Płyta zawierała utwory nagrane przez różnych wykonawców do tekstów Tadeusza Gajcego – poety, żołnierza Armii Krajowej, który zginął podczas walk w powstaniu. Wśród wykonawców znaleźli się między innymi Kazik, Armia, Dezerter, Karolina Cicha i Lech Janerka. Ten ostatni zaśpiewał obrazoburczy, ale jak to zrobił, utwór „Święty kucharz od Hipciego”.
O statusie tej piosenki w naszym kraju może świadczyć fakt, że w marcu 2013 roku minister obrony narodowej Tomasz Siemoniak wręczył członkom zespołu grupy pamiątkowe oficerskie kordziki.![]()
![]()
Poprzedzał on i wspierał przygotowania do światowej wystawy EXPO '92, która miała się odbyć w tym mieście. Organizacją imprezy pod tytułem „Guitar Legends” zajął się brytyjski impresario i producent Tony Hollingsworth. :ireful Pomimo różnych trudności organizacyjnych została przeprowadzona z koncertu transmisja telewizyjna do wielu krajów świata. :k...... Powstał też film dokumentalny, który składa się z pięciu części.
Do nich dołączył znany poznański właściciel agencji artystycznej Marek Szpendowski, który organizował w Polsce m.in. koncerty Depeche Modde i Rogera Watersa. Później okazało się, że był on też tajnym współpracownikiem Służby Bezpieczeństwa o pseudonimie „Ojo”.
Każda noc miała swój własny motyw przewodni i specjalnie do niego dobranych wykonawców.
ale rzecz jasna tę ostatnią. 
Mój umysł jest w stanie
Ponieważ wszystko co ja wydaję się robić jest kuszeniem losu
Więc próbuję każdą przestrzeń
Ale cały czas rozbijamy się o bramę
Tym razem, tym razem
Mój umysł jest w stanie
Ponieważ wszystko za czym tęsknię przychodzi za późno
Więc próbuję i znikam
Ale jest stąd tylko jedna droga ucieczki
Tym razem, tym razem
Mój umysł jest w stanie