Co nam gra w duszy, czego aktualnie słuchasz ?

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30087
Miasto
Trololololo

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30087
Miasto
Trololololo

A

Anonymous

GlRZSWF.gif
Nie wszystkim to się spodoba, ale nie zamierzam ustępować pola. Dzisiaj jest właśnie ten dzień, kiedy można spokojnie napisać utworach związanych z powstaniem warszawskim. Wielu zacznie kręcić nosem i narzekać. Znowu pieśni patriotyczne itd. Trudno, wszelkie uwagi proszę zachować dla siebie. W przeciwnym razie nie pozostanę dłużny i od razu wymierzę sprawiedliwość jak sędzia Dredd. :szydera :szydera :szydera

W ciągu ostatnich kilkunastu lat wiele zmieniło się w podejściu polskiej sceny muzycznej do tematyki powstania warszawskiego. Niewątpliwie miało to związek z otwarciem Muzeum Powstania Warszawskiego w Warszawie. Na czele tej placówki stanął prężnie działający Jan Ołdakowski, który nie bał się różnych wyzwań, w tym muzycznych. Z inicjatywy Muzeum zostało podjętych szereg ciekawych projektów, w które włączyły się polskie zespoły rockowe, hip-hopowe i reggae oraz wykonawcy innych stylów muzycznych. :ok :hippie :yahoo

W 2005 roku grupa punkowa Lao Che nagrała na zamówienie Muzeum Powstania Warszawskiego singel „Czerniaków”. Nie był to przypadek, gdyż grupa wcześniej nagrała dobrze przyjętą płytę „Powstanie Warszawskie”. :suuper

W 2009 roku ukazał się genialny album zatytułowany „Gajcy!”. :yes master Płyta zawierała utwory nagrane przez różnych wykonawców do tekstów Tadeusza Gajcego – poety, żołnierza Armii Krajowej, który zginął podczas walk w powstaniu. Wśród wykonawców znaleźli się między innymi Kazik, Armia, Dezerter, Karolina Cicha i Lech Janerka. Ten ostatni zaśpiewał obrazoburczy, ale jak to zrobił, utwór „Święty kucharz od Hipciego”. :eek:o

Z kolei w 2010 roku została wydana pod patronatem Muzeum kolejna płyta „Wawa2010.pl”. Znalazły się na niej piosenki poświęcone 20-wiecznej Warszawie. Główną wykonawczynią jest Karolina Cicha. Artystka występuje we wszystkich utworach, tworząc duety z wykonawcami różnych stylów muzycznych. :gwizdek

Wyjątkowe miejsce wśród nagrań poświęconych Powstaniu Warszawskiemu zajął projekt z 2012 roku „Morowe Panny” z utworami zaśpiewanymi przez kobiety - Halinę Mlynkovą, Anitę Lipnicką, Katarzynę Groniec, Paulinę Przybysz oraz Marikę - dla kobiet - bohaterek powstania. Za stronę muzyczną odpowiadał Darek Malejonek z zespołem Maleo Reggae Rockers. :jezyk

Ponadto tematyka powstania była poruszana w utworach muzycznych innych artystów polskich. Sporadycznie odnotować też można zainteresowanie tematem walk powstańczych w Warszawie wśród zespołów zagranicznych. Blackmetalowa grupa Marduk ze Szwecji wydała w 2003 roku płytę „Plague Angel”, na której znalazł się utwór zatytułowany „Warschau”. Inny szwedzki zespół metalowy Sabaton wydał w 2010 roku album zatytułowany „Coat of Arms” z utworem „Uprising”, który przez 28 tygodni gościł na Liście Przebojów Trójki. :scratch
O statusie tej piosenki w naszym kraju może świadczyć fakt, że w marcu 2013 roku minister obrony narodowej Tomasz Siemoniak wręczył członkom zespołu grupy pamiątkowe oficerskie kordziki. :dziwak :dziwak

Lao Che - „Godzina W”

Co robisz? - Czy układasz litery alfabetu w różnej kolejności, czy też w tej właściwej?

Karolina Cicha - „Miłość bez jutra”

Odnoszę wrażenie, że Wszystkie swoje uczucia ukrywasz pod podwójną maską. Czego się boisz?

Armia - „Pałacyk Michla”

Nie mam na Ciebie żadnego wpływu. Jestem bezradny. To prowadzi do frustracji, która z dnia na dzień we mnie rośnie.

Hetane - „Czarne okna”

Chyba nie proszę Ciebie o zbyt wiele. Chciałbym, żebyś tylko dała znać, gdy wchodzisz na forum.

Hemp Gru - „63 dni chwały”

A gdy już wszystko było na dobrej drodze, gdy już nauczyłem się życia bez twojej obecności, wtedy cholera musiałaś właśnie napisać. Mój świat legł w gruzach.

Lao Che – „Czerniaków”

Myślałem, że już odszedłem, nie chcąc mieć już z Tobą nic wspólnego, lecz okazało się, że wciąż szukam Twojej obecności. Tak żebym mógł wiedzieć co robisz i z kim. I na dodatek mówię, że mnie to wszystko nie interesuje, ale tak naprawdę interesuje, i to cholernie.

Lech Janerka – „Święty kucharz od Hipciego”

Muszę Ci coś wyznać. Kiedy Ciebie poznałem, najwspanialszą muzyką stało się... wirtualne bicie Twojego serca. Jak ja Ciebie... Znowu o kilka słów za dużo.

Agressiva 69 – „Schodząc”

Ktoś mi powiedział, że łzy nie są oznaką słabości, lecz dowodem na to, że nasze serce nie wyschło... To jakaś powódź.

Lao Che - „Przebicie do Śródmieścia”

Kobieta czasem stara się udowodnić, że jest z niej jakaś zimna suka, innym razem udaje grzeczną i poukładaną dziewczynkę. Którą wolałbym? Nie wiem.

Dezerter - „Śpiew murów”

Czy my się nie kłócimy? No chyba nie. Po prostu mamy inne zdanie na ten sam temat.

Pjus – „Głośniej od bomb”

To chyba z jakiegoś filmu. Myślą, że są elitą. On jest zwykłym dupkiem, ona pospolitą dziwką.

52UM – „Do potomnego”

Kiedy umrę, każę się spalić. Zawartość urny z moimi prochami wysypiesz na złotą tacę.Później wciągniesz mnie jak najtańszą kokę od dilera za rogiem. Obiecałeś przecież, że będziemy zawsze nierozłączni. Człowiek ma jednak głupie myśli.

Stanisława Celińska, Bartek Wąsik, Royal String - „Warszawa” - (Utwór T. Love)

Odnoszę wrażenie, że bawisz się moimi uczuciami. Cholera! Pewnie dobrze wiesz jakie to jest zajebiste uczucie sprawiać mi przykrość, a radość zamieniać w ból. Pewnie z przyjemnością patrzysz na mnie, gdy moje łzy szczęścia zamieniasz w łzy rozpaczy. Pewnie powtarzasz to sobie: - „Jak dobrze widzieć gdy on już upada z braku sił, jak miło jest zobaczyć pustkę w jego oczach, która kiedyś była wypełniona bezgranicznym uczuciem do mnie. Cholera, jak niesamowicie jest oddawać mu całe zło, którym uderzył we mnie dawniej”. Zaraz, zaraz, nigdy nie miałem wobec Ciebie wrogich zamiarów. Nigdy nie podniosłem na Ciebie ręki, a Ty mi ją ucinasz. Za co Kochanie, powiedz mi za co?

GlRZSWF.gif

A

Anonymous

W 1991 roku odbył się w Sewilli niezwykły koncert. :gracz Poprzedzał on i wspierał przygotowania do światowej wystawy EXPO '92, która miała się odbyć w tym mieście. Organizacją imprezy pod tytułem „Guitar Legends” zajął się brytyjski impresario i producent Tony Hollingsworth. :ireful Pomimo różnych trudności organizacyjnych została przeprowadzona z koncertu transmisja telewizyjna do wielu krajów świata. :k...... Powstał też film dokumentalny, który składa się z pięciu części. :dziękuję

Ciekawostką jest to, że wśród producentów filmowych znaleźli się przedstawiciele spółki Art-B: Bogusław Bagsik i Andrzej Gąsiorowski. :dziwak Do nich dołączył znany poznański właściciel agencji artystycznej Marek Szpendowski, który organizował w Polsce m.in. koncerty Depeche Modde i Rogera Watersa. Później okazało się, że był on też tajnym współpracownikiem Służby Bezpieczeństwa o pseudonimie „Ojo”. :wariat

uAMkQFf.jpg

Koncert odbył się w ciągu pięciu nocy pomiędzy 15 a 19 października 1991 roku. Wystąpiło w sumie 27 wybitnych gitarzystów, kilku znanych wokalistów oraz liczne grono muzyków grających na różnych instrumentach. To była prawdziwa inwazja „Wioślarzy” na Półwysep Iberyjski. :hippie Każda noc miała swój własny motyw przewodni i specjalnie do niego dobranych wykonawców. :gwizdek

15.10.1991 - „Blues Night” - (Albert Collins, Robert Cray, Steve Cropper, Bo Diddley, Dave Edmunds, B.B. King). :yes master

16.10.1991 – „Fusion Night: A Tribute To Miles Davis” – (George Duke, Stanley Clarke, George Benson, Larry Coryell, John McLaughlin, Paco De Lucia, Rickie Lee Jones, Dennis Chambers, Ray Cooper, Ray Brown). :yes master

17.10.1991 – „Experimental Concert” - (Joe Cocker, Jack Bruce, Keith Richard, Bob Dylan, Phil Manzanera, Robert Cray, Steve Cropper, Dave Edmonds, Steve Jordan, Simon Phillips, Ray Cooper, Chuck Leavell, Pino Paradino, Vincent Amigo, Miguel Bose, Richard Thompson, Ivan Neville). :yes master :yes master

18.10.1991 – „Folk Rock” – (Roger Waters, Roger McGuinn, Robbie Robertson, Richard Thompson, Les Paul, Bruce Hornsby, Manu Katche, Tony Levin, Snowie White). :yes master :yes master

19.10.1991 – „Hard Rock Concert” - (Brian May, Joe Satriani, Steve Vai, Nuno Bettencourt, Joe Walsh, Paul Rogers, Gary Cherone, Nathen East, Steve Ferrone, Neil Murray, Cozy Powell). :yes master :yes master :yes master

Impreza była bardzo udana. Wszyscy muzycy, zwłaszcza gitarzyści, wrócili do swoich domów cali i zdrowi. Kiedy indziej wyjaśnię dlaczego o tym wspomniałem. Teraz dzięki telewizji „Japan Satellite Broadcasting” pokażę tylko jedną „osadę wioślarską”. Mój wybór jest oczywisty. Jak śpiewała grupa Bolter w swoim przeboju „Daj mi tę noc”... :szydera :szydera :szydera ale rzecz jasna tę ostatnią.

Lista utworów:
01. „Satch Boogie” - Joe Satriani
02. „Surfing With Alien” - Joe Satriani
03. „Always With Me Always With You” - Joe Satriani
04. „Big Bad Moon” - Joe Satriani, Brian May
05. „Liberty” - Steve Vai, Brian May
06. „Greasy Kids Stuff” - Steve Vai
07. „For The Love Of God” - Steve Vai
08. „More Than World” - Nuno Bettencourt, Gary Cherone
09. „Driven By You” - Brian May, Steve Vai
10. „Guitara Solo” - Brian May
11. „Tie Your Mother Down” - Brian May, Steve Vai, Joe Satriani
12. „Funk #49” - Joe Walsh
13. „Rocky Mountain Way” - Joe Walsh, Brian May, Steve Vai, Joe Satriani
14. „All Right Now” - Paul Rogers, Brian May, Steve Vai, Joe Satriani
15. „Now I'm Here” - Brian May, Gary Cherone, Steve Vai, Joe Satriani
16. „Hey Joe” - Paul Rogers, Brian May, Steve Vai, Joe Satriani, Nuno Bettencourt, Joe Walsh

„Guitar Legends - Hard Rock Concert” - Full Concert - Sevilla - Spain - 19-10-1991

Ktoś mnie kiedyś zapytał: -„Dlaczego gdy mężczyzna sypia z wieloma kobietami jest nazywany bogiem, a gdy kobieta sypia z wieloma mężczyznami, to jest dziwką”. Powtórzyłem za kimś, że gdy jeden klucz otwiera kilka zamków, jest dobrym kluczem. Jednak gdy jeden zamek da się otworzyć przez kilka kluczy, jest on do dupy. Tylko że nie jestem ślusarzem. Co ja plotę? Czy to kogoś może obchodzić. Ale dlaczego tak jest? No tego to ja ***** nie wiem.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30087
Miasto
Trololololo
Coldplay - Major Minus

1:56 :yes master
Rolling Stones - Gunface

The Fourth Kind Soundtrack - (Flight to Nome, Owolowa, Hypnosis)

7:10 :yes master
Might As Well Get Juiced - The Rolling Stones

THE ROLLING STONES OUT OF CONTROL

The Rolling Stones - Saint Of Me

Lucca

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1277
Miasto
Kraków
:) :) :)

Mój umysł jest w stanie
Ponieważ wszystko co ja wydaję się robić jest kuszeniem losu
Więc próbuję każdą przestrzeń
Ale cały czas rozbijamy się o bramę

Tym razem, tym razem

Mój umysł jest w stanie
Ponieważ wszystko za czym tęsknię przychodzi za późno
Więc próbuję i znikam
Ale jest stąd tylko jedna droga ucieczki

Tym razem, tym razem

Mój umysł jest w stanie
Ale wszystko czego potrzebuję to zmiana miejsca
I wiem, że muszę stawić czoło strachowi
Ale szczęście jest solidną firmą

zródło .tekstowo.pl

Fantastyczny kanał na YT The Photo Collection

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Śpiew ptaków + szum morza = najpiękniejsza muzyka
[website]http://blog.alternativaplatform.com/ru/files/2008/04/temple.swf[/website]
p.p myszy pokaż wszystko

:hippie :hippie

Do góry