Piłka nożna - reprezentacja,rozgrywki pucharowe i klubowe

A

Anonymous

Re: EURO 2012-typy,prognozy,opinie.

Jako że kolega Hornet zaginął bez wieści :szydera i nie ma kto recenzować spotkań na euro. To pozwolę sobie na to ja :D
Oto moja recenzja meczu Czechy-Polska :wariat :
vd0osj.jpg
:szydera

kuba-xp

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
8

To, co pokazała drużyna reprezentująca Polskę na EURO 2012 to kpina. Współczuję ludziom, którzy kibicowali "polskiej" reprezentacji i wierzyli Smudzie, oraz jego ekipie, że faktycznie uda się im coś osiągnąć.

Dlaczego odpadli?
- fatalne przygotowanie fizyczne,
- beznadziejny trener,
- brak zaangażowania w grę,
- brak umiejętności piłkarskich,
- zła atmosfera w drużynie.

Przygotowanie fizyczne
Gwóźdź programu. Jak to wyglądało - każdy widział. Nie muszę się rozpisywać. Największym winnym (winnymi) porażki na EURO są ludzie od przygotowania zawodników pod kątem fizycznym. Jeżeli ktoś w drugiej połowie nie ma siły biegać i ledwo trzyma się na nogach to... no cóż...

Beznadziejny trener
Brak jego profesjonalizmu był widoczny wszędzie. Począwszy od wypowiedzi, poprzez dobór taktyki, do reagowania na zdarzenia na boisku włącznie.

Brak zaangażowania w grę
Nierozerwalnie łączy się z przygotowaniem fizycznym i umiejętnościami piłkarskimi. "Po co cofać się we własne pole karne....? Nie mam siły, żeby tam biec, poza tym koledzy z obrony zapewne sobie poradzą, tymczasem ja tutaj poczekam, może pójdzie kontra..."
Brak zaangażowania widziałem przede wszystkim u obcokrajowców, począwszy od Perquisa, na Obraniaku skończywszy. Potwierdziło się to, o czym wiele osób mówiło jeszcze przed EURO, tj. osoby z polskim paszportem będą chciały się za wszelką cenę wypromować. To było widoczne. "Można zagrać do lepiej ustawionego kolegi, ale co tam... Strzelę! Może wejdzie... [nie weszło] Trudno. W sumie aż tak na zwycięstwie mi nie zależy."

Brak umiejętności piłkarskich
Brak większych umiejętności można nadrobić zaangażowaniem, pracą na boisku. "Nasi" tego nie uczynili. Kilku graczy ma duże zdolności, jednak cały zespół jest bardzo przeciętny, nie ma się co oszukiwać. Nie był to jednak czynnik decydujący, gdyż nie uważam, aby Grecy lub Czesi byli od drużyny reprezentującej Polskę lepsi. Zaważyło, jak to zazwyczaj w takich sytuacjach bywa, poświęcenie i wola walki.

Zła atmosfera
Dopiero teraz wychodzi szydło z worka, choć muszę przyznać, iż domyślałem się tego od dłuższego czasu [od momentu, gdy do kadry zaczęli dołączać obcokrajowcy i kilku Polaków wyrażało wówczas niezadowolenie z tego faktu. Problem, zapewne za sprawą trenera bez matury, po jakimś czasie zniknął]. Dowiemy się zapewne jeszcze wielu ciekawych rzeczy.

Trzeba zburzyć obecną budowlę i postawić nową, od fundamentów. Jeśli tylko i wyłącznie przyjdzie nowy trener, to nic się nie zmieni. Należy zacząć od PZPN. Nowy prezes jest tutaj koniecznością, musi zaprowadzić nowe rządy. Potem należy rozsądnie wybrać trenera. Nie jakiegoś przychlasta, który jest akurat bezrobotny. To musi być człowiek, który pociągnie nas do finałów Mistrzostw Świata 2014 w Brazylii. Stać nas na kogoś takiego. Kolejną sprawą jest usunięcie z kadry ludzi z paszportami. Oni do tej kadry niczego nie wnoszą, poza tym psują nastrój.
Jestem pozytywnej myśli. Mam nadzieję, że to marne przedstawienie, które tak długo [o zgrozo!] trwało, zakończy się jak najszybciej.

alco

Bardzo aktywny
Ekspert
Reakcje/Polubienia
648

J5Frg.jpg

Na miejscu tego reksia powinien być grzegorz lato. :pala

pkolasa

Bardzo aktywny
Zasłużony
Reakcje/Polubienia
8

Rzadko się udzielam, ale coś wtrącę tym razem.
Według mnie, jeśli chodzi o miejsce Franza Smudy to może tym razem warto rozważyć dwie opcje:
- zapomnieć o zasadzie że "musi być Polak" i zastanowić się, czy nie ma jakiegoś dobrego obcokrajowca, którego można by wybrać,
- wśród Polaków - ja myślę, że już dawno można było dać szansę Orestowi Lenczykowi. Szczególnie, że gość chce. I wydaje się mieć to coś potrzebne do skonstruowania drużyny. Nie ma pleców w PZPN, to i nie zostaje wybrany. Oby tylko nie ziściło się to, co mówią niektórzy, że trenerem będzie nominat (w żartach, ale kto to może wiedzieć) Smudy - Skorża.

A jeśli chodzi o to, co pisał kuba-xp - nie zgodzę się tylko z jednym, jego zarzutem co do braku zaangażowania. To zaangażowanie właśnie było widać. Nie zawsze, ale pojawiało się i to często. Nie mylmy tego z przygotowaniem fizycznym i umiejętnościami. Myślę, że właśnie tego brakowało np. Obraniakowi, który w meczu z Rosją, to po prostu pokazał jakby mu się nie chciało. I grał cały prawie mecz, a jak Smuda go ściągnął, to jeszcze miał pretensje. Za coś takiego, powinien w ogóle nie zagrać z Czechami. A na to miejsce jakiegoś rezerwowego. Którym Smuda niestety wydawał się nie ufać. Ma rezerwowych, a boi się ich użyć, bo może jeszcze zawiodą albo coś. Tylko idąc tą drogą, Tytoń na przykład nigdy by nie zagrał, gdyby nie ślepy traf.

Ale jedno mnie wkurza niesamowicie. Dziś osobiście słyszałem krzyk jednego sąsiada do drugiego na całą okolicę, gdy ten podjechał samochodem z flagą zaczepioną za szybę: "Ściągnij, k...a tą flagę!!! P...y j...ane, d..ki cholerne!". Takie kibicowanie to jest po prostu żenada. Jak jestem z Polakami, to jestem na stałe, a nie do momentu aż przegrają. Tak jakby ktoś miał zawsze dobre momenty i tylko takie. Smutne.

A

Anonymous

Ponieważ Kolega Kuba-Xp dokonał wyczerpującej i w 100% trafnej diagnozy Polskiej reprezentacji :ok dodam tylko w szeroko pojętym i dla wszystkich zrozumiałym języku parlamentarnym : **** bombki strzelił (świąt nie będzie) :wariat
Jeszcze jedno słówko o amoku potocznie zwanym : "kibicowaniem naszym",nie bardzo rozumiem co ma patriotyzm wspólnego z zawieszaniem chorągiewek z flagą narodową w samochodach i oknach czy malowanie twarzy na biało czerwono i darcie buźek w strefach kibica ?? Ja pojmuję całkiem inaczej patriotyzm.
Patriotyzm-to dla mnie np. : zablokowanie na miesiąc w 100 000 luda centrum Warszafki i wymuszenie na Tuskomatołku podwyższenia płacy minimalnej do 3 000 tys.pln. netto.

Wracając do Euro :

Nikt przed mistrzostwami nie przewidziałby,że Holandia nie wygra żadnego meczu na mistrzostwach,według mnie zaważył pierwszy mecz z Duńczykami,pomimo miażdżącej przewagi porażka 0:1,później kompletnie nieudany mecz z Niemcami i sprawa się rypła.Oczywiście to w żaden sposób ich nie tłumaczy bo mając taką pakę gwiazd powinni zaprezentować o wiele więcej.
Francja-potwierdziła swoją dojrzałość piłkarską z Ukraińcami i powinna awansować do 1/8 tym bardziej,że w ostatnim meczu wystarcza jej remis.
Żal mi Szwedów-bo pokazali serce do walki i dobre umiejętności,niestety kardynalne błędy w obronie w meczu z Anglikami przekreśliły ich awans.
I na koniec moja True Love :zawsty czyli Portugalia-są trochę niepewni przed własnym polem karnym,i straszliwie (przynajmniej do tej pory) nieskuteczni ale jeśli poprawią te dwa elementy to mogą dojść do finału ( no chyba,że trafią na Hiszpanów :scratch ) no i Boski Cristiano :eek:o który wczoraj udowodnił jaką potrafi zrobić różnicę na boisku.

BTW.Marsellinio-nigdzie nie "zaginąłem bez wieści" tylko w weekend relaksowałem się z pięknymi kobietami :jezyk :szydera

kuba-xp

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
8

pkolasa napisał:
[...] nie zgodzę się tylko z [...] zarzutem co do braku zaangażowania. To zaangażowanie właśnie było widać. Nie zawsze, ale pojawiało się i to często. Nie mylmy tego z przygotowaniem fizycznym i umiejętnościami.
Oczywiście każdy może mieć inne spojrzenie. Ja rozumiem zaangażowanie w grę w przykładowy sposób: zbliża się koniec meczu, remisuję (przegrywam) spotkanie, a zależy mi na zwycięstwie. Chcę być przy piłce, pomóc kolegom w rozegraniu, po stracie piłki biegnę do przeciwnika i za wszelką cenę kasuję akcję, w razie potrzeby jestem na dobrej pozycji, by oddać strzał. Nie mam siły, ale robię, co mogę, co w mojej mocy. Patrzy na mnie ponad 1/3 kraju i część Europy. Zostałem wyróżniony, wybrany do reprezentowania Polaków, więc biegam do upadłego, wykrzesując z siebie resztki sił. Poza tym płacą mi za to ogromną kasę. Nie widziałem tego wszystkiego. Widziałem natomiast to:

Były momenty, ale momenty to za mało jak na mecz na EURO. A "patriotyzm" Polaków to już w ogóle osobna bajka, szkoda słów :chory

A

Anonymous

Hiszpania-Chorwacja-już słyszałem głosy,że piłkarze z Półwyspu Iberyjskiego są w słabszej formie,grają wolno etc. Co za bzdurki :dziwak najlepsze drużyny muszą rozegrać po 6 meczów w ciągu niecałego miesiąca...są po bardzo ciężkim sezonie klubowym...więc jest rzeczą naturalną,że nie mogą być cały czas w swojej prime formie.
Chorwaci zagrali świetnie taktycznie-zawęzili pole gry,odcięli Torresa od prostopadłych podań a seryjne rzuty rożne nie mogły przynieść rezultatu ze względu na bardzo wysokich zawodników Hrvackiej.Hiszpanie dopięli swego w końcówce ale trzeba przyznać,że balansowali na krawędzi...jeden gol Chorwatów eliminował ich z turnieju :wariat

Włochy-Irlandia-nie oglądałem-dlatego nie recenzuję :dziwak

A

Anonymous

Pierwszy ćwierćfinał :
Czechy-Portugalia-nie byłem w szatni Portugalczyków,dlatego nie wiem jakie było ich założenie taktyczne na pierwszą połowę w której grali asekuracyjnie i za podwójną gardą...druga to już ich całkowita dominacja ukoronowana pięknym wejściem w jedenastkę i główką Ronaldo.Jeśli do tego dodać dwa słupki + nie podyktowany karny za faul na Nanim to wynik byłby o wiele korzystniejszy dla Portugalii...
Czesi grali ambitnie dopóki starczyło im sił są drużyną w sam raz na pokonanie naszego teamu :dziwak ale półfinał to na dzień dzisiejszy za wysokie progi dla nich.

BTW.Zupełnie nie rozumiem postawy polskich kibiców na Stadionie Narodowym którzy po każdym dojściu Cristiano gwizdali na niego...wytłumaczenie jest tylko jedno : chorobliwa zazdrość kmiotków :gwizdek
O wyglądzie mogą się lepiej wypowiedzieć niektórzy koledzy z SG :dziwak ale nikt przy zdrowym zmysłach nie powie,że nie jest skończonym ciachem do tego dochodzą :

Zarobki Cristiano Ronaldo na minutę - 86 złotych
Zarobki Crisitano Ronaldo na godzinę - 5186 złotych
Zarobki Cristiano Ronaldo na dzień - 125 466 złotych

Plus dwa razy tyle z kontraktów reklamowych no i na deser jedna z najpiękniejszych kobiet świata którą bierze kiedy chce :klawik. czyli Irina Shayk :

Jak zwał tak zwał : Forca Portugal !

BTW2.Recka pozostałych ćwierćfinałów w niedzielę wieczorem.

A

Anonymous

Grecja-Niemcy-to się Adolfy przejechały po umęczonych Grekach jak walec :wariat Niemcy mają powera ale prawdziwy test przejdą dopiero w półfinale z Italią,Grecja (podobnie jak wcześniej Czechy) udowodniły,że byliśmy zdecydowanie w najsłabszej grupie tych mistrzostw-germańcy wjeżdżali w ich pole karne jak w masło a nieporadność ich defensywy i tragiczna forma bramkarza były porażające...

Hiszpania-Francja-nie wiem czy spokojna i wyważona gra Hiszpanów to efekt ich taktyki czy trochę słabszej formy :scratch w pierwszej połowie mieli mecz pod kontrolą w drugiej Francuzi trochę przycisnęli ale nie na tyle żeby przeważyć szalę zwycięstwa na swoją stronę,według mnie ich trener za bardzo się wystraszył otwartej gry z Hiszpanami i ustawił swój zespół zbyt defensywnie.

Anglia-Włochy-typowy mecz walki,bardzo wyrównany,minimalnie więcej sytuacji bramkowych po stronie Squadra Azzurra ale nieskuteczność Balotelliego była naprawdę godna "podziwu",Anglicy nie mają się czego wstydzić zagrali bardzo dobry mecz,może gdyby Rooney był w swojej optymalnej formie wynik byłby odwrotny.Martwi mnie trochę to czy Włosi po takim ćwierćfinałowym maratonie nie będą mieli problemów kondycyjnych w starciu z Niemcami.

A

Anonymous

Hiszpania-Portugalia-dla mnie fanboya Portugalii wielka trauma :facepalm Wspaniały mecz i pechowa porażka w karnych...nikt w ciągu ostatnich 5 lat nie zneutralizował tak Hiszpanii jak Cristiano i spółka w regulaminowych 90 minutach...ich olbrzymi wysiłek dał o sobie znać w drugiej części dogrywki w której opadli z sił i często musieli się rozpaczliwie bronić...a karne...wszystkie karne to loteria która dzisiaj nie sprzyjała moim ulubieńcom...
Cóż...teraz pozostaje czekać dwa lata na MŚ 2014 i ponownie trzymać kciuki za Portugalię i Brazylię :eek:o

ToGor

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
200
Miasto
Mazowieckie, Polska, Europa, Świat.

@ Hornet
Ronaldo dawał pokaz aktorski w wymuszaniu fauli. Wiem - każdy sposób dobry, ale trochę "dał ciała" - jak na gwiazdę /według mnie/ zbyt często. Miał szczęście, że sędzia nie chciał tego widzieć ... :scratch
Co do
jedna z najpiękniejszych kobiet świata
powiem tylko tyle:
lepsze się nogami z łóżka spychało .... :szydera
Polki są najpiękniejsze .... ;)

A

Anonymous

ToGor-nie mam zielonego pojęcia o jakim : "aktorskim wymuszaniu fauli piszesz" :eek: w odniesieniu do Cristaino...może Ci się pomyliły mecze i boiska :scratch
Każdy myślący piłkarz-jeśli zdarza się okazja-wymusza faule-to element cwaniactwa piłkarskiego-niezbędnego do skutecznej gry...no chyba,że ktoś jest ociężały umysłowo wtedy można mu wybaczyć niewykorzystywanie nadarzających się okazji.

A co do Iriny Shayk...to zawsze sobie możesz pomarzyć ToGor ( marzenia nic nie kosztują :wariat )...szczególnie przed snem :szydera

Polki najpiękniejsze ? Zależy które :dziwak

kuba-xp

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
8

Jeżeli chodzi o boiskowe cwaniactwo i wpływanie na decyzje sędziego, moim zdaniem Hiszpanie są w tej dziedzinie absolutnymi mistrzami, są bezkonkurencyjni.

A

Anonymous

Niemcy-Włochy-ale Italiańcy upokorzyli Niemiecką maszynę :ok to był najsłabszy mecz na turnieju Adolfów-pech chciał,że akurat nastąpił w meczu z Włochami,za bardzo im wszyscy słodzili i chyba poczuli się już mistrzami :wariat Andrea Pirlo gra genialnie,pamiętam go z MŚ 2006 tam też był wielki,nie spodziewałem się,że wróci po latach do tak fantastycznej formy.Squadra Azzurra zrobiła dokładnie to samo co wczoraj Portugalczycy-skróciła pole gry nie pozwalając się "rozpędzić" przeciwnikom...Super Mario był jednak skuteczniejszy od Cristiano i to Włosi jadą do Kijowa.
Nie wiem komu kibicować w finale :scratch w obu jedenastkach są przedstawiciele moich ukochanych klubów czyli : AC Milan i Realu Madryt...niech zwycięży lepszy.

A

Anonymous

powiedział bym nawet ze zdeklasowali Niemców... mogli wbić jeszcze ze 4 bramki... wiedziałem ze Niemcy będą mieli wielki problem ale nie myślałem ze przy meczu o taka stawkę będą tylko "statystami" momentalnie byli bezradni ... generalnie nie lubię włochów natomiast po tym meczu w Finale będę to właśnie im kibicował trochę już mam przesyt Hiszpanów już się "nachapali" no ale finalnie zobaczymy :) i to już nie długo :piwko

Do góry