Co nam gra w duszy, czego aktualnie słuchasz ?

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30109
Miasto
Trololololo

A

Anonymous

Zmarł Dennis Farina. Grał między innymi, w serialu Crime Story - Porucznik Michael 'Mike' Torello.
Z tym serialem zawsze leciała ta piosenka:

A

Anonymous

Wysublimowanej muzy słuchacie :yes master a ja jestem prosty chłopak to i dźwięki prostackie :klawik.,ot chociażby takie z Miasteczka Wilanów :szydera :

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12427
Miasto
Somewhere over the rainbow.
U mnie w odtwarzaczu ciągle kręci się The Smiths

ale pamiętam też o dzisiejszych urodzinach Saula Hudsona - Zdrówka Slash :piwko

A

Anonymous

Amy Winehouse - 14 września 1983 - 23 lipca 2011

4u3nEa3.jpg
Dzisiaj mija druga rocznica śmierci Amy Winehouse, angielskiej wokalistki R&B, soul i jazz. Pochodziła z rodziny żydowskiej z tradycjami jazzowymi. Jej znakiem rozpoznawczym był mocny makijaż z charakterystycznymi, grubymi, skośnymi i czarnymi kreskami na powiekach, natapirowane koki (tzw. beehives-ule) i oldskulowe pinupowe tatuaże. :hippie Ubierała się w stylu „vintage”. :dziwak Żyła jakby była gwiazdą z czasów jazzu lat 50. albo rocka przełomu lat 60. i 70., gdy obowiązywało hasło: „żyj szybko i umieraj młodo”. :kill Można powiedzieć, taka Janis Joplin naszych czasów. Komentatorzy najbardziej pesymistycznie nastawieni do tego, co Amy robi ze swoim życiem i karierą, brutalnie sugerowali, że to tylko kwestia czasu, kiedy ta dziewczyna się wykończy. :mad: :ireful
W 2008 roku Marco Perego zaprezentował w Half Gallery w Nowym Jorku instalację pt. „Jedyna dobra gwiazda rocka to martwa gwiazda rocka”. Rzeźba przedstawiała Amy Winehouse w kałuży krwi, z przestrzeloną głową i leżącym przy niej jabłkiem. Obok siedział morderca - William S Burroughs - amerykański poeta z pokolenia beatników. - „Gwiazdy rocka są zwierzętami ofiarnymi współczesnych społeczeństw” - skomentował swoją instalację artysta. Podobno chciał Amy w ten sposób ostrzec.

W sobotę 23 lipca 2011 Winehouse została znaleziona martwa w swoim mieszkaniu w londyńskiej dzielnicy Camden. Później ustalono, że przyczyną śmierci było wypicie dużej ilości alkoholu po okresie abstynencji.

Wydała tylko dwie płyty. Debiutancki album „Frank” ukazał się w 2003 roku. Jego sprzedaż tylko w samej Wielkiej Brytanii osiągnęła liczbę 300 tysięcy egzemplarzy i tym samym zyskała status platynowej płyty. Drugi album „Back to Black” wyszedł w 2006 roku i stał się potrójną płytą platynową - 1 mln sprzedanych płyt w Wielkiej Brytanii. Później Amy Winehouse otrzymała pięć Nagród Grammy. :hura

Natura obdarzyła ją kontraltem - głosem którego skala obejmuje co najmniej dźwięki od c do c2. W niektórych przypadkach dochodzi aż do wysokiego c-trzykreślnego sopranu. Posiada skalę ponad trzech oktaw. W dolnym rejestrze brzmi nisko i ciemno jak alt, lecz w górnym rejestrze, którego brak altowi, brzmi jak sopran. Ponadto kontralt musi mieć biegłość techniczną, czyli umiejętność szybkiego śpiewania, zwaną koloraturą. :yahoo Ten rodzaj głosu rzadko występuje zwłaszcza w Europie. Znawcy muzyki jazzowej podkreślali, iż głos Winehouse można porównywać do głosów takich śpiewaczek, jak Sarah Vaughan czy Nina Simone. :dziękuję

Rewelacyjnie interpretowała każdy tekst. Zwracała uwagę zarówno na każde słowo, każdy niuans, jak i na wymowę całej piosenki. Plus talent i wielka muzyczna wiedza. :) Wyróżniała ją jeszcze jedna rzecz. Była szczera aż do bólu. Wystarczyła jej tylko jedna piosenka „Rehab”, aby opowiedzieć o swoim życiu. :eek: Nie oszczędzała także innych kobiet, jak to miało miejsce w utworze „Fuck me pumps” :gracz Potrafiła też zaśpiewać jak facet... dla facetów... ale o sprawach kobiet, używając przy tym od czasu do czasu męskiego słownictwa. :zawsty :yhy :jezyk :yes master

Amy Winehouse – „Rehab”

Ranisz mnie nawet tym, że jesteś. A jak Ciebie nie ma, też bardzo boli.
Amy Winehouse – „You Know I'm No Good”

W zasadzie to ja ***** nic nie czuję. Gdzie jest moje serce?
Amy Winehouse – „Love Is A Losing Game”

Nigdy nie chciałem usłyszeć słów, które potrafią ranić. Omijałem je z daleka, zawsze dążąc do wymarzonego celu. Starałem się wszystko robić tak, by było dobrze. Ale odkąd Ciebie poznałem, nic mi do cholery nie wychodzi. Pozwól, że zwalę winę na Ciebie.
Amy Winehouse – „Tears Dry On Their Own”

Starałem się zmienić swój tok myślenia. Chciałem przestawić zwrotnicę z myślami i skierować je na kogoś innego. Nie potrafię, to jest zbyt trudne. Za mocno siedzisz mi w głowie.
Amy Winehouse - „A Song For You”

Nie mogę powiedzieć, że nic dla mnie nie znaczysz. W moim sercu zawsze jest miejsce dla drugiej osoby, takiej jak Ty. Chyba powiedziałem o kilka słów za dużo.
Amy Winehouse – „Back To Black”

Powtarzam sobie, że miłość to chwilowe zauroczenie... Później jest tylko zdrada... bez przebaczenia.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30109
Miasto
Trololololo
Guy J - 1000 Words (BergensBanen)

Guy J - Inception 18-05-2012

al

Forumowiszcze
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
12427
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Po ciężkim dniu warto czasem postawić na spokojniejszą muzykę dlatego wybrałem Basię Trzetrzelewską. Polka, która osiągnęła chyba najwięcej na scenie międzynarodowej zarówno solo jak i z grupą Matt Bianco.

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Reakcje/Polubienia
30109
Miasto
Trololololo

:eek:o :eek:o :eek:o :eek:o

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi