056894" też nie proponował. Może jeszcze jakąś łatkę muszę zainstalować? (Win 7 Pro x64)
No to przyjrzyjmy się bliżej:Jeszcze tak w temacie. Nie wiem czy ktoś dodawał ale jak coś to się skasuje
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
Widzę, że każda firma przy okazji próbuje ugrać coś dla siebie. Ja poczekam przede wszystkim na testy badaczy, którzy nie mają swoich prywatnych interesów w publikacji ich wyników oraz na testy starszych procesorów.No to kolejna nowinka, wyglada na to ze MS usiluje uzyc tego eventu jako kolejnego argumentu zeby przekonac do przesiadki na Win 10... i na nowszy sprzet (zrodlo:Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!). W skrocie:
Jak widac mozna podsumowac krotko: Drodzy nasi userzy, kupta se nowe procki i zainstalujta W10 zeby zminimalizowac skutki.
- Na Win 10 z nowymi prockami ( po 2016, z Skylake, Kabylake lub nowszymi), benchmarki pokazuja jednocyfrowy spadek wydajnosci, ale wiekszosc userow nawet tego spadku nie zauwazy bo mowimy o milisekundach.
- Na W10 na starszych prockach ( z 2015, Haswell i starsze), niektore benchmarki pokazuja znaczacy spadek i niektorzy userzy na pewno zauwaza go.
- Na W 7 i W 8 na pre-2015 - oczekuje sie ze wiekszosc userow zanotuje spadek wydajnosci.
- Windows Server na KAZDYM procku, zwlaszcza przy operacjach wymagajacych obciazenia IO, na pewno spadek bedzie jeszcze bardziej zauwazalny.
Dla mnie to woda na mlyn dla prawnikow od (aktualnie juz istniejacych) pozwow zbiorowych, bo jest to oficjalne potwierdzenie MS ze latki rzeczywiscie spowalniaja system.
Ja użyłem "ostrzegacza" Intel-SA-00086, bo Ashampoo Spectre Meltdown CPU Checker tak średnio mi działa. Uruchamiam go jako admin, rozpoczynam test bezpieczeństwa i trwa on godzinami. Nigdy nie dobrnąłem do ukończenia tego testu. Nie wiem jak sprawdzić czy ta dziura jest już zalana.Bo ten "ostrzegacz" Intel-SA-00086 służy do sprawdzania luki w Intel Management Engine a nie Meltdown i Spectre.
Póki co to nie bardzo odróżniam Meltdown od Spectre xD ale poprawię się i zgłębię ten temat. Trochę tego dużo do czytania dla osób, które dopiero dowiedziały się o temacie, bo to nie tylko te 6 stron na forum ale tez odnośniki do stron, na których są odnośniki itd. Tak na pierwszy rzut oka nie bardzo wiadomo od czego skutecznie zacząć. Póki co zaktualizowałem przeglądarki, sterowniki, załatałem Windowsa 7 64 bit łatkami "KB4056568", "KB4056894" i dowiedziałem się, że NIE będę miał NIGDY żadnych innych aktualizacji do mojej płyty głównej...Intel udostepnil latki mikrokodu prockow na Linuksa:Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
grzebanie sie w ... ponad 2tysiacach prockow jest troche upierdliwe, ale moze warto by sprawdzic czy te latki powoduja zwieche Łubuduntu
Dziwne by było gdyby się bali, to przecież podatność CPU, a nie GPU...
Po pierwsze to Meltdown można fizycznie załatać systemem, a spectre nie bardzo. Ptrzebny jest update z poziomu BIOSU/mikrokodu procka. Intel np (patrz wyżej) wydał łatki mikrokodu które można zaaplikować przez Linuksa, z kolei inni producenci hardware udostępnili/prygotowują łatki BIOSów/UEFI.
Z łataniem mikrokodu przez MS... różnie może być. Na przykład wydane w 2015 update mikrokodu procka z poziomu systemu (KB3064209) nie była szeroko oferowana (I może dobrze... (Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!), zwłaszcza w przypadku procków G3258 (Haswell).
Ale łatanie mikrokodu z poziomu OS zawsze ma wady, bo... jest to łatka z poziomu OS. NP małymiętki lojalnie ostrzega że (Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!) w przypadku dodawania jakiegokolwiek Language Pack po zainstalowaniu tej łatki - instalację łatki trzeba powtórzyć.
Tak więc zostaje czekać czy i co będzie udostępnione, niestety... polecam Ci obserwację tego wątku:Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!.... interesujący post masz tutaj:
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!