Witamy na PZD!

Welcome to PZD!

Register Zaloguj

BSOD - czy przyczyną kości ram ?

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Dołączył
26 Maj 2010
Posty
25833
Polubienia
4769
#61
@andyxa , widzę że trzęsiesz się jak galareta przed przełożeniem tych kości :jezyk
 

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Dołączył
25 Marzec 2012
Posty
2024
Polubienia
360
#62
EDIT: Tak mi wyglada ze Twoj lapek byl robiony w 2 wersjac, z 2 albo 3 slotami na RAM, i ze nie jest w stanie obsluzyc wiecej niz 4GB na slot, przy czym to zalezalo od dual badz quad core
Analizując raport z AIDA 64 widzę, że laptop ma 3 gniazda pamięci. Moduły znajdują się w 1 i 3 gnieździe i tym samym pracują w dualu. Gdyby wszystkie gniazda były zajęte pamięć pracowałyyby w trybie quad .
Procesor w lapku: Mobile QuadCore Intel Core i7-2630QM
Dysk nr 1 - Patriot Burst (111 GB) ] SSD
Dysk nr 2 - WDC WD10JPVX-22JC3T0 (931 GB
Laptop przy takiej konfiguracji powinien działać bez problemów aż miło . Z raportu wynika jedno i tylko jedno: Pamięć GOODRAM polskiego producenta Wilk Elektronik nie powinna znaleźć się w tym laptopie.
Producent laptopa w konfiguracji zaleca 1333 MHz nie 1066 MHz i to wystarczy do reklamacji usługi.
 

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Dołączył
26 Maj 2010
Posty
25833
Polubienia
4769
#63
Analizując raport z AIDA 64 widzę, że laptop ma 3 gniazda pamięci. Moduły znajdują się w 1 i 3 gnieździe i tym samym pracują w dualu. Gdyby wszystkie gniazda były zajęte pamięć pracowałyyby w trybie quad .
Procesor w lapku: Mobile QuadCore Intel Core i7-2630QM
Dysk nr 1 - Patriot Burst (111 GB) ] SSD
Dysk nr 2 - WDC WD10JPVX-22JC3T0 (931 GB
Laptop przy takiej konfiguracji powinien działać bez problemów aż miło . Z raportu wynika jedno i tylko jedno: Pamięć GOODRAM polskiego producenta Wilk Elektronik nie powinna znaleźć się w tym laptopie.
Producent laptopa w konfiguracji zaleca 1333 MHz nie 1066 MHz i to wystarczy do reklamacji usługi.
@Emmers w serwisach wymiana czy tam dołożenie pamięci wygląda mniej więcej tak:
Dzień dobry, chciałbym dołożyć 4/8 GB RAM'u , serwisant rozbiera lapka, kuka na pamięć i dokłada taką jak wrzucili dla @andyxa , oni tak nie kukają czy dołożą 1333 MHz czy 1066 MHz. W większości przypadków nie powoduje to żadnych problemów.

Każdy kto potrafi sprawdzić RAM programami typu AIDA itp. wymienia sobie pamięć sam, zamawiając ją w sieci czy u jakiegoś Dżordża w sklepie.
 

Quń

Bardzo aktywny
Dołączył
30 Sierpień 2013
Posty
256
Polubienia
46
#64
Wyjęcie ramu to odchylenie na zewnątrz dwóch metalowych blaszek - powinien się "podnieść" i dać elegancko wysunąć. Inaczej też "pasował" nie będzie - ma wcięcie. Na YT stado filmików z wymiany kości będzie - to nic strasznego:wyłączyć, odpiąć zasilacz, baterię wyjąć, klapkę zdemontować, blaszki odgiąć, kość wysunąć, powtórzyć dla drugiej kości - przy wkładaniu pamiętać, że należy "wsunąć" lekko ukośnie - zaczynając od pozycji, w jakiej jest kość po zwolnieniu blaszek, a później "dogiąć" do blaszek.
We wnętrzu pracować w nitrylowych rękawicach - albo lateksowych, żeby nie było przypadkowej iskry po łażeniu boso po dywanie czy czesaniu szczeciny grzebieniem - to prosty sposób uszkodzenia sprzętu: wyładowanie elektrostatyczne.

Ale - ad rem: kości pracują w dualu. Nie powinny, nie są sparowane. Nawet "takie same" kości sprzedawane do pracy w dualu są parowane - dobrane "mniej więcej idealnie" parametrami w obrębie jednej serii jednego producenta. Inaczej mogą być randomowe BSODy bez wyraźnej przyczyny.

Gniazda są fizycznie DWA - przygotowane do pamięci dwustronnej RAM - a to oznacza, że "row 1 i row 2" to jedna kość, "row 3 i row 4" - to druga.

Rada na dziś - wyłączyć dual w BIOS. Kości zamienić miejscami. Poszukać na allegro sparowanych kości - jeśli już, chociaż "zyski wydajności" są w granicach 5%. Albo po prostu kości o parametrach hynixa - po odczytaniu oznaczenia nadrukowanego na nalepce. MOŻE pracować w dualu - ale, jak napisałem, zysk wydajności w granicach 5%, a i to na bazie testów syntetycznych "pakowania zip/rar".

I jeszcze jedno: memtest odpalony spod windows może nie wykazać błędów. Dopiero wersja "live" zbootowana z pendrive lub cd daje w miarę wiarygodne wyniki. Obejmuje po prostu zwolnioną i odblokowaną pamięć - zajętą dotychczas przez system.
Przy czym, żeby było śmieszniej i jeszcze bardziej zamotane, jeśli płyta główna ma braki zasilania - uszkodzony(napuchnięte kondensatory i wahania napięć najczęściej)/słaby zasilacz w PC czy "postarzony" układ zasilania na płycie głównej laptopa - będzie siało błędami, lub wywalało BSODy po podłączeniu kilku urządzeń pod USB. Czasami przestaną być widoczne - coś tam podpięte, ale nie da się odczytać, nie wiadomo, co to za urządzenie, z pendrive kingstona robi się "masowe urządzenie magazynujące", dysk zamiast na jednym USB musi wisieć na dwóch - z podwójnego kabla, inaczej nic się nie odczyta, a podobno działa. Takie tam...
 
Ostatnia edycja:

spamtrash

Bardzo aktywny
Dołączył
11 Styczeń 2014
Posty
1825
Polubienia
2344
#66
W
Gniazda są fizycznie DWA - przygotowane do pamięci dwustronnej RAM - a to oznacza, że "row 1 i row 2" to jedna kość, "row 3 i row 4" - to druga.
Wlasnie niekoniecznie. Bez rozdybania nie wiem co @andyxa ma pod pokrywa. Popatrz na:
Nie masz uprawnień do przeglądania zaloguj się lub zarejestruj aby zobaczyć
- pozycja memory. Dla czterordzeniowego procka (A taki ma) ASUS poszalal i dal 3 sloty pamieci (max 12GB, po 4 na slot). Dla dwurdzeniowego - dawali dwa slotu, max 8GB.
Oprocz tego ma 2xSATA, co zresta wykorzystuje. Szkoda ze juz (prawie) nie robia takich zabawek...

EDIT: dedykowana pamiec do niego: amazon.co.uk/Channel-Quad-Core-DDR3-1333MHz-PC3-10600-SO-Memory/dp/B071Z3N5DF

EDIT 2: ta trzecia kosc jest... schowana pod klawa :]
Filmik:
 
Ostatnia edycja:

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Dołączył
29 Grudzień 2011
Posty
2112
Polubienia
964
Autor tematu #67
@spamtrash
czyli mam rozumień,żę jest miejsce na 3 pamięć ewentualnie, gościu mówił tylko o 2 slotach

@andyxa , widzę że trzęsiesz się jak galareta przed przełożeniem tych kości :jezyk
byłem z tym u kumpla, już miało być działanie , a tu zonk
naklejka na klapie, :szok nie wiem co to ma znaczyć , jutro idę do serwisu ,
zablokowali mi dostęp np do wymiany dysku itd :myśli2
jakim prawem, jak zmieniałem dysk w komputroniku to nic nie naklejali
 

spamtrash

Bardzo aktywny
Dołączył
11 Styczeń 2014
Posty
1825
Polubienia
2344
#68
@spamtrash
czyli mam rozumień,żę jest miejsce na 3 pamięć ewentualnie, gościu mówił tylko o 2 slotach
Bo otworzyl pokrywe, zobaczyl 2, o 3cim by musial doczytac w specyfikacji lub nie dej Boziu, zerknac do instrukcji, a to przeciez wysoce wykwalifikowany Pan Serwisant :szydera

Z naklejka, to mozesz tam smialo pojsc i zrobic gostkowi awanture. Moze sobie kosc RAM zakleic, ale nie ma prawa odcinac Cie od dysku, a to wspolna pokrywa.
 

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Dołączył
29 Grudzień 2011
Posty
2112
Polubienia
964
Autor tematu #69
no to super, że jest i 3 slot
a mówiłem mu ,że ma chyba więcej chyba 4 /przesadziłem :wariatt/kiedyś gościu co czyścił lapka o tym powiedział/
to był zaskoczony, nie spotkał się z 4 bankami, czy jak to nazwał, podałem model lapka i powiedział 2 :facepalm
a tu jest 3 :szok
zobaczymy co jutro powie, ale wpierw muszą zaliczyć badania
 

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Dołączył
29 Grudzień 2011
Posty
2112
Polubienia
964
Autor tematu #70
Dziękuję wszystkim za wpisy i pomoc :piwek
sytuacja na dziś wygląda tak , że sprowadzą mi pamięć DDR3-1333 (667 MHz) czyli jak 1, a goodram oddaję,
a jak ruszyłem sprawę naklejki, to tylko odpowiedzieli,że tylko tak,że to oni robili :zaciesz

ps
oby tylko nie był to inny problem
 

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Dołączył
29 Grudzień 2011
Posty
2112
Polubienia
964
Autor tematu #72
@spamtrash
sprawa chyba zakończona, dziś wymienili ten ram na 1333, a skoro są 3 sloty,żeby nie marnowała się wymieniona 2, to też załóżyli,
czyli mam teraz 10 gb ram /1333 wszystkie/ ,oby wsio działało.
Wsio zrobili dziś za free w ramach reklamacji.
 

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Dołączył
25 Marzec 2012
Posty
2024
Polubienia
360
#73
Pomyliłem się systemowy jest na SSD. Jeśli tego nie zrobiłeś to zoptymalizuj system dla dysku SSD to też może być przyczyną pewnych kłopotów lub nawet BSOD


Najważniejsze: - wyłącz plik stronicowania na dysku SSD, przenieś go na inny dysk twardy komputera. - wyłącz hibernację - wyłącz automatyczną optymalizację, defragmentację dysku
 
Ostatnia edycja:

spamtrash

Bardzo aktywny
Dołączył
11 Styczeń 2014
Posty
1825
Polubienia
2344
#74
Hiernacji nie wylaczaj. Ustaw ja na stala wielkosc, i zdecyduj co bardziej cenisz: zywotnosc dysku SSD czy szybkosc. Jesli szybkosc - zostaw na SSD. Jesli zywotnosc SSD - przenies na HDD (ALE: ja na 3letnim zestawie 256GB SSD +960 GB SSD - jeden NVMe a drugi SATA, oba SanDiski - NIE obserwuje zeby mi sie dysk sypal, a sila rzeczy mam plik wymiany 4GB na SSD bo HDD nie mam). "Manie" pagefile.sys zapobiega crashowi w pewnych okolicznosciach.
Trim to Ci winda sama powinna wlaczyc, a nawet jesli nie to zainstaluj sobie
Nie masz uprawnień do przeglądania zaloguj się lub zarejestruj aby zobaczyć
, co Ci zalatwi reszte.
Diskeepera NIE wylaczaj, zostaw go na tych ustawieniach co gadalismy wczesniej, i poobserwuj cache w RAM przez pare dni, powinien teraz latac przy 10GB pamieci.