Mam Win 10 a chcę Win 7 / mulenie kompa na W 10

Bizon

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
320
Miasto
Nagykutas
Jak mając Win10 zainstalować Win7?
Za uja nie mogę odpalić płyty instalacyjnej z Win7...HELP! :co jest?

tofana

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
857
Miasto
Boogie Street
Re: Mam Win10 a chcę Win7

Ustaw w BIOSie bootowanie z napędu na 1. miesjcu.

Ircus

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
53101

Jak mając Win10 zainstalować Win7?

Czemu chcesz przejść z powrotem na 7 -mkę ??

A

Anonymous

Bizon sprawdź czy inne płytki odpalają Ci z tego napędu i czy ta płytka rusza z innego napędu (może jest uszkodzona?).

Bizon

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
320
Miasto
Nagykutas

W BIOS-ie było oczywiście ustawione jak trzeba, cofnięcia nie można było zrobić, Tool był bezużyteczny bo nie miałem obrazu ISO...ogólnie po prostu nie odpalało płyty...
Po nastu próbach postanowiłem spróbować z pierwotnym systemem czyli Vistą...znowu ileś tam razy i dupa...na drugi dzień kolejna próba z Win7 i idzie!...ale Vista! :p :scratch
Później od nowa walka z 7-mą i w końcu odpaliła franca...Win10 poszedł już bezproblemowo z USB.
Szlag trafił wszystko również na drugim dysku, :facepalm tak to jest jak się zwleka z kupnem dysku zewnętrznego.
Cholera wie co było przyczyną, napęd czy coś w systemie.

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka

Bizon napisał:
W BIOS-ie było oczywiście ustawione jak trzeba, cofnięcia nie można było zrobić, Tool był bezużyteczny bo nie miałem obrazu ISO...ogólnie po prostu nie odpalało płyty...
Po nastu próbach postanowiłem spróbować z pierwotnym systemem czyli Vistą...znowu ileś tam razy i du**...na drugi dzień kolejna próba z Win7 i idzie!...ale Vista! :p :scratch
Później od nowa walka z 7-mą i w końcu odpaliła franca...Win10 poszedł już bezproblemowo z USB.
Szlag trafił wszystko również na drugim dysku, :facepalm tak to jest jak się zwleka z kupnem dysku zewnętrznego.
Cholera wie co było przyczyną, napęd czy coś w systemie.

Warto robić kopie zapasowe partycji systemowych. Przywrócenie partycji z kopii jest w razie awarii formalnością, nawet na nowy dysk i wszystko działa
kopie.jpg

Co więcej mogę sobie przywrócić te systemy na różnych partycjach tego samego dysku i korzystać z każdego z nich wymiennie.

artoor

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
0
Miasto
Częstochowa

Wiem, teraz już pozamiatane, ale ja miałem podobny problem w pracy. Nic nie chciało bootować z płyty CD, pomimo że ustawienia w BIOSie były jak należy. Problemem okazał się zewnętrzny czytnik kart pamięci. Po jego wypięciu z gniazda USB wszystko bootowało z CDROM'u. Oczywiście nie żebym twierdził, że u Bizona musiało być tak samo, po prostu dla potomnych - czasem lepiej coś wypiąć ;)

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583

Emmers napisał:
Warto robić kopie zapasowe partycji systemowych. Przywrócenie partycji z kopii jest w razie awarii formalnością, nawet na nowy dysk i wszystko działa
kopie.jpg

Co więcej mogę sobie przywrócić te systemy na różnych partycjach tego samego dysku i korzystać z każdego z nich wymiennie.
Niezła myśl - warto pamiętać. :ok
Kopie robione Acronisem?
I przy okazji czym można zrobić kopię Windy, żeby ją przywrócić, gdyby przy instalacji Linuxa na jednej partycji (oczywiście podzielonej odpowiednio na potrzeby Linuxa) coś poszło nie tak?

helium

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
2611
Miasto
Kraków

zeno06 napisał:
Kopie robione Acronisem?
I przy okazji czym można zrobić kopię Windy, żeby ją przywrócić, gdyby przy instalacji Linuxa na jednej partycji (oczywiście podzielonej odpowiednio na potrzeby Linuxa) coś poszło nie tak?
Polecam z czystym sumieniem Acronisa. Acronis to sprawdzony soft, używam od wielu lat i nigdy nie miałem problemów z tworzeniem kopi oraz odzyskaniem z kopi zapasowej.
:ok

Emmers

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
805
Miasto
Hajnówka

Ja również... obecnie korzystam z wersji 2015, która ma niezbyt czytelny interfejs dla niektórych użytkowników ale w zupełności wystarczą darmowe wersje dla dysków Seadate czy WD

Zeno

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
1583

helium napisał:
Polecam z czystym sumieniem Acronisa. Acronis to sprawdzony soft, używam od wielu lat i nigdy nie miałem problemów z tworzeniem kopi oraz odzyskaniem z kopi zapasowej.
:ok
Ok, fajnie. Dzięki. :ok
Ale czy może istnieje soft do kopii, który zadziałałby na windzie i linux-ie? Może pytanie niedorzeczne, ale na razie tylko eksperymentuję z Linuxem. Więc jeszcze nie wiem.

Bizon

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
320
Miasto
Nagykutas

Goownodows 10 dzisiaj wyleciał po dwóch dniach z kompa.
Pierwszego dnia z godziny na godzinę coraz wolniej chodził i zamulał a wczoraj po nawet nie 5 minutach od włączenia system mroziło, stał w miejscu i na nic nie reagował.
Po powrocie na Win 7 wszystko chodzi pięknie.
Za pół roku jak będzie do użytku się toto nadawało to pomyślę nad instalacją tego badziewia, chociaż chyba nie ma sensu, bo dla mnie wygląda to jak kolejny Win 8.

Do góry