Problemy z forum

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Dołączył
26 Maj 2010
Posty
30950
Reakcje/Polubienia
17252
Miasto
Trololololo
Uwaga, Uwaga.

Forum działa tylko po prostu nie jest widoczne jeszcze dla wszystkich.
Dostawca serwera zmienil DNSy i teraz robiona jest propagacja która może potrwać do od 24 do 72 godzin.
Jeśli chcecie widzieć forum, musicie w ustawieniach połączenia ustawić sobie DNSY które już są aktualne do tych nowych forumowych.
Ja korzystam z OPEN DNS i strona działa.
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

Jak zakończy się propagacja to wszystko wróci do normy :)

Co to jest propagacja :??
Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!
 
Ostatnia edycja:

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Dołączył
26 Maj 2010
Posty
30950
Reakcje/Polubienia
17252
Miasto
Trololololo
Opiszę sytuację co się stało:

1.Forum działało normalnie i nagle pyk padło, na początku myślałem że to coś z serwerem ale jednak on działał.
2.Napisałem do hostingu i tam oznajmiono mi że forum nie działa bo zmieniono DNSy (podobno wysyłali maile o nowych DNSach) i polecono abym ustawił sobie nowe w zarządzaniu domeną, oczywiście szybko to uczyniłem.Dodano również abym poczekał trochę ponieważ propagacja nowych DNSów może trochę potrwać.
3.Czekałem, czekałem, czekałem i dziś napisałem do ludzi od domeny czy czasem nie ma u nich jakiś problemów, odpisali że nie + informacja abym skontaktował się z dostawcą serwera ponieważ :

24 kwietnia nastąpiła faktyczna zmiana dns:

Natomiast powyższe serwery dns nie zostały uprzednio skonfigurowane do obsługi
domeny:Host programyzadarmo.net.pl not found: 5(REFUSED)

Napisałem jeszcze raz do dostawcy serwera i całkiem żwawo zostało to naprawione :ok
 

Jarom

Bardzo aktywny
Zasłużony
Dołączył
23 Wrzesień 2016
Posty
3893
Reakcje/Polubienia
1225
Opiszę sytuację co się stało:

1.Forum działało normalnie i nagle pyk padło, na początku myślałem że to coś z serwerem ale jednak on działał.
2.Napisałem do hostingu i tam oznajmiono mi że forum nie działa bo zmieniono DNSy (podobno wysyłali maile o nowych DNSach) i polecono abym ustawił sobie nowe w zarządzaniu domeną, oczywiście szybko to uczyniłem.Dodano również abym poczekał trochę ponieważ propagacja nowych DNSów może trochę potrwać.
3.Czekałem, czekałem, czekałem i dziś napisałem do ludzi od domeny czy czasem nie ma u nich jakiś problemów, odpisali że nie + informacja abym skontaktował się z dostawcą serwera ponieważ :



Napisałem jeszcze raz do dostawcy serwera i całkiem żwawo zostało to naprawione :ok
A jednak... :yhy
Tyle że teraz już nie jest tak ekskluzywnie. :smutek

:szydera
 

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Dołączył
26 Maj 2010
Posty
30950
Reakcje/Polubienia
17252
Miasto
Trololololo
aj, dodam jeszcze coś, jeśli czasem strona nie zaskoczy prawidłowo to:

1.warto wyczyścić cache przeglądarki.
2.można też przeprowadzić czyszczenie pamięci podręcznej (cache) DNS w systemie.

Oczywiście przepraszam za zaistniałą sytuację z forum :modlitwa
 

alchemia

Wygadany
Dołączył
30 Grudnia 2014
Posty
52
Reakcje/Polubienia
14
Rady i wyjaśnienia dla tych o tu weszli i już ich nie potrzebują. Ci o nie weszli ich nie przeczytają.

Ale dzięki za wyjaśnienia. Teraz już chyba wszędzie działa.
 

grr

Bardzo aktywny
Dołączył
11 Czerwiec 2010
Posty
548
Reakcje/Polubienia
96
Thanks Oxygen for the reasons behind forum being down. Nice to see the issue is solved.
 

Grandalf

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Moderator
Dołączył
26 Maj 2015
Posty
15418
Reakcje/Polubienia
44547
Jak sobie radzicie z przejściem do następnej linii w cytacie, bo u mnie enter opuszcza okienko cytatu i tworzy następny. Jest to upierdliwe i trzeba kombinować aby poprawnie zredagować odpowiedni cytat.

Dla przykładu ustawiam kursor przed "Jest to upierdliwe ..." i naciskam Enter aby zdanie przeszło do następnej linii. Efekt jak poniżej:



Jeśli cytatem jest np. release notes, to często trzeba to poprawić i wtedy jest problem.
 

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Dołączył
26 Maj 2010
Posty
30950
Reakcje/Polubienia
17252
Miasto
Trololololo
Masz ikonkę - toggle BBCode - :)

Ja nie wiem czy to jest błąd czy może tak ma być :)
 

Nitrogene

Bardzo aktywny
Dołączył
23 Listopad 2018
Posty
963
Reakcje/Polubienia
1036
A czy coś z hostingirm fotek da się zrobić? Np. dodać jakiś plugin by nie trzeba było generować linków na osobnej stronie.
 

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Dołączył
26 Maj 2010
Posty
30950
Reakcje/Polubienia
17252
Miasto
Trololololo

al

The janitor
Członek Załogi
Administrator
Dołączył
22 Lipiec 2012
Posty
7436
Reakcje/Polubienia
6993
Miasto
Somewhere over the rainbow.
Jak sobie radzicie z przejściem do następnej linii w cytacie, bo u mnie enter opuszcza okienko cytatu i tworzy następny. Jest to upierdliwe i trzeba kombinować aby poprawnie zredagować odpowiedni cytat.

Dla przykładu ustawiam kursor przed "Jest to upierdliwe ..." i naciskam Enter aby zdanie przeszło do następnej linii. Efekt jak poniżej:



Jeśli cytatem jest np. release notes, to często trzeba to poprawić i wtedy jest problem.


Spało się na lekcjach informatyki albo w dooma grało :sarkazm Jak chcesz przejść do następnej linijki w cytacie bez tworzenia nowego to naciskasz enter razem z shiftem :szef
 

OXYGEN THIEF

Bardzo aktywny
Członek Załogi
Administrator
Dołączył
26 Maj 2010
Posty
30950
Reakcje/Polubienia
17252
Miasto
Trololololo
Spało się na lekcjach informatyki albo w dooma grało :sarkazm Jak chcesz przejść do następnej linijki w cytacie bez tworzenia nowego to naciskasz enter razem z shiftem :szef
W poprzedniej wersji XF tego nie było, widocznie dodali to w nowej wersji.
 
Do góry