Rozmowy o polityce - dyskusja, polemika, poglądy opinie

Status
Zamknięty.
A

Anonymous

Plati napisał:
No oczywiście że nie mieli planów wkroczenia do Polski... bo już tu byli :)
Hahahaha...i tą garstką mieli spacyfikować terytorium Polski ??
Plati...a z Carlą Ossą też spałeś ? :szydera

Securitas-możesz sobie uważać co tylko chcesz :) .Co mnie to obchodzi ?
Komuna wtedy już leżała,kwiczała i do niczego nie była zdolna.Dlaczego runęła (politycznie) w całym Bloku Wschodnim ? Tak przez przypadek czy się zapomniała ? .Logika się kłania.

A

Anonymous

Hornet napisał:
Plati napisał:
No oczywiście że nie mieli planów wkroczenia do Polski... bo już tu byli :)
Hahahaha...i tą garstką mieli spacyfikować terytorium Polski ??
Plati...a z Carlą Ossą też spałeś ?

Oczywiście.

Carla Ossa mi się nie podoba. Wolę Selenę Gomez lub Chloe Moretz.

A

Anonymous

@Plati
Piszę wyraźnie: Czytałeś ten teks? Nie, Wyrywasz z kontekstu i Zarzucasz kłamstwo.
Gdzie z tego zdania wynika, że obecny rząd islandzki brał udział w tych pakietach pomocowych?

7344675Przechwytywanieg.PNG

Jak się nie dojdzie, skoro się doszło, są dokumenty, świadkowie.
Łyka się rozpowszechnianą propagandę.
W Rumuni Czauczesku dostał w czapę i załatwili sprawę. Ile było ofiar zmiany władzy?

A

Anonymous

@slawektor

pisałem w poprzednim poście. Poza tym co do Islandii to w islandzkich bankach mieli pieniądze głównie Brytyjczycy i inni obywatele UE, więc ogłaszając bankructwo nie okradziono własnych obywateli, ale cudzych. Taka to cudowna recepta. Akurat w Islandii to pomogło, niekoniecznie może pomóc w innych krajach.

W Rumuni Czauczesku dostał w czapę i załatwili sprawę. Ile było ofiar zmiany władzy?
W Rumunii komuniści mają się dobrze. W 1989 zastrzelono tylko rodzinę Causescu. Było to podobne do zabicia chińskiej bandy czworga, czyli walki frakcyjne. Rumunia gospodarczo drepta w miejscu. Tak jak Mołdawia.

A

Anonymous

No nie.
W zdaniu: W 2008 roku Islandia pozwoliła swoim bankom upaść, ponieważ okazały się zbyt duże, by je ratować. Antykryzysowe decyzje podjęte pięć lat temu mogą teraz pomóc zredukować poziom bezrobocia na wyspie do 2 proc.
Więc pisząc: obecny rząd islandzki brał udział w tych pakietach pomocowych.
Co Ty próbujesz udowodnić? W 2008 obecnego rządu po prostu nie było.
Strzelasz Sobie w kolano.
Pokaż mi kraj gdzie po przewrocie, bankructwie, oddają pieniądze majątek firmom, bankom.
Jak się maja komuniści w Rumuni, nie ma znaczenia.
Notabene:
Został zamordowany publicznie przez ludzi ze swoich własnych służb specjalnych. W Rumunii bowiem nie było żadnej oddolnej rewolucji politycznej. Był pucz części służb specjalnych dla obalenia Ceausescu, który wbrew Kremlowi nie miał zamiaru rozmontowywać swej dyktatury. A tzw. grupa dysydentów, która ogłosiła się rumuńskim rządem tymczasowym, to byli ludzie Kremla .

Chodziło tylko że zmiana władzy u nas, nie musiała od razu skończyć się rozpierduchą.
Zerknij. Można się z tym nie zgadzać, ale jest w tym dużo racji:

Zaloguj lub Zarejestruj się aby zobaczyć!

A

Anonymous

Z tą Islandią to tutaj piszesz kłamstwa/niewiedzę.
- Islandia nie wystąpiła z IMF
- Islandia nie pogoniła kredytodawców, nieudolny rząd próbował ratować banki do ostatniej chwili
- banki teoretycznie zostały znacjonalizowane, ale nie do końca - po prostu rząd przejął zobowiązania tych banków, które upadły. Większość banków zaraz potem znów sprywatyzowano. W tej chwili większościowe udziały znowu mają w nich obcokrajowcy, fundusze inwestycyjne itp.
- za przekręty ukarano jedynie kilka osób, nikogo z naprawdę grubych ryb, a nawet w tych wypadkach nie zarządzono utraty majątku. No i wciąż nie ma wyniku spraw o apelację - może się okazać, że nawet te płotki wywiną się z tego wszystkiego
- bankructwo Islandii nie spowodowało pozbycia się długów mieszkańców - jedynie 1% największych dłużników (czyli firm) zostało zwolnione z obowiązku spłacania swoich długów. Większość mieszkańców Islandii wciąż spłaca długi z przed kryzysu, i wcale nie są one mniejsze (tu długi wywód o kompletnie pokręconym systemie bankowym Islandczyków - polecam dla zainteresowanych)
- Islandia jest dziś prezentowana jako kraj, który świetnie się rozwija. W rzeczywistości ma około 2,6 % wzrostu PKB w 2012 roku przy 4% inflacji (a system bankowy Islandii co roku powiększa większość długów gospodarstw domowych o wskaźnik inflacji!). Czyli ich kraj jest wciąż na minusie.

Źródło:

Chodziło tylko że zmiana władzy u nas, nie musiała od razu skończyć się rozpierduchą.
Najprawdopodobniej by się jednak skończyła rozpierduchą. A tak, wyszliśmy z tego obronną ręką, choć idealnie też nie jest.

Securitas

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
46
Miasto
Białystok
Hornet w 81 komuna jeszce nie lezala, trzymala sie calkiem mocno,Jakby bylo inaczej to napewno wojsko by nie wyszlo na ulice,nie strzelaliby do rodakow.Ale jak zwykle tylko twoje przemyslenia sa logiczne i trafne.Ty jak zwykle wiesz wszytko najlepiej.Kolejny przyklad z tym ze tylko twoje zdanie sie musi liczyc.bo oczywiscie ty wiesz lepiej.
Wydaje mi sie ze chyba tez przestaje mnie obchodzic co sobie myslisz,a moze nawet nie myslisz.

A

Anonymous

Powtarzasz się Securitas...w każdym Twoim poście czytam,że wszystko wiem najlepiej-pamiętam o tym :klawik.
Nie pisałem o kondycji komuny w 81r. tylko w 89 :) .

A

Anonymous

@Plati
Gdzie to piszę?
III RP została stworzona przede wszystkim dla ludzi aparatu władzy PRL. To oni, po 1989 roku, przejęli kontrolę nad biznesem i mediami. To oni zasiadali w zarządach spółek wydzielanych z majątku upadającego PRL. To oni kierowali nowopowstałymi bankami komercyjnymi, które zostały wyodrębnione z NBP. To ludzie powiązani z PZPR i ustrojem „demokracji ludowej” decydowali o kształcie i kierunkach rozwoju III RP.
W sumie skoro to było lepsze wyście, to czym wytłumaczyć to że nikt za to nie beknął?
Dwóch pierwszych bandytów jeszcze żyje, trzeci właśnie zapoznaje się z piekłem.
Florian Siwicki, został pochowany tak, jak powinno żegnać się bohatera. Wojskowa asysta, przedstawiciele “organów”, przemówienia. To nagroda dla kata?
Gdzie tu jest uczciwość, sprawiedliwość?
Dlaczego do tej pory tego nie rozliczono? Jakiś argument?

A

Anonymous

Slawektor, podałem ci źródło o Islandii, a co do przemian ustrojowych to polecam jakieś forum historyczne.

Securitas

Bardzo aktywny
Fąfel
Reakcje/Polubienia
46
Miasto
Białystok
Hornet a ja pisalem o 81 co jasno wynikalo z mojego postu w ktorym odnioslem sie do tego czy nasi (TFU)bracia rosjanie przyjda z bratnia pomoca.Wiec ze zrozumieniem tekstu czytanego masz chyba problem.
Chyba jednak nie jestes wszechwiedzacy.
ps.chyba jednak odniosles sie do 81 ,,W 81 nie mieli żadnych planów wkroczenia do Polski ''

polak900

Bardzo aktywny
Reakcje/Polubienia
1
Plati napisał:
Z tą Islandią to tutaj piszesz kłamstwa/niewiedzę.
- Islandia nie wystąpiła z IMF
- Islandia nie pogoniła kredytodawców, nieudolny rząd próbował ratować banki do ostatniej chwili
- banki teoretycznie zostały znacjonalizowane, ale nie do końca - po prostu rząd przejął zobowiązania tych banków, które upadły. Większość banków zaraz potem znów sprywatyzowano. W tej chwili większościowe udziały znowu mają w nich obcokrajowcy, fundusze inwestycyjne itp.
- za przekręty ukarano jedynie kilka osób, nikogo z naprawdę grubych ryb, a nawet w tych wypadkach nie zarządzono utraty majątku. No i wciąż nie ma wyniku spraw o apelację - może się okazać, że nawet te płotki wywiną się z tego wszystkiego
- bankructwo Islandii nie spowodowało pozbycia się długów mieszkańców - jedynie 1% największych dłużników (czyli firm) zostało zwolnione z obowiązku spłacania swoich długów. Większość mieszkańców Islandii wciąż spłaca długi z przed kryzysu, i wcale nie są one mniejsze (tu długi wywód o kompletnie pokręconym systemie bankowym Islandczyków - polecam dla zainteresowanych)
- Islandia jest dziś prezentowana jako kraj, który świetnie się rozwija. W rzeczywistości ma około 2,6 % wzrostu PKB w 2012 roku przy 4% inflacji (a system bankowy Islandii co roku powiększa większość długów gospodarstw domowych o wskaźnik inflacji!). Czyli ich kraj jest wciąż na minusie.

Źródło:

Najprawdopodobniej by się jednak skończyła rozpierduchą. A tak, wyszliśmy z tego obronną ręką, choć idealnie też nie jest.

+!:)

A

Anonymous

Securitas napisał:
Hornet a ja pisalem o 81 co jasno wynikalo z mojego postu w ktorym odnioslem sie do tego czy nasi (TFU)bracia rosjanie przyjda z bratnia pomoca.Wiec ze zrozumieniem tekstu czytanego masz chyba problem.
Chyba jednak nie jestes wszechwiedzacy.
ps.chyba jednak odniosles sie do 81 ,,W 81 nie mieli żadnych planów wkroczenia do Polski ''
Securitas-wszechwiedzący jest tylko Bóg,ale,że Ty masz o mnie takie zdanie...cóż...dziękuję :dziękuję .
Faktycznie ktoś tu ma problem ze zrozumieniem słowa pisanego :dziwak.
Więc jeszcze raz : o 89 pisałem w aspekcie kondycji komuny a o 81 opierając się dokumentach udostępnionych po latach przez ruskich ( i o których informacja jest dostępna w sieci),jeżeli masz dostęp do innych dokumentów dotyczących tamtych wydarzeń to zapodaj.Poczytamy i wyciągniemy wspólnie wnioski :) .

Status
Zamknięty.
Do góry