Co robię nie tak, że lapek muli?

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Relacja z dalszej części "pracy" nad ożywieniem lapka.
Wymieniłam kości! Był mały problem, bo jak wyjęłam kość 1GB i włożyłam 2GB, to Windows się posypał, niebieski ekran itd. Wyjęłam i porównałam te kości. Różniły się tylko ilością scalaków (przyswoiłam już sobie ten termin :dziwak ) czyli ten pierwszy miał 2Rx16, a ten nowy 2Rx8. I to była jedyna różnica, no poza producentem. Poczytałam sobie w necie (nie chciałam Wam zawracać głowy :szydera ), że to nie powinno mieć takiego wpływu. Nie poddałam się i przed chwilą dokonałam zamiany kości miejscami, wprowadzając ponownie nową kość za tę 1GB, tyle że do slotu po 2GB. Jasne, prawda? :p Na razie, jak widzicie, jestem. Lapek nawet wyczuwalnie szybciej reaguje. Jak zniknę, to znaczy, że sytuacja nie jest jeszcze opanowana. To tyle na dziś. :ok

EDIT:
Posypało się znowu. Może ta kość jest niedobra, a może nie pasuje do mojego lapka? Hmm ... :scratch

hme4.jpg

A potem po restarcie:

radn.jpg

sheriff

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
355
rada - zainstaluj program CPUID CPU-Z i daj skrin z ramki CPU , Memory i z SPD z slotu 1 i slotu 2 jesli sa 2 gniazda na ram , oczywiscie na tym działajacym ramie co odpala sie system normalnie .

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
uxnn.jpg

9z12.jpg

A SPD to nic się nie wyświetla. :scratch

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Spróbowałam odpalić Windowsa tylko na tej nowej kości. Bez sukcesu. Poniżej screeny.

huad.jpg

c0ci.jpg

Czy to znaczy, że kość jest niesprawna, nie gra z moim sprzętem, czy trzeba coś jeszcze wykonać?
Wszystkie kości mają te same parametry, różnią się tylko nazwą producenta.

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
203
Możesz przetestować programem MEMTEST (odpalonym z USB przed startem systemu)

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
Jeden jedyny błąd i kość na reklamację bądź do kosza.

Wygląda na uszkodzenie kości, ale - aczkolwiek napisałaś, że kości się nie różnią między sobą, to wolałbym to zobaczyć (to samo dla nowej kości i zakładka SPD dla OBYDWU). Wystarczy różnica na cl czy też obsługą multifreq dla płyty głównej. Poza tym z opisu sądząc masz INNE moduły pamięci - single side - w nowej kości. Płyta wcale nie musi ich obsługiwać.

sheriff

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Reakcje/Polubienia
355
Dziwne ze ci niepokazuje zakladki SPD a powinno .Z tego co wiem kośći ram montuje sie parami o takiej samej wartośći i taktowaniu zegara jak poczotkowa czyli 2 razy po 1 gb lub 2 razy po 2 gb i wtedy mamy odpowiednio 2 gb ramu lub 4 gb ramu .Takie zamotowanie ramu daje najbardziej efektywna prace i stabilna .

rada :szef - lapka do sklepu i jeszcze lepiej jak sklep na miejscu ma serwis i dobiora ci odpowiednie kośći do twego lapka, bez eksperymetowania i straty czasu, tak bedzie najszybciej bo samemu to szukanie w ciemno , ja sobie tak poradzilem ze swym lapkiem w sklepie mi dobrali odpowiednie - mam zamontowane 2 kośći po 2 gb i lapek śmiga jak rakieta :szef

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
817
Miasto
Hajnówka
To jest właśnie ten problem....PRODUCENT
Dość często składam i naprawiam komputery i zawsze staram się dobierając RAM kupować moduły znanych i cenionych producentów: Kingstone . Goodram (polska marka) dobre marki mają dożywotnią gwarancję...

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
203
Nie spieszyłbym się z osądami:

1. parami dobiera się kości do pracy w dual
2. Wywalałem kingston i goodram, bo z określonymi płytami lepiej pracowały samsungi i hynixy. Czasami producent podaje, że "pamięci współpracują z układami Intel, VIA, SiS, ale nie np. z nVidią"
3. Sypnąć się potrafi wszystko - wystarczy odrobinkę przegrzany komputer, niestabilny zasilacz.
4. Brak SPD może wynikać z zablokowania sterownika, który montuje CPU-Z w systemie. To win 8.1, zatem BYĆ MOŻE poradzi sobie pełna wersja AIDA64.
5. Ostatecznie - na kościach są nalepki producenta - warto je przepisać i podać.

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Quń napisał:
Możesz przetestować programem MEMTEST (odpalonym z USB przed startem systemu)

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
Jeden jedyny błąd i kość na reklamację bądź do kosza.

Wygląda na uszkodzenie kości, ale - aczkolwiek napisałaś, że kości się nie różnią między sobą, to wolałbym to zobaczyć (to samo dla nowej kości i zakładka SPD dla OBYDWU). Wystarczy różnica na cl czy też obsługą multifreq dla płyty głównej. Poza tym z opisu sądząc masz INNE moduły pamięci - single side - w nowej kości. Płyta wcale nie musi ich obsługiwać.

Włączyłam test i wyszłam z domu. Wracam, minęły 4,5h i wygląda tak. Mam testować dalej?

msjx.jpg

A

Anonymous

Już możesz przestać testować, program wykonał już pięć pełnych cykli testowania
u Ciebie niestety jest wiele błędów (ponad 25000 :eek:) ewidentnie problem z pamięcią RAM

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
203
Dokładnie.

Kość wcale nie musi być uszkodzona, może po prostu nie współpracuje z chipsetem.
Ale - w tym lapku nie pójdzie. Jeśli masz szanse wymienić - to na kość o parametrach: 2 GB DDR2, cl 5.0, 667 MHz, dwustronna.

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz - ta kość RAM NIE OBSŁUGUJE 667 MHz - może być np. 533 MHz, ale nie 667 MHz. Na dzień dobry pracuje więc jak po przetaktowaniu (overclocking'u) - i nie wyrabia.

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Po przejściu na Windows 10 lapek znowu muli.
Bardzo wysokie użycie procesora.

2015-08-21_11h22_25.png

Zainstalowanych tylko kilka programów i nie da się pracować. Ledwo otwiera okienka, FF chodzi ledwo. Co robić?

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
203
1. Pamięć wymieniona na poprawną i sprawną?
2. Sterowniki do sprzętu od producenta (nie - domyślne windowsa) - zainstalowane?
3. Poza Webroot - co jeszcze? - tu wypróbuj 360 TS.
4. Jaki stan autostartu (programy i usługi) i ustawień prywatności (raportowania do microsoft, udostępniania łącza itp.)?
5. Auslogic Boost Speed z promocji i WiseCare 365 (również z promocji) - zastosuj ich optymalizację (tweak).

Napiszę tak - niedawno lepperowałem acera one (netbook z AMD c50 - 2 X1 GHz, 4 GB RAM). Nie tyle system się "pocił", co stado uruchomionych driverboosterów, glaryutilities jobs, wiseboot asistantów, iobit bootdefragów i malwarecleanerów kradło czas i pracę procesora. AVG Internet Security zastąpiony 360 TS + GlassWirefirewall. Nadal nie działa zadowalająco (jak dla mnie) - lepszy byłby zainstalowany dotychczas win 7. I na tym koniec.
Ale - to użytkownik decyduje.

A

Anonymous

Webroot na bank nie jest problemem

uruchom kompa w trybie awaryjnym
jeśli będzie chodził "lekko" to prawdopodobnie nie problem sprzętowy
i tutaj skupił bym się na sterownikach , oraz na uruchomionych procesach (usługach)
na spokojnie dojdziesz do przyczyny

Do góry