Co robię nie tak, że lapek muli?

rene1983

Wygadany
Reakcje/Polubienia
5
Ja miałem tez sam objaw w końcu doszedłem do wniosku że to wina Bitdefendera,obecnie używam emisoft internet security i laptop dosłownie ożył chodzi jak dzień do nocy.

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
Ja tam poczekam na odpowiedzi na 5 pytań.

Co do kategorycznych twierdzeń co do webroota - to chyba pierwszy i jedyny AV bez potrzeby aktualizacji programu, support został zwolniony, a sam program działa idealnie na każdym komputerze i w każdych warunkach, współpracuje z wszystkimi bibliotekami systemu i jakiegokolwiek innego programu. Z takim outpost firewall współpracuje świetnie - nie tak jak comodo AV czy F-prot.

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Quń napisał:
Ja tam poczekam na odpowiedzi na 5 pytań.

Co do kategorycznych twierdzeń co do webroota - to chyba pierwszy i jedyny AV bez potrzeby aktualizacji programu, support został zwolniony, a sam program działa idealnie na każdym komputerze i w każdych warunkach, współpracuje z wszystkimi bibliotekami systemu i jakiegokolwiek innego programu. Z takim outpost firewall współpracuje świetnie - nie tak jak comodo AV czy F-prot.

1. Pamięć dobrana parami i sprawna cały czas bez zmian.
2. Sterowniki chyba windowsowskie :scratch
3. Webroot + Hitman Pro na starcie i AppGuard
4. Trochę z autostartu wyłączyłam, ale nie wszystkie rozpoznaje, więc pewnie nie wszystkie możliwe wyłączyłam
Co do ustawień prywatności to tylko z grubsza te suwaki, co są w Ustawieniach.
5. Zwykle używałam Wise Care 365 i zaraz zainstaluję.

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
Bosz... Za dużo grzybków w barszczu - zostaw webroot, wywal hitmana i appguard. Nie chodzi o wyłączenie - każdy z nich ma swoje procesy, które i tak działają w tle. Zamiast Admunchera - nie można na chwile wtyczek adblock/flashblock? Jednak troszkę mniej w systemie siedzą niż odrębny program.

Sterowniki - dowolny program (darmowy) - iobit driverbooster czy chociażby moduł z glary utilities pro - Sterowniki / Update. Znajdzie - to dobrze.

Nie bez powodu polecam ten Auslogic Boost Speed - ma moduły (odrębne, zakładka Registry Cleaner / registry Defrag) do rozprawiania się z błędnymi wpisami. Warto. Z głównego ekranu - System Advisor oczyści i zasugeruje poprawki w ustawieniach.
To ostatnie także robi wise care 365 PRO. Nie szkodzą sobie.

A

Anonymous

Quń-nie rób sobie jaj.
Sugerujesz żeby wywalić AG & Hitmana... a podsuwasz 360 TS :eek: .
AG nic nie ssie więc jaki może mieć wpływ na mulenie lapka ? Żaden.
Dziewczynko ten Hitman to Hitman czy HitmanProAlert ?
Auslogic Boost Speed, WiseCare 365 i inne kombajny "czyszczące" niczego nie przyspieszą mogą co najwyżej poprawić samopoczucie.
Lekiem na całe zło (jeśli nie robisz kopii systemu) jest format.

A

Anonymous

Hornet ma racje
choć ja mimo wszystko sprawdził bym sterowniki
i uruchomione usługi
prawdopodobnie w tym właśnie tkwi problem

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
Zapewne siedzicie teraz nad systemem tofany i przerzucacie procesy, zastanawiając się który z nich pożera zasoby. Prawda?
A może - tak jak ja - sugerujecie próby i możliwe rozwiązania problemu? Znacie również win10, ponieważ jesteście developerami i zdążyliście przetestować ustawienia p2p przy udostępnianiu kolejnym użytkownikom upgrade systemu, zdołaliście wyłączyć pracę swojego łącza na rzecz microsoftu i wiecie na pewno, że webroot nie ma oporów ze swoim skanerem online. Zdoła się przebić przez priorytetowe usługi microsoftu. Nie musi ponawiać prób połączenia, żeby przeskanować kilka plików.
Zastąpienie testowo wymienionych przeze mnie programów - żeby sprawdzić TO konkretne rozwiązanie - jest absolutną pomyłką...
OK. Czekam na Wasze sugestie. Mam nadzieję, że rozwiązanie będzie w JEDNYM precyzyjnym i idealnie dobranym poście, a nie na 18 stronie w temacie. Cóż zatem sugerujecie? Wyłączenie "jakichś" usług? Aktualizację "jakichś" sterowników? Zakładam, że jakakolwiek będzie - w końcu to sprzęt sprzed sześciu lat.
Uprzejmie również informuję, że tyle ma system, na którym akurat siedzę. Bez "formata" czy przywracania systemu z backupu. Potrafię o niego zadbać. I o pozostałe 5 domowych złomków także.

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Hornet napisał:
Quń-nie rób sobie jaj.
Sugerujesz żeby wywalić AG & Hitmana... a podsuwasz 360 TS :eek: .
AG nic nie ssie więc jaki może mieć wpływ na mulenie lapka ? Żaden.
Dziewczynko ten Hitman to Hitman czy HitmanProAlert ?
Auslogic Boost Speed, WiseCare 365 i inne kombajny "czyszczące" niczego nie przyspieszą mogą co najwyżej poprawić samopoczucie.
Lekiem na całe zło (jeśli nie robisz kopii systemu) jest format.

Hitman Pro - skanowanie po starcie systemu.

Z pewnością jest jakiś problem ze sterownikami karty sieciowej, bo co jakiś czas gubi mi połączenie, a raz na kilka dni BSOD z błędem właśnie sterowników tych.

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
Jeśli to karta intel ABGN - kup sobie kartę wifi na usb (najprawdopodobniej). Ta nie ma sterowników pod 10, używa tych z 7. Ale to nie jest ten problem.

A

Anonymous

Quń napisał:
Zapewne siedzicie teraz nad systemem tofany i przerzucacie procesy, zastanawiając się który z nich pożera zasoby. Prawda?
A może - tak jak ja - sugerujecie próby i możliwe rozwiązania problemu? Znacie również win10, ponieważ jesteście developerami i zdążyliście przetestować ustawienia p2p przy udostępnianiu kolejnym użytkownikom upgrade systemu, zdołaliście wyłączyć pracę swojego łącza na rzecz microsoftu i wiecie na pewno, że webroot nie ma oporów ze swoim skanerem online. Zdoła się przebić przez priorytetowe usługi microsoftu. Nie musi ponawiać prób połączenia, żeby przeskanować kilka plików.
Wow...Quń cóż za piękny pokaz elokwencji :eek: . Jesteś może z "Miasteczka Wilanów" ??
Nie...nie robimy nic z tego o czym tak ładnie piszesz...opieramy sie tylko na własnym doświadczeniu i obserwacjach.
O Webroocie nie chciałem pisać...bo Chłopcy tutaj są bardzo przewrażliwieni na jego punkcie...to prawda,że niektórzy się skarżą na jego mulenie...ot chociażby na SG.
Sprawa jest prosta...i nawet Cyceron piękną retoryką by tego nie zanegował.
Z tego co zauważyłem Dziewczynka instaluje dużo różnego softu...i balast po nim zawsze zostaje.A na to jest zawsze tylko jeden lek : format.
Poza tym Windows 10 to ułomna świeżynka...więc istnieje duże prawdopodobieństwo,że problem nad którym tu deliberujemy nawet nam się nigdy nie przyśni.

Tadek59

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
144
Zapominacie o jednym Windows 10 ma w swoich ustawieniach bardzo ciekawą opcję , przywróć Windows 10 do ustawień fabrycznych i do wyboru masz zachowując twoje pliki ( zdjęcia i dokumenty ) , bądź nie .Muszę się przyznać że z tego już korzystałem i jest to dobre wyjście z sytuacji , kiedy już wyczerpaliśmy wszystkie możliwe rozwiązania.System instaluje się na nowo instalując sterowniki i cały Windows 10 jakby od zera oraz w przypadku zaznaczenia opcji zachowaj dokumenty i zdjęcia , przywraca je , natomiast wszystkie zainstalowane aplikacje tracimy na cóż potem je sobie instalujemy na nowo wybierając te , które w 100% działają z Windows 10 i nie zaśmiecamy systemu niepotrzebnym softem , musimy tylko pamiętać o jednym stracimy możliwość powrotu do swojego poprzedniego systemu :klawik.

Quń

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
199
Hornet napisał:
Wow...Quń cóż za piękny pokaz elokwencji :eek: . Jesteś może z "Miasteczka Wilanów" ??
Nie...nie robimy nic z tego o czym tak ładnie piszesz...opieramy sie tylko na własnym doświadczeniu i obserwacjach.
O Webroocie nie chciałem pisać...bo Chłopcy tutaj są bardzo przewrażliwieni na jego punkcie...to prawda,że niektórzy się skarżą na jego mulenie...ot chociażby na SG.
Sprawa jest prosta...i nawet Cyceron piękną retoryką by tego nie zanegował.
Z tego co zauważyłem Dziewczynka instaluje dużo różnego softu...i balast po nim zawsze zostaje.A na to jest zawsze tylko jeden lek : format.
Poza tym Windows 10 to ułomna świeżynka...więc istnieje duże prawdopodobieństwo,że problem nad którym tu deliberujemy nawet nam się nigdy nie przyśni.

"Nie jesteś z Miasteczka Wilanów"

Nie mam uprzedzeń co do webroot - ale po wcześniejszych doświadczeniach "Dziewczynki" - zwróć uwagę, że ustalałem (próbowałem) najpierw to, co ostatnio przysparzało kłopotów. Ma oczywiście za dużo zbędnego softu (który tylko częściowo widać na PrtScr).
Z życia wzięte - i7, 8 gb, gtx 7xx, SSD + HDD, win 7 - "system siem nie moshe uruchomić, pomush...". Był banalny problem - Glaru Utilities, Ashampoo Core Tuner 2, Wise Boot Asistant, dwa antywirusy (tak, wiem...) i kilka jeszcze innych programów, które przez 30 minut mieliły dyskiem na ekranie startowym, analizując, sprawdzając i mierząc czas uruchomienia systemu. Ja po prostu odczekałem (czego wystraszony właściciel nie zrobił wyłączając komputer z buta) - i wywaliłem balast.

Strzelam propozycje jak każdy tutaj. Uwzględniłem działania webroot i samego windowsa oraz osoby przed monitorem laptopa. Nie zrezygnuje ze screenpresso, menedżera haseł, skype, znać nawalone z ostrożności programy "zabezpieczające przed podglądaniem przez rurę odpływową umywalki" - naturalne jest, że w pierwszym rzędzie TESTOWO można się ich pozbyć (co je ewentualnie wyeliminuje z podejrzanych).

Pytałem także o sterowniki, zwróć uwagę. Wyjdzie prawdopodobnie na to, że skaner online webroota jest fatalnym rozwiązaniem na sterownikach pod win7 64 bit w systemie win 10 (co nie oznacza, że webroot jest "be", niewydajny czy słaby - po prostu w tych warunkach sprawia problemy - stąd uwaga o bezrobotnym supporcie).
Po co tofana na "10" przeszła bez zmiany sprzętu - zgadywał nie będę, bo i po co? Kobiety kupują sobie nowe sukienki, faceci nowe samochody (lub odwrotnie) - chociaż ani z nich nie skorzystają, ani jeździć nie potrafią. Bo nowe i się podoba i się chce mieć.

Na tym lapku nie wychodziłbym ponad "7". Ewentualnie go zmienił na jakiegoś za 1500 zł z win 10.

Samo przywracanie ustawień fabrycznych czy format da mniej więcej to samo, co odinstalowanie programów jakimś IObit Uninstallerem. Włączy się udostępnianie łącza na potrzeby M$, raportowanie, ocenianie, dostępy aplikacji i podobne. Oraz domyślne sterowniki windows. O czym także napisałem.

A

Anonymous

powiem tak - w kilku przypadkach z którymi miałem styczność problemem w laptopach stanowiła własnie przesiadka na nowy system
dla czego - otóż ludzie często zastanawiają się czy instalować sterowniki microsoftu , czy sterowniki od producenta , często olewają ten temat bo generalnie na stery od producenta lapka trzeba czekać ,bywa ze długo
i instalują to co jest teraz dostępne , a własnie to stanowi problem
czasami nie działa kamerka,wifi, głośniki, itp itd w taki sposób rodzą się własnie problemy
Tofana
sprawdź czy producent twojego laptopa udostępnił sterowniki pod win 10
jeśli tak to zrób to o czym pisał Tadek i zainstaluj własnie je
jeśli jednak producent jeszcze takowych sterów nie udostępnił to wracaj do win 8.1
i czekaj
przynajmniej ja tak bym zrobił :klawik.
nie widzę sensu siedzieć na 10 tce jeśli uniemożliwia Ci to póki co normalia prace z kompem :hippie

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
jorn napisał:
Tofana
sprawdź czy producent twojego laptopa udostępnił sterowniki pod win 10
jeśli tak to zrób to o czym pisał Tadek i zainstaluj własnie je
jeśli jednak producent jeszcze takowych sterów nie udostępnił to wracaj do win 8.1
i czekaj
przynajmniej ja tak bym zrobił :klawik.
nie widzę sensu siedzieć na 10 tce jeśli uniemożliwia Ci to póki co normalia prace z kompem :hippie

Sprawdziłam i nie udostępnił.

A

Anonymous

wiec jeśli na 8.1 było ok , to wracaj ...
a o 10 tce pomyśl gdy takowe stery będą dostępne :guma

Do góry