BSOD - czy przyczyną kości ram ?

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Dołączył
26 Maj 2010
Posty
27030
Reakcje/Polubienia
8352
Miasto
Trololololo
@andyxa , widzę że trzęsiesz się jak galareta przed przełożeniem tych kości :jezyk
 

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Dołączył
25 Marzec 2012
Posty
2080
Reakcje/Polubienia
468
Miasto
Hajnówka
EDIT: Tak mi wyglada ze Twoj lapek byl robiony w 2 wersjac, z 2 albo 3 slotami na RAM, i ze nie jest w stanie obsluzyc wiecej niz 4GB na slot, przy czym to zalezalo od dual badz quad core
Analizując raport z AIDA 64 widzę, że laptop ma 3 gniazda pamięci. Moduły znajdują się w 1 i 3 gnieździe i tym samym pracują w dualu. Gdyby wszystkie gniazda były zajęte pamięć pracowałyyby w trybie quad .
Procesor w lapku: Mobile QuadCore Intel Core i7-2630QM
Dysk nr 1 - Patriot Burst (111 GB) ] SSD
Dysk nr 2 - WDC WD10JPVX-22JC3T0 (931 GB
Laptop przy takiej konfiguracji powinien działać bez problemów aż miło . Z raportu wynika jedno i tylko jedno: Pamięć GOODRAM polskiego producenta Wilk Elektronik nie powinna znaleźć się w tym laptopie.
Producent laptopa w konfiguracji zaleca 1333 MHz nie 1066 MHz i to wystarczy do reklamacji usługi.
 

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Dołączył
26 Maj 2010
Posty
27030
Reakcje/Polubienia
8352
Miasto
Trololololo
Analizując raport z AIDA 64 widzę, że laptop ma 3 gniazda pamięci. Moduły znajdują się w 1 i 3 gnieździe i tym samym pracują w dualu. Gdyby wszystkie gniazda były zajęte pamięć pracowałyyby w trybie quad .
Procesor w lapku: Mobile QuadCore Intel Core i7-2630QM
Dysk nr 1 - Patriot Burst (111 GB) ] SSD
Dysk nr 2 - WDC WD10JPVX-22JC3T0 (931 GB
Laptop przy takiej konfiguracji powinien działać bez problemów aż miło . Z raportu wynika jedno i tylko jedno: Pamięć GOODRAM polskiego producenta Wilk Elektronik nie powinna znaleźć się w tym laptopie.
Producent laptopa w konfiguracji zaleca 1333 MHz nie 1066 MHz i to wystarczy do reklamacji usługi.
@Emmers w serwisach wymiana czy tam dołożenie pamięci wygląda mniej więcej tak:
Dzień dobry, chciałbym dołożyć 4/8 GB RAM'u , serwisant rozbiera lapka, kuka na pamięć i dokłada taką jak wrzucili dla @andyxa , oni tak nie kukają czy dołożą 1333 MHz czy 1066 MHz. W większości przypadków nie powoduje to żadnych problemów.

Każdy kto potrafi sprawdzić RAM programami typu AIDA itp. wymienia sobie pamięć sam, zamawiając ją w sieci czy u jakiegoś Dżordża w sklepie.
 

Quń

Bardzo aktywny
Dołączył
30 Sierpień 2013
Posty
262
Reakcje/Polubienia
49
Wyjęcie ramu to odchylenie na zewnątrz dwóch metalowych blaszek - powinien się "podnieść" i dać elegancko wysunąć. Inaczej też "pasował" nie będzie - ma wcięcie. Na YT stado filmików z wymiany kości będzie - to nic strasznego:wyłączyć, odpiąć zasilacz, baterię wyjąć, klapkę zdemontować, blaszki odgiąć, kość wysunąć, powtórzyć dla drugiej kości - przy wkładaniu pamiętać, że należy "wsunąć" lekko ukośnie - zaczynając od pozycji, w jakiej jest kość po zwolnieniu blaszek, a później "dogiąć" do blaszek.
We wnętrzu pracować w nitrylowych rękawicach - albo lateksowych, żeby nie było przypadkowej iskry po łażeniu boso po dywanie czy czesaniu szczeciny grzebieniem - to prosty sposób uszkodzenia sprzętu: wyładowanie elektrostatyczne.

Ale - ad rem: kości pracują w dualu. Nie powinny, nie są sparowane. Nawet "takie same" kości sprzedawane do pracy w dualu są parowane - dobrane "mniej więcej idealnie" parametrami w obrębie jednej serii jednego producenta. Inaczej mogą być randomowe BSODy bez wyraźnej przyczyny.

Gniazda są fizycznie DWA - przygotowane do pamięci dwustronnej RAM - a to oznacza, że "row 1 i row 2" to jedna kość, "row 3 i row 4" - to druga.

Rada na dziś - wyłączyć dual w BIOS. Kości zamienić miejscami. Poszukać na allegro sparowanych kości - jeśli już, chociaż "zyski wydajności" są w granicach 5%. Albo po prostu kości o parametrach hynixa - po odczytaniu oznaczenia nadrukowanego na nalepce. MOŻE pracować w dualu - ale, jak napisałem, zysk wydajności w granicach 5%, a i to na bazie testów syntetycznych "pakowania zip/rar".

I jeszcze jedno: memtest odpalony spod windows może nie wykazać błędów. Dopiero wersja "live" zbootowana z pendrive lub cd daje w miarę wiarygodne wyniki. Obejmuje po prostu zwolnioną i odblokowaną pamięć - zajętą dotychczas przez system.
Przy czym, żeby było śmieszniej i jeszcze bardziej zamotane, jeśli płyta główna ma braki zasilania - uszkodzony(napuchnięte kondensatory i wahania napięć najczęściej)/słaby zasilacz w PC czy "postarzony" układ zasilania na płycie głównej laptopa - będzie siało błędami, lub wywalało BSODy po podłączeniu kilku urządzeń pod USB. Czasami przestaną być widoczne - coś tam podpięte, ale nie da się odczytać, nie wiadomo, co to za urządzenie, z pendrive kingstona robi się "masowe urządzenie magazynujące", dysk zamiast na jednym USB musi wisieć na dwóch - z podwójnego kabla, inaczej nic się nie odczyta, a podobno działa. Takie tam...
 
Ostatnia edycja:

spamtrash

Bardzo aktywny
Zasłużony
Dołączył
11 Styczeń 2014
Posty
2403
Reakcje/Polubienia
3541
Miasto
To tu to tam....
W
Gniazda są fizycznie DWA - przygotowane do pamięci dwustronnej RAM - a to oznacza, że "row 1 i row 2" to jedna kość, "row 3 i row 4" - to druga.
Wlasnie niekoniecznie. Bez rozdybania nie wiem co @andyxa ma pod pokrywa. Popatrz na:
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
- pozycja memory. Dla czterordzeniowego procka (A taki ma) ASUS poszalal i dal 3 sloty pamieci (max 12GB, po 4 na slot). Dla dwurdzeniowego - dawali dwa slotu, max 8GB.
Oprocz tego ma 2xSATA, co zresta wykorzystuje. Szkoda ze juz (prawie) nie robia takich zabawek...

EDIT: dedykowana pamiec do niego: amazon.co.uk/Channel-Quad-Core-DDR3-1333MHz-PC3-10600-SO-Memory/dp/B071Z3N5DF

EDIT 2: ta trzecia kosc jest... schowana pod klawa :]
Filmik:
 
Ostatnia edycja:

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Dołączył
29 Grudnia 2011
Posty
2122
Reakcje/Polubienia
977
@spamtrash
czyli mam rozumień,żę jest miejsce na 3 pamięć ewentualnie, gościu mówił tylko o 2 slotach

@andyxa , widzę że trzęsiesz się jak galareta przed przełożeniem tych kości :jezyk
byłem z tym u kumpla, już miało być działanie , a tu zonk
naklejka na klapie, :szok nie wiem co to ma znaczyć , jutro idę do serwisu ,
zablokowali mi dostęp np do wymiany dysku itd :myśli2
jakim prawem, jak zmieniałem dysk w komputroniku to nic nie naklejali
 

spamtrash

Bardzo aktywny
Zasłużony
Dołączył
11 Styczeń 2014
Posty
2403
Reakcje/Polubienia
3541
Miasto
To tu to tam....
@spamtrash
czyli mam rozumień,żę jest miejsce na 3 pamięć ewentualnie, gościu mówił tylko o 2 slotach
Bo otworzyl pokrywe, zobaczyl 2, o 3cim by musial doczytac w specyfikacji lub nie dej Boziu, zerknac do instrukcji, a to przeciez wysoce wykwalifikowany Pan Serwisant :szydera

Z naklejka, to mozesz tam smialo pojsc i zrobic gostkowi awanture. Moze sobie kosc RAM zakleic, ale nie ma prawa odcinac Cie od dysku, a to wspolna pokrywa.
 

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Dołączył
29 Grudnia 2011
Posty
2122
Reakcje/Polubienia
977
no to super, że jest i 3 slot
a mówiłem mu ,że ma chyba więcej chyba 4 /przesadziłem :wariatt/kiedyś gościu co czyścił lapka o tym powiedział/
to był zaskoczony, nie spotkał się z 4 bankami, czy jak to nazwał, podałem model lapka i powiedział 2 :facepalm
a tu jest 3 :szok
zobaczymy co jutro powie, ale wpierw muszą zaliczyć badania
 

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Dołączył
29 Grudnia 2011
Posty
2122
Reakcje/Polubienia
977
Dziękuję wszystkim za wpisy i pomoc :piwek
sytuacja na dziś wygląda tak , że sprowadzą mi pamięć DDR3-1333 (667 MHz) czyli jak 1, a goodram oddaję,
a jak ruszyłem sprawę naklejki, to tylko odpowiedzieli,że tylko tak,że to oni robili :zaciesz

ps
oby tylko nie był to inny problem
 

andyxa

Bardzo aktywny
Fąfel
Dołączył
29 Grudnia 2011
Posty
2122
Reakcje/Polubienia
977
@spamtrash
sprawa chyba zakończona, dziś wymienili ten ram na 1333, a skoro są 3 sloty,żeby nie marnowała się wymieniona 2, to też załóżyli,
czyli mam teraz 10 gb ram /1333 wszystkie/ ,oby wsio działało.
Wsio zrobili dziś za free w ramach reklamacji.
 

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Dołączył
25 Marzec 2012
Posty
2080
Reakcje/Polubienia
468
Miasto
Hajnówka
Pomyliłem się systemowy jest na SSD. Jeśli tego nie zrobiłeś to zoptymalizuj system dla dysku SSD to też może być przyczyną pewnych kłopotów lub nawet BSOD


Najważniejsze: - wyłącz plik stronicowania na dysku SSD, przenieś go na inny dysk twardy komputera. - wyłącz hibernację - wyłącz automatyczną optymalizację, defragmentację dysku
 
Ostatnia edycja:

spamtrash

Bardzo aktywny
Zasłużony
Dołączył
11 Styczeń 2014
Posty
2403
Reakcje/Polubienia
3541
Miasto
To tu to tam....
Hiernacji nie wylaczaj. Ustaw ja na stala wielkosc, i zdecyduj co bardziej cenisz: zywotnosc dysku SSD czy szybkosc. Jesli szybkosc - zostaw na SSD. Jesli zywotnosc SSD - przenies na HDD (ALE: ja na 3letnim zestawie 256GB SSD +960 GB SSD - jeden NVMe a drugi SATA, oba SanDiski - NIE obserwuje zeby mi sie dysk sypal, a sila rzeczy mam plik wymiany 4GB na SSD bo HDD nie mam). "Manie" pagefile.sys zapobiega crashowi w pewnych okolicznosciach.
Trim to Ci winda sama powinna wlaczyc, a nawet jesli nie to zainstaluj sobie
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
, co Ci zalatwi reszte.
Diskeepera NIE wylaczaj, zostaw go na tych ustawieniach co gadalismy wczesniej, i poobserwuj cache w RAM przez pare dni, powinien teraz latac przy 10GB pamieci.
 

Grandalf

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Dołączył
26 Maj 2015
Posty
7915
Reakcje/Polubienia
19685
NIE obserwuje zeby mi sie dysk sypal, a sila rzeczy mam plik wymiany 4GB na SSD bo HDD nie mam). "Manie" pagefile.sys zapobiega crashowi w pewnych okolicznosciach.
BSOD'a nie widziałem od ponad 10 lat :) A plik wymiany ustawiam ręcznie w przedziale od 16MB do 1024MB.
 
Do góry