- Reakcje/Polubienia
- 1583
Miałeś przede wszystkim zaaplikować łatkę KB4056897. Poza tym w przeglądarkach opartych na Chromium przez "chrome://flags" wyszukaj "enable-site-per-process" i włącz funkcję. Osobiście wydaje mi się sensowne blokować javascript, flash i blokować rekalmy (potencjalne źródło podejrzanych skryptów) w przeglądarkach. Oczywiście aktualizacja programów do ochrony. Co do tego:Póki co zaktualizowałem przeglądarki, sterowniki, załatałem Windowsa 7 64 bit łatkami "KB4056568", "KB4056894" i dowiedziałem się, że NIE będę miał NIGDY żadnych innych aktualizacji do mojej płyty głównej...
Czyli wychodzi na to, że jeśli Microsoft nie zaaplikuje łatki mikrokodu Intela umożliwiającej załatanie dziury (jak to zrobił Linux), to masa osób z płytami głównymi starszymi niż np powiedzmy umownie dwa lata załata Meltdown ale będzie stale narażona na Spectre, bo nie ma już wsparcia dla starszych płyt głównych?
"Czyli wychodzi na to, że jeśli Microsoft nie zaaplikuje łatki mikrokodu Intela umożliwiającej załatanie dziury (jak to zrobił Linux)" to błąd, gdyż to Intel oraz AMD we współpracy z producentami sprzętu (np. laptopa) lub płyt głównych mają przygotować nowy firmware zaaplikowany w update'cie BIOS-u (UEFI). Konkluzja jednak jest dobra, bo bez tego będziesz podatny na Spectre.