Witamy na PZD!

Welcome to PZD!

Register Zaloguj

BSOD - czy przyczyną kości ram ?

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Dołączył
29 Grudzień 2011
Posty
2113
Polubienia
964
Autor tematu #49
z tel ,no problem
tylko zmiana miejsc, nic więcej nie trzeba ustawiać itp itd ?
 

al

The janitor
Członek Załogi
Administrator
Dołączył
22 Lipiec 2012
Posty
4307
Polubienia
1606
#50

spamtrash

Bardzo aktywny
Dołączył
11 Styczeń 2014
Posty
1480
Polubienia
1843
#52
mam obawy,żeby później w serwisie nie zwalili na mnie

@spamtrash


mam tylko 1 minidump, bo tylko raz miałem bsod, od dołożenia pamięci /26.10/
nie zwala. 1 BSOD... to zmienia troche postac rzeczy, myslalem ze jest tego wiecej.
Pojedynczy BSOD ktory nie powtorzyl sie od poltora miesiaca to moglo byc wszystko, wlacznie z pylkiem na styku :jaranko

Dla zachowania "czystosci" systemu zanioslbym lapka i poprosil o zamiane miejscami kosci, i obserwowal system.
Jezeli sie nie powtarza, to raczej nie ma podstaw do twierdzenia ze cos jest uwalone.
 

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Dołączył
29 Grudzień 2011
Posty
2113
Polubienia
964
Autor tematu #53
nie zwala. 1 BSOD... to zmienia troche postac rzeczy, myslalem ze jest tego wiecej.
Pojedynczy BSOD ktory nie powtorzyl sie od poltora miesiaca to moglo byc wszystko, wlacznie z pylkiem na styku :jaranko

Dla zachowania "czystosci" systemu zanioslbym lapka i poprosil o zamiane miejscami kosci, i obserwowal system.
Jezeli sie nie powtarza, to raczej nie ma podstaw do twierdzenia ze cos jest uwalone.
źle zrozumiałeś lub źle napisałem
26.10 było dołożenie pamięci ,a bsod był 6.12
czyszczony bl ok 4 miechy do tyłu, temp też ok 33 i 29 po 4 godz od włączenia
 

spamtrash

Bardzo aktywny
Dołączył
11 Styczeń 2014
Posty
1480
Polubienia
1843
#54
źle zrozumiałeś lub źle napisałem
26.10 było dołożenie pamięci ,a bsod był 6.12
czyszczony bl ok 4 miechy do tyłu, temp też ok 33 i 29 po 4 godz od włączenia
Zle zrozumialem w takim razie.
Dobra, plan zasadniczy sie nie zmienia:
Idz jutro do serwisu, niech Ci zamienia kosci. Potem sie zobaczy: albo znikna, albo wrocisz do serwisu z nowymi dumpami.
 

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Dołączył
29 Grudzień 2011
Posty
2113
Polubienia
964
Autor tematu #55
ok
kusi mnie to samemu zmienić, chyba po zamianie system wstanie ?
zastanowię się jeszcze nad tym
 

Grandalf

Bardzo aktywny
Zasłużony
Dołączył
26 Maj 2015
Posty
3318
Polubienia
3340
#56
ok
kusi mnie to samemu zmienić, chyba po zamianie system wstanie ?
zastanowię się jeszcze nad tym
A czemu miałby nie wstać? To tylko zmiana miejscami kostek RAM ;)

Ale najlepiej, jakbyś zrobił jak radził ci @spamtrash, czyli wyciągnij starszą kość i wstaw na jej miejsce tę nowszą (starej już nie wkładaj). Zrób testy i zobaczysz, czy wyskoczy BSOD.
 

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Dołączył
29 Grudzień 2011
Posty
2113
Polubienia
964
Autor tematu #57
zapytam jeszcze, jakie mogą być skutki uboczne jak zamienię samemu te pamięci
@Grandalf
ale ten bsod może wystąpić za x czasu, tak jak teraz miałem po półtora miesiącu.

memtest nic nie wykazał błędów,
 
Ostatnia edycja:

Grandalf

Bardzo aktywny
Zasłużony
Dołączył
26 Maj 2015
Posty
3318
Polubienia
3340
#58
zapytam jeszcze, jakie mogą być skutki uboczne jak zamienię samemu te pamięci
Sama zamiana miejsc pamięci nie tworzy zagrożenia. Ewentualnym "skutkiem ubocznym" (jeśli kość jest wadliwa) mogą być częstsze BSOD'y, co by tylko potwierdziłoby wadliwą pamięć.
ale ten bsod może wystąpić za x czasu, tak jak teraz miałem po półtora miesiącu.

memtest nic nie wykazał błędów
Jeśli zrobisz testy z zainstalowaną tylko jedną kością (tą nową), a jest ona wadliwa, to powinno to wykazać bardzo szybko.