BSOD - czy przyczyną kości ram ?

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Dołączył
29 Grudnia 2011
Posty
2112
Reakcje/Polubienia
967
Ostatnio wymieniono mi w serwisie 2 gb na 4 gb ramu, wszystko było ok ,
ale ostatnio miałem bsod, tzn komputer napotkał problem itd, z bluescreena mam takie info
Filename : ntoskrnl.exe
Address In Stack : ntoskrnl.exe+ae198
From Address : fffff803`6f090000
To Address : fffff803`6f9e3000
Size : 0x00953000
Time Stamp : 0x5bdaa393
Time String : 01.11.2018 07:56:19
Product Name :
File Description :
File Version :
Company :
Full Path :
w necie piszą,że to problem z pamiecią, diagnostyka pamięci w systemie nie pokazała nic.
czy kości ram powinny mieć te same szybkości ? czy tu tkwi problem ?
Kość 1
Właściwości modułu pamięci:
Nazwa modułu SK hynix HMT351S6CFR8C-H9
Numer seryjny 04CED0B0h (2966474244)
Data produkcji Tydzień 10 / 2012
Rozmiar modułu 4 GB (2 ranks, 8 banks)
Typ modułu SO-DIMM
Typ pamięci DDR3 SDRAM
Szybkość pamięci DDR3-1333 (667 MHz)
Szerokość modułu 64 bit
Napięcie modułu 1.5 V
Metoda detekcji błędów Brak
Szybkość odświeżania Normalna (7.8 us)
Producent DRAM SK hynix


Kość 2
Właściwości modułu pamięci:
Nazwa modułu [ TRIAL VERSION ]
Numer seryjny Brak
Data produkcji Tydzień 14 / 2018
Rozmiar modułu 4 GB (2 ranks, 8 banks)
Typ modułu [ TRIAL VERSION ]
Typ pamięci DDR3 SDRAM
Szybkość pamięci DDR3-1066 (533 MHz)
Szerokość modułu 64 bit
Napięcie modułu 1.5 V
Metoda detekcji błędów Brak
Szybkość odświeżania Normalna (7.8 us)
 

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Dołączył
26 Maj 2010
Posty
26509
Reakcje/Polubienia
6565
Miasto
Trololololo
@andyxa
sprawdź tym programem co konkretnie wywala
WhoCrashed

WhoCrashed – to bezpłatna wersja programu przeznaczonego do wykrywania i analizowania źródła problemu który wystąpił w systemie Windows. WhoCrashed pomaga w sytuacjach, gdy komputer restartuje się nagle . Dzięki WhoCrashed możemy sprawdzić co było przyczyną zrestartowania komputera, program analizuje logi z dziennika zdarzeń które są tworzone przy każdej awarii systemu czy podczas wystąpienia błędu.


W większości przyczyną błędów są złe/niedopracowane sterowniki czy błędy w oprogramowaniu i program będzie starał się podpowiedzieć jak je rozwiązać.Program wyświetla informacje o sterownikach, które spowodowały błąd i restart systemu.
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
 

spamtrash

Bardzo aktywny
Zasłużony
Dołączył
11 Styczeń 2014
Posty
2088
Reakcje/Polubienia
2857
Miasto
To tu to tam....
Tak, kosci powinny byc jak najblizsze sobie, wiec to moze byc problem, choc niekoniecznie od razu BSOD, kosc "szybsza" pracowalaby po prostu wolniej. Problem moze byc w jakosci kosci predzej...

Podaj:
1. Kod BSOD z dumpa (pelny, mozesz uzyc BSOD viewer z nirsoft)
2. Pelna informacje o kosciach z HWINFO
 

yyy

Bardzo aktywny
Dołączył
12 Maj 2013
Posty
423
Reakcje/Polubienia
241
Ostatnio wymieniono mi w serwisie 2 gb na 4 gb ramu, wszystko było ok ,
ale ostatnio miałem bsod, tzn komputer napotkał problem itd, z bluescreena mam takie info


w necie piszą,że to problem z pamiecią, diagnostyka pamięci w systemie nie pokazała nic.
czy kości ram powinny mieć te same szybkości ? czy tu tkwi problem ?
Ostatnio wymieniono mi w serwisie 2 gb na 4 gb ramu, wszystko było ok ,
ale ostatnio miałem bsod, tzn komputer napotkał problem itd, z bluescreena mam takie info


w necie piszą,że to problem z pamiecią, diagnostyka pamięci w systemie nie pokazała nic.
czy kości ram powinny mieć te same szybkości ? czy tu tkwi problem ?
Lepiej jak mają,ale nie jest to koniecznością ,tylko będą pracować wolniej.Dobrze też sprawdzić na stronie producenta płyty jakie kości są kompatybilne z danym modelem.
 

spamtrash

Bardzo aktywny
Zasłużony
Dołączył
11 Styczeń 2014
Posty
2088
Reakcje/Polubienia
2857
Miasto
To tu to tam....
tu jest cały bsod
Na 99% RAM:
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

O ile nie jest za ciezko Ci sie dokopac do RAMu, ja bym wyjal 1, potestowal. Wyjal 2gi - potestowal.
Jezeli w wyniku powyzszego bedziesz mial bledy na jednej kosci (podejrzewalbym ta nowa) to jestesmy w domu.
Przy okazji (taki test praktyczny na kosci) - mozesz sobie spakowac cos duzego RARem ze sprawdzaniem CRC, a potem rozpakowac. Bledy w archiwum beda jednoznacznie potwierdzeniem ze to walniety RAM.
 

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Dołączył
29 Grudnia 2011
Posty
2112
Reakcje/Polubienia
967
Kości nie będę wyjmował, nie robiłem tego, dlatego był w serwisie
@spamtrash , żeby testować z winrarem to trzeba wyjmować kości ? ile trzeba spakować ?
 

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Dołączył
25 Marzec 2012
Posty
2064
Reakcje/Polubienia
411
Miasto
Hajnówka
Jak dla mnie serwisant który dobierał kość RAM na drugi slot, nie powinien być serwisantem. Ta dołożona kość nie ma ani oznaczeń producenta ani numeru seryjnego i jest innego taktowania (wolniejsza) . Po czym poznaję że chodzi o ten właśnie moduł? Jest wyprodukowany w tym roku 2018. Oryginalna Hynix pochodzi z 2012 roku. Ja bym reklamował usługę. A takiego pracownika wywaliłbym na zbity pysk.
 
Do góry