- Reakcje/Polubienia
- 89
Programu używam już od jakiegoś czasu. Nie jestem jakimś nałogowym oglądaczem filmów ale w tygodniu przynajmniej ze trzy razy zapuszczam czy to film czy jakiś program, który przegapiłem w tv. Porównywanie czy zachwycanie się wersją Lite nie ma sensu. Oferuję ona tylko - o ile się orientuję - konwertowanie wideo 1080i do 1080p. To co naprawdę was zaskoczy (oczywiście osoby, którym dopisze szczęście) to możliwości jakie daje technologia Picture2. Oczywiście mowa tutaj nie tylko o filmach HD (do czego został stworzony Splash PRO) ale też o "zwykłych" filmach low definiszyn. Nawet film jakości 360p czy 480p wygląda na Splash'u lepiej niż np. na MPC. Płynność i barwa oglądanego filmu na pewno was zaskoczy - uwierzcie mi jest różnica (przy zachowaniu pewnego dystansu od monitora). Na komputerze posiadam sporo materiału nakręconego cyfrówką w formacie .MOV (480p) i muszę powiedzieć (napisać), że przy odtwarzaniu tego na QuickTimie obraz był jakiś taki wyblakły. Gdy aparat obracany był w którąś ze stron, obraz miał tendencję do klatkowania (nie były to jakieś mega zaciachy ale płynne to też na pewno nie było) przy oglądaniu tego na Splash'u PRO problem nie występował. Obraz był płynny a barwy bardziej soczyste. Czy program posiada jakieś wady? Jeżeli miałbym coś wskazać to może to, że przy zbyt przesadzonych ustawieniach Picture2 procesor może służyć jako podgrzewacz ale już przy minimalnych ustawieniach widać różnicę w oglądanym materiale więc nie jest to jakiś wielki problem. Im lepszy sprzęt tym bardziej można pokombinować z ustawieniami. Program odtwarza też muzykę ale mnie jakoś nie kusi tą funkcją (może dlatego, że przyzwyczaiłem się do foobara). Jeszcze jedno - co może być lekkim szokiem dla osoby, która wygra - program nie odtwarza DVD (tak wiem to jest HD Player). To chyba wszystko jeżeli chodzi o wady. Do zalet - oczywiście poza technologią Picture2 - dodał bym jeszcze m.in. funkcję: SmartSeek dzięki niemu można szybko zorientować się gdzie była dana scenka z filmu oraz (tylko wersja PRO EX) łatwe przesyłanie naszych filmików na YT, fejsbuka czy też na smartfona. Mimo, że posiadam już Splasha PRO EX to ewentualna wygrana bardzo mnie ucieszy zwłaszcza, że co do licencji mam już pewne plany