A
Anonymous
Propozycji wiele,,, tak jak napisał marsellus, jestem zdania aby nie bawić się w skomplikowane softy
Filozof odpoczywasz od forum przez jeden dzień
Filozof odpoczywasz od forum przez jeden dzień
Conti napisał:Fortece nie do zdobycia
Pytanie:
Jesteś w miarę orientującym się użytkownikiem systemu windows czy raczej uzytkownikiem laptopa który ma działać bez wgłębiania się w szczegóły?
Zakładam że to drugie, więc:
System jest legalny, wiec normalne aktualizacje dla 8.1 w trybie automatycznym i tyle. O przesiadkę na win10 zapytaj za 6-8 miesięcy.
Antywir spokojnie wystarczy darmowy np AVG.
Firewall wbudowany w system starczy. Laptop w domu stoi pewnie za routerem z firewallem, wiec ......
Kopie zapasowe robi sam system (pare klików), przydałby się zewnętrzny dysk 2,5" żeby było na czym robić te kopie zapasowe.
Od czasu do czasu darmowy MBAM do przeskanowania.
I głowa na karku, nie klikać w nieznane załączniki mailowe itp.
Programy zabezpieczające nie mogą utrudniać życia użytkownikowi, bo użytkownik przestanie ich używać.
Każde pytanie zadane przez program zabezpieczający to utrudnienie życia. Im mniej tym lepiej.
CiociaSamoDobro napisał:Troszke sie orientuje, ale wolalabym, zeby mi dzialal i o nic nie pytal.
Zainstalowalam Bitdefender Total Security na 6 miesiecy - czy powinnam wylaczcy fire wall windowsa, czy nie?
W niedalekiej przyszlosci planuje kupic dysk zewnetrzny. Czy ten program Keriver 1-Click Restore Free, ktory poleca mi SE7EN wystarczy?
MBAM ??
SE7EN napisał:Powinien wystarczyć do naprawy systemu, ponieważ kopiuje tylko partycję systemową.
pss napisał:Keriver 1-Click Restore Free? jest to proste rozwiązanie ale chyba nie do końca skuteczne.
Tak na marginesie - witaj Ciotka
Część triali (no i nie tylko) zostawia o sobie informację na partycjach startowych systemu i tu bym polecił raczej Macrium Reflect Free
Przynajmniej jedna kopia partycji systemowej jest istotna, oczywiście program może działać z automatu. Po zakupie dysku zewnętrznego będzie tym bardziej cennym softem.
Kiedy wszystko zawiedzie to zawsze MRF zostaje tą ostatnią deską i cieszę się że jest.
Pomijam już fakt że u mnie Keriver wyrzuca błąd i po mimo reinstalacji 8.1 nie da się z niego korzystać, możliwe że to winien jest 64b system, tak czy siak pozostał na starszym kompie.
Co do antywirusów to wybierzesz raczej taki co Tobie akurat się spodoba, chociaż z systemem miałem MCafee i trzeba przyznać że nie jest to jakaś kobyła - ale jest płatny.