Tekst jest fragmentem książki: Don Gabor „Uwolnij swój język. Jak zacząć konwersację i zdobyć przyjaciół”
To, w jaki sposób włączysz się do rozmowy, determinuje ogólny ton i formę dalszej dyskusji. Dotyczy to zarówno rozmów prowadzonych twarzą w twarz, jak i tych za pośrednictwem internetu. Taktowne włączanie się do rozmów, połączone ze stosowaniem się do podstawowych zasad etykiety (etykiety w komunikacji internetowej), nie tylko pozwoli Ci zrobić dobre pierwsze wrażenie, ale także zwiększy Twoje szanse na nawiązanie cennych relacji.
Zamiast traktować dyskusje jako okazje do konfrontacji, postaraj się dostrzec w nich okazje do nawiązywania kontaktów, wymiany informacji i zdobywania przyjaciół.
Chociaż do rozmów w sieci można dołączać na wiele różnych sposobów, wykorzystanie do tego celu poniższych czterech kroków może w tym wydatnie pomóc.
Krok 1: Obserwuj, zanim się odezwiesz
Zanim napiszesz swój pierwszy komentarz, zapoznaj się z dyskusją. W ten sposób poznasz sposób myślenia, wartości oraz styl rozmowy poszczególnych uczestników dyskusji bądź użytkowników serwisu. Jest to korzystne, gdy chcesz dopasować swój styl do wypowiedzi innych albo też zachować preferowany przez dyskutantów poziom formalności rozmowy.
Krok 2: Przełam lody krótkim, pozytywnym komentarzem albo prostym pytaniem
Najłatwiejszym sposobem dołączenia do rozmowy w sieci jest pozytywny komentarz. Oczywiście można poprzestać na stwierdzeniu w stylu: „Świetna odpowiedź”, „Celna uwaga” lub „Mów, mów, to ciekawe”, ale dużo lepiej jest stworzyć dłuższą pozytywną wypowiedź bądź proste pytanie odnoszące się do tematu rozmowy. W ten sposób pokażesz się innym jako osoba otwarta, przyjazna i chętna przyłączyć się do konwersacji.
Komentarz taki, podobnie jak wszystkie inne wypowiedzi w sieci, powinien być napisany poprawnie. Unikaj pisania wszystkiego zarówno małymi literami i bez znaków przestankowych, jak i SAMYMI WIELKIMI LITERAMI, gdyż w korespondencji sieciowej wielkie litery oznaczają KRZYK. Autor komentarza w rodzaju „CO WTEDY ZROBIŁEŚ?” nie tylko jest traktowany jako osoba nieuprzejma, ale także jako ktoś nie mający pojęcia o podstawach etykiety sieciowej.
Krok 3: Zaangażuj się bardziej i pisz komentarze wartościowe oraz zachęcające do odpowiedzi
Aby włączyć się do rozmowy i rozwinąć dyskusję:
Zadaj pytanie otwarte: „Co jest takiego w…, co cię tak bardzo…”.
Podziel się swoją opinią, mówiąc np.: „Też zdarzyło mi się zrobić…”.
Rozwiń swoją myśl, pisząc: „Mogę dodać też swoje doświadczenie…”.
Pisz o doświadczeniach lub pomysłach, które mogą pomóc innym. Unikaj długich, przegadanych komentarzy, które mają niewiele wspólnego z tematem dyskusji. Postaraj się skoncentrować na pytaniach odnoszących się do tematu rozmowy i pytaniach związanych z wypowiedziami innych dyskutantów, np.: „Doskonale rozumiem Twój problem. Kiedyś byłam w podobnej sytuacji i postąpiłam następująco…” albo „Ciekawy problem. Jakie masz możliwości działania?”.
Unikaj sarkazmu, złośliwości oraz narzekania
Czy Twoje komentarze pobudzają do myślenia, czy raczej przypominają sarkastyczną krytykę? Pamiętaj, że mówiąc, nie tylko przekazujesz swoją wiedzę i doświadczenie, ale także demonstrujesz własną osobowość i nastawienie do innych. Serwisy społecznościowe są również miejscami wymiany myśli, więc często pojawiają się na nich różne poglądy i sprzeczne ze sobą wypowiedzi. Nadmiernie krytyczne lub kłótliwe komentarze sprawiają jednak, że ich autorzy są zazwyczaj unikani przez pozostałych użytkowników serwisu. Jeżeli nie zgadzasz się z czyimiś poglądami, zadaj kilka pytań pokazujących, że chcesz zrozumieć punkt widzenia rozmówcy, zanim odpowiesz na jego argumenty w zdecydowany sposób. Jeżeli patrzysz na coś w zupełnie inny sposób, uważnie dobieraj słowa, aby nie sprawić wrażenia nieuzasadnionej wyższości bądź kłótliwości. Nigdy nie używaj też blogów założonych przez inne osoby ani serwisów informacyjnych bądź społecznościowych do obmawiania i krytykowania innych ludzi ani też do wylewania swoich żalów bądź uraz żywionych względem pewnych ludzi lub instytucji. Oto kilka innych przydatnych zasad:
Zanim odpowiesz, zapoznaj się ze wszystkimi poprzednimi komentarzami, aby uniknąć pisania nie na temat.
Nie przyjmuj odmiennego zdania specjalnie po to, aby doprowadzić do kłótni.
Ignoruj wszystkie wypowiedzi ewidentnie mające na celu sprowokowanie innych do kłótni.
Nie wytykaj innym błędów, jeżeli robisz to wyłącznie dla okazania własnej wyższości.
Zanim wypowiesz się krytycznie, powiedz, z którymi tezami przedmówców się zgadzasz.
Nie przedstawiaj swoich poglądów jako faktów ani jedynych możliwych interpretacji jakiegoś zjawiska.
Jeżeli piszesz o prywatnych opiniach, nie zapomnij poprzedzić ich wyrażeniami takimi jak: „Moim zdaniem…” lub „Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że…”.
Krok 4: Komentuj szybko i regularnie
Jeżeli chcesz brać udział w dyskusjach w sieci i nawiązywać kontakty z innymi dyskutantami, przesyłaj swoje komentarze regularnie i na bieżąco. Nie musisz komentować wszystkiego, więc skup się tylko na tym, co Cię interesuje lub jest dla Ciebie szczególnie ważne.